petak, 20.06.2008.

Motovun the first contact

motovunski dream team

... u svijetlu mojeg ovotjednog maratona po presicama filmskih festivala koji nam predstoje bilo je i sasma logično da ga završim i utrčim u cilj sa onim možda meni najdražim Motovunskim.
Ukratko jučer u predvorju ZKM-a u svojem najjačem sastavu (Rajko Rale Grlić, Igor Mirković, Tanja Vrvilo te Hrvojka Begović i ostali koji se nisu vidjeli) ekipa najotkačenijeg filmskog festivala u Rvata je predstavila prvu porciju ovogodišnjih filmskih delicija koja nas očekuju na najfilmskijem bregu na svijetu. Dakle ove godine umjesto vode u Mirni, koju će direkcija uz pomoć mnogobrojnih Rusa skrenuti uzbrijeg do samog centra Motovuna, će teći čista vodtka. Je nije laž bit će vodtke ko u Rusa. I da umjesto tradicionalnog Catmudfiighta biti će Cat fight dviju plavokosih ruskih ljepotica, u stilu Šarapove, u čistoj vodtki.
Image Hosted by ImageShack.us
No dobro osim ovih ruskijeh čuda, poslije hektolitara prozirne na vodu slične tekućine, neće se samo u alkoholiziranom stanju pratiti ova čuda i sanjati do jutra babuške već će tu doći i od obilježavanja dvaju lijepih obljetnica. Naime uz veličanstvenu 100 godišnjicu ruskog filma bit će i ništa manje značajno obilježavanje 10 godišnjice festivala s najljepšim nebom na svijetu. Došao je i taj dan da festival zakorači u svoju drugu dekadu postojanja.
Festival kako je stasao tako više nije zelen nego je eto ponaradžastio i time ponosno deklarira ulazak u svoje adolescentsko doba. Nadam se jednako otkačeno i pozitivno ludo ko' i do sad.
Osim tih vizualnih promijena Tanja Vrvilo nam je predstavila izuzetno zanimljivi i nadasve ambiciozni program Dana ruskog filma u Zagrebu ususret Motovunu i sam program program obilježavanja ove impozantne obljetnice ruske kinematografije na MFF-u.
Ususret MFF-u u Zagrebu u za tu priliku novom kinu ZKM-u biti će prikazani filmovi novijeg datuma ruske kinematografije. To je kao i program koji će uslijediti u Motovunu samo vrlo mali presjek ruske suvremene kinematografije koja ima produkciju od 100 filmova godišnje. Od novosti koje su da nam za ovaj prvi susret priredili iz Montone je i otvaranje novog kina na festivalu i u Zagrebu unutar kazališne kuće ZKM, što se tiče filmske kulture nije loše. Barem jednom da u današnje vrijeme u neko kazalište ako ništa privremeno useli film.
Image Hosted by ImageShack.us
I tako dok će se u velikoj dvorani ZKM-a "plesati kazačok", u predvorju kazališta bit će postavljena izložba 40 ruskih kino plakata od 1908.-1940. te 80 grafika Sergeja Ejzenštejna – njegovih skica kazališnih projekata te skica za filmove od 1917.-1948. Izložbu će otvoriti ruski povjesničar Maksim Pavlov, a filmska kritičarka Irina Pavlova predstavljat će filmove u programu.

... dakle na programu Tjedna ruskog filma u Zagrebu bit će slijedeći filmovi:

1. Aleksej Učitel', Šetnja / Progulka, 2003, 90'
2. Nikita Mihalkov, Ispijeni suncem / Utomlyonnye solntsem, 1994, 135'
3. Vera Storoževa, Putovanje s domaćim životinjama / Puteshestvie s domashnimi
zhivotnimi, 2007, 97'
4. Aleksej Balabanov, Brat, 1997, 96'
5. Sergej Bordov ml., Sestre / Syostry, 2001, 83'
6. Aleksej Balabanov, Brat 2, 2000, 122'
7. Jurij Pavlov, Marame / Platki, 2007, 98
8. Il'ja Hržanovskij, 4, 2005, 126'
9. Andrej Proškin, Igre noćnih leptira / Igry motylkov, 2004, 105'
10. Maks Vertov (Julija Kolesnik), Crta / Razmetka, 2007, 120'
11. Aleksandr Rogožkin, Kukavica / Kukushka, 2002, 99'

Ulaznice po cijeni od 25 kuna prodaju se na blagajni ZeKaEma od 1.srpnja.
Kažu iz direkcije festivala da je u prodaji ograničeni broj kompleta ulaznica za sve projekcije, po cijeni od 100 kuna te se stoga treba požuriti.

Vidimo se u ZKM-u na Rusima.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>