utorak, 31.03.2009.

Jean Renoir u kinu Tuškanac!

... od 30. ožujka do 4. travnja 2009.
Da nešto ne propustim iz ovog odlično skomoponiranog programa prenašam u cijelosti tekst i popis filmova kako slijede u kinu Tuškanac. Cijena je i dalje simboličnih 10 kunjerosa.

Osim još nekoliko kinotečnih naslova slavnoga Jeana Renoira na programu kina Tuškanac slijedeći je tjedan i zbor najboljih filmova i videa s nekoliko prošlih festivala u Oberhausenu:

* prvi se program sastoji od izbora najboljih filmova iz njemačkog i internacionalnog natjecateljskog dijela među kojima je i pobjednik 2007. dokumentarac On the Third Planet From the Sun, Pavela Medvedeva o sjevernoj Rusiji danas, 45 godina nakon testiranja H-bombe
* drugi program čine najbolji filmovi iz njemačke konkurencije, među kojima je pobjednik iz 2008. The Tragedies of the City
* treći program je izbor najboljih uradaka iz internacionalnog natjecateljskog programa u zadnje dvije godine. Između sedam naslova ističe se nagrađivani Parlez-moi d'amour iz 2007.
* četvrti program donosi kompilaciju od sedam međunarodnih radova smještenih između svijeta filma i umjetnosti


Ponedjeljak, 30. ožujka

Ciklus Jean Renoira
19:00 Pravila igre (La regle du jeu, 1939)
21:00 Močvara (Swamp water, 1941)

Utorak, 31. ožujka

Ciklus Jean Renoira
19:00 Močvara (Swamp water, 1941)
21:00 Ručak na travi (Le déjeuner sur l'herbe, 1959)

Srijeda, 1. travnja

Ciklus Jean Renoira
19:00 Ručak na travi (Le déjeuner sur l'herbe, 1959)
21:00 Oberhausen on Tour 2009: Best of German and International Competition (35 mm )

Četvrtak, 2. travnja

Ciklus Jean Renoira
19:00 Zarobljeni kaplar (Le caporal épinglé, 1962)
21:00 Oberhausen on Tour 2009: Best of German Competiton (Beta/DVD)

Petak, 3. travnja

Ciklus Jean Renoira
19:00 Toni (1935)
21:00 Oberhausen on Tour 2009: Best of International Competition (Beta/DVD)
Subota, 4. travnja

Ciklus Jean Renoira
18:00 Izlet (Une partie de campagne, 1936)
19:00 Zarobljeni kaplar (Le caporal épinglé, 1962)
21:00 Oberhausen on Tour 2009: Best of Artist Film&Video (Beta/DVD)

Filmovi Jeana Renoira su prevedeni!
Program Oberhausen on Tour ima engleske podnaslove!

- 20:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 30.03.2009.

Metastaze !

"Kurac, pička Dinamo!", to je ono što mi se urezalo u pamćenje nakon odlična Schmidtova filma "Metastaze".
Prvi puta da mogu reći da se na filmu skinula prava kvartovska spika, i horor koji trese ljude koji zaglibe u ponor bez izlaza ... sasvim svejedno da li je to droga ili alkohol.
Poslije projekcije filma bila je organizirana od distributera i tribina. Svašta je tamo bilo izrečeno no ono s čime se i deklarativno ne mogu složiti, to je jedna izrečena misao poznatog nam sociologa koje je ne samo mene nego i neke od glumaca jako bola u oči. Dakle, iznesena konstatacija se sastojala u tome da listom svi glumci koji predstavljaju "izgubljene" ... prestari. Ne... nisu. Zašto? Pa ja znam. Kako, pa dolazim iz jednog od najopakijih i definitivno najvećih od zagrebačkih kvartova ... Trešnjevke (po broju stanovnika je veći od drugog po veličini hrvatskog grada), a od kud je i većina glumaca (Robert Ugrina, Franjo Dijak). Oni su također pripadnici tog miljea, ne tog izgubljenog, no svakako su ili išli na tekme ili su bili u kontaktu, onom najneposrednijem sa tim i takvim ljudima. Dakle Dražen Lalić je to po meni fulao. Za to ne treba raditi studije već je dovoljno da ode na neku od Dinamovih tekmi, i to ne na sjever, već na isto tako navijački raspoložen istok gdje dolazi starija škvadra. Ima tu svega.

Teško je tu reći tko je najbolje dao od sebe. Da li je to Rene Bitorajac – KRPA, Franjo Dijak – FILIP , Rakan Rushaidat – DEJO ili Robert Ugrina – KIZO, ne bih htio previše izdvajati. Svi su odlični i skinuli su zagrebačku šprehu do jaja (opet nije im to teško kad su od tuda). Vjerojatnost je da će se većinu jako dojmiti priča koju ima Rene kao Krpa, kojem ko saliveno leži ta nasilnička spika. On je Krpa, zagrebački nasilnik, pripadnik BBB-a, skinjara po društvenom opredjeljenju. Mrzitelj je svega što nije njemu nalik i na kraju ono najgore ... obiteljski nasilnik. Sto posto ćete se na njegove priče i nasmijati no, to je varka režisera Schmidt koji vas vodi još dublje u psihu ovog poremećenog nasilnika kojem nije ništa sveto. On je recimo u ovom bestijariju posrnulih užaren, da ne kažem blistavi primjer.
Najzanimljiviji je lik Filipa u kojem ćete vjerojatno u ovoj zbrci i javnoj psihoterapiji cijelog jednog naraštaja mladih ljudi ... baš vi pokušati potražiti utočišće. Naravno da je griješka. Nema ovdje uzmaka. Ovo je ogoljela bitka na život i smrt sa društvenim metastazama.

Nekako najmekši ili najemotivniji likovi su Dejo (Rakan Rushaidat) i Kizo (Robert Ugrina). S njima se lako može poistovjetiti, ne sa životom ali svakako sa patnjom izgubljenosti.
Lokacije su autentične od Dinamovog stadiona do Super Andrije i Sigeta (za one koji ne znaju ili nisu iz Zagreba to je Novi Zagreb). Osim tih lokacija autentična je jednako i ekipa statista tj. navijača koje iz priloženog možete vidjeti kako su odista uživali u svojoj ulozi.
Priča je konstruirana kao "poliptih" ili bolje rečeno omnibus. Radnja počinje delikventskim ispadom induciranim alkoholom i time biva zaokružena priča, dok u većem središnjem dijelu filma režiser jako lijepo nijansira lik po lik ove posljednje večere zagrebačkih junaka ulice. Poslije filma je pala i jedna, recimo to neminovna, paralela. Film se pokušava uporediti sa Trainspottingom. Meni kao Dinamovcu je to potpuno promašeno. Metastaze koji obiluje znakovljem malog ali moćnog "d", ako već treba s nečime uspoređivati onda se treba uzesti neki drugi film koji bolje opisuje navijački milje. To bi bio definitivno jedan od boljih filmova o nogometu i nasilju, "Greenstreet hooligans", no Schmidt je išao i tu korak, dva više. Puno bolje je razrađen taj poslusvijet u kojem su zapeli neki pojedinci. Nadalje spomenuo sam psihološku razradu tj. isprofiliranost glavnih aktera ove priče je dovedena do savršenstva koje naravno podnosi minutaža dugometražnog filma. Nadalje ovaj film osim tim mračnih, hladnijim tonovima obojenih emocija ... obiluje odličnim crnim humorom. Za upozoriti je da se lako možete zateći u "nebranom grožđu" jer Schmidt vas vodi zapravo a di ni ne osjetite, što je odlika odlično napravljenog filma, u vrtoglavu vožnju rollercoasterom koji istinabog započinje crnim humorom no uskoro se pretvara ili metastazira u nešto puno turobnije i opasnije od humora i junačenja oštrim riječnikom a to je fizičko ili obiteljsko nasilje. Sve je to odlično iznivelirano u filmu i čini jednu dobro psihološkim isprofiliranu i uravnoteženu cjelinu.
Zanimljivo je da će mnogi reći da ne znaju takve likove, no uvjeravam vas da je više posrijedi psihološki obrambeni mehanizam potiskivanja na djelu jer svi mi smo okruženi ljudima pa tako i pripadnicima te zajednice izgubljenih.

Rezimirao bih da je svakako najsvjetlija točka filma uz odličnu radnju cijela glavna muška glumačka postava (i to redom purgeri): Rene Bitorajac, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Robert Ugrina za kojom ništa ne zaostaju cure (koje iako nisu iz Zagreba) Jadranka Đokić te Darija Lorenci te oni svi zajedno izuzetno vjerno prenašaju na vas emotivni vrtuljak kroz koji prolaze njihovi filmski likovi. Htio bih osim već pohvaljene brilijantne glume, odlične masovke spomenuti da u filmu od njegova ... neka tri neophodna postulata su prva dva (šora, šega i ševa), a svakako uz to ne bi se smijelo zaobići spomenuti i odličnu kameru iz ruke.

Na kraju Metastaze su film za sve generacije i svatko će naći nešto u njemu s čime će se moći poistovjetiti.
Film je to i za sve zagrebačke i ine gradske štemere, one koji su to bili i one koji bi to željeli biti.
Iako je ovo film o gradu i gradskoj škvadri ipak je ovo najbolji zagrebački film ili film o Zagrebu. Pišem ovo misleći na većinu pučanstva ovog svijeta koji se rađa, odrasta i živi u velikim gradskim organizmima.
Ovo je svakako danas najbolji hrvatski film u kinima i zaslužuje da ga se ide pogledati s ponosom u hrvatska kina.

- 12:01 - Komentari (30) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.03.2009.

RAFanalije!

Nekako zbog svog ovog bogatog programa spajaju mi se dvje riječi u glavi... bakanalije i RAF. Danas je počelo osmo izdanje odlakavljelog RAF-a. Možda i filmskim delicijama najbogatijeg izdanja dosad.

I što su nam pripremili ovi filmski entuzijasti?
Prvo ova revija donosi jedan novi program to je dio retrospektivnog programa, nazvan RAFovci su odrasli. Riječ je o 10 autora kojima je RAF bio prvo mjesto gdje se na velikom platnu prikazivao njihov film i bio im je svojevrsna odskočna daska za filmsku karijeru koju grade.

Od tog društva treba spomenuti i: Petra Oreškovića (koji je na upravo završenim Danima hrvatskog filma dobio nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu za svoj film "Otpadnici" - bit će prikazan na RAF-u); Max Hattler, londonski VJ i animator, (bio je nakon RAF-a 2002.na još 59 festivala diljem svijeta), te Miloš Pušić (nakon RAF-a obišao je 14 festivala u Istočnoj Europi i Sjevernoj Africi i on je pojedinac kojemu će se sa 35mm vrpce pustiti njegov film "Uspavanku za dečaka".)

Osim toga ovo izdanje RAF-a će počevši od danas u zagrebačkom kinu Grič, Jurišićeva 6, bit će u 7 dana u glavnom programu biti prikazano točno 173 amaterska filma, a u popratnim programima još 100 filmova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije te Belgije. Kao i do sada, bit će prikazani svi filmovi pristigli na natječaj u svim žanrovima, bez selekcije, a podijeljeni su u četiri kategorije: 104 RAF kratkiša (do 20 min), 12 srednje metraže (20-60 min), 4 dugometražna (više od 60 min) te 53 filmova u Kids&Teens programu!

Na službenoj presici direkcija ove smotre pohvalila se kako nas očekuje najbogatiji OFF program 8. RAF-a do sada. Čak 100 filmova, prva 35mm vrpca na RAF-u, pobjednik Berlinalea iz 1969., predstavljanje GEFF-a ( u izboru Diane Nenadić iz HFS-a je program prve službene retrospektive GEFF-a (Genre Film Festivala) iz 1960-tih gdje ističem amaterske uratke Dušana Makavejeva, filmove Lordana Zafranovića, Tome Gotovca, Ante Babaje, Ljubiše Grlića, Miroslava Mikuljana i eksperimentalni film Kreše Golika), prva službena suradnja s filmskim akademijama u regiji, i već spomenuti prvi profesionalni i nagrađivani filmovi RAF-ovaca...

Još jedan popratni program "Na putu prema..." putem RAF-a ugošćuje unas i recentne studentske produkcije s filmskih akademija iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja odakle stižu ukupno 24 igrana i dokumentarna filma.
Posebna poslastica je GEFF SPECIJAL u subotu 04.04., kada će se prikazati jedno od najcjenjenijih ostvarenja tzv. crnog vala, film 'Rani radovi' Želimira Žilnika za koji je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu.
Tu su još i program "S RAF-om" na kafu uz razgovor ugodni predstavit će drage festivale i filmske projekte: Four river festival Karlovac, Festival mini filma Novi Sad, Restart laboratorij, GEFF i Hrvatski Filmski Savez.



Za kraj festivala slavi se još jedan rođendan Illectric Funka, stalnog i vjernog RAFovog partnera. U subotu, 04. travnja u Boogaloo klubu -- Modeselektor, jedno od najpoznatijih imena elektronske scene te vizualizacije Pfadfi

- 23:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 28.03.2009.

Václav Havel

Teško mi je jer nisam ja taj koji bi mogao pričati o čovjeku koji je mnogim Česima uzor, idol ...
Teško mi je također pričati i o njemu kad znam jednog čovjeka koji je bio jednak njemu ili je Václav jednak njemu.
Teško mi je jer taj čovjek polako pada u zaborav .
Teško mi je najviše jer takav čovjek nije bio uzor mom narodu, a on je bio radi svoje riječi, pjesme utamničen upravo zbog tog naroda.

Velika je šteta imati takvu propuštenu priliku jer zašto bi bili Česi ti koji su blagoslovljeni s moći spoznaje jednog takvog velikana a mi ne.
Zašto ... na to na moju veliku tugu nema odgovora.
Bio je to jedan prekrasan film ("Obcan Havel"), o jednom izuzetnom čovjeku kojemu ime ... čudna li čuda počinje kao i našem dobrom čovjeku iz naroda koji nikad nikome nije mislio i želio zlo.
Čudo?
Ne.
Istina.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.03.2009.

Watchmen

Kad god dođe bilo kakav film koji ima nešto vezano za superheroje ili junake stripova, ja se oduševim ali počesto se taj balon od sapunice velikih očekivanja ispuše poslije kinopredstave ili još gore tijekom.
Tako se desilo i tijekom ove projekcije koja je bila prepuna ljudi koji su očekivali puno više a zauzvrat dobili premalo.
Šta reći za čovjeka koji je napisao scenario za "X men", "X2" (X men dvojku), "Scorpion king" i zove se David Hayter (čit. mrzitelj) da je s ovim filmom dosegao gornji plafon filmskog sranja ovog svijeta i to sve skupljeno na jednom mjestu.
Image Hosted by ImageShack.us

Nije ni dobro kad se počinje recenzija sa negativizmom. No šta je tu je pa će ovo biti svojevrsno generalno upozorenje svima Vama da ne idete gledati ovaj film. Molim vas da ga preskočite pri odlasku u kino, da ga zaobiđete kada dođe u vašu videoteku i da promijenite kanal na TV-u kada u svojm lutanju za nekim priznanjem dođe i na TV.

Film ima svojih za današnji svijet filma solidnih dva i pol sata trajanja, no to je i jedino što je solidno u svezi s ovim filmom. Jedino što je režiser uspio biti je da jedan period koji čekate cijelo trajanje filma, period kakve takve akcije bude u trajanju od svega 15 -30 minuta, no i taj dio dovodim u pitanje jer nema nimalo autentičnosti i zapravo kopira okrutnost sličnu onu u "Sin cityu", to su scene seksa i spašavanja Rorschacha.

Opet Watchmen nema toliko dobre komade zbog kojih bi vrijedilo protratiti dva i pol sata u kinu, kao što je to recimo slučaj sa filmom "Sin city". Karakteristika ovakvih stripova je da obiluju prenaglašenom seksualnošću ako ništa onda kroz tanane i vrlo tijesne kostime ženskih likova. To ovdje donekle prikazano, no prekratko i premalo u liku Silk Spectre 2 koju utjelovljuje stvarno prelijepa, inače plava, Šveđanka Malin Akerman koja je za ovu priliku pobojana u crno i opet to je sve.

Za mene je ovo dovoljno usporednica jer da insistiram dalje na ovome bilo bi to svetogrđe za filmsku kulturu.
Osim ovih rupa filmu je izuzetno problematičan i zaplet sa raspletom te teško da bih taj nazovi zaplet bio dostojan uopće uvrštavanja pod sintezu ... filmski zaplet.
Toliko je smušen i zapetljan i nemušto ispričan i postavljen, da ako ovaj film odu gledati teenageri (ili još mlađi) oni će u najmanju ruku ostati preneraženi, zbunjeni tzv. kompleksnošću i "kvazifilozofskim papazjanijama".
U filmu je režiser posegnuo za nekim otrcanim klišeima trasha i filma uopće, ne bi li pokušao spasiti što se spasiti dade. Tako mi je kroz scene u kojima se više insinuira seks film više naličio na filmove iz Irana u kojima se u trenutku prelaska u intimne sferu dvoje partnera na sceni ... zatvaraju vrata. Snyder pak ide i dalje te u ključnom trenutku seksualnog vrhunca to dvoje spomenutih izmiče scenu van inkriminirajućeg mjesta događanja (nazivam ga riječnikom kriminologije jer što bi bilo drugo nego ovo pseudokoketiranje ili navlakuša za nedojebane klince) i prikazuje klimaks ispaljivenjem vatrenog plotuna iz letjelice jednog od glavnih Watchmena.
Ovo je nemušto, kukavičko prikazivanje nečega i definitivna navlakuša za seksom ugrožene muške jedinke u zenitu svog puberteta.

To što sam opisao sa scenom borbi u jednoj spasilačkoj misiji u koju su se otisnuli junaci seksualnog klinča je i jedino što bi vas iole moglo zadovljiti u filmu, i tek donekle vas napumpati adrenalinom što bi bio normalan slijed gledanja jednog akcijskog filma.
Ima se dojam kao da je do Zack Snydera cijelo vrijeme bio cenzor koji bi ga s vremena na vrijeme lupio ravnalom po prstima, kad bi ovaj zabludio u eklatantno prikazivanje brutalnosti.
Ostatak filma, prije i poslije ove nazovi scene seksa i akcije spašavanja Rorshchaka, jesu moždane dijareje, bljezgarije uma jednog Haytera koji nije postigao ništa sa svojim X menima pa je vjerojatno išao i upropastiti ovaj strip.

Sam kraj i mjesto končanog raspleta ovog dvoiposatno zapleta me je previše podsjetio na skrovište Supermana i na neke neuspjele ekranizacije sf-a koji i u svojem književnom izdanju nisu ni bile namijenjene djeci, na koju sigurno ovaj film stremi kao ciljanu publiku.

- 23:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 25.03.2009.

Rezime 18. Dana hrvatskog filma

...18. DHF - nagrade:

NAGRADE OCJENJIVAČKOG SUDA
(Darija Lorenci, Dejan Šorak, Živko Zalar)

Velika Nagrada DHF za najbolji film festivala (Grand Prix):
RASTANAK
Redateljica: Irena Škorić

Image Hosted by ImageShack.us

... ova mlada i perspektivna režiserka mi je zapela za filmsko oko u danima kad sam vidio neke njene uratke na RAF-u i kasnije na Zagreb Dox-u. Ove godine digla je sama sebi ljestvicu, i napravila jedan od stvarno odličnih i zamječenih kratkih igranih filmova na Danima hrvatskog filma. Za napomenuti je da ovaj film ima odličnu glazbenu pozadinu. Glazba je upečatljiva i prepoznatljiva te u filmu daje jedan poseban pečat. Naime glazba neodoljivo podsjeća na onu iz poznatog i proslavljenog srpskog filma "Ko to tamo peva", no to je samo jedna dobra asocijacija. Ovo je inače jedan od najkraćih filmova ceste koje sam ikad vidio. Radnjom naime dominira subjekt ili objekt ... jedna stara "stojka" na putu za "razalište". Nadalje moram potvrditi da je film glumački besprijekorno odrađen. Scenarij je jednako kao i film odličan i lako gledatelju prepoznatljiv te nije bezveze da je Irena dobila nagradu i za to. Irena samo tako dalje!


Nagrada za najbolju režiju:
DALIBOR MATANIĆ za režiju filma TULUM

Nagrada za najbolji scenarij:
IRENA ŠKORIĆ za scenarij filma RASTANAK

Nagrada za najbolju montažu:
HRVOJE MRŠIĆ za montažu filma SUPER MI JE

Nagrada za najbolju glazbu:
JURA FERINA i PAVAO MIHOLJEVIĆ za glazbu u filmu TULUM

Nagrada za najbolju kameru:
ŽELJKO SARIĆ za kameru u filmu JEDAN DAN U ZEMALJSKOM ZAVODU ZA SLIJEPU DJECU

Nagrada za najboljeg debitanta:
ANTONIO GABELIĆ za film RECIKLUS

Nagrada za najboljeg producenta:
AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI

Posebna nagrada Ocjenjivačkog suda
CLASH
Redatelj Branko Pašić


NAGRADE OKTAVIJAN
Hrvatskog društva filmskih kritičara

Za najbolji igrani film:
LOŠ DAN ZA KAPETANA KUKU
Redatelji Marin Juranić, Hana Veček
prosječna ocjena: 4,667

Za najbolji dokumentarni film:
MEŠTROVIĆ
Redatelj Danko Volarić
prosječna ocjena: 4,250

Za najbolji animirani film:
FANTASTIČNA ODISEJA DOKTORA ZODIAKA
Redatelj Matija Pisačić
prosječna ocjena: 4,000

Za najbolji eksperimentalni film:
NOVEMBAR
Redatelj Boris Greiner
prosječna ocjena: 4,286

Za najbolji namjenski film:
ADRIS GALERIJA – EDO MURTIĆ
Redatelj Zoran Happ
prosječna ocjena: 4,667

Za najbolji Glazbeni spot:
Nagrada se ne dodjeljuje
(jer nijedan film nije dobio prosječnu ocjenu veću od 3,5 koliki je minimum da bi se nagrada dodijelila)

NAGRADA ZLATNA ULJANICA
za promicanje etičkih vrijednosti na filmu
Ocjenjivačkog suda katoličkog tjednika Glas Koncila

OTPADNICI
Redatelj Petar Orešković

NAGRADA JELENA RAJKOVIĆ
Za najboljeg redatelja do 30 godina starosti
Ocjenjivačkog suda Hrvatskog društva filmskih redatelja

IVAN LIVAKOVIĆ
Za režiju filma Prljavi mali mjehurići

NAGRADA SALONA ODBIJENIH
za najbolji film koji nije uvršten u Program konkurencije 18. DHF-a
Ocjenjivačkog suda u sastavu Dean Šoša i Hrvoje Pukšec

INTERIJER, STAN, NOĆ
Redatelj Saša Ban

... prošli su i ovi Dani hrvatskog filma i moram reći da sam ugodno iznenađen unatoč nekim svojim prošlim promašajima kad su pitanju posjeti ovoj smotri hrvatskih filmova. Naime kako se sve na kraju svede, kad je u pitanju izbor filmova na festivalima, na vašem dobrom ili lošem ubodu ... odnosno vašem izboru koji uvijek može biti dobar ili loš, nekako sam ovaj put imao nešto sreće nego inače. IstinaBog ponešto zahvaljujući i tome što sam zaigrao na sigurne tipove ove "filmske kladare".
Ono što ne valja sa ovim događajem jest manjak publike kojeg su dobro primjetili raznorazni filmski djelatnici na koje naiđete ili vidite, ili pročitate njihove izjave u medijima.
Hrvatski film se podosta vremena potcjenjivalo. Vremena se mijenju i sada je definitivno došlo vrijeme kada se to više neće moći tako olako činiti. Kao što se sve stvari u prirodi dešavaju u nekim ciklusima tako jednako možemo potražiti poveznicu u kulturi. Vrijeme 90-tih je bilo mučno rađanje ili buđenje jedne nacije pa tako i time i njene kulture. Nekako to nije jednostavno bilo vrijeme da se ona sama odredi, izrazi. Razdoblje početka novog milenija donosi i nove vjetrove u hrvatsku kinematografiju. Prva je pokazala znakove oporavka od bolesti osrednjosti onaj dio filmske kulture koji je najbliži svakom pojedincu, onaj koji i najviše potegne ljudi u kino dvorane. To je dugometražna igrano filmska varijanta. U sjeni tog poboljšavanja kvalitete, koja je nošena na krilima jednog izuzetno dobrog filma ovog desetljeća ... kao što je Ostojićev "Ta divna splitska noć", ostali su ostali filmski žanrovi. Po nekoj logici stvari u filmu, prvo su trebali kratki filmovi ponuditi cjepivo protiv mediokritetskog karaktera filma, no oni su donedavno bili pomalo na margini. Danas vas uvjeravam kako i u toj ... kratkoj filmskoj varijanti je došlo do znatnog napretka. Kao prilog toj tezi su i odlični kratki filmovi ovih tek minulih Dana hrvatskog filma.
Napominjem da smo svjedoci ili možda pasivni promatrači očitog sveopćeg oporavka hrvatske filmske kulture koja je unatoč tome što je orobljena za sve kino dvorane, nekako zahvaljujući određenim pojedincima koji su upornošću (unatoč zanovjetanju nekih od države podržavanih filmskih djelatnika 90-tih) uspjeli isfurati film kroz svoje festivale i zapravo odgojiti jednu mladu generaciju koja naprosto živi za odlaske na nove kino i druge popratne događaje na festivalima u Motovunu, Zagrebu, sada i Splitu pa sve do Varaždina. Jednostavno postoji neutaživa glad koju su ti ljudi koji vode te festivale uspjeli prepoznati i utažiti je kroz svoju kino prikazivačku formu. Nalik je to onoj prvobitnoj koja se dešavala u Americi s početka probijanja filma kao zabavnjačke forme, gdje se po selima, ambarima i kojekakvim dvoranama u nekom avanturističkom štihu dolazilo sa projektorom i prikazivalo za nekoliko centi filmove.
Ta jednostavna i ipak jeftinija varijanta je zapravo spas filma kao takvog danas.
Uspjesi su prisutni i u igranom filmu a ponajviše u animiranom filmu koji u Zagrebu a i šire, je uspješno presađen u Split na tamošnji fakultet, doživljava svoj veliki revival. Imena nije potrebno spominjati jer sam već napravio jednu kratku analizu hrvatskog animiranog filma i njihovih uspjeha. Samo tako treba dalje nastojati i ne posustajati jer kako je slučaj sa pričom velikog igranog filma tako je i potrebno i u animiranom filmu pokazati ne samo bljesak nego kontinutitet. U to ne sumnjam jer dok ima ideja bit će i odličnih filmova.
Zamjerka ovim danima su tehničke prirode. Jednostavno se mora imati svoj web sajt. To je u današnje doba must have, sve ostalo nas vraća u kameno doba. Isto tako treba poraditi na kvalitetnoj prezentaciji i time kvalitetnijem privlačenju publike ... jer bez novinara koje ćete zavesti i dobro napojiti iz vrela dobrih filmskih ideja neće biti i publike. Za takve stvari danas postoji čitava jedan plejada mladih entuzijastičnih i visoko obrazovanih ljudi koji obožavaju i raditi i volontirati i, koji će svojim, to sada s pravom možemo nazvati, "know how-om" pomoći da ova smotra saživi u tom danas gusto napućenom kalendaru filmskih festivala.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.03.2009.

6. Human rights film festival (Zagreb, kino Europa)

U ovom mjesecu zgusnutog programa filmsko7festivalskih događanja našlo se i šesto izdanje HRFF-a. Ovo što ovaj festival donosi nije komercijala već je to nezavisna kinematografija koja govori o kršenjima ili promicanjima ljudskih prava. Ponekad je tendecija da se putem boli pokuša što više motivirati ljude na razmišljanje jedog o drugom pa to većinom čini i ovaj festival. Osim što možete na ovom festivalu (koji je što se tiće prostora i svega ostalog uznapredovao od 2002.g. i tadašnjeg revijalnog tona u prostorima kluba MaMa i Močvare) vidjeti filmove koje ne bi mogli vidjeti na nekim drugim festivalima, no ne zbog nekvalitete nego zbog ne imanja onih ključnih sastojaka bar minimalne komercijalne isplativosti.
Upravo zbog toga i ovaj festival nudi BESPLATNE PROJEKCIJE u kinu Europa.
Iako generalnog usmjerenja ka poticanju ljudskih prava svaki od izdanja ovog festivala ima neku temu. Ove godine u razdoblju od 24.03 - 28.03.2009. u zagrebačkom kinu Europa, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“ festival će se baviti političkim sustavom i ratnim zločinima.

Kako ovaj festival nije samo puko projiciranje filmova ove kao i prethodnih godina će se održati i okrugli stolovi i predavanja, a tema je suočavanje sa ratnim zločinima u našim krajevim. Dakle festival je preuzeo na sebe jednu po meni zahtjevnu ulogu katalizatora katarze. Tako će na jednom od okruglih stolova biti riječi o tome kako se uopće mogu utvrditi činjenice vezane uz ratne zločine. Sa gostom festivala Eyal Sivanom bit će organiziran razgovor o Gazi.

Raspored programa:

UTORAK 24.03.

20.00h: PROJEKCIJA 1
- IL DIVO ... film koji je dobitnik nagrade žirija na Cannesu, a bio je višestruko nominiran za godišnju Europsku filmsku nagradu.

22.30: PARTY OTVORENJA


SRIJEDA 25.03.

16.00: PROJEKCIJA 2
- POSJETILAC IZ SVIJETA ŽIVIH

18.00: DISKUSIJA 1
- POLOŽAJ ŽRTVE U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

20.00: PROJEKCIJA 3
- SPECIJALIST .... je višestruko nagrađivan film o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu početkom 60ih.

22.30: PROJEKCIJA 4
- NASLJEDNICI


ČETVRTAK 26.03.

15.30: PROJEKCIJA 5
- P.M. [Škorić]


16.30: PROJEKCIJA 6
- Prvi maj [Exposito]

18.00: DISKUSIJA 2
- LJUDSKA PRAVA U GAZI

20.00: PROJEKCIJA 7
- PRIČE O LJUDSKIM PRAVIMA

21.45: PROJEKCIJA 8
- IZ LJUBAVI PREMA NARODU

PETAK 27.03.

18.00: PROJEKCIJA 9
- Noć i magla [Resnais]

18.40: PROJEKCIJA 10
- Odgoda [Farocki]

20.00: PROJEKCIJA 11
- GRAĐANIN HAVEL ... je dokumentarac koji prati političku karijeru češkog predsjednika i književnika Vaclava Havela.

22.30: PROJEKCIJA 12
- GRAĐANI K ... . Grupa autora, Priče o ljudskim pravima - Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima preko 20 istaknutih svjetskih redatelja je snimilo kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava. Između ostalih u projektu sudjeluju Jasmila Žbanić, Sergej Bodrov, Marina Abramović, Appichatpong Weerasethakul..

23.30: PARTY



SUBOTA 28.03.

11.00: PROJEKCIJA 13
- MELANKOLIJA ... Lav Diaz koji je već bio gost festivala ovaj puta je na festivalu prisutan sa još jednim svojim maratonskim filmskim djelom. Tek toliko ovaj film je nagrađen na venecijanskoj Mostri.

20.00: PROJEKCIJA 14
- 3-minutni kratki film OVOGA PUTA NE MOŽEMO REĆI
- MUNYURANGABO

22.00: PROJEKCIJA 15
- 3-minutni kratki film iz Priče o ljudskim pravima
- NA KRAJU DOLAZE TURISTI

23.30: PARTY ZATVARANJA



... dakle osim što je đabe ovaj festival ima nešto što je donedavno baštinio samo RAF a to je turneja. Naime u cilju promicanja ljudskih prava sa nevladinim organizacijama se u rade projekcije i po drugim hrvatskim mjestima.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.03.2009.

R.I.P. Natasha Richardson

Ujutro me zatekla vijest o smrti jedne od danas jačih Hollywoodskih glumica i definitivno značajnijih mlađih britanskih glumica, o jednoj iz klana Redgrave, kćeri Vanesse Redgrave ... one Natashe Richardson supruge Liama Neesona.
Zvuči toliko banalna nesreća, da čovjek ne povjeruje od čega se sve može mrijeti. Natasha se učila skijati i prilikom učenja je pala, kao što se to mnogima i dešava. Smijući se uputila u svoju sobu i tada ju je počela boljeti glava. Ubrzo je prebačena u Toronto u bolnicu i odatle u New York u Lennox Hill. Ubrzo nakon toga je pala u moždanu komu i skinuta sa aparata.
Strašno koliko se to sve zapravo dešavalo brzinom medija kojim se ona bavila, filmom.

Ovako u šoku nad osobom koja se stvarno nije uništavala u životu nekim glupostima mogu samo reći da ima izuzetno zanimljivu filmografiju. Teško je iz ove naprasno prekinute karijere nešto tek tako izdvojiti. Krenut ću od školovanja u London's Central School of Speech and Drama. Richardsonova je glumila na pozornici kao Helena "Snu Ivanjske noći" zatim kao Ophelia u "Hamlet" i to u Young Vicu. Kada to spominjem nezaobilazno mjesto je i 1986 godina kada dobiva cijenjenu nagradu za najveću nadolazeću nadu kazališta London Drama Critics' Most Promising Newcomer za svoju rolu kao Nina u "The Seagull". Lovorike u rodnoj zemlji pokupila je odnijevši nagradu za najbolju glumicu 1992.g. London Drama Criticsa. Tada ili usporedo sa tim niti godinu nakon ovoga uspjeha kreće i njena karijera na Broadwayu gdje je prvo: bila nominirana za Tonya za najbolju glumicu u predstavi "Play",a dobila je nagradu Theatre World Award za fenomenalan debu, isto tako dobila je nagradu za najbolji glumački debu od Outer Critics Circle Award te od Drama Deska je bila nominirana za najbolju glumicu te godine. Konačno kruna karijere na "daskama koje život znače" dolazi joj u "Cabaretu" za ulogu Sally Bowles u produkciji Sam Mendesa gdje 1998.g. osvaja svog Tonya, Outer Critics Circle, Drama League i Drama Desk nagradu za najbolju glumicu u musicalu (kasnije je još bila nominirana za Tonya za "Closer").

Da ne bi bilo da prvo ističem bezveze njezinu kazališnu karijeru ... naime njena filmska epopeja "tek" počinje 1986.g. kao Mary Shelley u filmu Ken Russella "Gothic". Ovime filmom dobiva i ulogu u "Patty Hearst" (1988) filmu Paula Schradera. Nakon toga su zaredale uloge kao u filmu Pat O'Connora "A Month in the Country" (1987), Roland Joffé's "Fat Man and Little Boy" (1989) i "The Favour", "The Watch and the Very Big Fish" (1991). A dobila je nagradu The London Evening Standard za najbolju filmsku glumicu 1990-e za svoje uloge u Volker Schlöndorffovom filmu "The Handmaid's Tale" (1990) i Schraderovom "The Comfort of Strangers" (1990), i za "Widows' Peak" (1994) je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na filmu u vrlo cijenjenom filmskom Karlovy Vary Festivalu 1994.
Mnogi su je možda od vas zapazili po njenoj sporednoj ulozi Dr. Paule Olsen u filmu "Nell" (1994.g.), ili pak u "The parent trap" (1998.g.), "Blow Dry" (2001), ili u filmu Ethan Hawkea "Chelsea Walls" (2001) te u "Maid in Manhattan" (2002) kao Caroline Lane. Osobno ću ovu, izuzetno zgodnu i glumački vudrenu, ženu pamtiti po ulozi gdje mi je jednostavno zablistala i od tada se urezala u pamćenju (vjerojatno i po filmskoj kemiji sa Kennethom Brannaghom) "A Month in the Country". Naravno da se onda njen seksappeal poslije ovoga filma dobro iskoristio u filmu "The Handmaid's Tale".
Šteta, jer eto ova žena koja je iza sebe ostavila ovakav trag (i još k tome dvoje djece) ... mogla je zasigurno još toga puno dati kako svijetu filma tako i na kazališnim daskama.

- 08:01 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.03.2009.

18. Dani hrvatskog filma

Sutra započinje filmska smotra znana i pod nazivom Dani hrvatskoga filma.

U natjecateljskom programu 18. Dana hrvatskog filma (17. do 22.03.2009. u zagrebačkom SC-u) su 164 filma u šest kategorija. Tako u moru od 300 prijavljenih filmova odabrano je: 18 igranih filmova, 18 dokumentaraca, 13 animiranih filmova, 21 eksperimentalni film, 70 namjenskih filmova i 24 glazbena spota.

Ono što bi vrijedilo istaknut,i a da sad ne prepričavam, jest da će osim gore navedenih radova biti i :
U popratnom programu prikazat će se digitalno restaurirana kopija filma "Breza" Ante Babaje, kao hommage Tomislavu Pinteru, koji je na tom filmu radio kao snimatelj, i Mati Kukuljici, kojemu je to bio jedan od zadnjih projekata u Hrvatskoj kinoteci.

Kukuljici je Hrvatsko društvo filmskih kritičara posmrtno dodijelilo nagradu 'Vladimir Vuković' za životno djelo na području filmske publicistike i filmologije.

U čast Zvonimira Berkovića, dobitnika godišnje nagrade Društva za životno djelo 'Zlatni Oktavijan', prikazat će se filmovi 'Ljubavna pisma s predumišljajem' i 'Dubrovačke ljetne igre' te će se održati okrugli stol o njegovim filmovima.

Na programu su, među ostalima, i filmovi s prošlogodišnjeg festivala u Puli, izbor hrvatskih antologijskih dokumentaraca i predavanje o autorskom pravu.

Najavljeno je i da će HTV za prikazivanje otkupiti ovogodišnje pobjednike festivala u kategoriji dokumentarnog filma.



Ovdje je program 18. Dana hrvatskog filma, a ono što bih izdvojio su projekcije filmova sa PFF-a.
To su prvenstveno nagrađivani filmovi: "Iza stakla" (r. Z. Ogresta, nedjelja 22.03.2009., u 16h), "Ničiji sin" (r. A.A. Ostojić, nedjelja 22.03.2009., u 14h), "Tri priče o nespavanju" (r. T. Radić, petak 20.03.2009., u 13h)

Vidimo se tamo!


Sve je to naravno BESPLATNA kino zabava u našem gradu.

- 23:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 11.03.2009.

Dani iranskog filma

Jučer je počela retrospektiva već u Hrvatskoj i Zagrebu dobro udomaćene iranske kinematografije, jedne od uspješnijih azijskih kinematografija koja ima solidnu produkciju od 100-tinjak filmova godišnje i u zadnjih je 20 godina osvojila 300 međunarodnih nagrada.
Dakle navada je da nas se svake godine u kinu Tuškanac, u mjesecu ožujku počasti izborom nove iranske kinematografije. Ove je godine tako izabran ciklus od šest filmova snimljenih u razdoblju između 2003. i 2008. godine. Od filmova treba izdvojiti svakako ratni film "Treći dan" (koji se diči epitetom najboljeg iranskog filma 2007.) sa ljubavnom dramom između iranskog vojnika i Iranke. Osim toga tu bih izdvojio i krimić "Posljednji čvor" te japansko-iransku filmsku koprodukciju "Tepih od vjetra" Kamala Tabrizija iz 2003.



Filmovi na programu su:

srijeda, 11.3.2009 u 19h. (kino Tuškanac)
Posljednji čvor
Režija: Lafafiyan, Hassan, 103 min, Uloge: Pezhman Baleghi, Negar Foroozandeh, Bahman Dan, Arash Taj



srijeda, 11.3.2009 u 21h. (kino Tuškanac)
Znamen
Režija: Hassanpoor, Fereidoon, 2008, 90 min, Uloge: Reza Attaran, Saeed Honarvar, Fatemeh Sadeghl, Marziyeh Bordbar



četvrtak, 12.3.2009 u 19h. (kino Tuškanac)
Djeca vječnosti
Režija: Derakhshandeh, Pouran, 2006, 90 min, Uloge: Shahab Hoseini, Elham Hamidi, Hadi Marzban, Pante'a Bahram, Ahoo Kheradmand



četvrtak, 12.3.2009 u 21h. (kino Tuškanac)
Tepih od vjetra
Režija: Tabrizi, Kamal, 2003, 111 min, Uloge: Miyu Yagyu (Sakura Nagai), Farbod Ahmadjo (Ruzbeh), Reza Kianian (Akbar), Youki Kudoh (Kinue Nagai), Takaaki Enoki (Makoto Nagai)



petak, 13.3.2009 u 16h. (kino Tuškanac)
Pokušaj bijega
Režija: Jasny, Vojtech, 1976, 96 minuta, Uloge: Hansjorg Felmy, Jana Tilden, Klaus Lovitsch



petak, 13.3.2009 u 19h. (kino Tuškanac)
Tepih od vjetra
Režija: Tabrizi, Kamal, 2003, 111 min, Uloge: Miyu Yagyu (Sakura Nagai), Farbod Ahmadjo (Ruzbeh), Reza Kianian (Akbar), Youki Kudoh (Kinue Nagai), Takaaki Enoki (Makoto Nagai)

petak, 13.3.2009 u 21h. (kino Tuškanac)
Djeca vječnosti
Režija: Derakhshandeh, Pouran, 2006, 90 min, Uloge: Shahab Hoseini, Elham Hamidi, Hadi Marzban, Pante'a Bahram, Ahoo Kheradmand


subota, 14.3.2009 u 19h. (kino Tuškanac)
Treći dan
Režija: Latifi, Mohammad Hossein, 2007, 90 min, Uloge: Puria Pursorkh (Reza), Baran Kosari (Samireh), Shahram Ghaedi (Soleyman), Majid Yaser (Majid)



subota, 14.3.2009 u 21h. (kino Tuškanac)
Noć
Režija: Ameli, Rassol Sadr', 2007, 90 min, Uloge: Khsoro Shakibaei (Mohsan), Ezatollah Entezami (doktor), Amin Ebrahim


ponedjeljak, 16.3.2009 u 16h. (kino Tuškanac)
Noć
Režija: Ameli, Rassol Sadr', 2007, 90 min, Uloge: Khsoro Shakibaei (Mohsan), Ezatollah Entezami (doktor), Amin Ebrahim

... cijena kino karte je i dalje 10kn.
Vidimo se!

- 12:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 10.03.2009.

Novi Star Trek trailer



... sad već ima stvarno podosta trailera, čak i za moj ukus kao jednog zaljubljenika u ovaj žanr. Ovoliko trailera naravno da hrani moju znatiželju, ali ono što mi se ne sviđa da ovaj trailer najviše od svih dosad otkriva radnju predstojećeg filma. Iz ovoga možemo saznati tko Kirka podržava i usmjerava u životnim ciljevima i kako on postaje netko i nešto unutar zvjezdane flote i daje naslutiti ljubavni odnos karizmatičnog Kirka i Uhure.

- 09:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.03.2009.

Završio je DORF u Vinkovcima!

Jučer je završila filmsko glazbena fešta DORF '09 u Vinkovcima i Županji. Iz direkcije festivala je stigla i brojka o više od 2000 posjetitelja na ovom trećem izdanju DORF-a koji je ponudio i sadržaj više a to su: 2 izložbe plakata, 4 koncerta (posebno posjećeni su bili koncerti Arsena Dedića i Hladnog piva), 2 selekcije video spotova i radionica sviranja usne harmonike.

Što se tiće same ponude filmova bilo je ukupno prikazano 20 filmova iz Hrvatske te Slovenije, Makedonije, Srbije, Norveške, Brazila, SAD, Kanade, Republike Koreje i Velike Britanije. Dakle izuzetno bogati filmski program te je žiri
(Dalibor Matanić, Silvio Mirošničenko i Brankica Drašković) unatoč "teško-slatkim brigama" najboljim filmom proglasio film "Kike Turmix", Rogera Sommersetha, iz Norveške. Ukratko film "Kike Turmix“ nam donosi još jednu zanimljivu i uzbudljivu priču iz svijeta rocka ovaj puta o životnom putu Kike Turmixe, pjevača u punk rock sastava Pleasure Fuckers, (koji je uz to bio i promotor i izdavač).

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.03.2009.

Ciklus filmova Andrzeja Wajde u Tuškancu !

O Andzeju Wajdi kao o jednom od najistaknutijih pripadnika poljskog filma ne bih puno osim što u najavi za ovaj ciklus vas sve pozivam da dođete pogledati odličan najnoviji ali ne i posljednji njegov film "Katyn". Naime kako u programu kažu ovaj film je izuzetno kontroverzan i priča o jednom ruskom zločinu koji je počinio NKVD, točnije pokolju 20000 poljskih časnika koji se dugo prešućivao zbog veza poljske komunističke vlasti sa Moskvom a vjerojatno i zbog straha da se nešto slično i njima ne desi. Kako sve možda ima neku vezu ili pozadinu kad je u pitanju motivacija za rad filma tako je i ne manje bitna činjenica da među ubijenima bio je Wajdin otac kao i ujak autora glazbe Krzystofa Pendereckoga.
Dakle glavni događaj ovog ciklusa je premijerno prikazivanje pretposljednjeg Wajdina filma Katyn (2008. nominiran za Oscara), kojega hrvatski distributeri nisu otkupili te stoga je ovo "one time chance" kako bi ste ovaj film vidjeli onako kako i zaslužuje, u nekom hrvatskom kinu na velikom platnu.



03.03.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Samson
Rezija: Wajda, Andrzej, igrani, 35 mm, c/b, 1961, 117 min
Uloge: Serge Merlin (Jakub Gold), Alina Janowska (Lucyna), Elzbieta Kepinska (Kazia), Jan Ciecierski (Jozef Malina), Irena Netto (Jakubova majka)


03.03.2009 u 21h
Ljubav u dvadesetoj (L' amour a vingt ans)
Rezija: Wajda, Andrzej, igrani, 35 mm, c/b, 1962, 120 min
Uloge: Jean-Pierre Leaud (Antoine Doinel), Marie-France Pisier (Colette), Barbara Lass (Basia), Zbigniew Cybulski (Zbyszek), Wladyslaw Kowalski (Wladek)


04.03.2009 u 20h
Katyn
Rezija: Wajda, Andrzej, igrani, 35 mm, boja, 2007, 118 min
Uloge: Artur Zmijewski (Andrzej), Maja Ostaszewska (Anna), Andrzej Chyra (porucnik Jerzy), Danuta Stenka (Roza), Jan Englert (General)

Svecana premijera

05.03.2009 u 21:30
Katyn


06.03.2009 u 19h
Ljubav u dvadesetoj (L' amour a vingt ans)



06.03.2009 u 21h
Samson




07.03.2009 u 18:30
Covjek od mramora (Czlowiek z marmuru)
Rezija: Wajda, Andrzej, igrani, 35 mm, c/b i boja, 1977, 165 min
Uloge: Jerzy Radziwilowicz (Mateusz Birkut / Maciej Tomczyk), Krystyna Janda (Agnieszka), Tadeusz Lomnicki (Jerzy Burski), Jacek Lomnicki (mlad Burski), Michal Tarkowski (Wincenty Witek)



07.03.2009 u 21h
Covjek od zeljeza (Czlowiek z zelaza)
Rezija: Wajda, Andrzej, igrani, 35 mm, c/b i boja, 1981, 153 min
Uloge: Jerzy Radziwilowicz (Maciej Tomczyk / Mateusz Birkut), Krystyna Janda (Agnieszka), Marian Opania (Winkel), Irena Byrska (Matka Hulrwicz), Wieslawa Kosmalska (Wieslawa Hulewicz)

- 14:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.03.2009.

Najava DORF '09 !

Imao sam uoči finala Zagreb Dox-a, poslije intervjua sa jednim američkim režiserom, jedan fini i ležeran razgovor sa svojim prijateljem novinarom oko toga što sada nakon ovog festivala slijedi. Iako je razgovor svraćao na festival koji svi čekaju ipak smo se nekako uspjeli skoncentrirati (to više ide mene) i prisjetiti se koji će uskoro uslijediti. Pogriješili smo obojica, vjerojatno zbog umora rada na više kolosijeka. Naime slijedeći festival, iako istinabog nije u Zagrebu je Festival dokumentarnog rock filma – DORF koji kreće od 5. i traje do 8. ožujka 2009. i to u vjerovali ili ne u 2 slavonska grada: u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joza Ivakić u i županjskom Domu mladeži.


Prošlog tjedna u petak je bilo otvorenje jedne izložbe koja je uvod u sama festivalska događanja, svojevstan podsjetnik a drugi dio te izložbe plakata bit će u četvrtak, 05.ožujka u 19 sati u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima.

Na službenom otvorenju Festivala, 05.ožujka, u Vanilla Clubu u Vinkovcima svirat će Radikal Dub Kolektiv iz Zagreba. Poslije njihovog nastupa bit će priređena reggae/dub slušaonica.
Dan poslije, 06.ožujka, u Vanilla Clubu nastupaju Small House Brown, kao pratnja 5 ponajboljih hrvatskih usnoharmonikaša, u nastupu nazvanom HARP ATTACK! R'n'r show za pamćenje po prvi put u ovom dijelu Hrvatske i poslastica za svakog zaljubljenika u blues i rock.
U subotu, 07.ožujka, u Vanilla Clubu nastupaju Hladno pivo.

Početak svih koncerata u Vanilla Clubu je u 23 sati.

U petak, 06.ožujka na otvorenju programa u Županji, po završetku projekcija u Domu mladeži svirat će županjski rockeri Sheitans.
Natječaj za radionicu sviranja usne harmonike je otvoren do 20.veljače, o čemu više pročitajte na službenoj stranici Festivala.
Na ovogodišnjem Festivalu bit će prikazani dokumentarni glazbeni filmovi iz 10 zemalja.





POPIS FILMOVA U PROGRAMU:

DUB ECHOES (Bruno Natal, Brazil) - 74'
GOGOL BORDELLO NON STOP (Margarita Jimeno, SAD) - 87'
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) - 96'
GLOBAL METAL (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) - 93'
KIKE TURMIX (Roger Sommerseth, Norveška) - 44'
ONE MAN IN THE BAND (Adam Clitheroe, Engleska) – 83'
PUT THE NEEDLE ON THE RECORD (Jason Rem, SAD) – 83'
TWO-EYED IRELAND (Lim Yin-Pyung, R.Koreja) – 63'
THE FALL – Wonderful and frightening world of M. E.Smith (D.Newton, Engleska) – 60'
FLIPPER LIVE (Joe Rees, SAD) – 71'
OLAH VINCE – Na ničijoj zemlji (Miro Karadžić, Srbija) – 29'
THE CINKUŠI (Ljiljana Šišmanović, Hrvatska) – 27'
TETA LIZA (Branko Ištvančić, Hrvatska) – 30'
HARMONIKARJI (D.Moravec, L.Matek, Slovenija) – 55'
LET 3 ŽIVA PIČKA (Radislav Jovanov Gonzo, Hrvatska) – 130'
KAO DA JE BILO NEKAD (Dušan Vesić, Srbija) – 82'
DIRTY OLD FESTIVAL (Vjeran Pavlinić, Hrvatska) – 37'
ARSEN – Brod u boci (Mirko Duić, Hrvatska)- 48'
DEČKO SA STRANE (Marina Jurišić, Hrvatska)- 13'
BADMINGTONS DOC. (Jane Altiparmakov, Makedonija)- 39'

... dakle onaj sastavni sastojak festivala na koji sam ne samo ja, nego i ljudi koji su u i oko raznoraznih festivala (čit. visitori vulgaris), na ovom festivalu neće sasma sigurno manjkati. Dakle glazba je definitivno uz film ovdje sastojak bez kojega ovaj festival ne može postojati.

- 23:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.03.2009.

NAGRAĐENI FILMOVI 5. ZAGREBDOX-a

Jučer na svečanoj dodjeli nagrada petog jubilarnog izdanja Zagreb Dox-a dodijeljene su slijedeće nagrade:


VELIKI PEČAT u međunarodnoj konkurenciji

Žiri: Bogdan Žižć, redatelj, David Fisher, redatelj i selektor retrospektive izraelskog suvremenog dokumentarca, Saša Vojković, filmologinja i redateljica

Lady Kul el Arab, r. Ibtisam Salh Mara'ana


Posebna priznanja

Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ – Reporting from a Closed Country, r. Anders Ostergaard

Sami u četiri zida / Alone in Four Walls, r. Alexandra Westmeier




VELIKI PEČAT u regionalnoj konkurenciji

Žiri: Casey Cooper Johnson, pobjednik ZagrebDoxa 2008., Irena Taskovski, producentica i distributerka, Silvestar Kolbas, direktor fotografije

Kavijar konekšn / The Caviar Connection, r. Dragan Nikolić


Posebna priznanja

Plati i ženi / Cash & Marry, r. Atanas Georgiev

21. sekunda / 21st Second, r. Željko Mirković





MALI PEČAT za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti

Žiri: studenti filmskog odsjeka Akademije dramske umjetnosti Saša Bijelić, David Kapac i Davor Kanjir

Na putu do škole / On the Way to School, r. Orhan Eskikoy i Özgür Dogan

Posebno priznanje

Tiho uklanjanje / Silent removal, r. Wolfram Huke






Nagrada Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava

Žiri: Tin Gazivoda, direktor centra za ljudska prava, Magdalena Petrović, producentica u Fade Inu te Jon Alpert, američki producent i redatelj

Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ – Reporting from a Closed Country
, r. Anders Ostergaard

Posebna priznanja

Robovi / Slaves, r. Hanna Heilborn, David Aronowitsch

Majka / The Mother, r. Antoine Cattin, Pavel Kostomarov







Projekcije nagrađenih filmova održat će se u nedjelju, 01. ožujka 2009. u 17.00 sati u kinu SC. Ulaznica je 35 kn.

Raspored projekcija nagrađenih filmova:

17.00 Kavijar konekšn / The Caviar Connection, 58', Srbija, režija Dragan Nikolić

18.15 Lady Kul el Arab, 85', Izrael, režija Ibtisam Mara'ana

20.00 Dobitnik T-Com Nagrade Publike

21.30 Burmanski videoreporteri – izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ – Reporting from a Closed Country, 85, Norveška, Švedska, Danska, režija Anders Řstergaard

23.00 Na putu do škole / On the Way to School, 80', Nizozemska, Turska, režija Orhan Eskikoy, Özgür Dogan


... sve one koji su propustili izuzetno bogati progam Dox jubilarca pozivam još jednom da bar danas ne propuste jedinstvenu priliku odgledavanja najboljih filmova (u komadu) za samo 35 kunjerosa. Svima preporučam da navrate ako mogu i ako je ostalo karata.

- 16:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>