ponedjeljak, 30.06.2008.

Dani egipatskog filma ...

... eto kako Zagreb napućuju celzijevci a napuštaju ga njeni stalni i manje stalni stanovnici u redovitoj migraciji ptica selica u južnije krajve u potrazi za morskim osvježenjem došao je i taj dan da objavim kako je okončana još jedna sezona u kinu Tuškanac. Bilo je tu svega od "španaca", Kaurismakija seniora pa sve u svemu vrlo zanimljivih i rijetko viđenih retrospektiva koja su okrunjena u suradnji sa egipatskom ambasadom u vidu ciklusa egipatskog filma.

Na programu su:

30.06.2008 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus egipatskog filma: Mumija (Al-Mummia)
Rezija: Abdel Salam, Chadi, igrani, boja, 35mm, 1969, 103' min
Uloge: Ahmed Marei, Ahmad Hegazi, Nadia Lutfi


30.06.2008 u 21h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus egipatskog filma: Neprospavane noci (Sa-har el-laxaly)
Rezija: Khalifa, Hani, igrani, boja , 35mm, 2004, 129 min
Uloge: Khaled Abol Naga, Sherif Mounir, Mona Zaki


01.07.2008 u 19h,
Ciklus egipatskog filma: Cesta između palaca (Bin el qasrin)
Rezija: Al Imam, Hassan, igrani, crno bijeli, 35mm, 1964, 130 min
Uloge: Yehia Chahine, Wagdy El-Araby, Soheir El-Barouni


01.07.2008 u 21h,
Ciklus egipatskog filma: Predragocjeno zivljenje (Ya dunia ya gharamy)
Rezija: Ahmed Ali, Magdi, igrani, boja , 35mm, 1996, 105 min
Uloge: Layla Alaoui, Alhem Chahine, Hela Sidki


02.07.2008 u 19h,
Ciklus egipatskog filma: Izmedju neba i zemlje (Bin elsema we el-Ard)
Rezija: Abouseif, Salah, igrani, crno bijeli, 35mm, 1960, 85
Uloge: Hind Rostom, Abdel Salam Al Nabulsy, Abdel Moneim Ibrahim


02.07.2008 u 21h,
Ciklus egipatskog filma: Aleksandrija ... zasto? (Eskanderia Leh)
Rezija: Chahine, Youssef, igrani, boja, 35mm, 1978, 130 min
Uloge: Ahmed Zaki, Naglaa Fathy, Farid Shawqi


... svima koji su pohodili kino Tuškanac želim ugodno i naravno filmsko ljeto jerbo najbolje od najboljeg upravo sada slijedi na našoj prelijepoj obali i nekim gradovima u zaleđu.
Naravno da ovime nije ugašeno sve što se tiče filma u Zagrebu. Naime uskoro počinje izvrstan Tjedan suvremenog ruskog filma kao najava za sve ono što će se dešavati na Brdu filmova, u za tu priliku novotvorenom kinu u ZKM-u od 05.07. do 11.07. pa je tu u nedalekoj blizini Zagreba u Taboru do slikovitog zagorskog mjesta Desinića i TFF i tek nakon tog festivala kratkog filma dolazi do apsolutne migracije filmskih događanja u Istru pa kasnije u bosansku prijestolnicu.

Vidimo se u Tuškancu!

- 12:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 27.06.2008.

Filmovi sa najviše ghrešaka

1. Apocalypse Now 396
2. The Shining 299
3. Harry Potter and the Chamber of Secrets 285
4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 284
5. Star Wars 261
6. Scary Movie 3 257
7. Superman IV: The Quest for Peace 255
8. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 255
9. The Lord of the Rings: The Two Towers 254
10. The Wizard of Oz 253
11. Beauty and the Beast 246
12. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl 225
13. The Lord of the Rings: The Return of the King 223
14. Jaws 215
15. Troy 209


... imam kojekakvih filmskih siteova. Među njih se ubraja i site Moviemistakes.com. Iz naslova sitea se vidi kako se bavi greškama na filmu, stoga ja za ovaj post izdvajam osvježenu listu 15 filmova sa najviše pobrojanih grešaka.
Inače što bi bile griješke i grehške na filmu? Pa to su one stvari koje ponekad zbog ljudski urođenih mana kao što su loša percepcija, manjak koncentracije ili ih u obradi u mozgu koji je koncetriran na dijalog neke kretnje na koje nas upućuje daroviti režiser jednostavno kao suvišne odbacujemo. U naravi su to manje uočljivi detalji, kojima se na ovom siteu jedino ovi freakovi i bave.:)
No desi se da ponekad su to dijelovi filma koji su toliko vidljivi da ubijaju čar filma. Desilo mi se to ne tako davno na Zagreb film festivalu gledajući film Allena Coultera "Holywoodland", gdje je tokom projekcije uletila nekoliko puta poznata pecaljka u kadar i razbila čar filma. Ožiljak je vidljiv u mene jer još se sjećam i imena filma koji i nije nešto Bogznakaj.
Vjerujem da se i vi sjećate takovih sličnih događaja pa me slobodno svojim doživljajem nadopunite.:)

- 12:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 24.06.2008.

august rush

... je film koji sam dugo odbijao pogledati, no kad sam to učinio... nisam požalio. jednostavan zaključak vučem ... od svih prošlogodišnjih filmova koji su došli iz USA moram priznati da rijetki su podbacili. ovaj film nije bio nikakav kandidat za Oscara. on je sam po sebi Oscar kojeg si možete pokloniti.
Image Hosted by ImageShack.us
spoj je to svega što volimo. muzike i filma. odlične glume. maestralne izuzetno tečne i logične režije. gledali ste Footloose, Flashdance, Opatice koje pjevaju, poznate dvoboje gitara i benjoja iz filmova Crossroads i Deliverance. ne mogu se svih filmova koji su glazbeni i sjetit na koje me je, ovaj odličan ... posve pozitivan, film podsjetio.
ne trebam li spomenut da je happyendovski nastrojen, no ne treba li nam jedan takav film koji kad ćemo pogledati osjećati ćemo se kao ljudi?
svijet muzike, spoja klasične glazbe, rocka, crossovera i jednog koncerta u Central parku na kojem jesu hrpe mladih a ne idu slušati neka tamo sranja od narodnjačkih melosa, koji su sve samo ne glazba.
ovo je prava i za mene dugo očekivana bajka za odrasle, o ljubavi, o malim Mozartima koji se skrivaju među nama, o prijateljstvu, i naravno o univerzalnom amalgamu svega toga... glazbi.
sama radnja podsjeća i vjerojatno je inspirirana Dickensovim viktorijanskim sivilom primjera Oliver Twista stavljenim u suvremeni koloristični aspekt. jedna od glavnih uloga filma dodijeljena je odličnom Robinu Williamsu. njegova uloga Maxwell 'Wizard' Wallace neodoljivo me podsjetila nekim svojim karakteristikama na Fagina iz Oliver Twista (hrpa siročadi i njihov mentor koji ih šalje da zarađuju).
Image Hosted by ImageShack.us
iako bi to bila jedina zamjerka moramo prihvatiti da su ishodišta zapadnjačke kulture u njihovoj književnosti pa ćemo u filmovima naći na ostatke nekih sjećanja koje scenaristi uklope u jednu suvremenu bajku.
svejedno ostajem mišljenja da su rješenja režisera u filmu na kraju raspleta fenomenalna (možda ćete odgovor za tu moju tvrdnju naći ovdje). ako će netko reći očekivana onda molim neka uzme u ruke knjigu snimanja i nek napravi ovakav jedan pravi manufakturni reprezent hollywooda osamdesetih.
režija filma Kirsten Sheridan uz odličnu ujednačenu glumu svih aktera radnje toliko zadivljuje da me zapravo neodoljivo podsjeća na dirigenta koji vas neumitno i nepogrešivo vodi ka cressendu.
ovaj film svakako je trebalo otići pogledati u kino jerbo zvuk nećete moći toliko dobro doživjeti na svojem suround sistemu. odlične su pjesme, nekoliko solo dionica malog Rusha/Evana. film ako vas ne ponese i odnese u djetinjstvo gdje je sve moguće ... nije uspio, no uvjeravam vas ovaj film ima ono nešto... ono što samo vibrira zrakom.
Image Hosted by ImageShack.us
... i za kraj ova injekcija pozitivnih vibri predstavlja pravo ljetno osvježenje, film "August Rush" iako po svemu sudeći neće pohoditi hrvatska kina našao se na policama videoteka.
Svakako preporučam da pogledate ovaj tečni, nezahtjevni, opuštajući i krajnje nenametljivi pozitivan film.

- 12:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.06.2008.

Cressendo ciklusa španjolskog filma

Nisam prije stavio popis filmova sa ovogodišnjeg ciklusa španjolskog suvremenog filma, no nikad nije kasno kad su posrijedi tri odlična filma od kojih provjereno bih svima preporučio kako su u najavi programa kina Tuškanac napisali ... ekstravagantnu celuloidnu fantaziju "Ljubavnici polarnog kruga".

Na programu su u :

Ponedjeljak, 23. lipnja

Ciklus španjolskog filma
20:00 Portret žene s muškarcem u pozadini (Retrato de mujer con hombre al fondo, 1997); r: Manane Rodríguez


Utorak, 24. lipnja

Ciklus španjolskog filma
20:00 Ljubavnici polarnog kruga (Amantes del círculo polar, 1998); r: Julio Medem

Četvrtak, 26. lipnja

Ciklus španjolskog filma
20:00 Sef broj 507 (La caja 507, 2002); r: Enrique Urbizu

Petak, 27. lipnja

Dokumentarni petak
20:00 FADE-IN u Tuškancu


... ono što je bitno svima kojima ne vladaju toliko španjolskim jezikom da su svi su filmovi prevedeni, a ne manje bitna stvar je kako je cijena karata 10 kn.

Vidimo se u kinu Tuškanac!

- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 21.06.2008.

Izgubljeni zavičaj Zvonimira Črnka

Nekako sam sebi ostao dužan kad je u pitanju prošli tjedan. Osim strke, ali pozitivne, oko presica vodećih ljetnih festivala u Hrvatskoj, Zagrebu je bila i jedna retrospektiva.
Ovaj puta nije posvećena jednom režiseru kao što je Ante Babaja već jednom glumcu koji je ne tako davno zauvijek napustio kino platna.
Riječ je o glumcu Zvonimiru Črnku rođena u malom mjestu pored Gorice, Buševcu.
Image Hosted by ImageShack.us
Film kao ništa drugo ne može opisati kvalitetu jednog glumca, režisera, snimatelja te postati trajni spomenar, živi spomenik na jednog vrsnog talenta što je neumitno stvar i sa ovim Babajinim filmom.
Kada vidite "Izgubljeni zavičaj" onda shvatite kvalitetu rada na filmu koja je postojala u eks državi. Ovaj film je izuzetno simfonična izvedba tri, četiri ili pet aktera, što onih iza kamere što onih ispred. Prvo što impresionira filmom i odmah je vidljivo sasvim prosječnom gledatelju jest fenomenalna fotografija. Snimatelj Goran Trbuljak je uz vjerojatnu orkestraciju svega od strane Babaje imao izuzetnu inspiraciju snimajući jedan izuzetno eteričan mediteranski film u Kvarneru posebice na otoku Cresu kojeg se lako raspoznaje kroz marine, vedute koje nam nuđaju ova dvojca vrhunskih cineasta.
Image Hosted by ImageShack.us
Možda će to zazvučati pomalo pretenciozno, no svaki kadar bi mogao biti slika. Tako me jedan kadar doručka na travi, podsjetio na poznatu sliku Edouard Maneta, naravno sa odjećom. Užitak je gledati to pretakanje slike u sliku. Film svojom atmosferičnosću će umnogome podsjetiti na jedan suvremeniji film koji se isto tako dešava na Mediteranu, to je svima poznati Mediteraneo, a pomalo i na Mandolinu kapetana Corelija. Tko zna je li se Gabriele Salvatores prisjećao snimajući Mediterraneo svojih možebitnih ljetovanja na hrvatskoj obali i pri tom dobio inspiraciju.
Lijepo je vidjeti kako je režiser prenio na film osim slike i govor i humor tog kraja.
Image Hosted by ImageShack.us
Iako je ovaj film kombinacija narativnog i slikovnog izričaja te se na prvi pogled doima zbog izvanserijske slike da dominira vizualno, to nije tako. U filmu je jaka priča i to ona viječna o borbi za odrastanjem. Priča je to o odnosu oca i sina. Gdje kroz retrospekciju sina imamo uvid na njegovo odrastanje tj. točnije jedan dio njegova djetinjstva koji je na njega kao što to biva u stvarnosti ostavio duboki utisak. To su ona sjećanja koja se često pozivaju u nekom asocijativnom nizu sa nekom osobom. Ovdje je to odnos sa ocem. To su prve ljubavi. Prvi pogled na ženu. Sve je to stavljeno u kontekst jednog turbulentnog prijeratnog vremena (pred drugi svjetski rat) koje povećava intenzitet doživljaja i stavlja jedan drugi kontekst. Naime nakon rata dolaze mnoge promijene kako bi Gundulić to najbolje rekao "ko bi gori sad je doli, a ko doli gori ustaje"
Image Hosted by ImageShack.us
Zanimljiva je bila i zadnja rečenica nakon putovanja u svoju prošlost koje nam je omogućio glavni junak. Ta scena se odigrava na mjesnom groblju gdje na upit mjesnog političara kako je to da je u grobnici još jedan čovjek, lik kroz odlično interpretiranu suzdržanost od strane Črnka daje na to jednu filozofsku interpretaciju, odgovorivši mu da je on unutra. Političar je razvidno konsterniran odgovorom. No u pozadini odgovora bila bi ona univerzalna istina da mi nikad i ne odlazimo iz naših krajeva, gradova u kojima smo odrastali i koja jako žive u našim uspomenama na djetinjstvo gdje zapravo na neki figurativan način i ostavljamo svoje kosti.
Vjerojatno bi neki fizičar kroz svoju interpretaciju prostor vremenskog kontinuuma to bolje objasnio, no poetika i jednostavnost života i umiranja nije dana svima da je tek tako olako shvatimo pa stoga je posvema jasno zašto je mjesni političar bio toliko zbunjen.
I na kraju ove recenzije bi se još osvrnuo na izvrsnu glumu Zvonimira Črnka koja je ona koja zapravo ovaj film objedinjuje u jednu smislenu cjelinu. Njegova pomalo stoička suzdržanost u tim nekim po običnog čovjeka uznemirujućim momentima filma, fenomenalno opisuje jednog čovjeka koji je svašta prošao u životu i neminovno vidljivo da mu se je desio život sa svim onim negativnim i pozitivnim komponentama te ga ne mogu smesti ti pomalo trivijalni životni momenti jer ... čemu.
Image Hosted by ImageShack.us
Stavom, ali kompletno svojom filmskom pojavnošću Zvonimir me izuzetno podsjetio na Jean Paul Belmondoa (inače njegova vršnjaka), i to likom, i mimikom na ona vremena najvećih postignuća Belmonda. Mislim na doba novog francuskog vala recimo iz filma "A bout de souffle" (Do posljednjeg daha), no nikako ne na doba filmova koji svojim izričajem više podsjećaju na trash, "As asova".
Vidljivo je da kada je Zvonimir Črnko odrastao... tko je i koja nacionalna kinematografija je imala utjecaja na glumu. Vrijedno je spomenuti da je jedna od uspješnica Zvonimira Črnka i međunarodna koprodukcija "Isadora" (1968) u kojem igra pod svojim pseudonimom Ivan Tchenko Jessenina zajedno sa Vanessom Redgrave. Zvonimir je svakako obilježio hrvatsko i svjetsko glumište i glumio je u još dvadesetak filmskih uloga. Riječ je o jednoj impozantnoj filmografiji za hrvatske uvjete. Svakako ovog kako još za njega oni koji ga se sjećaju vole reći, šarmera i ljubimca žena svi oni koji štuju film i pogotovo hrvatski film će svima faliti i biti će teško nadomijestiti.

- 20:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 20.06.2008.

Motovun the first contact

motovunski dream team

... u svijetlu mojeg ovotjednog maratona po presicama filmskih festivala koji nam predstoje bilo je i sasma logično da ga završim i utrčim u cilj sa onim možda meni najdražim Motovunskim.
Ukratko jučer u predvorju ZKM-a u svojem najjačem sastavu (Rajko Rale Grlić, Igor Mirković, Tanja Vrvilo te Hrvojka Begović i ostali koji se nisu vidjeli) ekipa najotkačenijeg filmskog festivala u Rvata je predstavila prvu porciju ovogodišnjih filmskih delicija koja nas očekuju na najfilmskijem bregu na svijetu. Dakle ove godine umjesto vode u Mirni, koju će direkcija uz pomoć mnogobrojnih Rusa skrenuti uzbrijeg do samog centra Motovuna, će teći čista vodtka. Je nije laž bit će vodtke ko u Rusa. I da umjesto tradicionalnog Catmudfiighta biti će Cat fight dviju plavokosih ruskih ljepotica, u stilu Šarapove, u čistoj vodtki.
Image Hosted by ImageShack.us
No dobro osim ovih ruskijeh čuda, poslije hektolitara prozirne na vodu slične tekućine, neće se samo u alkoholiziranom stanju pratiti ova čuda i sanjati do jutra babuške već će tu doći i od obilježavanja dvaju lijepih obljetnica. Naime uz veličanstvenu 100 godišnjicu ruskog filma bit će i ništa manje značajno obilježavanje 10 godišnjice festivala s najljepšim nebom na svijetu. Došao je i taj dan da festival zakorači u svoju drugu dekadu postojanja.
Festival kako je stasao tako više nije zelen nego je eto ponaradžastio i time ponosno deklarira ulazak u svoje adolescentsko doba. Nadam se jednako otkačeno i pozitivno ludo ko' i do sad.
Osim tih vizualnih promijena Tanja Vrvilo nam je predstavila izuzetno zanimljivi i nadasve ambiciozni program Dana ruskog filma u Zagrebu ususret Motovunu i sam program program obilježavanja ove impozantne obljetnice ruske kinematografije na MFF-u.
Ususret MFF-u u Zagrebu u za tu priliku novom kinu ZKM-u biti će prikazani filmovi novijeg datuma ruske kinematografije. To je kao i program koji će uslijediti u Motovunu samo vrlo mali presjek ruske suvremene kinematografije koja ima produkciju od 100 filmova godišnje. Od novosti koje su da nam za ovaj prvi susret priredili iz Montone je i otvaranje novog kina na festivalu i u Zagrebu unutar kazališne kuće ZKM, što se tiče filmske kulture nije loše. Barem jednom da u današnje vrijeme u neko kazalište ako ništa privremeno useli film.
Image Hosted by ImageShack.us
I tako dok će se u velikoj dvorani ZKM-a "plesati kazačok", u predvorju kazališta bit će postavljena izložba 40 ruskih kino plakata od 1908.-1940. te 80 grafika Sergeja Ejzenštejna – njegovih skica kazališnih projekata te skica za filmove od 1917.-1948. Izložbu će otvoriti ruski povjesničar Maksim Pavlov, a filmska kritičarka Irina Pavlova predstavljat će filmove u programu.

... dakle na programu Tjedna ruskog filma u Zagrebu bit će slijedeći filmovi:

1. Aleksej Učitel', Šetnja / Progulka, 2003, 90'
2. Nikita Mihalkov, Ispijeni suncem / Utomlyonnye solntsem, 1994, 135'
3. Vera Storoževa, Putovanje s domaćim životinjama / Puteshestvie s domashnimi
zhivotnimi, 2007, 97'
4. Aleksej Balabanov, Brat, 1997, 96'
5. Sergej Bordov ml., Sestre / Syostry, 2001, 83'
6. Aleksej Balabanov, Brat 2, 2000, 122'
7. Jurij Pavlov, Marame / Platki, 2007, 98
8. Il'ja Hržanovskij, 4, 2005, 126'
9. Andrej Proškin, Igre noćnih leptira / Igry motylkov, 2004, 105'
10. Maks Vertov (Julija Kolesnik), Crta / Razmetka, 2007, 120'
11. Aleksandr Rogožkin, Kukavica / Kukushka, 2002, 99'

Ulaznice po cijeni od 25 kuna prodaju se na blagajni ZeKaEma od 1.srpnja.
Kažu iz direkcije festivala da je u prodaji ograničeni broj kompleta ulaznica za sve projekcije, po cijeni od 100 kuna te se stoga treba požuriti.

Vidimo se u ZKM-u na Rusima.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.06.2008.

Vukovarski filmski šlepovi !!!

... jučer sam nazočio još jednoj presici, ovaj puta jednog vrlo mladog filmskog festivala na krajnjem istoku nam zemlje, festival je to grada heroja Vukovar film festival.
Image Hosted by ImageShack.us>
Na festivalu će se pojaviti zanimljivi filmovi koji dolaze iz zemalja dunavskog sliva. Nazvao bih ga regionalnog karaktera. Održava se što je meni jako zanimljivo na dunavskom šlepu, kojima su Hrvati ako se sjećate putovali u zbjegu od četničke najezde. Eto mogu reći da je nađena kvalitetna zamjena tom teretnom prijevoznom sredstvu koje na jedan poseban i romantičan način oživljava Vukovar uz Dunav. Naravno to nije jedino mjesto održavanja festivala u Vukovaru. Drugo kino je u muzeju Lavoslava Ružičke.
Inače su karte za sve zainteresirane stvarno simboličnih 10 kuna.
Biti će prikazano više od 50 filmova od tog broja treba izdvojiti 7 u dugometražnoj i 7 u kratkometražnoj igranoj konkurenciji te 14 dokumentaraca.
Osim ovog natjecateljskog dijela festivala koji je ove godine prešao u kategoriju više, od filmske revije nadošao je na festivalsku razinu, biti će u takozvanom off programu i recentni svjetski filmski hitovi, vrlo zanimljiva retrospektiva najpropulzivnije europske kinematografije iz Rumunjske. Ovdje kad pričamo o rumunjskoj kinematografiji moram prispomenuti kako nam je direktor festivala najavio mogućnost da u Vukovar na festival dođe i Cristian Mungiu kojeg bi trebali znati po njegovu višestruko nagrađivanom filmu "4 luni, 3 saptamâni si 2 zile" (dobitnik je 17 nagrada od kojih svakako najviše siju Zlatna palma i nagrada EFA-e)
Image Hosted by ImageShack.us
Filmovi koje bih izdvojio su:
Janosa Szasza "Opium - Diary of a mad woman", José Padilhe "Tropa de elite" (ovogodišnji pobjednik Berlinalea), Radu Muntean "The Paper will be blue", "Football undercover", "Jihad for love" , svakako pored ovih dugometražnih treba podsjetiti kako niti kratkometražna varijanta nije za odbaciti tako bih istaknuo odličan hrvatski kratki film u režiji Igora Mirkovića "Krupni otpad" ... itd.

Pozivam sve slavonske lale koje neće u to doba biti na moru da svakako navrate i svojim prisutstvom na festivalu podrže ovaj najmlađi festival u Hrvatskoj.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.06.2008.

Fistfull of good things from Pula film festival !

Jučer u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održana je najavna press konferencija Pula film festivala.
Image Hosted by ImageShack.us
Osim najavljenog odličnog program s onog dijela festivala koji je posvećen stranom filmu i obečavajućeg programa domaćeg programa, obznanje su sa onom prepoznatljivim zadovoljstvom i neke druge pozitivne zanimljivosti.
Image Hosted by ImageShack.us
Istaknuo bih prvo onu posljednju koju je predstavila voditeljica T-comova Kuluturista o digitalizaciji hrvatske filmske baštine. Ne može bolje ili ... konačno.
Image Hosted by ImageShack.us
Drugo su ono što se često bilo stavljalo pred nos direkciji PFF jest financiranje samog događanja. Dakle ravnateljica, Zdenka Višković-Vukić, festivala je rekla da su oni u pozitivi i da su na putu onoga što je ona najavila u svom dolasku na čelo ove organizacije da postignu 2009. Taj dio nije potanko objasnila jer je smatrala da je većina prisutnih novinara upućena u njene namjere glede festivalske budućnosti. Nadam se da je to zapravo nekakvo obzanjivanje kraja festivalskog programskog lutanja od međunarodnog izričaja do onog domaćeg svim onima koji su to kritizirali i željeli našem najstarijem i najuglednijem festivalu "dobro filmsko more". Naime nikako da se u direkciji odluče i krste ovaj festivalski brod, sa jednim od najljepših kina na otvorenom na svijetu, Atlanskom plovidbom ili Jadranskom plovidbom.
Osobno meni se sviđa ova kombinacija domaćeg i stranog filma čime sve zadovoljava, jer tada imamo festival recentne visoke A svjetske produkcije te konkurenciju domaćeg filma. Ljudi su sretni, jer mogu komparirati naš film sa stranim i sami, vjerojatno nesvjesni, diktirati tempo domaćem filmu da se još poboljša i bude u korak sa europskom i svjetskom produkcijom.
S druge strane ako se boje biti isključivo festival domaćeg filma rekao bih im da danas hrvatski film zahvaljujući pojavi s kraja devedesetih, vanserijskog kontingenta domaćih pisaca, nemaju razloga. Ljudi koji završavaju ADU u Hrvatskoj i oni na akademijama van matične nam domovine obećavaju dobro i mirno filmsko more. Tako da se ne mora sustezati i od poduzimanja ponekima drastičnog koraka, Pule kao festivala samo domaćeg filma bez obzira na malu produkciju.
Ja sam da ponovim još jednom za kombinaciju ko' u najavljenoj energetskoj politici Hrvatske, kombinacije "nuklearke i alternativnih, prirodnih izvora".

I kako narodna izreka kontinetalna nam dijela domovine glasi "cuker kom cu lect" tako i ja za kraj šake pune dobrih stvari nudim i otvaranje preuređenog kina Zagreb u Puli, kao dara gradu novo obnovljenog kina. Šta više reći nego da i najveći grad u Istri dobije dvoranu koja će nadalje zbližavati ovu granu kulture koja je u Hrvatskoj u fazi rejuvenacije.

Inače domaći filmski program se sastoji od slijedećih filmova: "Iza stakla" (Ogresta po Ladi Kaštelan), "Tri priče o nespavanju" (Radić), "Zapamtite Vukovar" (Hadžić), "Ničiji sin" (Ostojić) i "Nije kraj" (Brešan) po dramama Mate Matišića, "Kino Lika" (Matanić) po zbirci priča Damira Karakaša i "Buick Riviera" (Rušinović) po romanu Miljenka Jergovića. Dakle kako je u najavi festivala rečeno program 55. festivala donosi sedam filmova nekih od najnagrađivanijih hrvatskih režisera, to je svakako vrijedno pažnje svih koji cijene domaći film.
Osim toga postoji i zanimljivi program stranog filma kojeg je najavio i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, i iz međunarodnog programa Europolis – Meridijani, koji će se prikazivati na Kaštelu i Kinu Valli (obnovljeno kino Zagreb) izdvajam ostvarenja najuglednijih europskih redatelja poput: "Happy go Lucky" Mikea Leigha, "Dvostruka ljubav" (La Fille coupée en deux) Claudea Chabrola, "Ljubav Astreje i Celadona" (Les Amours d'Astrée et de Céladon) Erica Rohmera, "Lornina šutnja" (Le silence de Lorna) braće Dardenne, "Nepoznata" (La sconosciuta) oskarovaca Giuseppea Tornatorea i "Prazne boce" (Vratne lahve) Jana Sveraka (sjećate ga se po "Kolji"), tu su i ovogodišnji dobitnici Zlatnog medvjeda Jose Padihla, "Elitna postrojba" (Tropa de elite) i Srebrenog medvjeda za scenarij za film "Vjeruj u ljubav" (Zuo You) Xiaoshuai Wang.
Od PoPularnog programa koji zapravo najavljuje najveće svjetske jesenske filmske hitove, izdvojio bih dugometražni animirani film Wall-E i "Bitka u Seattleu" (Battle in Seattle).
I što reći za kraj da je program stvarno izdašan, što onaj komercijalni a što onaj recentne svjetske nezavisne produkcije. Direkcija se potrudila da za svakog bude ponešto.
Stoga u Pulu na Pula film festival svakako treba doći.
Vidimo se u Areni! :)

- 12:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 14.06.2008.

molim te prevrti kazetu !!!

... ili originalni engleski naziv filma bi glasio Be kind rewind, novi je film Jacka Blacka, Mos Defa i Danny Glovera. Ukratko bi ju definirao komedijom koja veliča borbu malog čovjeka sa korporacijama i čezne za romantičarskim danima američke kinematografije kad su emocije i ljudskost, a ne goli profit bili u prvom planu.
Zapravo Michel Gondry koji je neamerikanac u cijeloj toj postavi prikazuje Amerikancima što je to Europljanu američki san.
Image Hosted by ImageShack.us
Pa se stoga umjesto novih medija našla u glavnoj ulozi video vrpca.
Iako sve više pripada prošlosti Michel Gondry ju oživljava kao važan lik koji je svojevrsni most za prebrikavanje sutrašnjice, koja samo vidi profit, i današnjice u kojoj obitavaju kojekakvi geekovi po kamp kućicama, lokalni članovi bandi nemoćna policija i opće siromaštvo ... ali sa dušom i ljudskom toplinom.
Gondry odlično kontrastira dvije sukobljene strane i pokušava izaći iz nametnutih mu okvira komedija koje su isključivo rađene za klince.
Image Hosted by ImageShack.us
I naravno uspijeva.
Iako nema klasične američke pobjede na kraju filma već europski zagonetni kraj koji može ići u više pravaca, ova vas komedija sa fantastičnim elementima jako dobro zabavlja u 2 i (skoro) pol sata trajanja filma.
Zanimljivo u filmu mi je da je osim video trake uzet još jedan nadnaravni element kao sredstvo u toj nejednakoj gladijatorskoj borbi na život i smrt između nečega što nosi profit i nečega što ne nosi. To je trash (camp) produkcija. Naši glavni likovi igrom slučaja su se obreli u trashu koji je ljudima izuzetno zabavan, topao i nadasve ljudski blizak oblik filma.
Rade remakove najpoznatijih filmova svjetske A produkcije i čine dobro. Ljudi se zabavljaju, smiju. Gondry kao da kroz film pokušava reći da odraslo, zrelo pučanstvo je zapravo željno novih uzbuđenja u filmovima i da ih ga jedino još nudi trash.
Ne bih se složio sasvim sa time jer pomalo patronizirajuće mi zvuči taj ton koji proizvodi Gondry, no da iz amaterizma znaju izaći dobre ideje i stvari dokazuje film u filmu. Naime sam film koji stvaraju naši likovi pred kraj o izmišljenom jazzisti koji dolazi iz malog gradića pojedenog od megalopolisa New Yorka nadrasta svojom snagom i sam film. Izuzetno je zanimljiv i pun dosjetki kako napraviti koji filmski trik u svojoj kućnoj radinosti Be kind rewind.
Predložio bi ga svima koji krenu vodama campa da ga iskoriste za izradu kojekavih scenskih artefakata ili filmskih efekata za 0 kn.
Film svakako budi time nadu da se ne moraju stvarati filmovi sa minimalno 100 milja dolara budgeta, već da je dovoljna dobra ideja i puno dobre volje te eto rezultata.
Pozdravljam ovu himnu amaterizmu i želim svima da koji se žele nasmijati Jackovim dosjetkama i interpretacijama poznatih svjetskih filmskih hitova da pogledaju ovaj film.
Ovo je moj favorit za izlazak u kino iako nije filmski blockbuster.

- 12:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 13.06.2008.

s otvaranja 2. Jewish film festivala u Zagrebu!

... do te srijede nisam bio dugo na otvaranju jednog festivala na kojem je bilo toliko gostiju iz političkih krugova.
Dr. Ivo i svita
Naime sjećam se od prije par godina nevjerojatne gužve na Motovunu, i eto došlo doba da se to nadmaši u gradu podno Medvednice, i time kaže da nije to tamo samo moguće već i na JFF-u može biti isto.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us... umjetnički direktor festivala Branko Lustig daje intervjue

Da li je to dobro ili ne nekako daje odgovor samo pitanje koje sam dobio od novinarke Deutche Wellea ... zar su ovo kinogledatelji u Hrvatskoj. Naime prosjek godina i struka je bio iznad 40. :)
Uglavnom filmovi koji su bili tu večer na programu svakako su zaslužili veliko gledateljstvo pogotovo jer su govorili o tužnim temama drugog svjetskog rata koje ponekad kao aveti prošlosti oživljavaju i na ulicama u snatrenju mi milog grada, na nekim tamo koncertima.
Dakle riječ je o dva filma, "Deveti krug" te "Krivotvoritelji". O drugom kao o ovogodišnjem dobitniku nagrade Oscar zapravo dosta se zna, no o drugom filmu režisera France Štiglica sa pokojnim bardom hrvatskog glumišta Borisom Dvornikom se zna danas vrlo malo.
Napravljen je za ex nam topionice naroda u koprodukciji triju nacija, uglavnom svi su sudjelovali na filmu. No to nije bitno jer film zaista nije neki komunjarski politički pamflet već samsvim nešto drugo. U zajedničkom razgovoru po minuću filma sa kolegicom iz DW-a "europski" smo konsenzusom došli do zajedničkog zaključka da je film dobar, toliko tipičan za socrealističko društvo u kojem je stvaran. Zanimljiva je poredba sa filmografijom Eisensteina i naravno primjesama tako tipičnih De Sicinih neorealstičkih hiperboliziranih sekvenci opet toliko tipične za to doba. Sve je to pomalo patetično, no slika je tu da progovara o boli i patnji. Ti prizori patnje i stradanja su katarzični jer je u to vrijeme i bio cilj da se kroz ipak umjetničku formu prikaže nedvojbeno antifašistički stav nacije.
Također se lijepo vidi kako u to doba se podosta isprepliće kazališna logika stvaranja sa onom filmskom. Naime i efekti naravno nisu na današnjem nivou, no stoga je dijalog, gluma, kamera i režija koja sve to uklapa u sliku koju mi vidimo jednostavna, prepoznatljiva i zadivljujuća. Moram dometnuti da je "Deveti krug" (ako vam asocijativni niz ide u pravcu pakla ... sasvim ispravno) te godine bio i kandidat za Oscara.
Moj stav o filmu nakon projekcije nije se izmjenio, vrijedi ga prikazati na tv-eu što zbog izuzetno edukativnog, prosvjetljujućeg učinka po mnoge zabludjele u našem društvu što zbog pošte preminulom Borisu, jer u ovom filmu će se stvarno vidjeti jedan za hrvatsku rijedak ogroman glumački talent te mogu konstatirati i po hrvatsko glumište danas neprelazan gubitak. Boris kao Ivo u "Devetom krugu" naprosto blista, pršti i šteta bi bila da ne vidite u vrlo mladim danima Borisa kako zapravo svojim glumačkim izričajem staje uz bok tadašnjoj svjetskoj glumačkoj eliti. Ne vjerujete mi ... eto izazivam vas da pogledate ovaj film. :)
Naravno na pravom festivalu ima mjesta i za nešto drugo osim filmova, to su svakako i glazbene delicije. Tako je za srijedu bio izuzetno zanimljiv i uspješan nastup Coolooloosh banda iz Izraela u zagrebačkom klubu Sax.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.06.2008.

2. Jewish Film Festival Zagreb

... sa zadovoljstvom mogu reći da u Zagreb po drugi puta dolazi festival hebrejskog filma. Prošle godine se prikazivao u prostorijama kina Tuškanac, dočim je ove godine došlo do male promijene. Festival se nekako približio više centru grada sada će se održavati u kinu Europa. To nisu sve promijene, festival za razliku od prošle godine će trajati dva dana duže (od 11. do 15. lipnja) i sveukupno 5 dana.
Program JFF-a je izuzetno bogat. Biti će prikazano preko 20 filmova. Osim bogatog filmskog priprema se i ništa manje zanimljiviji popratni program, u pripremi su dva okrugla stola, od kojih jedan na temu izbjeglica, u suradnji s UNHCR-om, a očekuje vas i nekoliko koncerata, izložba fotografija i edukacijski programi.

Srijeda 11.06. 2008
19:15 Deveti krug
21:00 Krivotvoritelji

Četvrtak 12.06. 2008
14:00 the champagne spy
16:00 bridge over the wadi
17:00 5 days
21:00 the band's visit


petak 13.06. 2008
16:00 9 star hotel
17:00 flipping out
19:00 sweet mud

subota 14.06. 2008
21:30 bubble

nedjelja 15.06. 2008
11:00 the year my parents went on vacation
13:00 sarajevo mi sevdad de oro
15:30 the rape of europe
18:00 imaginary witness
20:00 beaufort

... od filmova koje bih izdvojio svakako su filmovi "Beaufort" koji priča o zadnjim danima izraelske okupacije u Libanonu, tzv. zaštitnom pojasu. Osim toga filma tu je izuzetno zanimljivi dokumentarac "Bridge over the Wadi" koji pak priča o programu zbližavanja djece raznih nacionalnosti točnije one arapske i židovske u Izraelu kroz zajedničko školovanje i slavljenje važnijih praznika i blagdana jednih i drugih. Kako je tamo i da li je taj projekt uspio svakako dođite i vidite (film je inače bio prije dvije godine na programu Zagreb Dox-a).
Film koji će mnogi htjeti vidjeti je i ovogodišnji dobitnik nagrade Oscar za najbolji strani film "The Counterfeiters", riječ je o odličnoj austrijsko njemačkoj koprodukciji o istinitim događajima za vrijeme drugog svjetskog rata kada su nacisti htjeli financijski destabilizirati sile Antante.


Također iskorištavam ovu najavu i da našem najuspješnijem Oscarovcu i jednom od najvećih svjetskih producenata Branku Lustigu, koji je direktor ovog festivala na dan otvaranja tj. sutra zaželim sretan rođendan.

I za kraj da ne zaboravim ulaz je besplatan.

- 12:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.06.2008.

Dani suvremenog mađarskog filma na Tuškancu ...

... kreću danas ili datumom od 9. do 14. lipnja 2008. Dakle danas je svečano otvaranje Dana mađarskog filma u kinu Tuškanac. Nakon što je zatvoreno uspješno izdanje Animafesta nema stajanja u filmskom programu. Uglavnom zahuktava se kino program koji bi morao doživjeti svoj vrhunac prije ljetne selidbe filmskih događanja u južnije, sunčanije i morem okupane krajeve ovotjednim JFF-om te raspletom, da se filmski izrazim ... predstojećim Danima španjolskog filma.:)

Programska shema bi bila:

Ponedjeljak, 9. lipnja

20:00 Hukkle (2002); r:


Utorak, 10. lipnja

19:00 Hukkle (2002); r: György Pálfi
21:00 Sutradan (Másnap, 2004); r: Attila Janisch


Srijeda, 11. lipnja

19:00 Sutradan (Másnap, 2004); r: Attila Janisch
21:00 Diler (Dealer 2004); r: Benedek Fliegauf


Četvrtak, 12. lipnja

19:00 Diler (Dealer 2004); r: Benedek Fliegauf
21:00 Svjež zrak (Friss levegö, 2006); r: Ágnes Kocsis, Andrea Roberti


Petak, 13. lipnja

19:00 Svjež zrak (Friss levegö, 2006); r: Ágnes Kocsis, Andrea Roberti
21:00 Bijeli dlan (Fehér tenyér, 2006); r: Szabolcs Hajdu


Subota, 14. lipnja

19:00 Bijeli dlan (Fehér tenyér, 2006); r: Szabolcs Hajdu

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.06.2008.

top 10 nogometnih filmova

... nekako želeći se priključiti ovoj nogometnoj groznici koja je zavladala Rvatckom našao sam se u jednom zahtijevnijem poslu. Naime vrlo je teško bilo naći filmove dostojne da se pojave na listi najboljih 10 pa sam napravio neke parametre po kojima sam odlučivao, te se tu našlo nekih filmova koji su se nedavno pojavili ili nisu igrani filmovi već dokumentarci (dokumentarne serije). Da se radi o američkom nogometu ili baseballu to bi bila dječja igra ... a ovako to bi izgledalo:

1. Victory ... mislim ovo je neumitni kralj filma o nogometu jerbo "bubamara" spašava ovdje ljude, a i tu je Edson Arantes dos Nascimento - Pelé, nekada pa i danas mnogima nogometno božanstvo
2. Green Street Hooligans ... je jedan od filmova koji pričaju o onome što prati najvažniju sporednu stvar na svijetu... nasilje
3. The Football Factory... isto ko' i prethodnik, no ovdje vlada među pravim nogometnim fanovima pravi mali rat koji je film realističniji. Meni ... pogodite.
4. Días de fútbol ... ma tko bi drugi, nego Španjolci koji su spojili sve što vole pravi strastveni mediteranci: nogomet, žene i život kao takav... naravno na komičan način.
5. Shaolin soccer ... ovo mogu samo Kinezi, spojit svoju možda najproslavljeniju borilačku vještinu Kung fu i nogometanje
6. The Real Football Factories ... dvojio sam da li uvrstit filmove dokumentarnog izričaja, ma zašto ne. Ovo je opet o nasilju, ali bez cenzure i iz prve ruke sa terena diljem Engleske.
7. Football Hooligans International ... nama možda zanimljiviji dokumentarac jer se spominju i dvije najjače Hrvatske navijačke skupine, BBB i Torca, ali zanimljiv bi mogao biti i svima onima koji kane do Klagenfurta na tekmu između Hrvatske i Poljske. Zašto obavezno pogledajte dio posvećen navijačima Cracovie i Wisle te se oboružajte.
8. Maradona ... ma što god ljudi mislili o Kusturici on je pored Dubrovnika jedna od referenci po kojoj se u svijetu ovaj balkanski kotao raspoznaje. Ovaj film o jednom o najvećih nogometnih asova svih vremena vrijedilo bi ga vidjeti.
9. Seks, piće i krvoproliće ... je jedan od hrvatskih filmova koji govori o derbiju svih derbija u Hrvata i jedan je od filmova koji su obilježili početak hrvatske filmske uzlazne putanje. Riječ je nogometnom omnibusu u režiji Zvonimir Jurić, Antonio Nuić, Boris T. Matić-a.
10. Mean Machine ... spoj je to dva žanra zatvorskog filma i sportskog. Vinnie Jones kao Danny Meehan igra tekmu u zatvoru.

- 19:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 07.06.2008.

MM Centar vam predstavlja !

... osim kinotečnog programa kina Tuškanac, recentne kinematografije u kinu Europa, kluba Mama sa svojim ciklusima pojedinih svjetskih autora postoji i vrlo agilna ekipa SC točnije MM Centra sa svojim odabirom klasika i filmova novije generacije.
Tako da ne duljim prenašam program MM Centra za slijedeće dane:

utorak, 10. lipnja, 2008., Dvorana MM , Savska c. 25, 20 sati

KRADLJIVCI BICIKLA (1948) c/b, 90 min., red. Vittorio De Sica
Image Hosted by ImageShack.us
Engl. titl *

Otac i sin u potrazi za ukradenim biciklom, ključnim za njihovo preživljavanje.

Ul. Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell

srijeda, 11. lipnja, 2008., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati

OSUĐENIK NA SMRT JE POBJEGAO (1956), c/b, 105 min., red. Robert Bresson
Engl. titl

Ul. Francois Letterier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock

„Robert Bresson je za francusku kinematografiju isto ono što je F.M. Dostojevski za rusku književnost i W.A. Mozart za njemačku glazbu“

Jean – Luc Godard



četvrtak, 12. lipnja, 2008., Dvorana MM,Savska c. 25, *19 sati* pazi !
Poseban program
U SUSRET BOB DYLANU
Dokumentarni film:
„ NEMA PUTA KUĆI „ (2005) , c/b, boja, 207 min. red. Martin Scorsese
Image Hosted by ImageShack.us

Hrv. titl *
Scorseseov dokumentarac najdojmljivije i najupečatljivije objašnjava aktivnost i značanje legendarnog američkog kompozitora i izvođača u 60-im godinama, prošlog stoljeća.

petak, 13.lipnja, 2008., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati
VRTOGLAVICA (1958), boja, 128 min., red. Alfred Hitchcock
Ul. James Stewart, Kim Novak
Izvrstan psihološki thriller /uz filmove „Psycho“ i „Rear Window“ čini famoznu, voajerističku trilogiju A. Hitchcocka/ u kojem se umirovljeni policajac zaljubljuje u misterioznu žensku osobu, za koju je unajmljen da je prati.


subota, 14. lipnja, 2008. Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati
PEPEO I DIJAMANTI (1958), c/b, 105 min., red. Andrzej Wajda
Engl.titl
Uloge: Zbigniew Cybulski , Ewa Krzyzewska , Waclaw Zastrzezynski
Likovno, fotografski i montažno vrlo atraktivan film pokazuje redateljevu sklonost ka simbolizmu,u ovoj izuzetnoj ratnoj drami.

U suradnji:
Hrvatski filmski savez program br:05/5/08/
Hrvatski drzavni arhiv
Arcode Design Studio
Lab 2000-Zagreb///CareOff, Milano
Zagreb film


... ovo je stvarno moćna lista odabrane elite filmskih režisera od Wajde, De Sice, Scorsesea, Bressona do Hitcha će biti na repertoaru MM Centra. Odličan odabir od kojeg bi mene posebice zanimao po vremenskom tempiranju (ususret njegovu koncertu u Varaždinu) film Scorsesea o neponovljivom Bobu Dylanu i Wajdini ranu dramu.
Ako potraje ova kiša, moja preporuka je da se slijedećih dana svrati u MM Centar.

Pogotovo je su sve kino predstave besplatne.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.06.2008.

O pobjednicima i onima drugima s Animafesta

... zadnji dan je bio moj. Ili tako nekako ako se sagleda da sam pogodio najbolji film festivala i vidio niz odličnih animadokumentaraca.
Lista pobjednika s 18. Animafesta bi glasila :

Veliko natjecanje

Žiri: Joanna Quinn (Velika Britanija), Moustapha Alassane (Niger), Caroline Leaf (SAD / Kanada / Velika Britanija), Igor Kovaljov (Rusija / SAD), Danijel Šuljić (Hrvatska)

Velika nagrada (Grand Prize) za najbolji kratkometražni film festivala - statua festivala i novčana nagrada od 2.500,00 €, počasno predsjedanje sljedećim festivalom

"Sestre Pearce", Luis Cook, Velika Britanija, 2007
- moj kolega iz Vjesnika, Božo se vjerojatno ne bi složio s ovim jer je to nekako po mom ćefu rađen film. Brutalan, iskren, krvav, ljudski i s naravno dozom šoka u vidu perverzne opsjednutosti likova za začudnim načinom socijalizacije. Naime likovi u filmu su dvje seke od kojih manja, valjda u pomanjkanju članova obitelji, od mrtvih ili od njihove ruke ubijenih brodolomaca (koji se zle sudbine nađu njima na putu) slažu svoju kuću lutaka. One ih po smrti očiste od suvišnih organa te ih suše u sušari i time na neki način mumificiraju. Ovaj film me je podsjetio na jedan dio programa ovogodišnjeg Zagreb Doxa gdje je bila opisana parafilija sa real dolls.
Image Hosted by ImageShack.us
Ovo pak je neka podvrsta nekrofilije. No u ovom kratkom osvrtu mi ne pada pamet da idem educirati vas o raznim vrstama parafilije, daklem film je naravno začinjen crnim humorom, toliko svojstvenim Britancima i drugim narodima sjeverozapadno njihova otoka.
I tako se vi smijete, a u isti mah spazite i djecu kako uz svoje (ne odveć inteligentne) roditelje prate crtaće koji su osim ovoga nabijeni i seksom i nasiljem i to prikazanim na vrlo realan način da li na sofisticirani i pomalo poetični ženski način ili na grubi emotivno odsječni muški način (naravno to su samo stereotipni viđeni primjerci).

'Za originalni i jedinstveni grafički stil i režiju koja nas odvlači u sumoran svijet dvaju neprilagođenih likova.'


Zlatni Zagreb – statua festivala i novčana nagrada od 2.000,00 €
"Kržljavi", Andreas Hykade, Njemačka, 2006
- ha, ni kržljavi nije nimalo manje bestijalan u pristupu. Da pojasnim. Kržljavi je priča o obitelji koja uzgaja zečeve koje poslije kad poodrastu ne zakolje nego zatuće toljagom. Da.
I iako vi tokom filma razvijate neku ideju o mogućem spasu malog pa kasnije ogromnog modrog zecova to naravno neće biti tako, naime stric malog momčića koji uzgaja modrog kržljavca ga suočava da je proteklo godinu dana kojih je imao za igru i da sad jelte ... treba nešto i učinit.
Autor vas vodi u podrum u kojem vidite dvje omče kako vise sa stropa i krvavu mrlju na zidu iza njih. Vi se sad pitate kako? Naravno ubrzo dolazi rješenje. Stric vješa zecova za noge i ovaj ne bi li se oslobodio lupa glavom o zid i širi mrlju. I eto misterija krvave mrlje na zidu je rješena.:)
Ma brutalka. Naravno i dalje su djeca prisutna u dvorani.


'Žiri dodjeljuje nagradu Zlatni Zagreb filmu koji smatramo drugim filmom festivala. Za snažan, jednostavan i čist dizajn i režiju koja nosi snažnu i šokantnu poruku.'

Nagrada 'Zlatko Grgić' za najbolji prvi film napravljen izvan instucije – statua festivala i novčana nagrada od 1.500,00 €
'Hezurbeltzak, obični grob', Izibene Ońederra, Španjolska, 2007

'Za anarhičan tok svijesti koji slijedi njenu unutarnji viziju.'

3 posebne nagrade prema odluci žirija velikog natjecanja:
'KJFG No. 5', Aleksei Alekseev, Mađarska, 2007

'Za izvanredan humor.'

'Prognoza', Adriaan Lokman, Nizozemska, 2006

'Za najbolji film bez dijaloga.'

'Gospođa Tutli Putli', Chris Lavis, Maciek Szczerbowski, Kanada, 2007 -

Za filmski jezik koji kreira snažnu atmosferu.'

3 posebna priznanja prema odluci žirija velikog natjecanja:

'Sony Bravia: Play – Doh', Frank Budgen, Darren Walsh, Velika Britanija, 2007

'Za vizualno iznenađujuću reklamu.'

'Voljeni', Samantha Moore, Velika Britanija, Uganda, 2007.

'Zbog poruke koju nosi ovaj film, izrečenu na osobni, svima razumljiv način.'

'Ona koja mjeri', Veljko Popović, Hrvatska, 2008

'Za korištenje 3D animacije koja ostavlja dojam organske izvedbe.'



Studentsko natjecanje

Žiri: Helena Klakočar Vukšić (Hrvatska / Nizozemska), Regina Pessoa (Portugal), Nedžad Begović (Bosna i Hercegovina), Erik van Drunen (Nizozemska), Saeed Tavakolian (Iran)

'Putovali smo umjetničkim svemirom kroz 78 filmova. Uživali smo u kvaliteti i raznolikosti i sigurni smo u budućnost ovog medija.'

Nagrada "Dušan Vukotić" za najbolji studentski film – medalja "Dušan Vukotić" i novčana nagrada od 1.000,00 €

"Neodoljivi osmjeh", Ami Lindholm, Finska, 2006
... hmm ovo je bio film koji ipak nije bio toliko brutalan. No gdje je i crni humor tu ima i nekog neizbježnog životna crnila, a s druge strane ovo je ipak film koji dolazi iz mile mi nordijske Danske.:)
Dakle govori o onome što se velika većina od nas susrela dok je putovala nekom od avio kompanija, a to je zarazni ili kako naslov filma kaže neodoljivi osmijeh stjuardesa. U filmu će vam autor oma pojasnit iz koje to (doslovno) ladice te neumorne stjuardese izvlače osmijeh. Odličan i po opisu mogućih situacija u avionu realan mali crtić. Sve je tu od pijanica koji koriste priliku da u avionu se opiju, do pušača koji ne mogu izdražati da ne zapale pa sve do pada aviona.
Image Hosted by ImageShack.us

'Za šarmantan i učinkovit humor i jednostavnost crteža. Užitak i svježina animacije s dirljivim dramskim detaljima ne ostavlja gledatelja ravnodušnim.'


3 posebna priznanja prema odluci žirija studentskog natjecanja:
'Beton', Ariel Belinco, Michael Faust, Izrael / Nizozemska, 2006

'Za umjetnikov angažman, jasno izveden, prekrasno nacrtan i animiran. Film nosi snažnu poruku.'

'Camera Obscura', Matthieu Buckalski, Jean-Michel Drechsler, Thierry Onillion, Francuska, 2007

'Za svjež, izvanredan i inovativan pristup mediju. Odveo je članove žirija u maštovit svijet u kojem je sve moguće.'

Možeš li proći?', Banj Ju-Yong, Republika Koreja, 2006

'Za neobičan, ali intimno zagonetan svemir, elegantno nacrtan.'



Natjecanje filmova za djecu

Dječji žiri: Patrik Horvat, Paloma Quinn Mills, Anja Sever, Anna Šagadin, Anđela Žapčić


Najbolji film za djecu – statua festivala

"Moj sretni završetak", Milen Vitanov, Njemačka, 2007
... i kad pomislite da su svi na festivalu pomalo opsjednuti crnohumornim raspoloženjem iznenade vas svojim izuzetno inteligentnim odabirom tko ... djeca. Naime žiri za najbolji film za djecu je bio sastavljen samo od djece, kako je za pretpostaviti, no nikad ne znate gdje sve svoju šapu žele staviti odrasli.:)
Uglavnom film je u dvoranu kina Europa unio vedar dašak humora i razgalio prisutnu djecu.
Konačno jedan film za dječje oči.
"Moj sretni završetak" pak govori o onome o čemu bebe psi su jako opsjednuti, a to je njihov rep. Autor ide korak dalje i potpuno oživljuje rep tako da glava i rep psa zajedno trče, vesele se, proganjaju i laju na mačke.
Na kraju nesretno-sretnim događajem dolazi do odvajanja repa tj. lik psa se pocjepa na dva djela. No u tome leži i sretni moment u filmu jer gdje li je za psa najveća sreća doli u ... repu. Svakako bi se osvrnuo i na od žirija primjećenoj animaciji koja posebna kakva je upravo dopušta ovakove rasplete. Ovaj film bi nazvao iskrom u tami noći pobjednika.
Image Hosted by ImageShack.us

'Moramo reći da nam je izbor bio jako težak. Odlilčnih filmova je bilo puno, a mi smo mogli izabrati samo jedan. Nakon puno razmišljanja glavnu nagradu smo odlučili dati filmu s najoriginalnijom pričom i veoma neobičnom, ali istovremeno glatkom animacijom – osobinama koje smo smatrali bitnima.'


3 posebna priznanja prema odluci dječjeg žirija:

'Animatou', Claude Luyet, Georges Schwizgebel, Dominique Delachaux-Lambert, Claude Barras, Roméo Andreani, Švicarska, 2007

'Oktapodi', Julien Bocabeille, François Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Emund Mokhberi, Quentin Marmier, Francuska 2007

'KJFG No. 5', Alexey Alekseev, Mađarska, 2007


Nagrade izvan natjecanja


Nagrada za životno djelo - nagradu dodjeljuje Vijeće festivala
Priit Pärn (Estonija)

Nagrada za poseban doprinos teoriji animacije - nagradu dodjeljuje Vijeće festivala
Clare Kitson (Velika Britanija)

Nagrada obrazovnoj instituciji za najbolji izbor poslanih filmova - nagradu dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja
Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie (Akademija likovnih umjetnosti u Krakowu)


Ostale nagrade

Nagrada publike Mr. M za filmove u Velikom natjecanju i Natjecanju studentskih filmova

'KJFG No. 5', Aleksei Alekseev, Mađarska, 2007
... je definitvno lučonoša svjetlosti u tmini izbora 18-tog izdanja Animafesta. Naime film je to koji je uspio moju sudosjedateljicu, do tada vrlo rezerviranu po reakcijama na prisutne filmove, razgaliti i razveseliti. Da čovjek ne povjeruje.:)
Radnja je smještenja u šumu gdje je nailazimo neobičan trio. To su Medo na "basu", Zec "na udaraljkama" i "vokal" Vuk. Naravno medi je bas grana (koja više zvuči kao golema trzalica), zec pak glavom udara po panju i određuje ritam, no vokal svih bekvokala je vuk. On pak zavija li ga zavija. Uglavnom posrijedi je fušeraj svemirskih razmjera, no druga dvojca se ne obaziru dok visoko motivirani vučko ne krene biti Pavarotti. U isti mah staje glazba i ovi ga u čudu gledaju ... kao do sad nisi fušao, ali sad si brate zabrazdio... stvarno. Tu negdje se prolomio gromoglasan smijeh Europom.
No tad ko u svakoj priči o divljim životinjama u šumi nailazi i lovac. V.I.S. " Divlje zvijeri " se skokom skloni iza brega i lovac ništa ne skuži. Lovac stane do panja i krene lupkati po njem. Naravno naš Domingo čim je začuo ritam, javio se svojim muževnim glasom iza brijega. Više nitko nije prestajao se smijati, čak ni ovaj hladni primjerak zagrebačke publike takaj.:)
Ovo je definitivno pored pobjednika festa najduhovitiji film, pravi biser.
Image Hosted by ImageShack.us


Najbolji film žirija studenata animacije i novih medija

'Skhizein', Jérémy Clapin, Francuska, 2008


... naravno da osim ovih pobjednika je bilo još odličnih filmova. Tu bih svakako ubrojio "Moranu" Simona Bogojevića Naratha, njegovo pomalo psihodelično pretakanje budućnosti i prošlosti na izmišljenu planetu. Izuzetno je to zadivljujući vizualni animirani film. Tu je i "Madame Tutli - Putli", film o kojem razmišljam i sad jer me se jako dojmio svojom stop animacijom te pogotovo odličnim prikazom očiju. Čovjek pomisli da to nije lutka već čovjek koliko je vjerno prikazan izraz lica i posebice očiju. Još uvijek imam dojam da su to snimljene prave ljudske oči i dodane (pejstane) nekom od digitalnih tehnika na ostakak animacije.
Image Hosted by ImageShack.us


Nisam samo bio na glavnom natjecateljskom programu nego sam i pogledao nešto od Animadoxa. Nazvao bih to crossover tehnikom kojom se spajaju dokumentarci i animirani filmovi. Izvrsna ideja za ona mjesta gdje je nemoguće kamerom doći. Tako mi je ostao u sjećanju australski film "Revolving door" o prostituciji u Melbourneu u Australiji. Vidimo svijet prostituke Gilian i prve ruke i bez zadrške kakva bi postojala u nekom dokumentarcu.
Osim toga bili je tu koliko mi je za vidi dosta filmova nabijenih seksom rekao bih da ne može proći animirani film bez toga.
Sve u svemu za kraj ove kronike jednog festivala dodao bih... bio je to još jedan odličan Animafest, nabijen odlično odabranim programom, hrpom gostiju, pokrenutom idejom o oživljavanju ljetnog kina u Zagrebu i odličnim festivalskim teamom.
Puno hvala na svemu Hrvojki (ti si zakoon) i Sanji iz hospitalitija koja mi je također unatoč velikom poslu pomogla.
Vidimo se.

- 14:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.06.2008.

Na otvorenju Animafesta je bilo ...

Možda najzagrebačkiji od svih filmskih festivala u Hrvatskoj je prekjučer otvoren u Gliptoteci u Medvedgradskoj.
Prekrasna ljetna atmosfera, odlični kratkometražni filmovi i najavljivač Krešo Zimonić koji me nije razočarao i na kraju imao potpuno pravo kad je prije projekcija sve prisutne osokolio u pozdravnom govoru rekavši da ostanu pogledati filmove koji stvarno nisu dugo trajali. Da se ponovim svi filmovi su prije svega mislim idejom bili odlični filmovi i izmamili iskreni pljesak i reakcije u publici (smijeh).
Izdvojio bih njih nekoliko. To je prije svega ovogodišnji dobitnik Oscara, "Peđa i vuk" Suzie Templeton koji je zapravo neka vrsta zapadne verzije Prokofljevljeve skladbe i priče iz 1936., zatim to je odličan film Milana Trenca "Slonić ide u vrtić", kanadski animirani film koji je neka vrsta dokumentarca s Johnom Lennonom "Upoznao sam morža" Josha Raskina , "Piki, Piki, svjetlećem objektu" (Takeshi Nagata, Kazue Monno), švedski "Astonovo kamenje" Uzija i Lotte Geffenblad te o kineski "Bijeloj zmiji" Yun Ting Ruan.
Posebno bih izdvojio dva animirana filma koja su u potpunosti pogodila bit roditeljstva i tzv. "roditeljske muke" koje su stavljene u kontekst modernih basni, to su filmovi "Slonić ide u vrtić" i "Astonovo kamenje".
Prvi govori o mukama miševa da pokrenu svoje omaleno dijete, slonića da krene u vrtić. Sve to je identično sa realnim svijetom onkraj srebrna platna. Svi mi smo bili više manje problematični pri jutarnjem ustajanju i rasplakali bi se na najmanje požurivanje u vrtić. Dakle Milan Trenc je odlično pogodio mjeru. Roditelji se ponekad kad su njihova djeca u pitanju osjećaju bespomoćno poput miševa kada dođu u kontakt sa slonovima.
Drugi film, "Astonovo kamenje" također progovara o prvim trenucima socijalizacije "malih ljudi". Naime prvi susret sa svjetom ide sa poistovjećivanjem tj. pokušavanjem razumijevanja svijeta na način da se prenese već poznati obrazac i pokuša shvatiti kako hodaju vani stvari. Naime Asotn je psić koji preslikava svoj odnos sa roditeljima i posvaja kamenje koje je, kako on tvrdi usamljeno i na ulici, i tako stvara jednu golemu kolekciju. Cijeli vrtić pun krevetaca i kamenja koje tamo spava i nije samo.
Znam ljude koji su kao djeca također skupljali kamenje sa plaža i držali ih u teglicama i sanjali o moru.
Stvari su zapravo vrlo jednostavne kada ste dijete, odrasli ih zakompliciraju.
Uglavnom po meni oba filma su napravljena kao da su scenarij pisala djeca. Izvrsno. Naravno reakcija publike nije izostala, pače bila je više nego odlična.
Film "Piki, Piki, svjetlećem objektu" za razliku od ovih gore opisanih je jedan needukativan film. Prije svega je to jedan eksperimentalni igranoanimirani film, pun izvrsnog ritma i glazbe, začinjen ... ja bih to nazvao šaranjem raznim svijetlećim olovkama po zraku koje poprimaju zanimljive i prepoznatljive oblike. Sveopće šarenilo boja i zvuka. Vrlo zabavan kratki animirani film.
No kad je u pitanju Petar i vuk, možda zato što sam znao da je dobio Oscara, a možda čisto zbog izvrsne animacije ... film mi se svidio odmah u prvoj sekvenci. Odmah je vidljivo po animaciji koliko ovaj film Susie Tempelton odskače od ostalih prikazanih i stvarno je šteta što nije u službenu programu. Prokofljevljeva skladba ovaj puta bez naratora ... kojeg možemo prozvati ovaj put filmom izvrsno se nadopunjava sa animacijom Tempeltonove.
Ovaj film svakako vrijedi vidjeti još koji put.
Da parafraziram poznatu narodnu uzrečicu ... po večeri se dani raspoznaju te vas pozivam da iskoristite posebnu priliku koju vam ovaj festival nudi da vidite odlične filmove, uživate u jedinom (i samo za ovu priliku otvorenom) ljetnom kinu u Zagrebu u sklopu Gliptoteke i ako imate sreće po minuloj projekciji upoznate najfinije, najsamozatanije društvo filmskih djelatnika koje sam susreo na mojim putešestijama po festivalima.
Ovaj događaj traje još para dana i svakako ga treba iskoristiti, bolje to nego doma i čirit uz telku.
Image Hosted by ImageShack.us

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>