nedjelja, 08.06.2008.

top 10 nogometnih filmova

... nekako želeći se priključiti ovoj nogometnoj groznici koja je zavladala Rvatckom našao sam se u jednom zahtijevnijem poslu. Naime vrlo je teško bilo naći filmove dostojne da se pojave na listi najboljih 10 pa sam napravio neke parametre po kojima sam odlučivao, te se tu našlo nekih filmova koji su se nedavno pojavili ili nisu igrani filmovi već dokumentarci (dokumentarne serije). Da se radi o američkom nogometu ili baseballu to bi bila dječja igra ... a ovako to bi izgledalo:

1. Victory ... mislim ovo je neumitni kralj filma o nogometu jerbo "bubamara" spašava ovdje ljude, a i tu je Edson Arantes dos Nascimento - Pelé, nekada pa i danas mnogima nogometno božanstvo
2. Green Street Hooligans ... je jedan od filmova koji pričaju o onome što prati najvažniju sporednu stvar na svijetu... nasilje
3. The Football Factory... isto ko' i prethodnik, no ovdje vlada među pravim nogometnim fanovima pravi mali rat koji je film realističniji. Meni ... pogodite.
4. Días de fútbol ... ma tko bi drugi, nego Španjolci koji su spojili sve što vole pravi strastveni mediteranci: nogomet, žene i život kao takav... naravno na komičan način.
5. Shaolin soccer ... ovo mogu samo Kinezi, spojit svoju možda najproslavljeniju borilačku vještinu Kung fu i nogometanje
6. The Real Football Factories ... dvojio sam da li uvrstit filmove dokumentarnog izričaja, ma zašto ne. Ovo je opet o nasilju, ali bez cenzure i iz prve ruke sa terena diljem Engleske.
7. Football Hooligans International ... nama možda zanimljiviji dokumentarac jer se spominju i dvije najjače Hrvatske navijačke skupine, BBB i Torca, ali zanimljiv bi mogao biti i svima onima koji kane do Klagenfurta na tekmu između Hrvatske i Poljske. Zašto obavezno pogledajte dio posvećen navijačima Cracovie i Wisle te se oboružajte.
8. Maradona ... ma što god ljudi mislili o Kusturici on je pored Dubrovnika jedna od referenci po kojoj se u svijetu ovaj balkanski kotao raspoznaje. Ovaj film o jednom o najvećih nogometnih asova svih vremena vrijedilo bi ga vidjeti.
9. Seks, piće i krvoproliće ... je jedan od hrvatskih filmova koji govori o derbiju svih derbija u Hrvata i jedan je od filmova koji su obilježili početak hrvatske filmske uzlazne putanje. Riječ je nogometnom omnibusu u režiji Zvonimir Jurić, Antonio Nuić, Boris T. Matić-a.
10. Mean Machine ... spoj je to dva žanra zatvorskog filma i sportskog. Vinnie Jones kao Danny Meehan igra tekmu u zatvoru.

- 19:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>