subota, 31.01.2009.

Radionica animiranog filma u Rijeci (02.02.- 07.02.2009.)

Eto nije potrajalo dugo da se nakon vijesti o školi filma u Splitu dogodi i jedna radionica, ali ovaj put animiranog filma u Rijeci. Tako će se u sklopu 17. međunarodne izložba crteža – crtež i animacija (04.12.2008. - 17.02.2009., u Muzeju moderne i suvremen umjetnosti u Rijeci), u Malom salonu se organizirati radionica animiranog filma. Ta jedinstvena radionica u Hrvatskoj će se održavati u trajanju 02.02. - 07.02.2009..

U školu se prima do najviše 15 učenika koji će sudjelovati na izradi filma (od 2-3 min.), odabira ideje do samog animiranog filma. Dakle sudjelovati će se u proceru odabira ideje, knjige snimanja, podjele zadataka glede animacijskog procesa, crtanje pozadine i likova, animiranje, unos crteža u komp sa ako je potrebno radom u animacijskom programu, snimanje zvuka i montaža.

Poželjno je da su đaci ove besplatne škole :studenti i stariji srednjoškolci.

Prijave na tel 492 615, e-mail: milica.dilas@mmsu.hr ili osobno u knjižnici MMSU. Početak rada radionice: ponedjeljak, 2. veljače, u 17 sati.

Javna prezentacija rada radionice: subota, 07.02.2009., u 12h. Otvorene demoradionice za publiku: utorak, 03.02.2009.,u 18h; četvrtak, 06.02.2009., u 18h.

Mene osobno kao i u slučaju prethodnog posta koji se ticao škole filma u Splitu zanima nakon što škola prođe, kako je bilo. Opet sam iznimno sretan da se to ne odvija u Zagrebu već, da je ova škola animacije organizirana u najrockeriskijem gradu Lijepe nam naše.

- 19:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 27.01.2009.

Uskoro: FILMSKA ŠKOLA KINO KLUBA SPLIT !

Sa veseljem obaviještavam široki puk blogerske i one čitalačke provenijencije kako se uskoro u sklopu Kina klub Split od 05. 02. 2009. započinje Filmska škola. Ta to je jako bitno jer eto može se organizirati po imenima jedna viskokvalitetna škola filma bez da se zbog toga potegne stotinjak i više kilometara do glavnog grada.

Predavanja će se održavati utorkom i četvrtkom od 20:15 do 22:00 u trajanju od tri mjeseca. Predavanja su organizirana dva puta tjedno, po dva sata u dogovoru sa predavačima. Nakon odslušanih predavanja, svi polaznici moći će koristiti opremu i prostorije kluba u realizaciji vlastitih uradaka i učestvovati u organiziranju ostalih aktivnosti Kino kluba Split.

Program je podijeljen na teoretski i praktični dio. Predavači su stručnjaci iz područja filmske i video umjetnosti. Teoretski dio obuhvaćao bi iduća predavanja:

* FILMSKA TEHNIKA, predavač ANTE VERZOTTI
* VIDEO TEHNIKA, predavač IVICA BOŠNJAK
* POVIJEST FILMA, predavač JURICA PAVIČIĆ
* TEORIJA FILMA, predavač JOŠKO JERONČIĆ
* NOVI MEDIJI, predavač DAN OKI
* AUTORSKI I EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO, predavačica SUNČICA FRADELIĆ
* OBRADA ZVUKA U AUDIOVIZUALNIM MEDIJIMA, predavač TONČI TAFRA
* ANIMACIJA, predavač VELJKO POPOVIĆ

Praktični dio:

* SCENARIJ, predavač JURICA PAVIČIĆ
* RAD S KAMEROM, predavač BORIS POLJAK
* MONTAŽA, predavačica SUNČICA FRADELIĆ

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti na br. mobitela 091/896 58 60 svakog dana između 18 i 21h ili doći osobno u prostorije kluba svakog ponedjeljka iza 20h. Napominjemo kako je ove godine broj polaznika ograničen.


... ukoliko će se netko od blogera ili čitatelja ovog bloga uključiti u rad ove škole, volio bih da mi se javi mailom ne bi li dobio uvid u rad same škole. Svi ostali iz drugih gradova lijepe nam naše neka se strpe jer vjerujem da će se uskoro i u njihovim gradskim središtima organizirati poneka filmska škola.

- 19:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.01.2009.

Top 10 box office filmskih hitova 2008.

Utopizam, eskapizam i bjeg o realnosti, to je ponekad film, no prvi filmovi nisu bili tako isprazni, predvidivi i repetitivni ko' ovi današnji. Pa tako je i ovaj popis koji je proizašao iz jednog nedavnog brainstorminga nekolicine novinara i filmskih kritičara kojima je jedna od važnijih stvari i Motovun (a naravno poveznica je film). Ovdje neću detaljnije elaborirati kakav je pojedini film jer ću to učiniti kroza prošlogodišnju Uj Fuj Ljiga Filmsku Ligu.

1. THE DARK KNIGHT, 530,917,814 US$
2. IRON MAN, 318,313,199 US$
3. INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL, 317,023,851 US$
4. HANCOCK, 227,946,274 US$
5. WALL-E, 223,749,872 US$
6. KUNG FU PANDA, 215,434,591 US$
7. MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA, 176,934,000 US$
8. TWILIGHT, 176,815,000 US$
9. QUANTUM OF SOLACE, 166,800,000 US$
10. HORTON HEARS A WHO, 154,529,439 US$

... dakle, ako sam tu vidio i jedan film koji zadovoljava bar onaj "nogometni kriterij" da se u potrazi za golom pređe preko polovice svojeg dijela nogometnog igrališta, tada bi jedino do centra se došlo sa polušpicom Wall - E.
Klasičan autogol uz isključenje pokojeg igrača bi se postignuo u slučaju prvo, drugo, treće, četvrto, deveto i deseto plasiranog. Jedva nulu ili ako 'oćete egal izvukli bi šesto, sedmo i osmo plasirani.
Ovo je također još jedan krunski dokaz u prilog činjenici tko zapravo vlada kino dvoranama diljem svijeta. Popis je izvučen sa Yahoo-a. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali kaj je tu je.

Uglavnom ako se nastavi prošlogodišnji trend: jaosiga nama slijedeće godine.


... i za kraj otvaram natječaj: Dakle ima li tko od vas pametnih ljudi da mi spoji super junaka, robota, slona, vampira, pandu, psihopatu i filantropa sa kompleksom Boga u jedno.

Molim da se dotični javi u redakciju!

- 12:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.01.2009.

Pozdrav komandantu Dati!

... je ovo je filmski blog, i posvećen je filmu. Možda vam se čini čudnim ovaj spot TBF-a, ali toliko je genijalan i odlično složen kao rijetko koji dosad na hrvatskoj sceni, i da svakako je riječ o kratkom filmu/glazbenom spotu.
Spljetsko ludilo je izašlo vanka! Ugodno gledanje...

- 14:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 24.01.2009.

DORF u Zagrebu!

Jučer je počela, a danas završava retrospektiva najboljih filmova sa Festivala dokumentarnog rock filma iz Vinkovaca. Stoga svima zainteresiranima poručujem da se požure.
Ulaz na ove projekcije u kinu SC je besplatan.

Kino SC, SUBOTA, 24.01.

19.00 sati

Breeders – Real deal

Kad muzičari šokiraju


Pauza

Unknown Passage

... s retrospektivom ovog vinkovačkog festivala, Zagreb i kulturna scena dobivaju jednu dobru najavu predstojećih flimskih događanja i praktično otvaranje ovogodišnje filmsko-festivalske sezone.

Vidimo se !

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nominacije za Zlatnu malinu 2008.!

Kao i svake godine pred Oscar dolaze i nominacije za najgori film ili popularne Zlatne maline. Rijetki među glumcima i filmskom branšom općenito imaju muda i tamo otići, a nominirani su za ...

... najgori film:

Disaster Movie and Meet the Spartans
The Happening
The Hottie and The Nottie
In The Name of The King: A Dungeon Siege Tale
The Love Guru

najgoreg režisera:

Uwe Boll (1968: Tunnel Rats, In The Name Of The King, Postal)
Jason Friedberg & Aaron Seltzer (Disaster Movie, Meet the Spartans)
Tom Putnam (The Hottie and the Nottie)
Marco Schnabel (The Love Guru)
M. Night Shyamalan (The Happening)

... najgoreg glumca:

Larry the Cable Guy (Witless Protection)
Eddie Murphy (Meet Dave)
Mike Myers (The Love Guru)
Al Pacino (88 Minutes, Righteous Kill)
Mark Wahlberg (The Happening, Max Payne)

... najgoru glumicu:

Jessica Alba (The Eye, The Love Guru)
glumačka družba filma The Women (Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett-Smith
i Meg Ryan)
Cameron Diaz (What Happens in Vegas)
Paris Hilton (The Hottie and The Nottie)
Kate Hudson (Fools Gold, My Best Friend’s Girl)

... najgoru sporednu mušku ulogu na filmu:

Uwe Boll (Postal)
Pierce Brosnan (Mamma Mia!)
Ben Kingsley (The Love Guru, War, Inc, The Wackness)
Burt Reynolds (Deal, In The Name of the King)
Verne Troyer (The Love Guru, Postal)

... najgoru sporednu žensku ulogu na filmu:

Carmen Electra (Disaster Movie, Meet the Spartans)
Paris Hilton (Repo! The Genetic Opera)
Kim Kardashian (Disaster Movie)
Jenny McCarthy (Witless Protection)
Leelee Sobieski (88 Minutes, In The Name of the King)

... za najgori scenario:

Disaster Movie and Meet The Spartans
The Happening
The Hottie And The Nottie
In The Name Of The King:A Dungeon Siege Tale
The Love Guru

... tako pojedini filmovi su višestruko nominirani kao Meet the Spartans (5 nominacija i to za najgori film, najgoru sporednu žensku ulogu, za rip - off, za najgoreg režisera i scenario), The love guru (7 nominacija i to za najgori film, najgoreg glumca, glumicu, sporednog mušku ulogu i to (2x), najgoreg režisera i najgori scenario), In The Name of The King: A Dungeon Siege Tale (5 nominacija i to za najgori film, sporednu mušku i žensku ulogu, najgoreg režisera i najgori scenario), The Hottie And The Nottie (5 nominacija i to za najgori film, najgoru glumicu, najgori filmski par, najgoreg režisera i scenario), The Happening (4 nominacija i to za najgori film, najgoreg glumca, najgoreg režisera i najgori scenario), Disaster Movie (6 nominacija i to za najgori film, najgoru sporednu žensku ulogu (2x), najgori rip - off, najgoreg režisera i najgori scenario).

Ma svakako je najteže na svijetu podnijet kritiku, dok se tapšanje po ramenu ponekad i olako prihvaća. Poneki s ove ljestvice nominacija katastrofe od filmova, najgorih filmova, promašenih filmova izašlih prošle godine bi trebali to shvatiti barem kao krajnje ozbiljno upozorenje od struke da ili se toga ostave ili da promjene smjer.
Da se mene pita, ono ... ultimativno/potrebno poniženje za te filmove i režisere bi bilo da se lista nominiranih sa 5 proširi na sve spomenute filmove. No, kako to neće biti onda će to netko drugi morati učiniti.
Definitivno s ovog popisa ističe se ime režisera Uwe Bolla(kao da nam njegovo prezime hoće reći ... svaki moj film izazvaće u vas duševne Bolli), njega zaobiđite kad u vašoj omiljenoj videoteci pregledavate naslove. Slično je i kad su u pitanju glumci i glumice. Ističu se Al Pacino, sa "ubitedosadnimfilmovima" ove godine i po meni ubjedljivo ove godine najgori Mark Wahlberg (Max Payne je tu film koji ne znam di bi svrstao, toliko govno od filma da je to teško).

Od glumica razočaravajuće su bile i Jessica Alba (kojoj su očito majčinstvo i neke druge stvari u životu zanimljivije ... za sad od karijere) i za moj ukus među užasima od filmova ove godine je ipak nepremostiva carica ... Kate Hudson (zgodna jesi ali to su uloge za kolektivno lobotomiziranje publike u kinima).

Za kraj ovog pregleda istaknuo bih (iako bjeh u dilemi koji da od nominiranih istaknem između: The Love Guru i The Hottie and The Nottie) ipak jedan film koji nije na popisu jer su propozicije nominacije takve kakve su, a to je film The women, film je dobio nominaciju u kategoriji za najgoru žensku ulogu i to grupnu za sve glumice iz postave tog filma. Po meni taj film ako dobije tu "nagradu", za mene će biti ko da je osvojio pomoćnu Zlatnu malinu i za najgori film. Taj film tko je išao gledati trebao bi se dati na pregled kod veterinara da nije možda dobio kakvu boleštinu tipa krpelja na moždanoj ovojnici.

Sve u svemu ovo mi je bio dobar foreplay prije objave Top ljestvice najgorih filmova prošle godine po film.blog.hr-u.:)

- 12:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 23.01.2009.

don't call me past 11 pm, it won't happen again



... mali dijelovi filmova ponekad su upravo ono što nas veseli.

*obrati pažnju na fanatičnu publiku *

- 21:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Revija australskog filma !!!

Jučer je bilo otvorenje revije australskog filma u prostorijama Movieplexa. Revija je kombinacija kratkih i dugometražnih filmova. Za cijenu od 20 kn dobivate dva filma.
Na programu su slijedeći filmovi: "Tražeći Alibrandi" (o tri generacije australskih žena talijanskog podrijetla), "Hildegarde" (u kojem troje djece kreće u potragu za svojom patkom), "Razzle Dazzle" (koji prati uspone i padove u svijetu profesionalnog plesa), "Prljava posla" (o mafijaškom miljeu na kraju šezdesetih godina prošlog stoljeća) i "Krenuti pravim putem" (o pokušaju bivših zatvorenika da započnu nov život).

Mogao bi sate pričati hvalospjeve australskom filmu i glumištu koji se dobro infiltrirao u pore Hollywooda, no to neću jer smatram da je potreba da nešto kažem o mjestu događanja. Naime ove godine je revija u Kaptol centru, iako sam za aktiviranje ovog kina koji je podosta izgubio pojavom Cinestara smatram kako je puno manjih kino dvorana koja bi mogla dati intimističkiji osjećaj filmovima iz Down Under. Podosta je i SC i sama revija izgubila odlaskom iz prostorija SC-a. Nemojte me uzimati preozbiljno, i ja volim da mi guzica sjedi u puno boljim sjedalicama ovog multiplexa, no ipak smatram da slobodarski duh i neposrednost Australaca, a ne neki hypecentar bi dali više do toga da Zagrepčani i studenti kao ciljana publika sažive se sa tom zemljom onkraj svijeta.
Drugo cijena karte je previsoka. Ako se pokušalo izbjeći dolazak zagrebačkih beskućnika i skitnica u kino da se ogriju u ove još ipak prohladne zimske dane mislim da se pretjeralo. Australskom veleposlanstvu a i toj stvarno prebogatoj državi sumnjam da je cilj da se zaradi na ovim filmovima i da im je više stalo do prezentacije njihove kulture. Na neki način ovo je tim postupkom narušeno. Nadam se da će slijedeće godine malo bolje birati i poraditi na danima Australije.
Unatoč svemu jako ih volim, a pogotovo Australke ... mislio sam pri tom i na Nicole Kidman i na Naomi Watts, da vas ne bi pozvao u kino da prisustvujete ovoj filmskoj fešti (sam da vas upozorim da nema niti jedne od tih glumica u filmovima na programu).
Vidimo se!

- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.01.2009.

Nominirani za Oscara 2008 su:



.. ili po kategorijama:

Za najbolju glavnu mušku ulogu:
Richard JenkinsRichard Jenkins
THE VISITOR
Frank Langella
FROST/NIXON
Sean Penn
MILK
Brad Pitt
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
Mickey Rourke
THE WRESTLER

Za najbolju sporednu mušku ulogu:
Josh Brolin
MILK

Robert Downey Jr.Robert Downey Jr.
TROPIC THUNDER
Philip Seymour Hoffman
DOUBT
Heath Ledger
THE DARK KNIGHT
Michael Shannon
REVOLUTIONARY ROAD

Za najbolju žensku ulogu:
Anne Hathaway
RACHEL GETTING MARRIED
Angelina Jolie
CHANGELING

Melissa Leo
FROZEN RIVER
Meryl Streep
DOUBT
Kate Winslet
THE READER

Za najbolju žensku sporednu ulogu:
Amy Adams
DOUBT
Penélope Cruz
VICKY CRISTINA BARCELONA

Viola Davis
DOUBT
Taraji P. Henson
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
Marisa Tomei
THE WRESTLER

Za najbolji dugometražni animirani film:
BOLT
KUNG FU PANDA
WALL-E

Za najbolju scenografiju:
CHANGELING
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
THE DUCHESS
REVOLUTIONARY ROAD

Za najbolju kameru na filmu:
CHANGELING
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
THE READER
SLUMDOG MILLIONAIRE

Za najbolju kostimografiju:
AUSTRALIA
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DUCHESS
MILK
REVOLUTIONARY ROAD

Za najbolju režiju:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
FROST/NIXON
MILK
THE READER
SLUMDOG MILLIONAIRE

Za najbolji dugometražni dokumentarni film:
THE BETRAYAL (NERAKHOON)
ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD
THE GARDEN
MAN ON WIRE
TROUBLE THE WATER

Za najbolji kratki dokumentarac:
THE CONSCIENCE OF NHEM EN
THE FINAL INCH
SMILE PINKI
THE WITNESS - FROM THE BALCONY OF ROOM 306

Za najbolju filmsku montažu:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
FROST/NIXON
MILK
SLUMDOG MILLIONAIRE

Za najbolji film sa neengleskog govornog područja:
The Baader Meinhof Complex
The Class
Departures
Revanche
Waltz With Bashir

Za najbolju filmsku šminku:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY

Za najbolji soundtrack :
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
DEFIANCE
MILK
SLUMDOG MILLIONAIRE
WALL-E

Za najbolju orginalnu pjesmu na filmu:
WALL-E"Down to Earth"

SLUMDOG MILLIONAIRE"Jai Ho"

SLUMDOG MILLIONAIRE"O Saya"


Za najbolji film :
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
FROST/NIXON
MILK
THE READER
SLUMDOG MILLIONAIRE

Za najbolji kratki animirani film:
La Maison en Petits Cubes
LAVATORY - LOVESTORY
OKTAPODI
PRESTO
This way up

Za najbolji kratki film:
AUF DER STRECKE (ON THE LINE)
MANON ON THE ASPHALT
NEW BOY
THE PIG
SPIELZEUGLAND (TOYLAND)

Za najbolju montažu zvuka:
THE DARK KNIGHT
IRON MAN
SLUMDOG MILLIONAIRE
WALL-E
WANTED

Za najbolji sound mixing:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
SLUMDOG MILLIONAIRE
WALL-E
WANTED

Za najbolje filmske efekte:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
IRON MAN

Za najbolji adaptirani filmski scenarij:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
DOUBT
FROST/NIXON
THE READER
SLUMDOG MILLIONAIRE

Za najbolji orginalni scenarij:
FROZEN RIVER
HAPPY-GO-LUCKY
IN BRUGES
MILK
WALL-E

... naravno ovo poboldano su isključivo moji favoriti. Neki su nakon dodjele Zlatnih globusa otpali. Tako najviše nominacija ima (i to 13) The curious case of Benjamin Button (recenzirao sam ga nedavno), a za vratom mu diše "Slumdog millionaire" (sa 10 nominacija). Neki izbori su definitivno narihtani (iako je to teško tako reći kada u izboru sudjeluje tisuće ljudi) kao naprimjer umjesto da se dade neka posebna kategorija za Heatha Ledgera, njega se post mortem gura u dodjelu. I on će to dobiti.
Osobno smatram da će Benjamin Button odnijeti dosta toga (malih zlatnih kipića) i među njima je i Oscar za film godine. To je upravo kak bi rekli "crowd pleaser", pravi američki film nakon sličnog takvog slučaja sa "Forrest Gumpom" (1994). Jednom je scenaristu Ericu Rothu upalilo i vjerujem da će i ove godine. Iako tu će po mom proći nezamjećen, upravo zbog Benjamina, jedan puno kvalitetniji film (Frost/Nixon) sa jednom istinitom zaboravljenom pričom i nekoliko kvalitetnih rola, odličnom montažom koja je napravila suspens gdje ga po defaultu ne bi smjelo biti ... i to sve bez upotrebe specijalnih efekata (audiovizuelnih... naravno).

Čudo je da je izostao izvrstan Eastwoodov film "Gran Torino", a što se tiće njegovih ovogodišnjih filmova tu je samo "Changeling", i to u kategoriji za najbolju glumicu i scenografiju. Osobno smatram da Agelina blista u ovoj kao za nju stvorenoj ulozi (za one koji nisu gledali glumi majku kojoj nestane maloljetni sin u 30-tim godinama Los Angelesa) i smatram da je tu izvan konkurencije (da... Angelina koja nemre spojiti dvije kvalitetne uloge izgleda da je ušla u dobitnički niz, što se tiće glumačkih ostvarenja). Ono gdje je ove godine gužva jesu kategorije za najbolju mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu. Tu su se nakrcale izvrsne role i jako, jako teško je tu prosuditi tko zaslužuje. Mogu reći da kome god dopadne Oscar da ga je i zaslužio i ovdje će odlučivati stotinke emotivne motivacije pri izboru.
I za kraj možda nama najinteresantnije, jer nijesmo Ameri, jest dodjela za najbolji film s neengleskog govornog područja. Tu moram se ponoviti je također gužva u šesnaestercu. Sve su odreda izvrsni filmovi. Tu mislim pošto odlučuju Ameri da će nagradu odnijeti Valcer s Bashirom, no ja sam odbrao jedan film koji je dobro protresao svojim twist & turnovima zagrebačku publiku na prošlogodišnjem ZFF-u. To je film Razred i ja navijam da jedan takav film pobijedi, iako šamse su mu izuzetno male.

- 18:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 20.01.2009.

Top 10 najgledanijih filmova u hrvatskim kinima ...

1. Yes Man, 11.052
2. Twilight, 9.737
3. Madagascar: Escape 2 Africa, 9.157
4. The Tale of Despereaux, 5.346
5. Australia, 4.733
6. How To Lose Friends & Alienate People, 2.516
7. Ljubavni zov, 2.339
8. High School Musical 3: Senior Year, 2.021
9. Four Christmases, 1.799
10. The Day the Earth Stood Still, 1.562

... zbir je dvije komedije, dva znanfan i dva animirana filma.
Paaa... riječ je opet o jednom kvalitativno okljaštrenom, po izboru publike, najgledanijih filmova.
To su sve listom dječji filmovi i to za dječju dob ispod 15 godina, kada se još uvijek mogu oduševljavati takvim sranjima koja im daje u nepreglednim količinama američka konzumerska filmska industrija.
Bolje je s ovog popisa izdvojiti ono što valja nego ono što ne valja. Nevjerojatno ali sam kratko promišljao što istaknuti. To je svakako odličan film na 6. mjestu, "Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi". Riječ je zaprepaštujuće gledljivom filmu. Rezultat tome je odličan scenarij Peter Straughana po književnom predlošku Toby Young inače filmskog kritičara, novinara i sada vrlo uspješnog pisca.
Iako bez dobrog filmskog scenarija ne može biti dobre komedije tako niti bez odličnih za tu priliku pomno odabranih glumaca. U ovom filmu prije svega blistaju i "spidermanova draga", Kirsten Dunst, a drugi dio glumačkog para čini Simon Pegg (di taj čovjek nije glumio, no publika će ga tek upamtiti kao novog pomlađenog Scottya u predstojećem ST filmu).
Stoga da ne duljim moj prijedlog tjedna za otić u kino i razveseliti ne samo sebe nego i možda još nekog bi bio nesumnjivo ovaj zabavni britanski film o svijetu filma i novinarima u njemu (ovaj film je zapravo uspio nasmijati me tamo gdje nije niti uz pomoć De Nira uspio "What Just Happened").

- 23:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.01.2009.

a sad Mario's bloody test...

... i još da mi neko prigovori da sam bio grub sa stavljanjem prvog (filmskog) testa savršene žene, djevojke na blog.... mislim Mario je brutala za Sonnyija.

... stoga ak vam usfali u vašem autu klasično zaključavanje vratiju, zarad onog od autoindustrije danas preferiranog centralnog ... ostaje vam i ovaj pomoćni način.
No, dok ne naiđem na neki bolji filmski test ostaju ova dva, svojevrsni jin i jang svih testova.:))

... na vama je da odaberete, sigurno nećete pogriješiti ili možda hoćete, uglavnom da ne bi bilo sve preozbiljno ovo je ipak najbolji test: sckreeeching tyres, burning rubber and heart rate pumping real hard... and the three blonds...

- 12:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 17.01.2009.

Sonnyijev test za savršenu curu!

Vidim da se Stifmeister raspištoljio sa savjetima kada su u pitanju žene i kako im prići, osvojiti ih i sve to, no poneku životnu mudrost se ne može uvijek naći u tim iskustvima vršnjaka ponekad je potrebno zagrebati dublje... jer ipak Robert Mario De Niro ima i pokoju više. Pokoju u dva filma koja je režirao, a ja bih rekao u dva izvrsna s naglaskom na Bronx tale. Najčvršći, radnički, najgrublji i možda najljudskiji kvart NewYorka jer u njemu su rasli i ljudi poput Sonnya koji zbog svog gorkog odrastanja može reći svom mladom prijatelju:

Sonny: Alright, listen to me. You pull up right where she lives, right? Before you get outta the car, you lock both doors. Then, get outta the car, you walk over to her. You bring her over to the car. Dig out the key, put it in the lock and open the door for her. Then you let her get in. Then you close the door. Then you walk around the back of the car and look through the rear window. If she doesn't reach over and lift up that button so that you can get in: dump her.
Calogero 'C' Anello: Just like that?
Sonny: Listen to me, kid. If she doesn't reach over and lift up that button so that you can get in, that means she's a selfish broad and all you're seeing is the tip of the iceberg. You dump her and you dump her fast.


... test nisam nikad primjenio barem ne svjesno, ali vrijedi svakako jer danas u svijetu prihvaćanja materijalizma, makijavelizma, autoerotizma, koristoljublja, nerada (brigo moja pređi na drugoga) i nerealnog prihvaćanja života gdje se sve orjentira nerealnom planiranju nemogućeg, trenutnoj ugodi zarad svjesnog zanemarivanja dobrih životnih i ljudskih osobina tj. vrlina kao ljubavi, dobrote, poštenja, individualizma dolazi i priča iz Bronxa.



... za one koji vole to i vizuelno.:)
I naravno nije to bez vraga, jer sve u svijetu ima neku svoju svrhu i mjesto.

- 13:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 16.01.2009.

Kako to izgleda kad nisi gledao Star Wars trilogiju, a hiniš da ...

... dakle i ja vjerujem da postoji tu, kod nas ... negdje, netko (više njih), koji nikad nije vidio SW, a ipak o tome ima svoju "sliku" kako bi to zapravo trebalo izgledati pokupljenu iz fragmenata raznih priča i poluinformacija koje dobiva kroz medije. Kako to može izgledati vidite, no ipak nekako mislim da je u Amera, kažu vječne djece, to češće.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.01.2009.

Podržimo aktivno akciju: DARUJMO ANJI DA NASTAVI ŽIVJETI!

Želim da u novoj godini pokažemo malo više razumijevanja jedni za druge, i gdje bolje nego ovdje na blogu da se otpočne sa krugom dobra. To naravno činim jer osim što sam na to bio ponukan postom i molbom malecrneknjižice znam za neke uspješne akcije potaknute ili potpomognute tu sa bloga koje sam i osobno podržao, kao što je pomoć Danijelu Subanoviću. Odmah moram priznati da su se oko toga blogeri izuzetno iskazali svojim angažiranim pristupom, tako da i ne sumnjam da će isto biti i sa ovom akcijom za malu Anju.
Stoga u potpunosti prenosim post Male crne knjižice o Anji i njenom susretu s njom i pri tom vas molim da odvojite pet minuta vašeg vremena i pročitate ovaj post:

Prije par mjeseci upoznala sam tako tatu male Anje u kvartu na kavi.
Njegova pozitivnost i ljubav prema njegovom djetetu jednostavno vas
ostavi bez daha. A ovo je njihov blog.

Mala Anja ima 6 godina,100 je% invalid, boluje od cerebralna paralize,
epilepsije (dnevno ima oko sto napada) te ima velike problema sa
dišnim putovima. Apsolutno je ovisna o 24 satnoj brizi i njezi te
treba pomoć u svakoj situaciji.
Zbog velikih problema s disnim putovima (učestali bronhitis, upala
pluća i ostala infekcija dišnih putova) mala Anja veći dio godine
provede u bolnici.

Ovih dana Anja je ponovo hospitalizirana u bolnicu no ovaj put prolazi
kroz najteže razdoblje od kad se rodila. Naime zaprimljena je sa
teškom upalom pluća, slabim dotokom kisika u krvi te vrlo visokom
temperaturom (40).

Sve je to kulminacija zbog toga što se Anja ne zna pravilno
iskašljavati usljed čega postepeno dolazi do velikih nakupina sekreta
u plućima, te joj je otežano disanje i smanjuje se količina kisika u krvi.
Nažalost , često je slučaj da teško oštećene osobe kao što je mala
Anja kad imaju tako često teške upale pluća dolazi do zatajenja
disanja što u pravilu znači SMRT.

No kako bi se takvo što spriječilo, djevojčici je potreban DRENAŽNI
PRSLUK (http://www.SmartVest.info) iz Amerike, koji se koristi kod
respiratornih bolesti a košta oko 60 tisuca kuna.

Novčane uplate na Anjin ziro racun se vrše u Zagrebackoj banci 2360000
– 1000000013 poziv na broj 3113728810
(Anja Kostanjevecki Prugovecka 4 10040 Zagreb) , a iz inozemstva br.žiro računa u Zagrebačkoj banci
2360000-1000000013
broj deviznog računa
2435841613
Iban broj:
HR323600003226926047
Swift Code:
ZABAHR2X
Av.Dubrava 43
10040 Zagreb
Poslovnica 016407 (koji glasi na tatu Tomislav Kostanjevecki Prugovecka 4 10040 Zagreb) pomognete da uistinu sakupimo predvideni iznos.


Kontakt telefon: tata Tomislav 091/252-5862
mail adresa: tomislav.kostanjevecki@zg.t- com.hr

- 23:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.01.2009.

Zlatni Globusi 2009 ...

... su rano jutros dodijeljeni. Konkurencija je bila zanimljiva ove godine, a bome i dobitnici.
A nagrađeni su:

Najbolji igrani film: "Slumdog Millionaire" (2008)

Najbolja muška uloga u igranom filmu: Mickey Rourke za ulogu u "The Wrestler" (2008)

Najbolja dramska televizijska serija: "Mad Men" (2007)

Najbolja ženska uloga u igranom filmu: Kate Winslet za "Revolutionary Road" (2008)

Najbolji musical ili komedija: "Vicky Cristina Barcelona" (2008)

Najbolji glumac u musicalu ili komediji: Colin Farrell u "In Bruges" (2008)

Najbolji režiser igranog filma: Danny Boyle za film "Slumdog Millionaire" (2008)

Najbolja glumica u televizijskoj seriji - musicalu ili komediji: Tina Fey za "30 Rock" (2006)

Najbolja filmski soudntrack: "Slumdog Millionaire" (2008) - A.R. Rahman

Najbolja televizijska serija u kategoriji musicala ili komedije: "30 Rock" (2006)

Najbolji glumac u mini seriji ili televizijskom filmu: Paul Giamatti u "John Adams" (2008)

Najbolji glumac u televizijskoj seriji, musicalu ili komediji: Alec Baldwin za "30 Rock" (2006)

Najbolji filmski scenarij: "Slumdog Millionaire" (2008) - Simon Beaufoy

Najbolja glumica u mini seriji ili televizijskom filmu: Laura Linney za ulogu u filmu "John Adams" (2008)

Najbolji igrani film sa neengleskog govornog područja: "Vals Im Bashir" (2008)

Najbolja sporedna muška uloga u igranom filmu: Heath Ledger za "The Dark Knight" (2008)

Najbolja mini serija ili televizijski film: "John Adams" (2008)

Najbolja glumica u musicalu ili komediji: Sally Hawkins za "Happy-Go-Lucky" (2008)

Najbolji animirani film: "WALL·E" (2008)


Najbolja glumica u dramskoj televizijskoj seriji: Anna Paquin u "True Blood" (2007)

Najbolji glumac u dramskoj televizijskoj seriji: Gabriel Byrne u "In Treatment" (2008)

Najbolja sporedna ženska uloga u televizijskoj seriji, mini seriji ili televizijskom filmu: Laura Dern u "Recount" (2008)

Najbolji sporedna muška uloga u televizijskoj seriji, mini seriji ili televizijskom filmu: Tom Wilkinson u "John Adams" (2008)

Najobolja filmska pjesma: "The Wrestler" (2008)("The Wrestler")

Najbolja ženska sporedna uloga u igranom filmu: Kate Winslet za "The Reader" (2008)

... po svemu sudeći film "Slumdog Millionaire", o dobitniku na indijskom Milijunašu, je apsolutni pobjednik ove dodjele Zlatnih Globusa. Osvojio je čak četiri Zlatna Globusa, a prati ga po uspješnosti novi film Mickey Rourkea "The wrestler". Ne mogu reći da me oduševio izbor. Rekao bih pomalo očekivano koliko se diglo prašine oko tog filma o indijskom muslimanu koji svojim odgovorima osvoji glavni zgoditak na indijskom showu milijunaša (riječ je o nekoliko milijuna rupija, a ne samo jednom milijunu). Film sam po sebi je dobar, ali nije neko vrhunsko izdanje za razliku od ostalih. Puno, puno kvalitetniji, slojevitiji, možda za neke zakučastiji i definitivno humorističniji, ljudskiji je najnoviji film Woodya Allena "Vicky Cristina Barcelona". Pak Globusi za glumačke izvedbe su pojedinačno jači filmovi od glavnog dobitnika, i to po svim kriterijima.
Nekako mi smrdi ova dodjela na političku uvjetovanost, a manje na umjetničku ili čisto kvalitativnu. Nekako ukorak sa time je dodjela Zlatnog globusa "Valceru s Bashirom", daleko od toga da je to loš film... riječ je o puno zahtjevnijem i boljem filmu od samog laureata o uvijek užarenoj bliskoistočnoj situaciji. I naravno najviše mi je podvojenih osjećaja izazvala dodjela nagrade Heathu Ledgeru za ulogu Jokera u filmu "The Dark Knight".
Prvo taj film je vrlo loš. Jedan je to od gorih (ako ne i najgore) izdanja Christopher Nolana. Rekoh bi da je razinom plagiranja u ovom filmu prodao dušu vragu. Naravno da to nema veze sa izdanjem pokojnog Heatha, no zato što je mrtav ili bolje ... ubio se ne znači da mu se a priori mora dati posthumno nagrada za ovu ulogu. On je stvarno odličan u ulozi Jokera, ali nikad to neće biti Jackov, i uvijek će to biti, i jest samo blijeda kopija njegovog uprizorenja Jokera. Drugo Heath je imao u svojoj karijeri puno karakternije i kvalitetnije uloge tj. svoje izvedbe. Samo kad se sjetim odličnog "The four feathers" ili još bolje uloge u filmu o australskom odmetniku Nedu Kellyu... stvarno je riječ o jednom nevjerojatno odličnom glumcu koji je imao sličan kraj na vrhu karijere recimo kao i jednako tako hvaljeni i talentirani te oplakivani River Phoenix.
Da ne bi samo završio u kritizerskom i ogorčenom tonu posebno sam sretan da je globus dobila fenomenalna Sally Hawkins za "Happy-Go-Lucky". Riječ je o jednom vanserijskom filmu... komediji par excellance, u kojem izuzetnim sjajem i pozitivnošću blista i odskače upravo Sally svojom izvedbom.

- 13:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 09.01.2009.

Halid legenda !

... tip za ovaj film dobih po preporuci Bezimene oću reć Noname. Odmah mi se na prvu svidio pa sam stoga htio podijeliti ovaj kratkometražni film i sa vama. U filmu je riječ o jednoj ljubavi koja traje i dan danas ... kakvoj pogledaje. :)

- 18:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 07.01.2009.

Benjamin Button

Nema boljeg, ljepšeg, senzibilnijeg i na kraju pozitivnijeg filma da poželim svima vama, svima dobronamjernima kad je u pitanju uplovljavanje u tek započetu novu godinau, i kao želju da se volite iskreno, do kraja, bez laži i obmana. Jednostavno i prosto.
Naprosto sam pun lijepih emocija, i mislim da je to neka nadgradnja kroz moj put fantastičnim svijetom filma koji su mi otkrili neki moji iskusniji kolege. Jednostavno nije uvijek sve u šoku i potrebi da se kroz šok osvijesti bilo pojedinac ili šira javnost. Naravno postoji i vrijeme za to, no svi mi volimo sanjariti, ili smo znali. Počesto u zadnje vrijeme susrećem žene koje su zaboravile koliko je lijepo, lako i jednostavno snatriti. Upravo iz tih snova proizlazi snaga ljudskog duha na koju mnogi ljudi u onim tamnim trenutcima života koji su neminovnost kao dječji osmijeh, zaborave. Snovi su ti koji nam daju snagu da iznova u životu počnemo graditi kuću iznova. Oni su kao i ljubav rijetki darovi koje nam je Bog dao. Upravo o tome priča ovaj izniman film kojeg je režirao David Fincher, a scenarij potpisuje čovjek kojeg će mnogi od vas (ali ne i ja) sa sjetom odobriti kao bitni čimbenik ovog filma. Naime scenario naglašavam jerbo ga je radio čovjek, Eric Roth koji stoji iza svima vama poznatog i jako hvaljenog Forresta Gumpa. On je ako je u pitanju Forrest, i Postman ( napisao je još i : The Horse whisperer, The insider, Ali, Munich, The good shepherd), kojeg je netom poslije ovog napisao, nekako zadužen za filmove sa tematikom koja imaju patriotski sadržaj. Veliča se američki san (i sam je pripadnik generacije koja je inficirana time, rođen je 45 godine), stoga ga i razumijem jer i on slijedi svoje snove i ne odustaje.

Ovaj film koliko lijepo priča priču o ljubavi i razlikama u godinama i moram priznati da je to ipak pozitivna evolucija naspram Forresta Gumpa. Naime ovdje nema glupih i nekih iskričavih likova. Iako atmosfera i sami tijek filma su me odmah od početka toplinom prikaza prisjetili na Forresta Gumpa ... ovo je sasvim različit film od tog.
Priča o Benjaminu Buttonu je zapravo moderna bajka i to bajka za odrasle, nikako za djecu. Nikako, stoga jer kompleksnost ljubavi oni još uvijek ne mogu shvatiti. K tome priča filma iako govori o ljubavi dvoje pojedinaca istih godina koja sazrijeva kako teku godine isto tako na hiperrealistični način prikazuje jednu stvar koja će se svima nama kad il tad desiti a to je da ćemo kad ostarimo postati djeca. To svakako je jedan od glavnih ciljeva ove priče, no nije o najbitniji ili glavni. Taj je ipak ljubav dvoje ljudi koje razdvaja vanjska ljuštura vremena a spaja unutarnji sklad duša. Eto meni je posebno lijepo bilo vidjeti kako se veliča ljubav spram godina i ne osuđuje pojedinca zbog toga što eto naprosto samo voli, kako počesto naši prijatelji ili mi sami sagriješimo i to upravo učinimo sebi ili drugima.

Zanimljivo je da se Fincher upustio u jedan takav projekt. Svi ga pamtimo kao režisera Aliena 3 (1992), odličnog križanca između trilera i horora Seven, nevjerojatno dobrog suspensa u The game i definitivno krune karijere u filmu The fight club. Filmovi koji su uslijedili nakon toga su jednako dobri kao Panic room ili na tragu uspona u njegovoj karijeri (mislim na film Seven kao uzlaznu točku njegove karijere) Zodiac, i ... sad totalni zaokret.
Čovjeku ili je dosadilo raditi pseudoartističke trilere, ili je dobio djecu, ili se totalno zaljubio u nekog ne svojih godina (nije li se možda u poslijednje vrijeme družio sa Romanom Polanskim :) ) i odlučio kad je vidio scenarij napraviti nešto ... opet posebno ali nikako u korak sa svojom karijerom. Ovaj film će njegovi hardcore obožavatelji možda mrziti jer će očekivati neki od sedam smrtnih grijeha ili tako nešto.
Ono što jest, da je ostao vjeran jednom od svojih glumaca koji su ga pronijeli ili je on njih proslavio. To je Brad Pitt koji je ne znam gdje ikad (možda je u filmu Joe Black samo za nijansu) bolji nego li je u Fight clubu. Dakle provjerena ekipa ili tim koji pobjeđuje, nogometnim riječnikom, donosi i zgoditak na box officeu.
Moja zamjerka filmu ili minus bi bile neke scenarističke reference na gore spomenuti Forrest Gump. Naime i tamo i ovamo je mjesto dešavanja jug Amerike, i tamo pa i ovamo glavni lik sazrijeva na brodu koji neupadljivo podsjeća na brod za račiće iz Forresta Gumpa.

Naveo sam da me je toplina filma podsjetila na taj filmski predhodnik. Istina, i to je sličnost no to je dobar element koji nikako ne bih naveo u minuse ovog filma. Zanimljivo je da vidimo New Orleans pred samu oluju svih oluja koja je pogodila taj grad ne tako davno, Katrinu. To je Fincherov dodatak kojim on želi sam film nekako usaditi u korijene stvarnosti i opsjenu učiniti što realnijom, a time i naš filmski doživljaj što uzbudljivijim.

- 23:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 06.01.2009.

Dodijeljene nagrade američke filmske kritike!

U subotu su dodijeljene nagrade Američke udruge filmskih kritičara koji su uz Zlatni Globus glavni termometar kretanja oko predviđanja pobjednika Oscara.
Popis se sastoji od dobitnika, drugoplasiranih i treće plasiranih sa glasovima kritičara.

Najbolji film:
1. Waltz with Bashir, u režiji Ari Folmana (26)
2. Happy-Go-Lucky (20)
3. WALL-E (20)

Najbolji dokumentarni film
1. Man on Wire, u režiji James Marsha (55)
2. Trouble the Water (34)
3. Encounters at the End of the World (26)

Najbolji režiser
1. Mike Leigh, Happy-Go-Lucky (36)
2. Gus Van Sant, Milk & Paranoid Park (20)
3. Danny Boyle, Slumdog Millionaire (16)

Najbolji glumac na filmu
1. Sean Penn, Milk (87)
2. Mickey Rourke, The Wrestler (40)
3. Clint Eastwood, Gran Torino (38)

Najbolja glumica na filmu
1. Sally Hawkins, Happy-Go-Lucky (65)
2. Melissa Leo, Frozen River (33)
3. Michelle Williams, Wendy and Lucy (31)

Najbolja sporedna muška uloga na filmu
1. Eddie Marsan, Happy-Go-Lucky (41)
2. Heath Ledger, The Dark Knight (35)
3. Josh Brolin, Milk (29)

Najbolja sporedna ženska uloga na filmu
1. Hanna Schygulla, The Edge of Heaven (29)
2. Viola Davis, Doubt (29)
3. Penelope Cruz, Vicky Cristina Barcelona (24)

Najbolji scenario
1. Happy-Go-Lucky, Mike Leigh (29)
2. A Christmas Tale (24)
3. Synecdoche, New York (17)

Najbolji kamerman
1. Slumdog Millionaire, Anthony Dod Mantle (29)
2. The Flight of the Red Balloon (22)
3. The Dark Knight (18)
4. Still Life

Najbolji eksperimentalni film
1. Razzle Dazzle, u režiji Ken Jacobs

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.01.2009.

Cannes u Zagrebu!

Bilo je za Zagreb i filmska zbivanja podugačka pauza, oko mjesec dana, ali kako se bliži sredina siječnja tako će i od slijedećeg tjedna krenuti nova filmska događanja.
Naime netko je progledao i vidio brojke sa projekta Motovun u Zagrebu te se je ušlo u organizciju drugog tjedna 2009., u zagrebačkom Movieplexu revije izabranih filmova sa canneskog filmskog festivala. Istinabog bez onog glamura i topline po kojem je poznat taj festival na azurnoj obali. Ta smotra iz Cannesa će trajati od 7. do 14. siječnja a biti će sveukupno prikazano četrnaest filmova.

Popis svih filmova koji će se prikazati na reviji:

1. Razred (Entre les murs)
2. Tri majmuna (Uc maymun)
3. Valcer s Bashirom (Waltz with Bashir)
4. Palermo shooting
5. Lornina šutnja (La silence de Lorna)
6. 24 city (Er shi si cheng ji)
7. Maradona
8. Nadzor (Surveillance)
9. Rumba
10. Wendy i Lucy (Wendy and Lucy)
11. Odrasli (Les grandes personnes)
12. Glad (Hunger)
13. Pikantne hollywoodske priče (What just happened)
14. Snijeg


... od pobrojanih filmova mogli ste ukoliko ste bili na ZFF-u vidjeti dva filma (pobjednički film "Rumba" i "Snjeg" Aide Begić) te na MFF-u film Nuri Bilge Ceylana "Tri majmuna". Od ta tri viđena filma mogu od srca preporučiti Rumbu, za sve one koji se žele nasmijati, i odličnu dramu Ceylana.
Osim toga zanimljivost svim gledateljima i filmskim sladokuscima će biti prikazivanje pobjednika iz Cannesa, film
"Razred" (Entre les murs) redatelja Laurenta Canteta. Pored toga tu je već gore spomenuti dobitnik nagrade za najbolju režiju "Tri majmuna" (Üç maymun), zatim "Lornina šutnja" (Le silence de Lorna, dobitnik nagrade za najbolji scenarij - braće Dardenne) i najbolji debitantski film "Glad" (Hunger) Stevea McQueena.
Osim toga kuriozitet programa je film Emira Nemanje Kusturice, "Maradona" čime se označava svojevrsni povratak ovog izuzetno cijenjenog i višestruko nagrađivanog režisera na hrvatska platna.

I za kraj ove najave jest da su svakoga dana na projekciji po šest filmskih naslova (raspored projekcija).

- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.01.2009.

Najbolji ovogodišnji filmovi!

Bilo ih je mnogo no, manje nego prošle godine koje sam gledao u redovitom filmskom programu kina u Zagrebu. Upravo mi je to jedna od većih briga jer sve je katastrofalnija filmska produkcija koja dolazi iz USA i sve se više ostvaruje ona prekognicija koju je izrekao jedan od mojih filmski obrazovanih uzora. Po toj osobi sve bi se to više manje svelo pod definiciju „limunada“ ili u prijevodu sve je to sranje u stilu jeftinih romana koji možete dobiti na novinskom kiosku. No, pošto bi to bio uvod u jedan drugi negativistički prikaz ovogodišnje filmske kaljužne stvarnosti u kojoj kao kolima u glibu bivaju zaglavljeni mnogi hrvatski bezglavi pojedinci ja ipak zbog sreće koju mnogi žele i podstiću da kroći preko njihovih pragova ovim putem zazivam.
Dakle koliko sve crno bilo ima i svjetla u toj tami izbora. Spas, iako i neki naši renomirani (dodao bih samoprozvani) filmski djelatnici u to ne vjeruju, nude filmski festivali kojih sada ima u skoro svim zakucima naše lijepe kifle ili strelice, (ako ćete ratnički duh prizivati). Naime kako mnoga hrvatska kina nemaju kičme da u redovitom programu zavrte nešto kvalitetnije pa vrte repetitivna američka sranja koja imaju svoje neke filmske prethodnike u godinama prije kao jedini izlaz iz takve situacije pružaju filmski festivali. Naime da nema tih festivala ... teško da bi ikoji prosječan hrvatski građanin mogao vidjeti ono što se zapravo dešava u svjetskoj filmskoj stvarnosti. Dodao bih da se i svijetu filma izvan Hrvatske dosta toga dobroga odvija po filmskim festivalima te se tamo determinira i
snaga pojedinih filmova koji se ponekad "potvrde" i na glavnom vatrometu taštine ili, na glavnoj seoskoj filmskoj svečanosti (dodjeli Oscara) svijeta kroz pokoje priznanje. Hollywood je rijetko naime imao „muda“ da napravi takav izbor ali, zna se desiti i njima.
Ove godine je bilo stvarno izvrsnih filmova koji su se unas mogli vidjeti i nije se trebalo toliko truditi no ljudima se kako u životu za trpezom tako i onda u svijetu filma moraju stvari doslovno staviti pred nos ... inače teško da će raspoznati cvijet od ...

Moj popis kako slijedi je filmova koje sam gledao protekle godine, neki su datumom stariji neki noviji:

1. Once (prvi je ovaj film koji je me oduševio posljednji dan Motovuna, baš kako bi Tarantino rekao u Reservoir dogsima ... cherry on top)
2. Happy go lucky (je možda po mom ćefu trebao biti i prvi, ali jedan može bit prvi. Uglavnom oba ova filma će u vama lučiti velike količine hormona sreće i gomile smijeha tako da vam ovo dođe ko odlazak u velnes.)
3. Gruz 200 (film je to s kojeg su mnogi u Motovunu bježali, ili su ga po pročitanom sadržaju izbjegavali. Teret 200 to svakako ne zaslužuje. Jest krvav ali stvarnost nisu samo ružičaste naočale.)
4. Vratne lahve (u stilu Bohem kocki sad je red opet došao na jedna vedri i veseli film kakvi samo Česi znaju napraviti. Ovakve slojevite komedije od nacionalnih kinematografija koje sam imao prilike vidjeti imaju samo Česi. Dakle jedan vrlo specifičan i nama blizak humor.)
5. No country for old men (Ma ovo kad sam sastavljao mogao sam nazvati i Javierovom godinom, i ne bih se prevario. Ujedno je ovo i konačno jedan odličan film od pomalo previše hvastane braće Coen.)
6. KJFG No. 5 (kako ne bi ovo bio vrlo jednoličan popis sa samo igranim filmovima svakako moram spomenuti i možda najbolji, najsmješniji strani animirani film koji sam vidio ove godine. Jedino mu Orkestar u gostima konkurira.)
7. Gomorra(kad razmišljam o talijanskoj recentnoj kinematografiji, ne mogu reći da sam gledao nešto toliko dobro da bi bilo na popisu i onda se desi film o talijaskoj Cammori. Ovo je zavrijedilo biti u popisu prvih 10 jer stvarno rijetkost je da se naleti na ovakav odličan film.)
8. Gran Torino (Clinta uopće ne treba hvaliti. On je napravio dva fenomenalna filma ove godine i to je to, za razliku od precjenjenih Coenovaca.)
9. Stellet licht (ove godine sam imao izuzetnu priliku razgovarati sa jednim od danas najvećih 4-5 meksičkih režisera, Carlosom Reyagadasom. Iako sam bio izuzetno umoran kad sam krenuo gledati ovaj film, on me je uspio razbuditi, zaintrigirati i držati mi visoku razinu pažnje cijelo vrijeme prikazivanja. Svaka čast režiseru koji uspije napraviti igrani film samo s naturšćicima to se baš ne vidi svaki dan.)
10. Rumba (čuo sam jednu opasku da je trio koji su ujedno i glavni glumci i režiseri napravio sličan film s kojim su se pojavili prije par godina u Zagrebu. Ne svakako to nije istina. Po meni ovaj film je dao upravo onaj pečat pozitivnosti i vedrine koja nam je u jesenske dane najpotrebnija.)
11. Orkestar u gostima (da je ovaj film bio u konkurenciji na ZFF-u bila bi to mrtva utrka između njega i Rumbe. Izraelska kinematografija je danas jedna od najjačih na svijetu. Oni ne rade hollywoodske hitove ali zato su to sve redom odlični filmovi.)
12. Man on wire (tako dobar suspens napraviti u dokumentarnom filmu kao što sam imao prilike vidjeti u ovom o svjetski poznatom hodaču na žici, rijetko se vidi)
13. Progulka (odlično prihvaćen projekt Motovuna u Zagrebu je upravo startan sa odličnim ruskim filmom Šetnja. Iako je bilo problema prilikom projekcije ovo je jedan izniman film. Pravo otkriće.)
14. Iza stakla (ako je domaća kinematografija ponešto imamo prestroge kriterije. Sa takvim od struke sam se i susreo kad je u pitanju ovaj izvrstan vrlo moderan hrvatski film. Način na koji je rađen podosta odskače od ostalih a i gluma i scenarij je odličan. Sasvim zasluženo je dobio nagradu publike u Motovunu. Opet imamo onjka za trku.)
15. Ljubav i drugi zločini (prošlo je dugo od kad nisam vidio jedan ne solidan već izvrstan srpski film, sve do ovog. Odlične uloge u ovoj kriminalističkoj humornoj drami.)
16. Tropa de elite (već duže spremam, kuham post o recentnoj brazilskoj kinematografiji. Jedan od ponajboljih sa tog popisa je i ovaj šokantan film za kojeg u prvi tren mislite da je riječ o dokumentarcu o korupciji u policiji.)
17. Manda bala (ovaj dokumentarac je bio kruna prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Dox-a. Šokantana, uvjerljiv izazvao je dosta kontroverzi. Priča je i to o korupciji u društveno političkom životu suvremenog Brazila.)
18. Guys and dolls (ovaj film zaslužuje epitet najkontroverznijeg filma prošle godine. Priča nam recimo sličnu priču kao i Lars, no ovdje je riječ o dokumentiranju jedne ljudske nastranosti, bolesti ... bez sustezanja i bez uljepšavanja.)
19. War / dance (ako vas ovaj film o dječici koja koja neustrašivo kroče životom unatoč stravičnim stvarima koje su im se nedavno desile ne motivira da učinite nešto za one kojima je pomoć potrebna, onda se srca kamena.)
20. To see if i'm smiling (hrabar i rezolutan i beskompromisan film o ženskom pogledu na ratnu stvarnost i služenje vojnog roka u Izraelu je bio jedan od bisera dokumentarnog filma prošle godine)
21. Lars ima curu (ovaj dopadljiv i topao film o usamljenosti i o pokušaju da se zaobilaznim putem dođe do ljubavi u životu zaslužuje još pokoje gledanje.)
22. Paranoid park (iako nazivno film govori o skeit board subkulturi on ipak hrabro progovara kako to već Gus Van Sant dobro zna. I da ima veću dinamiku radnje od zbog sporosti razvoja radnje počesto prezrenog Elephanta)
23. Katyn (Andrzej Wajda je napravio odnosno snimio ono o čemu se mnogi boje govoriti, o ratnim zvjerstvima. Na tapeti je možda razdoblje drugog svjetskog rata no ovaj put ovaj Poljak bez sustezanja priča priču o pokolju u Kaynskoj šumi.)
24. Vicky, Christina, Barcelona (za mene je Woody napravio jedan fenomenalan film na koji su mnogi nasjeli. Naime počesto sam čuo žene kako govore da im je film odličan. Počesto je to i pomodarstvo ili kulturni snobizam. Jedna osoba započne magičan krug i drugi ga samo slijede. E ovaj film drage moje je radio muškarac, cinik i heteroseksualac i sprda se sa svojevrsnim arhetipovima žena, oću reći svodi ih na nešto što počesto ljudi, ovaj put žene ne žele čuti.)
25. Shut up and sing (ne znam koliko od vas voli country kao stil glazbe, ali znam jednog tu poznatog blogera i pjesnika koji okida na njih. No u ovom filmu je country u pozadini priče, lijepa kulisa. Ono o čemu se radi u ovom filmu je o ljudskoj beskompromisnosti u zalaganju za prave ljudske vrijednosti, istinu, ideale i raskrinkavanju laži. Hrabrost je to ipak jedne to prije svega prekrasne, hrabre, majke i pjevačice Natalie Maines. Ovaj film bi mnoge trebale vidjeti i nešto izvuči iz toga. Jer nije sve u novcu.)
26. Morana (rijetkost je vidjeti koji hrvatski film da dobije nagradu na najprestižnijem od svih filmskih festivala a da se toliko malo priča. Tako je sa animiranim filmom Moranom. Film je odličan, futuristički prikaz naše stvarnosti i nije bez vraga da je dobio nagradu u Annecyu)
27. Changeling (i da došlo je vrijeme i za drugi Clintov film na popisu. Ovdje moram teška srca priznati da Angelina opet blista. Ne sam kaj je zver već ju je i Clint natjerao da po drugi ili treći put u svojoj karijeri odglumi kak se spada.)
28. Paris je t'aime! (Ovo bi mogli nazvati komercijalnim igranim poliptihom gdje su se našli najpoznatiji svjetski režiseri i sa svojim kratkim filmom o gradu svjetlosti dali obol još većoj mistifikaciji istog.)
29. Sestre Pearce (ovaj krvavi i kanibalistički humorni animirani film je bio uz KFJG jedan od osvježavajućih otkrića Animafesta)
30. Nebo boje borovnice (kada se govori o ovom kineskom sienastu, i imena kao što su Jim Jarmusch mu se klanjaju, i to s razlogom. Neki su ovu toplu ljubavnu priču, začinjenu odličnom ulogom boginje jazza Norah Jones, proglasili njegovim najgorim filmom. To proglašavam smiješnim i bespredmetnim. Dakle Wai je došao u Ameriku i vrijedilo bi pravilo: "Strepite!" )
31. Pjevajte nešto ljubavno (I za kraj jedan film na koji me je nagovorio jedan od glavnih glumaca ovog filma. Moram priznati da je vrijedilo. Ako ovako nastavimo imati ćemo jednu sasvim solidnu kinematografiju. Jedna je to prava urbana priča o ljubavi, prijateljstvu i glazbi kao amalgamu)

- 15:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.01.2009.

Želim ...

... prije svega svim ljudima koji posjećuju ovaj blog, svojim prijateljima, poznanicima sretnu novu 2009 godinu.
Neka nam svima bude još ljepša, uspješnija, zdravija puna ostvarenih želja, snova i ljubavi i naravno sa što više dobrih filmova.

- 00:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>