nedjelja, 31.08.2008.

Sa filmskog seta ...

... Transformers 2. Nije da mi je prvi bio tako zanimljiv i dobar ali kad je u pitanju dobar vatromet na setu onda to vrijedi vidjeti, ne?

Explosion at Transformers: Revenge of the Fallen Shoot from OneMoreNone on Vimeo.

- 16:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.08.2008.

Opera "Muha"

Ne nisam prešao u druge vode, nego zgodna je vijest prije neki dan objavljena na Yahoo-u koju sam želio podijeliti s vami. Daklem, sprema se digitalno analogni transfer da se tako izrazim, ili s filma na daske koje život znače. Danas već možemo reći već jedan od kultnih horora "The Fly" ili "Muha" koju je režirao David Cronenberg dobiti će novi život kao opera u gradu anđela u Los Angeles Operi, a orkestrom opere će dirigirati niko drugi doli legenda Placido Domingo.
Ovo zvuči izuzetno zanimljivo ne samo što dolazi do neobičnog, za današnjicu prelaza iz jednog u drugi oblik kulturnog izričaja, već što je to sf hororac koji govori o opasnostima moderne znanosti, a i fora je. Kada je film izašao izazvao je veliku buru u gledateljstvu koja je bila iznenađena zanimljivim sižeom. Pretpostavljam da će i ova biti veliki hit kao što je bio i film onomad.
Image Hosted by ImageShack.us

- 12:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 27.08.2008.

The hottest state

"Sjećam se kako sam kao klinac znao hodati ulicom dvadeset i nešto koraka iza svoje majke. Tako da bi ljudi mislili da sam siroče. Htio sam u to sam vjerovati. Ne zbog toga što sam htio da mi roditelji budu mrtvi ili tako nešto već zbog toga što su siročad jaka. Oni mogu podnijeti bilo kakve životne pizdarije. I zato što sam htio biti slobodan od ove emocionalne lančane reakcije koja su prskala poput niske "žabica" od kad sam se rodio. Osjetio sam to ponovno, samo što sada to nisam morao glumiti. Bilo je stvarno. Imao sam dvadeset i jednu, punoljetan ... i siroče napokon."

... ovo je citat s kraja filma kojeg sam slobodno preveo jer prijevoda ili originalni citat za ovaj film nisam našao.Bio mi je toliko genijalan, originalan i kada sam sam nešto slično tražio (pretpostavljam kao i većina drugih jednom u svom životu) nisam to mogao definirati. Nekako je to ponajbolje Ethan Hawke izrazio u svojoj poluautobiografskoj knjizi i filmu koji je snimio po njoj.
Image Hosted by ImageShack.us
Filmovi vas, uvjeren sam, nikada ne mogu naučiti životu. Ne mogu vam dati neko rješenje jer ga vi sami za taj problem već (i u to sam uvjeren) genetski nosite. Nekako svi ti problemi su već proživljeni, ako ne od vas onda od vaših predaka. I zato to nije ništa strašno, no to morate shvatiti. Isto tako i Ethan Hawke promišlja dok vas vodi u svijet jednog momka iz Najtoplije američke države, Texasa.
Ovo jest jedan od starijih filmova, ali nije još kod nas viđen. Snimljen je 2006.g. U njemu glume osim Ethana Hawka i jedna zvijezda na horizontu. Nije zvijezda dok se ne potvrdi u blockbusterima. Riječ je o Catalini Sandino Moreno koju je zagrebačka publika a i šire ju je imala prilike vidjeti prije nekoliko godina u odličnom debyu u filmu "Maria Full of Grace", a o potvrđivanju se naravno šalim. Osim nje na filmu moći ćete vidjeti Soniu Bragu (mnogima će biti poznata po filmu "Kiss of the Spider Woman"), Michelle Williams (ili bivšu novog Jokera) u jednoj epizodnoj ulozi iako je sve bolje od Dosons Krika. Navodim glumce s razlogom jer osim što moraju biti noseći stupovi filma oni u toj svojoj potpuno prirodnoj i na momente opuštenoj glumi i atmosferi koju stvaraju dodatno daju benzina u atmosferičnosti. Prikaz je to jedne prave ljubavi, a prave ljubavi (kažu) svršavaju kako svršavaju. Kad sam započeo gledati film vidio sam ne samo sebe nego i sve one prijatelje u toliko univerzalnim likovima koji su tu oko nas. Sve to smo svi više manje proživjeli no, ono po čemu se to može izdići iznad obične priče iz kvarta o jednoj prošloj ljubavi su ipak likovi koje Mark Webber i Catalina tako vjerno rišu po celuloidnoj vrpci. Način upoznavanja, vrhovi ljubavi, razrješenje i ponuđena neminovna katarza su posebni. Osim izvrsne priče koju je ispisao Ethan Hawke tu je i fenomenalna glazba. Ukoliko dobro načulite uši čuti ćete jednu ne sad više samo izvrsnu pjevačicu nego i glumicu Norah Jones (nakon maestralno odigrane uloge u Wong Kar Waijevom "My Blueberry nights" više nema s njom šale, Madona o takvom spajanju karijera može samo na svoju žalost sanjati). Osim nje film nudi stvarno za jedan ne glazbeni film podosta dobre glazbe pa na momente imamo i križanje žanrova, ali ipak prije svega ovdje je ona da posluži svrsi da ocrta svijet mlade i talentirane Sarah na putu da postane neko i nešto u svijetu glazbe.
Svakako jedan soundtrack za preporučiti za odslušavanje mimo samog filma.
Koliko je dobar film svakako se vidi u karakterizaciji glavnih likova i objedinjavanju cijele strukture radnje sa razradom odnosa između sina i rastavljenih roditelja. Nekako se ne mogu oteti dojmu kao da nam je Ethan htio reći ... kakvi roditelji, takva te i sudbina čeka. No roditelji imaju, kao i u svakom od naših života a ponajviše onim američkim gdje je obitelj svetinja, jednu ključnu ulogu. Oni su pročistači i istovremeno katalizatori mladog Williama Hardinga u njegovom odrastanju. U pogledu toga zanimljiv mi je bio dijalog (iako, vidtjet ćete tih i takvih dijaloga ima pregršt) između majke i sina gdje on traži od nje neku utjehu, nadu kroz životnu mudrost. Ona mu je daje u ovome:
Jesse: [to William] Your whole life, people are gonna ask you to be weak. They're gonna practically beg you. But all anyone really wants is for you to be strong.
Image Hosted by ImageShack.us
Sama pozadinska priča sa majkom i ocem mladog Williama je priča sama za sebe dovoljna za još jedan film ali je vješto ukomponirana u Hottest state kao svojevrstan narator koji se povremeno pojavi u filmu ne bi li mu pojasnio i pomogao ... kako sam već prije rekao u odrastanju.
Tisuću je puta ova priča ispričana ali nikad ovako prikazana. Priča je to o tome kako biti, i ostati vjeran samome sebi jer na kraju balade ... sami i jesmo.
Na kraju ovo je dokaz da ponekad tranzicija iz odličnog igrača u trenera ne mora biti tako bolna dapače ovo je odličan primjer plivanja u različitim vodama. Ethan je to stvarno najbolje dokazao.

- 12:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.08.2008.

Top 10 najgledanijih filmova u Hrvatskoj

1. WALL - E, 10.019 gledatelja
2 .The Dark Knight, 7.205 gledatelja
3. Made of Honor, 3.655 gledatelja
4. My Mom's New Boyfriend, 2.911 gledatelj
5. Kung Fu Panda, 2.805 gledatelja
6. The X-Files: I Want to Believe, 2.324 gledatelja
7. Sex and the City: The Movie, 1.451 gledatelj
8. Hancock, 1.404 gledatelja
9. The Incredible Hulk, 699 gledatelja
10. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 674 gledatelja

... oklijevao sam objaviti ovu top ljestvicu jer dobrih novih filmova u Hrvatskoj nema. Tu su i dalje najgledaniji filmovi koji ako gledamo usporedo box office ljestvicu odavna više nisu aktuelni. To su prije svega: Sex i grad, Indijana, Hancock, X files itd. To su zapravo sve stari naslovi. Ono što je još uvijek "in" je novi Batman i to je to.
Drugo je pitanje što je od ovih sa ljestvice najgledanijih iole vrijedno gledanja ili točnije izbijanja vaših tridesetak kunjerosa samo za jednu kino ulaznicu.
Od tzv. novijih filmova izdvojio bih dva animirana (Wall-E i Kung fu panda), ali naravno u originalnom izdanju. Prvenstveno tu mislim na Kung Fu Pandu kojoj je glas podario Jack Black.
Pak od "fantastičnih" filmova na repertoaru sve što vrijedi je Indiana (ali ocjena mu je čista 3-ica), dok je Hacock više manje reciklaža kojekavih "superpower" likova ili crna kopija Supermana. Pitam se čemu no, uvijek postoji neki klinac koji upravo sada negdje u Americi mora vidjeti nešto nalik Supermanu (ili će biti po glavi stanovnika). Možda je ovo loš razlog, ali koliko mi je za shvatiti američke filmaše njima je dovoljan i nikakav razlog glavno da se kešira.
Dakle Hancock no go.
Hulk... ha teško mi ga je procijeniti nisam ga gledao iako kad bih išao ga skenirati po glumačkoj postavi... rekao bih super, jer tu je u ekipi jedan Edward Norton i prekrasna Arwen. No osobno sam za provjerene, uhodane ekipe. Eric Bana kao Hulk nije bio nimalo neuvjerljiv, a njegova družica na filmu Jennifer Connelly je možda za moj pojam pravi tip Betty i dovoljno intrigantna dok takav dojam neće nikad ostaviti Liv. Liv ipak zamišljam da se sama more spasiti iz bilo kakve prijetnje dočim Jennifer bi bio tip koji traži zaštitu. Ne znam, to je moje subjektivno mišljenje. Dakle to je to što se tiče glumačke postave, a sasvim je jedna druga priča oko režisera. Naime ovaj Hulk je naspram prvog izdanja što se tiče režisera totalni promašaj. Mislim ... jednog majstora akcije kakav je Ang Lee ... to se jednostavno ne da nadomjestiti s jednim (u usporedbi s Ang Leejem jednim "teenagerom") Louisom Leterrierom, s time da neću ulaziti u razloge zbog kojih nije u režiserskom stolcu A.L. jednostavno sam skeptičan.
Dakle moja konačna preporuka tjedna od ovih blockbustera ... je svakako još uvijek Dark Knight, a ako ste to gledali onda Wall-E kao drugi izbor.

- 09:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.08.2008.

Pobjednici 14. Sarajevo film festivala !

... jučer navečer dodijeljene su nagrade na najvažnijem festivalu u regiji. Ovaj festival sasvim slobodno mogu reći udara ritam filmskog svijeta Balkana i bliže okolice. Dalje u tekstu su svi dobitnici, no prije toga htio bih svakako istaknuti trijumf hrvatskog filma "Buick riviera" i općenito ove godine izvanredno predstavljanje hrvatskog filma na ovom iznimnom filmskom događaju. Ovo je svakako još jedna preporuka da se u kina ove jeseni idu gledati hrvatske filmske uspješnice.



Za igrani film žiri je bio u slijedećem sastavu:

Predsjednik žirija:
NURI BILGE CEYLAN, reditelj, Turska

Članovi žirija:
HUGH HUDSON, reditelj, Velika Britanija
MARIJA ŠKARIČIĆ, glumica, Hrvatska
MICHAEL WEBER, direktor Match Factory, Njemačka
DEBORAH YOUNG, umjetnički direktor Taormina Film Festivala, SAD/Italija


Srce Sarajeva za Najbolji film

BUICK RIVIERA
Režija: Goran Rušinović
Hrvatska, BiH, Njemačka, SAD

Novčanu nagradu dodjeljuje Vijeće Europe u iznosu od 25,000 €

Specijalna nagrada žirija

MART
Režija: Klaus Handl
Austrija

Novčanu nagradu od Agnes B. u iznosu od 10,000 €

Srce Sarajeva za Najbolju glumicu

AYCA DAMGACI
MOJ MARLON I BRANDO

Turska

Novčanu nagradu daje Aerodrom Sarajevo u iznosu od 2,500€

Srce Sarajeva za Najboljeg glumca

LEON LUČEV
SLAVKO ŠTIMAC
BUICK RIVIERA

Hrvatska, BiH, Njemačka, SAD

Novčanu nagradu dodjeljuje DHL u iznosu od 2,500 €



Za kratki film žiri je bio u sastavu:

Predsjednik žirija:
MICHAEL J. WERNER, kopredsjedavajući Fortissimo Films, SAD

Članovi žirija:
JAY JEON, selektor Pusan Film Festivala, Koreja
ŠEJLA KAMERIĆ, umjetnica, BiH


Srce Sarajeva za Najbolji film

TOLERANTIA
Režija: Ivan Ramadan
BiH

Novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Sarajevo Film Festival

Specijalne plakete žirija

BDIJENJE
Režija: Timur Makarević
BiH

ZNAM
Režija: Jan Cvitkovič
Slovenija, Mađarska

Nagrade za ove filmove je osigurala Coca-Cola HBC B-H d.o.o Sarajevo
u iznosu od 1.000 € za svaki film.

Special Honorary Mention

ERGO
Režija: Geza M. Toth
Mađarska

Za najbolji dokumentarni film žiri je bio u slijedećem sastavu:


MICHAEL BELTRAMI, reditelj, Njemačka
JORGE SÁNCHEZ, direktor Guadalajara Film Festivala, Meksiko
DŽEMAL ŠABIĆ, reditelj, BiH

Srce Sarajeva za Najbolji dokumentarni film je dobio:

KORIDOR BR. 8
Režija: Boris Despodov
Bugarska

Nagrada za ljudska prava

DIVORCE ALBANIAN STYLE
Režija: Adela Peeva
Bugarska

Special Mention:

FABULOUS FAIRIES
Režija: Marko Jeftić
Srbija

Posebno priznanje Srce Sarajeva:

CAT VILLIERS, PRODUCENTICA

Odbor Sarajevo Film Festivala posebno priznanje Srce Sarajeva 2008. dodjeljuje producentici Cat Villiers.

Priznanje se dodjeljuje za izuzetni doprinos dobitnice filmskoj umjetnosti i za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala.

Raniji dobitnici Posebnog priznanja Srce Sarajeva su Marco Mueller (2005.), Mike Leigh (2006.), Gavrilo Grahovac (2006.), Steve Buscemi (2007.).



A žiri FIPRESCI nagrade je bio u sastavu:

Atilla Dorsay, Mike Goodridge, Laszlo Kriston

Nagrada filmske kritike FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique)

BUICK RIVIERA
Goran Rušinović
Hrvatska, BiH, Njemačka, SAD

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique)

Prix UIP

Žiri: Azize Tan (predsjednica žirija), Mike Goodridge, Mustafa Mustafić,

TOLERANTIA
Ivan Ramadan
BiH

Nagrada za najbolji kratki film u iznosu od 2,000 €, koju dodjeljuje United International Pictures, pobjedniku u konkurenciji za Nagradu Europske filmske akademije (EFA).

CICAE nagrada

Žiri: Juliene Moeschler (predsjednik žirija), Marianne Piquet

DELTA
Kornel Mundruczo
Mađarska

... inače je nagrada CICAE nagrada Međunarodne konfederacija umjetničkih kina koja nagrađuje film u selekciji natjecateljskog programa i osigurava pomoć oko distribucije, prikazivanja filma putem mreže od 3000 kina.

EDN Talent Grant

Žiri: Jorge Sanchez (predsjednik žirija), Džemal Šabić, Michael Beltrami

TRI
Goran Dević
Hrvatska

... EDN Talent Grant je ustanovljen u suradnji Sarajevo Film Festivala (SFF) i Europske dokumentarističke mreže (EDN), a cilj je pomoć talentiranim dokumentaristima na način da borave na pitching forumu u Solunu gdje će dobit mogućnost plasmana svojeg umjetničkog projekta.

- 17:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 22.08.2008.

A mighty heart

Da li sam vidio najbolji film koji je snimila Angelina Jolie?
Je li to moguće?
Tko li stoji iza toga?
Je li Winterbottom neotkriveni genijalac filma?
Hoćete li nakon ovog filma duboko zamrziti Islam?
Ima li mjesta razumijevanju ljudi koji posižu za toliko nerezonskim činom kao što je otmica i dekapitacija?

Ovaj film je porodio nekoliko pitanja na koja sam našao odgovor. Našao i sreću nakon viđenih sranja na televiziji i ono što sam si odabrao za gledat ovih dana. Konačno jedan vrlo, vrlo kvalitetni film. Ne bih ga nazvao njegovim najboljim (jer imam svoj favorit). Pošto je ovo film koji nema u sebi nimalo dokumentarizma, dakle skroz na skroz je igrani film, izuzetno je atraktivan za šire gledateljstvo.
Image Hosted by ImageShack.us
Što me oduševilo... pa prije svega Angelina koja je odlučila odigrati jednu snažnu ženu. Nije to žena koja je u prvim borbenim redovima kad se podrazumijeva borba za prava. Nije riječ ni o domaćici no, svakako je žena koja se neće boriti za svoju ljubav.
Filmska maska, ako je uopće ima, je odlična i Angelina jako nalikuje izvornom liku francuske freelance novinarke Mariane Pearl. A mighy heart (2007.g.) je uistinu pravo Hrabro srce, ne bazira se na nekim poluprovjerenim povijesnim činjenicama... ovo je prava stvar. Riječ o jednom hrabrom novinaru, Amerikancu, Židovu koji izabrao (da sam nije znao) jedno od najpogubnijih mjesta za izvještavanje, Karachi u Pakistanu. Državu koja je kralježnica otpora NATO-vim snagama u Afganistanu i jedno od glavnih regrutnih centara alkaide.
Ako želim najbolje prezentirati flm krenuti ću s odgovorima na svoja pitanja od kraja. Pa tako pretpostavljam da vam je Winterbottom, vjerojatno mnogima od vas, jedna neotkrivena Ali Babina pećina. Ovaj britanski filmaš nasnimao se mnogih odličnih filmova. Naime jedna od tema koje je obrađivao u svojim uratcima (ovaj definitivno jedan od ponajboljih ako ne i danas najbolji Britanski režiser) je i ugnjetavanje srce i duše Istoka od strane Zapada. To je bio film "The Road to Guantanamo" koji priča o nepravednom postupanju sa zatvorenicima iz Afganistana koje neminovno generira onime što je pokazao u filmu "A mighty heart". Poveznica sa ovim bi mogla biti i "In this world" koji također priča o Afganistancima koji u želji za boljim i humanijim životom prolaze Scilu i Haribdu ne bi li se domogli Britanije. Dakle on odrađuje teme vezane za humanitarne i opće životne probleme bez sustezanja. Kada to čini radi odlične filmove. Naravno sve to radi bez sustezanja i svojevrsne autocenzure na filmu. Ako su to muslimani onda će to tako kod njega i biti. Zapravo kad razmišljam o ova dva filma koja prethode "A mighty heartu" on zapravo nam daje svojevrsnu genezu kruga zla u koje upada nepromišljeno i naivno zapad iskorištavajući bogatsva i ljude istoka. Nepromišljeno, jer ne shvaća da će i oni udarit u meko tkivo. Ovaj put na filmu je to bio novinar. Zanimljiva je sekvenca kad jednog od glavešina otmice se upita ... zašto baš otmica Dannya Pearla novinara Wall Street Journala. Odgovor šeika je bio zato jer je Amerikanac. Dakle nije bitno tko je, jer naravno u nasumičnosti odabira leži i veći teror, užas i nemoć logičnim promišljanjem da se nekako nadođe na rješenje. Pak rješenje problema ... naravno ne postoji, barem ne ono trenutačno što bi najrađe svi htjeli.
Iako nisam nikad i neću biti pobornik zla ni smrtnih kazni kao odgovor i sankciju na to zlo, neću niti niti pokušavati rauzumijevati nekoga kome je pobijena cijela rodbina i krenuo je putem zla ne bi li "izravnao račune". To jednostavno nije odgovor. Pretpostavljam da gerila je mnogima odgovor na ovakvo stanje, ali fundamentalizam se nikad nije isplatio. Riječ je o kratkovidnim ljudima.
Niti jedan nevini život nije dostojan takvih nazovi "viših ciljeva", i Ghandi je to uvidio. No to je pitanje inteligencije, hladne glave i apsolutno više svijesti.
Sigurno neću nakon ovoga zamrziti Islam ... jednostavno nemam razloga za to, kratko i jasno (iako vjerujem da mnogim praznoglavim panjevima koji ako uopće dođu u posjed ovog filma će možda upravo krenuti tim promišljanjem).
I na kraju povezati ću nekoliko početnih pitanja. Na pitanje da li je moguće da se desi film u kojem bilsta jedna Angelina Jolie dao sam prethodno djelomičan odgovor. Puni odgovor bi bio da je to moguće zahvaljujući ipak prije svega dobrom režiseru kao što je Winterbottom te se pritom desi to svjetsko čudo da Angelina konačno ostvari jednu filma dostojnu ulogu i da se to može nazvati filmom, a ne kreveljenjem, sprenemaganjem ili krajnje gledano pokazivanjem svojih velikih prekrasnih sisa, ustiju ili općenito produkcije svojeg tijela (mislim da za to postoji jedan dovoljno dobro isprofilirani žanr). No ako ćete gledati film vidjet ćete na poćetku u impresumu ili najavnoj špici i još jedno signifikantno ime, da se tako izrazim. To je Brad Pitt. E sad što god vi mislili o ovom dečecu on je ipak za razliku od nje glumac, koji je ostvario uloge u zavidnim filmskim ostvarenjima (da ne nabrajam sve, ovdje mi pada odmah na pamet jedan Fight club ili možda njegov najbolji film Babel). On bar ne griješi u odabiru, ili ne uvijek, ali prije bih te greške nazvao punjenjem kućnog budgeta.
Dakle on je koproducent i jedna od osoba koji je bio izuzetno zainteresiran da se napravi film o ovom heroju današnjice. Naravno da je stavio svoju ženu na prvu liniju. Nije to nepotizam već u konačnici odlična odluka. Pokazalo se to takvim jer ona nimalo ne odskače od ostalih glumaca i savršeno se uklapa u cijelu sliku. Zanosna i egzotična kakva je, ona to unaša u ulogu i odlično prikazuje osim likom i dijelom tu mladu ženu koja u jednom danu ostaje bez svoje srodne duše. Krik boli koji se u jednom trenutku prolama kućom u Karachiju je izuzetno stvaran, bolan i ako ne najbolji krik filma onda je stvarno među prvih pet. Neobična mi je sa tom frčkavom kosom i smeđim lećama no ona je, vjerojatno ne svojom zaslugom, konačno dobila ulogu kojom se može staviti uz bok jednoj recimo Nicole Kidman (iako će joj za to u potpunosti trebati još puno filmskih žganaca).
Prije samog kraja ove recenzije pohvalio bih i odličan casting ostalih uloga u kojima se naravno ističe jedna epizodna ali ništa manje bitna, ona Dannya Perla kojeg jako dobro glumi tj. vjerno stvarnom Dannyu predstavlja američki glumac Dan Futterman.
Rezime bi bio da film koji iako govori o krajnjem, brutalnom nasilju ne zagovara dalji krug zla već potiće na dobro. I da vjerojatno će neki dušebrižnik dalekog istoka misliti da je to još jedna patka dekadentnog zapada, ali to nije tako. I nisu svi novinari zlo ovoga svijeta, neki pokušavaju nezavisno izvještavati o događajima i nama ostalima dati neku neiskrivljenu sliku i za to ih ne treba otimati, ubijati i unesrećivati njihove porodice.

- 12:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.08.2008.

Noći filma na Zvončacu

Prošle godine je sve počelo u organizacji udruge Animi da bi se ove godine nastavilo. Riječ je filmskim večerima na Zvončacu. Prije nego predstavim ovaj događaj moram odati priznanje ljudima koji su si to dali u zadatak i imaju stvarno čeličnu volju jer, koliko mi je poznato sa takvim organizacijama treba par godina izvanserijskog entuzijazma, volje da se to izorganizira kako bi to konačno krenulo ko po loju. Lakše je u svakom pogledu odustati nego nastaviti.
No Split i njegovi sugrađani stvarno to zaslužuju jer u suši filmskih i općenito kulturnih događaja ovo je postala prava oaza.
Dakle što se tiče samog događaja koliko sam skužio sve je koncipirano na spoju pikuenikue ili po naški piknika u kasnim popodnevnim satima i filmskih projekcija nakon što padne mrak. Ovakav slični događaj organizator (u videu možete ga pogledati dolje) je uzeo iz blažene nam Amerike gdje se već godinama događa u jednom parku u New Yorku. Riječ je o Bryant parku, a kako to tamo izgleda možete vidjeti ovdje.

Što se tiče našeg događaja, preporuča se nekoliko stvari svim zainteresiranim roditeljima, bakama ili dedama servisima koji sa djecom dolaze u park na Zvončacu, a to je da pod ruku uzmu pokoju najdražu dječju igračku plus dekicu. Igračke, lopte, frizbiji do pred večer a deka za ugodnije gledanje filma na travi kasnije. Program je počeo 19 o.m. odigravati će se svakog petka do završne večeri 12.09.2008.
Što se mene tiče ovo je izvanredna ideja koja bi se ne mogla, nego trebala presaditi i u ostale kulturom i sportom u ove ljetne opustošene gradove lijepe li na naše, a i šire pretpostavljam. Kao i po koji drugi put Splićani se pokazuju vrlo aktivnim u buđenju svojih sugrađana iz ovog nerezonskog drijemeža.

Što je na programu možete vidjeti ovdje:

PETAK, 22.08.2008.
19.00 Animacijski program za djecu.

oko 21.00 'Čiča miča, (ne)sretna je priča' ('Happily N'Ever After'), r: Paul J. Bolger, Yvette Kaplan, animirani, 2007., 75', sinkroniziran na hrvatski


PETAK, 29.08.2008.
19.00 Animacijski program za djecu.

oko 21.00 'Prodavačica' ('Shopgirl'), r: Anand Tucker, komedija/drama, 2005., 104'
u: Steve Martin, Claire Danes, Bridgette Wilson, Jason Schwartzman


PETAK, 05.09.2008.
19.00 Animacijski program za djecu.

oko 20.45 'Ružno pače i ja' ('The Ugly Duckling and Me'), r: Michael Hegner, Karsten Kiilerich, animirani, 2006., 90', sinkroniziran na hrvatski


PETAK, 12.09.2008.
18.30 Animacijski program za djecu.

oko 20.30 'Sahara', r: Breck Eisner, avanturistički, 2006., 130'
u: Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Mark Wells, Delroy Lindo



... kako je bilo prošle godine možete vidjeti ovdje...

Zvoncac film festival 2007. from sasa on Vimeo.

- 12:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 19.08.2008.

Zohan wont be messing with Arab Nation !!!

Čudna li čuda. Film "Zohan" je naime kako sam u naslovu stavio zabranjen u arapskim državama.
Američki časopis Variety donosi vijest u kojoj veli kako se arapsko gledateljstvo neće nagledati borilačkih i frizerskih vještina kojima Zohan raspolaže. Na njihovu štetu.
Zanimljvo u tom članku je kako se spominje labavljenje tog usko stegnutog remena arapskih cenzora ovih godina no, bez obzira na to mnoge teme koje su česte u filmovima danas su i dalje tabu, kao recimo bilo kakav kritički osvrt ili ne daj Bože napad na vjeru (čitaj Islam) se smatra neprelaznom preprekom. Seks je naravno bio i ostao problem u kozervativnijim zemljama Perzijskog zaljeva ali, recimo u Libanonu nije. Variety ističe kako se recimo u Libanonu čisto normalno prikazivao "Sex and the City".
Koliko nam povijest govori nikad se nije isplatilo zabranjivanje ili okljaštrivanje filma cenzorskim škarama (ma bez obzira na ne/kvalitetu filma). Ovime će zapravo cenzori dati još više vjetra u leđa ovom filmu na globalnoj razini iako su ga američki kritičari pokopali i proglasili jednim od najlošijih filmova Adama Sandlera. Moja ocjena će uslijediti nakon što pogledam film.

- 23:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.08.2008.

Črni vitez je svrgnut s trona !

1. (N) Tropic Thunder, 26 milijuna US$
2. (1) The Dark Knight, 16,79 milijuna US$
3. (N) Star Wars: The Clone Wars, 15 milijuna US$
4. (N) Mirrors, 11 milijuna US$
5. (2) Pineapple Express, 10 milijuna US$
6. (3) The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, 8 milijuna US$
7. (6) Mamma Mia!, 6,49 milijuna US$
8. (4) The Sisterhood of the Traveling Pants 2, 5,93 milijuna US$
9. (5) Step Brothers, 5 milijuna US$
10. (N) Vicky Cristina Barcelona, 3,71 milijuna US$


... nisam s razlogom ništa obaviještavao što se dešava na USA box officeu. E sad ima nekih zanimljivih vijesti. Prvo pao je nakon 4 tjedna što je carevao diljem kino blagajni Amerike Dark Knight. On je ukupno od tad utržio nevjerovatnih 471,493,000 milijun US$ i po prvi puta nakon dugo vremena se pojavio kao jedan od filmova koji je dugo opčinjavao gledatelje i držao se kao najgledaniji tih četiri tjedna. Bravo za njega. Iza svega toga možda stoji i karizma jednog novog i na žalost više nikad Jokera kojeg je odglumio Heath Ledger.
Možete vidjeti i iz priloženog koliko se ispremješala top 10 ljestvica gdje osim novog filma na vrhu došlo je nekoliko novih zanimljivih uradaka. Tako je to i treće plasirani crtić o "karici koja nedostaje" u epopeji Star Warsa o ratu klonova. Čitao sam kritike nekih američkih filmskih kritičara i nisu obečavajuće, mislim sve govori kad iako je animirani film da nije uspio barem jedan tjedan biti na vrhu ove ljestvice.
"Ode rode u jagode" franšiza SW. Ovo bi mogao biti njen konačni krah, krah s eksperimentiranjem.

- 12:01 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.08.2008.

Tomislav Pinter

Gledajući danas jedan od slikom prekrasnih filmova sjetio sam se svojeg prijatelja mladog snimatelja i jednog festivala u Makedoniji koji mi je bio spomenuo. Riječ je o filmskom festivalu tih pomalo zapostavljenih ljudi iza kamere. Riječ je Manaki film festivalu, no to sam samo spomenuo jer je to bio samo dio mog asocijativnog niza pomoću kojeg sam u razgovoru sa svojim velikim obiteljskim stručnjakom za film došao do jedne tužne vijesti. Naime prije nekoliko dana je umro je u 83 godini naš najveći snimatelj. Riječ je o Tomislavu Pinteru ili kako su ga odmilja zvali Pićo.
U jednim našim dnevnim novinama se spominje kako je Pinter dobitnik čak osam Zlatnih arena, tri Nagrade Vladimir Nazor i Oktavijana za životno djelo no ja ću to proširiti sa nekoliko nimalo nevažnih inozenmnih nagrada. Dakle tom popisu nagrada pripadaju nagrada iz 1996 za najbolju kameru u filmu "Karmen" sa filmskog festivala u Valenciji i zadnja iz 2006.g. za najbolju kameru dobivena na festivalu u Brooklynu za film "Kontakt".

Pinter je što na filmu što u TV serijama kao direktor fotografije se potpisao na čak 118 filmova i serija (od tog broja otpada na osamdesetak igranih filmova).

Među tim filmovima su i brojna klasična djela hrvatske i jugoslavenske kinematografije poput "Breze“ Ante Babaje, "Ronda“ Z. Berkovića“, "Skupljača perja“ A. Petrovića, "Prometeja s otoka Viševice“ i "Ponedjeljka ili utorka“ V. Mimice, “Bitke na Neretvi” Veljka Bulajića ili "Samo jednom se ljubi“ i "U raljama života" Rajka Grlića te njemu možda najdražeg "Mletačkog trgovca" Orsona Wellesa.

Sa njegovim „Hvala na suradnji!“ opraštam se još jednom od ove legende hrvatske kinematografije.

- 23:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 16.08.2008.

Conan i Crvena Sonja će imati dijete

Ne želim se ponavljati no, što je tu je. Zapravo ovim trima postovima želim slikovito prikazati što se sprema te trenutno događa u Hollywoodu tj. studijskoj kinematografiji, koju svi vole pratiti tj. gledati.
I kako li to izgleda bliska budućnost američke studijske kinematografije?
Jadno, ne?
No, da se vratim postu o dijetetu riđovke Sonje i Iveka Konana. Kaj reći nego da sam ostao osupnut najavom remakeova jednog i drugog filma. Nekako sam se sneveselio nad tim najavljenim "bastardima", ali ... ajde možda za sve one koji vole ići u kino, "i gledati nešto što još nisu vidjeli dosada", te u lijepim crvenim foteljama jednog od multiplexa nakon naporna tjedna konačno pronaći jednu bezmozgovnu zabavu ... malo sam pročačkao više o toj vijesti.

Tako se uz ime meni dragog filma o Conanu Barbaru (zbog mojih uspomena na djetinjstvo i sne o oslobađanju Amazonki iako sam se tu malo sje... jer tad nisam razmišljao da ovima ne treba oslobađanje), i njegov možebitni remake spominje jedno izuzetno jako režisersko ime. To je Rodriguez koji bi po svemu sudeći ako se Lionsgate odluči na snimanje mogao biti u uskom izboru za realizaciju.

Ako se to i desi onda bih i mogao pogledati ovaj film jer Robert Rodriguez mi ima dovoljno "mota" da napravi dobar balnas u filmu između napetih horor scena, lagano garniranih trashom sa prstohvatom dobrih dijaloških intervencija. Naime Bob je koliko je za prosuditi izuzetno zainteresiran za remake Conana jer se već sprema snimati remake još jednog, nazvao bih legendarnog pustolovnog trash filma "Crvena Sonja".

... no iako ovo ne izgleda nimalo zanimljivo zbog vrlo vjerojatnog snimanja tih dvaju filmova nameću mi se neka pitanja :

Tko će zamijeniti Conana the Republicana?
Slična stvar je i sa Sonjom, gdje si postavljam dva pitanja kao: tko li će zamijeniti Kalidora kojeg je ovjekovječio Conan the Governor?
... i zašto mijenjati Sonju koju je ovjekovječila Brigitte Nielsen upoznavši muški rod sa čarima silikona? Nikako nije uredu da se nekima brišu uspomene na te čari lijepe Danske.
Zatim tko će zamijeniti lik i bas James Earl Jonesa kao Thulsa Dooma?
Da li će se probati donekle (mislim ovdje na barem 99%) slijediti strip?
I zadnje ali nimalo nebitno pitanje koje se referira se na erotiku koja mora ako je slijeđenje stripa u pitanju biti jako izražena, no tu me izuzetno zabrinjavaju puritanski smjerovi Amerike...
... i za kraj ko' li će ovo tek odigrati ...


... mislim da ponekad Chuku Norrisu osvane suza u oku na ovu scenu kad shvati što će sve morati uraditi da sustigne Conana, ili se ovo Chuck prerušio u ... :))

- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 15.08.2008.

Robert Englund vs. Billy Bob Thornton

Ne znam što vi mislite o još jednoj filmskom reremakeu. Prvo da sebi ne skočim u usta, osobno sam protiv bilo kakvih remakova (nije da ih neću pogledati ali to je više do "filmske bakterije" koju nosim u sebi).
Original treba ostati takav kakav je. No, pročitao sam jednu zanimljivu vijest o još jednom nastavku Veselih pustolovina Fredya Krugera.

Dakle pitanje je da li je toliko u ulozi Freddya nezamjenjiv Robert Englund ili ipak mu mjesto kao jednog jedinog Freddya iz ulice Brijestova može preoteti Billy Bob?

Što se mene tiče Billy Bob je jedan od dvojice, eventualno trojice danas najtalentiranijih i najspremnijih, uvjetno da se izrazim, novijih Hollywoodskih glumaca koja zamjenjuje pomalo staru gardu izvrsnih karakternih glumaca tipa Jack Nicholson, Al Pacino i Robert De Niro (sad kad ovo navodim vidim i De Nira kao jednog od možebitnih kandidata ... samo kad se sjetim "Cape feara"). Dakle, jedan je od onih koji su sposobni doista svašta odigrati i ... to vrlo, vrlo uspješno. Ovo navodim jer ima onaj meni potrebni "luđački pogled" za jednu takvu ulogu. Sjetim se njegove izvrsno odigrane "patologije" u filmu (koji je i režirao) "Sling Blade" i tada mogu reći Englund ... Billy je ipak bolji.
No, ja ipak nemam taj potrebni gen za horore (nedavno su znanstvenici ustanovili da neki ljudi imaju gen koji jednostavno voli i uživa u hororcima dok ga drugi koji se stvarno i iskreno boje gledati takove filmove ... nemaju), tj. nisam u onoj skupini ljudi koji u tome vide nešto u čemu mogu uživati.

- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.08.2008.

Motovunske zvijeri

... tijekom svog boravka u Motovunu nisam mogao ne primjetiti kao nikad do sad (u svim ovim mojim godinama dolaženja tamo) lijepših žena. S time se složila i moja ekipa. Jednostavno kud god da ste pogledali tih dana, vidjeli bi stvarno "prave zvijerčice". Jedan dio tih ljepotica moći ćete vidjeti i ovdje.:)

Image Hosted by ImageShack.us
Sonja i ...
Image Hosted by ImageShack.us
... Nada su glumice. No svakako su bile dio skupine žena koje su "uzburkale strasti" tih dana svojeg boravka, na Brdu svih užitaka.

Image Hosted by ImageShack.us

- 12:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 13.08.2008.

Vještice iz Eastwicka ponovno jašu na metlama

Zanimljiva novost dolazi naravno iz Glavnog filmskog reciklažnog dvorišta s onu stranu oceana, a riječ je o pilotu. Dakle upropastit će se još jedan odličan film osamdesetih ... sa serijom. Pitam se što treba reći o likovima filma a da tamo nije rečeno. Ista stvar je i sa Terminatorom tj. Sarinim kronikama i "novim" Flashom Gordonom. Katastrofa. Ovdje ne vidim ništa dobroga, te se samo pitam pobogu zašto? ... ili je vrijeme da se prestanem pitati.
Da, i zgodno je naglasiti kako je scenaristica Maggie Friedman kad već pričam o tom novom TV pilotu za potrebe ABC te da dodatno podebljam moguću katastrofu. Naime ona je poznata po tome jer je pisala za Dawson's Creek.
Mislim ... film ima toliko cinizma i pomalo okrutnih šala da mi je malo vjerojatno da će Friedmaničin mozak to moći isproducirati nakon take "nježne" sapunjare kao što je Dawson.
Ono što sigurno neće moći biti nadomješteno, a za to je samo potrebno iznova pogledati film, jest uloge Jackoa, Susan Sarandon, te tada izuzetno prelijepe Michelle Pfeiffer (a pogami nije tu ni Cher za odbacit). Tko li može konkurirati Jacku ovdje ... to jednostavno nije moguće (jedino da ga se nagovori da glumi ponovno, na što neće pristati jer mu je love dovoljno a i ovako mu je o.k. u životu).
Uglavnom vrijeme je da se na razini USA donese zakon, ma šta ustavni zakon ili ako tamo nije moguće onda neki dokument na nivou UN-a kojim bi se zabranilo ovo uništavanje te konstantno prežvakavanje, recikliranje filmova sa nekakvim tričavim ekranizacijama.

- 13:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 12.08.2008.

Na razgovoru s Kenom Russellom

... eto ove godine imao sam priliku prisustvovati prezentaciji jednog od velikana filma, Kena Russella.
Image Hosted by ImageShack.us Iako je to već starčić u godinama on ipak ima "mota" i onaj fini istančani britanski smisao za ciničnu i drsku šalu, čak i na svoj račun.
Image Hosted by ImageShack.us
Uglavnom bilo je lijepo biti dijelom novinarske populacije i filmofilskog motovunskog puka koja je prisustvovala nadam se ne i prvom pojavljivanju ove režiserske zvijezde na Filmskom brdu. Žao mi je što ovaj put nisam imao kameru da napravim video report sa te, nazvao bih, otvorene diskusije sa Kenom. Stoga vam pružam da probate jednako uživati u razgovoru (koji je sa njim vodio Mike Downey) te probate saznati nešto što o njemu niste znali ili ste ga možda htjeli pitati. Ovo je dakle jedan mali uvid u svijet ovog filmskog "enfant terriblea" koji po svemu onome što je radio je bio logičan izbor za nagradu Motovunski Maverick. On je stvarno bio i ostao što je predstavlja u fimskom svijetu, svojevrsni ledolomac, ovan koji razbija predrasude i promiče nove granice sedme umjetnosti. Ukratko legenda.
Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje možete preslušati audio verziju tog razgovora.

Image Hosted by ImageShack.us

- 12:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.08.2008.

5 jubilarna filmska škola na Šipanu

Sa filmskim događanjima, iako je debelo ljeto, se ne posustaje. Dokaz za to je i od ove godine jubilarna filmska škola na jednom od Elafitskih otoka, Šipanu (vrlo blizu Dubrovnika).
Ova škola i revija filmova već traje par dana i završava ovaj tjedan 14.08.2008.
Dosad na programu je bila: retrospektiva filmova nastalih u ovoj školi ( dokumentarni film Fabrika, iz 2004. godine, igrano-dokumentarni Tajna starog Platnja te animirani Invazija, iz 2005. godine, kao i dva igrana filma, Zlatni otok iz 2006. i Sve kćerima iz 2007. godine.), "Tajna starog tavana" režisera Vladimira Tadeja, "Nije kraj" režisera Vinka Brešana, u subotu je bilo predstavljanje kinematografije Bosne i Hercegovine s animiranim filmom "Ptice kao mi" autora Faruka Šabanovića (iz 2007.g.), dokumentarcem "Dogodilo se na današnji dan" autora Zorana Čatića i drugih, iz 2006. godine te igranim filmom "Šta ja znam" Šejle Kamerić i Timura Makarevića, snimljen 2007. godine., jučer je bio na repertoaru film Krste Papića "Lisice".
To je dakle bilo do danas. A pak danas na programu i slijedećih dana jesu:

kratki igrani filmovi: "Insert" režisera Zlatka Tomića odnosno "Bez teme", režiserke Ines Ćopo, snimljeni 2007., "Pusti me da spavam" redateljice Sare Hribar.
U utorak na programu je nijemi igrani film "Juha" finskog autora Akija Kaurismäkija, iz 1999. godine, a glazbenu će pratnju ostvariti njemačka jazz grupa Die Pferde, koja će zatim održati i svoj koncert. Kad je Aki u pitanju a da se prethodno niste sa njim filmski upoznali ... ovo bi mogao biti sasvim dobar početak jednog dugog prijateljstva. Preporučam ovu projekciju svima Dubrovčanima i njihovim gostima da svrate na Šipan u utorak na kupanac i gledanac jednog iznimnog ostvarenja.

Mjesto zbivanja za one koji bi željeli doći je pozornica Kina ispod Platnja, a počinju u 21.00 sat. Za posjetitelja s kopna osiguran je prijevoz brodovima na liniji Dubrovnik (Gruž)-Šipan i obrnuto, s polascima iz Gruža u 19.15, a sa Šipana u 23.15.

Ono o čemu se na tom mišungu filmova i škole na Šipanu radi svakako su radionice namijenjene djeci i svima ostalima koji žele sudjelovati na njima. Na stranicama HFS hvale školu koja je u protekle četiri godine snimlila četiri kratka igrana filma i jedan animirani te je napisano petnaestak scenarija. Dodaju da je školu pohađalo stotinjak učenika, a filmske projekcije pogledalo više tisuća gledatelja, a sudjeluju djeca odasvud iz Europe, a čak i preko Velke Bare.

Naravno ja sve Vas kojima je dosadno u Dubrovniku i okolici pozivam da još ove preostale dane prisustvuju sa svojom djecom ili osobno na ovoj zanimljivoj manifestaciji.

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 09.08.2008.

Once



... za sve one koji vjeruju u ljubav !



... nisam našao bolju verziju od ove. Inače na ovu pjesmu ako netko u kinu Trg nije pjevušio...

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.08.2008.

Dias de Motovun !!!

Kad danas ujutro "bacim pogled" par dana unazad, mogu ustvrditi da novinarsko/kritičarska ekipa s kojom sam bio okružen za vrijeme festivala je imala izuzetno zahvalan posao ove godine. Bilo je tolko za pisat i intervjuirat da se to jedva stizalo. Pogotovo se osvrćem na one koji dolaze iz dnevnih novina. Pisalo se sve u "šesnajst" a press centar je bio zauzet od jutra.
Image Hosted by ImageShack.us
Moram priznati da nakon svih ovih mojih godina dolaženja u Motovun na peti dan mi bude najviše žao. Bilo je osim izuzetno dobrog filmskog programa, velikih gužvi na svim mogućim i nemogućim projekcijama i onog najbitnijeg dobrog, dobrog druženja, puno smijeha i izuzetno kvalitetne zajebancije. Meni definitivno onog najbitnijeg čarobnog sastojka jednog ovakvog druženja.
Iako je sjeta prisutna, tu je i štono rekoh oduševljenje i zadovoljstvo viđenim. Tako sam u srijedu osim na filmovima bio prisutan na jednom intervjuu i zabavio se jako dobro unatoč gladi i umoru. Bilo je to predstavljanje Kena Russella. Tip je genijalac. Iako u svojim poznim godinama unio je dodatnu svježinu svojim nastupom i tipičnim britanskim humorom u već jako dobru atmosferu u Motovuna.
Image Hosted by ImageShack.us
Zabavan čičica je sam tijekom tog skupnog intervjua se šalio na seks pa nisam imao potrebe u ime Apartczyka postavljati mu pitanja ... sve je sam otkrio.

Osim tog vrhunca dana, kojeg su svi sa nestrpljenjem očekivali, bilo je tu i filmova ... naravno. Možda nakon svih ovih prijeđenih kilometara filmskih vrpci tog dana sam ipak našao onog "odabranog". I tada sam vjerujući u neke navade žirija zaključio kako je vrlo vjerojatno teško da će pobijediti jedan takav film kojeg smatram vrlo pozitivnim, nimalo brutalnim i općenito lijepim filmom. To je bio dokumentarac "Man on the wire" u režiji Jamesa Marsha. Bio je to toga dana definitivno moj odabir za Propeler, no pokazalo se da je još jedan film također zadovoljio moje kriterije. Prije nego počnem storiju o tom filmu tog dana je bilo sem tog filma i "brutalnih izdanaka filmskog izričaja" kao na primjer Balabanovljev "Teret 200". Oni koji su već imali priliku prije vidjeti neki o njegovih filmova (vjerojatnost je da ste gledali Brata) ovo je ponešto kvalitetniji i pomalo po besprizornosti prikaza nasilja još eklatantniji i kvalitetniji film od "Brata". Publika je bila konsternirana nasiljem koji se bazirao na istinitom događaju iz 1987 godine. Riječ je filmu u kojem čovjek koji bi trebao štiti ljude od nasilja, zločina i drugih kriminalnih radnji je i sam najveći zločinac, impotentan čovjek, izopačenik, pervertit. Dakle prikaz je to i svojevrsne korupcije, nemara društva spram samog represivnog aparata koji bi nas trebao štititi. To je u ovom filmu dovedeno do apsurda. Roditelji obračajući se šefu policije u svezi otmice njihove kćeri ni ne sumnjaju da upravo iza svega toga stoji ... On. Neke scene su stvarno odvratne, a sam gorak okus pojačava vesela glazba iz auto zvučnika dok se glavni akteri radnje ... već nekud kreću. Pomalo zbunjuje, no u drugu ruku pojačava intenzitet tjeskobe i nemoći. Jednostavno toj djevojci nema spasa, samo je pitanje kada ćete to vi shvatiti i prihvatiti.
Za kraj te večeri gledao sam kako se kasnije pokazalo kao izuzetno zabavan i moram priznati najinteraktivniji od svih interaktivnih filmova , "Polyester" Johna Watersa. Svi su toliko bili sjedinjeni u djeljenju mirisnih grebalica da bih tu atmosferu mogao prozvati najsličnijom onoj u razredu u školi. Jedna sveopća suradnja, brbljanje ... ma genijalno. Taj film iz interaktivnog dijela bio je najveći uspjeh tog programa. No da nije sve u olfaktivnim doživljajima treba spomenuti da je i film odličan. Ljudi su se valjali od smijeha. Urlali. Opći urnebes. Ma di je bio John da to vidi.
Tim više je bilo zabavnije jer je film bio nashroniziran na njemački. Ma pišurija od smijeha.

"Man on the wire" James Marsha mi je pak razvedrio jutro tog završnog dana. Učinio ga romantičnim. Natjerao me da promišljam o svojim nekim životnim htijenjima.
A priča filma nam govori o Philippe Petitu koji je davne 74 godine napravio podvig koji će zbog činjenica koje su takve kakve su ... zauvijek ostati neponovljiv. Naime po žici, razapetoj dan prije između Blizanaca u New Yorku, je 8 puta prehodao dok se nije predao policiji. Taj nevjerojatno hrabar pothvat te događaji koji su prethodili njemu i oni koji su kasnije uslijedili izvrsno su koncipirani u obliku reminescencija kroz intervjue glavnih aktera radnje, arhivske materijale te igrane rekonstrukcije. Lijepo je bilo vidjeti ostvarenje sna jednog čovjeka no i neku korist od filma jer ljudi koji su sudjelovali u tom pothvatu su se razišli nakon. Eto ovaj film je zapravo koliko mi je za prosudit poslužio i kao neki amalgam ili oprost za sve grijehe koji su učinjeni.
Nekako sam promišljajući o proteklom festivalu i o tom danu došao do zaključka kako sam taj dan sasvim slučajno, ne znajući i ne očekujući ništa unaprijed napravio odličan odabir i napravio pravi mali filmski ekvilibrij između dobra i zla na filmu. Između onih dobrih lijepih osjećaja, smijeha i gnušanja. Naravno to je sasvim slučajno, ali čini zgodan štiklec.

Zadnji dan festivala vidio sam još par dobrijeh filmova, no od kvalitetna druženja i tulumarenja nije bilo baš vremena. :)
Među filmovima koje sam zadnji dan vidio bio je i "My Winnipeg" te irski "Once".
Jedini dan da sam ove dane fulao u odabiru filma je bio upravo petak i završio je sa recimo to polovičnim učinkom. Taj dan iako lud sam po sebi imao je odlične filmove na projekcijama. Napravio sam u dobroj namjeri grešku pri odabiru i gledao film koji je više "pilana" nego li je drama. Čuo sam začudni komentar na "Winnipeg", kao eto autor je postigao željeno jer je uspio prikazati koliko je njemu dosadno u tom mjestu kad je film jedna obična dosada, ubijačina vremena. Ne bih se složio sa time iako donekle izjava drži vodu.
No da se ne zadržavam previše na ovakvim osvrtima tu večer sam bio izuzetno dirnut filmom "Once", koji sam gledao kao svoj zadnji film i definitivno ga proglašavam Motovunskim moralnim pobjednikom publike. Čini mi se da je direkcija jedino u pogledu ovog filma promašila što ga nije stavila u projekcije navečer jer pretpostavljam po viđenom kako bi hrvatskom filmu "Iza stakla" odnjela pobjedu ... da se izrazim riječnikom veslanja "za nekoliko dužina".
Šteta jer "Once" je izazvao u publici nešto što se pamti i što nisam stvarno dugo, dugo vidio na nekoj festivalskoj projekciji gdje publika plješće više od nekoliko puta tijekom projekcije.
Priča je to koja se sastoji od ljubavi, odličnih pjesama (koliko sam čuo nisam bio jedini koji je počeo ih pjevušiti tijekom filma), pozitivnih emocija. Jedna moja kolegica ga je proglasila za "crowd pleaser" pa što da i je. Najbolje pak o ovom filmu je sublimirala jedna prekokrasna plavuša koju sam susreo na vratima svojeg privremenog motovunskog doma. Rekla je kako joj je ovaj gorak okus motovunskih filmova sprao Once. I tako je to bilo, iako ja se neću nikad tako drastično izraziti jer koliko treba biti lijepih pozitivnih filmova život nije samo veselje i ne treba se zavaravati, no to sve treba dozirati te je tako moj kontrauteg bio ovaj film.
No ni Once (iako u naravi pozitivistički orjentiran) ne priča samo o novim ljubavima, već također dodiruje ono što bih nazvao pravim životom, a to su razočarenja, prijevare, preljube no i oproste. Nisam se dugo tako pozitivno osjećao nakon jednog filma. Natjerao me je da promišljam o onome što mi se sve dosad loše desilo u životu. Film je više bio kao neka izvrsna pjesma Balaševića, Dedića ili već nekog drugog kantautora koji vas najbolje unese u svijet ljubavi, života, patnji i veselja koji čine tu potku života. Dodao bih za kraj ovog osvrta da je za one koji nisu bili niti na jednom koncertu tih dana u Motovunu ovo bio možda najbolji glazbenofilmski doživljaj koji si možete poželiti. Zašto ... pa gledajući film počesto sam imao osjećaj da sam na koncertu jer se iza svakog songa pljeskalo. a i svi ljudi oko mene su ili pjevušili ili se gibali u plastičnim stolcima. Da, film je to o ljubavi sa velikim LJ.
Svakako ga trebate vidjeti i nadam se da će moja kolegica i svi ostali novinari kojima se ovaj film svidio pritisnuti distributere da se ovaj film nađe u kinima.
Image Hosted by ImageShack.us
Ovogodišnje izdanje Motovuna je bilo za mene ponajbolje sa upravo izvrsnim omjerom između odlična i zabavna društva, nezaobilaznih istarskih delicija, prekrasnih žena i dosad po meni najboljeg izbora filmova, gdje je bilo i još uvijek je teško reći koji je najbolji. Što se tiće žena definitivno najljepšeg spola ove planete mnogi koji godinama dolaze u Motovun su priznali da nisu vidjeli toliko zgodnih žena kao ove godine. U prilog tome ću privremeno ovih dana koji slijede, pretvoriti svoj blog u fotoalbum tih "zvijerki" koje su se slobodno kočoperile kaldrmama Montone.
Sada definitinvo je još veća čežnja da se što prije pojavi taj famozni zadnji tjedan sedmog mjeseca 2009.
Jedva čekam.

- 12:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 05.08.2008.

Nagrađeni u Motovunu su ...

Ostao sam dužan prije svog rezimea ovogodišnjeg 10. Motovun film festivala podsjetiti vas tko su sve dobitnici:
Image Hosted by ImageShack.us

PROPELER MOTOVUNA
TIHO SVJETLO / SILENT LIGHT / STELLET LICHT, Carlos Reygadas, Meksiko, Francuska, Nizozemska
Žiri: Milena Zupančič, Pawel Pawlikowski, Pavle Levi


OD A DO A
REVANŠ / REVANCHE, Götz Spielmann, Austrija
Žiri braće i sestara: Teona Mitevska, Labina Mitevska, Nenad Puhovski, Žarko Puhovski


MOTOVUN ONLINE
IZMEĐU DVA ZIDA / BETWEEN WALLS, INTRE ZIDURI, Ana Felicia Scutelnicu, Njemačka
Žiri 3 Stefana: Stefan Kitanov, Stefan Uhrik, Stefan Laudyn
Specijalno priznanje: RASTANAK, Irena Škorić, Hrvatska

FIPRESCI
SLIJEPE LJUBAVI / BLIND LOVES / SLÉPE LÁSKY, Juraj Lehotský, Slovačka
Žiri: Stefan Ivančić, Gabriele Barrera, Gábor Böszörményi


AMNESTY INTERNATIONAL HUMAN RIGTHS AWARD
ESTRELLITA, Metod Pevec, Slovenija
Žiri: Nataša Senjanović, Ferdi Haliti, Dušan Miljuš


NAGRADA PUBLIKE
IZA STAKLA, Zrinko Ogresta, Hrvatska



MOTOVUN MAVERICK AWARD
KEN RUSSELL
Za izuzetne zasluge u pomicanju granica dozovljenog i pristojnog u filmu, za tvrdoglavost i samosvojnost, za ljubav prema igri i nepredvidljivost, za upornost i iznad svega briljantno režijsko umijeće.

NAGRADA 50 GODINA
MIA OREMOVIĆ


... još je jedan dobitnik i to onaj iz publike koji je glasovanjem za najbolji film po glasovima publike osvojio lap.

- 23:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>