Image and video hosting by TinyPic T-Rex - “The Ultimate Collection” oliti Music LP-Undergorund / GRTg 04 09 u 19:10 uri,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPic T-Rex - “The Ultimate Collection” oliti Music LP-Undergorund / GRTg 04 09 u 19:10 uri,blog.dnevnik.hr/feta" />

utorak, 28.08.2012.

Image and video hosting by TinyPic T-Rex - “The Ultimate Collection” oliti Music LP-Undergorund / GRTg 04 09 u 19:10 uri

Dosli su na scenu kao progresivni folk band, i u inegralnom sastavu stekli kultni status.

Po raspadu, Marc Bolan, idejni tvorac i vodja grupe, minja smjer i udara temelje Glam Rock pokretu, postajuci istovremeno jedan od njegovih najistaknutijih predstavnika.
Iako teen atrakcija, kao kompletna autorska licnost, stvarao je muziku za povjest i time se odlipija od mase instant teen idola toga doba.

Vladavinu na top listama prekinula je njegova prerana smrt !

Budite s nama u utorak, u 19:10 na valovima Gradskog Radija Trogir i poslusajte zasto se T-Rex, jos uvjek, nalazi u kolektivnoj memoriji ondasnjih klinaca i klinceza.

Vracamo se u sedmadesete i emisiju posvecujemo glam rock sastavu T-Rex i njegovom lideru Marc Bolanu.

I odmah na pocetku da napomenem, pored planetarne popularnosti, o bandu, Marc Bolanu i ostalim clanovima se malo zna.
Iako su non stop bili obasjani svjetlima reflektora, na povrsinu i za javnost je isplivalo samo ono vezano za scenu.

Zbog toga cu ovu emisiju urediti po kronoloskom redu, predstavljajuci izdanja grupe uz najznacajnije teme sa njih.
Dakako, na kraju, neizbjezan komentar urednika.


T. Rex su bili Engleski sastav, oformljen daleke 1967 godine od strane pjevaca, skladatelja i gitariste, Marc Bolana.
Band se u stvari formirao pod imenom Tyrannosaurus Rex, i kao takav izdao cetiri underground albuma.
Band je u orginalnoj postavi imao samo jedan nastup i nakon njega se raspa.
Marc Bolan nastavlja sam.

Zadrzavsi ime, prikljucuje perkusionistu Steve Peregrin Tooka i zapocima sa komponiranjem i izvodjenjem materijala baziranom na akusticnoj gitari i udaraljkama.
U svojim prvim radovima odaju priznanje velikanima pre-rock ere, Gene Vincentu i Eddie Cochranu.
Kombinacija Bolanove akusticne gitare, specificnog vokala i udaraljki, te veoma cesto koristenje djecjih instrumenata, donjela im je malu, ali odanu bazu fanova u tadasnjem undergroundu.

No sve to bi bilo malo, da ih u tom, ranom razdoblju, nije zapazio John Peel, najpoznatiji disk jockey tadasnje scene, te ih redovno pustao u svojim emisijama na BBC-u.
Peel se toliko zblizija sa bandom da je kasnije i sudjelovao u nastajanju albuma T-Rexa, citajuci price koje je napisao Bolan.
Jos jedan, ne manje vazan susret tog doba, dogodio se za vrime jednog koncerta, kad im pristupa producent Tony Visconti, koji ce im producirati manje vise sve albume u glam rock fazi.

Imajuci takvu logistiku, Tyrannosaurus Rex uzlazi u studio, te 1968 godine izdaju debut album, za danasnje pojmove, pod malo cudnim nazivom, “My People Were Fair and Had Sky in Their Hair... But Now They're Content to Wear Stars on Their Brows”.
Bilo je za ocekivati da ce tu i tamo netko obratiti pozornost na njega, ali za divno cudo, koja su se u to vrime stvarno dogadjala, album se po izlasku penje na 15. misto Engleske album liste, a kasnije, kad se sparuje u kompilaciju sa drugim studiskim albumom, zasjeda na prvo misto.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i jos jedan faktor koji je uticao na rast popularnosti Tyrannosaurus Rexa.
Naime, u to vrime, Marc Bolan izdaje knjigu poezije, “The Warlock of Love”, koja dolazi na top listu best selera, i time boostira muzicki dio stvaralastva.
1969 godine dolazi do konacnog razmimoilazenje izmedju Bolana i Tooka.

Nakon snimanja albuma “Unicorn”, dvojac se razdvaja i Marc Bolan odlazi u potragu za novim stilom.
U toj potrazi nailazi na perkusionistu Mickey Finna, koji ce mu postati partner u bandu i biti s njime u najkreativnijem periodu stvaralastva.
Dolaskom Mickey Finna, Bolan zapocima pojednostavljivati izraz, i sta je jos bitnije, prebacuje se na elektricnu gitaru.
Prelomna tema, koja oznacava i pocetak te elektricne faze, je bila "King of the Rumbling Spires", na kojoj je po prvi put angaziran citav band.



U to vrime dolazi do skracivanja imena banda.
Marc Bolan je tvrdija da je ideja njegova, ali izgleda da je istina na drugoj strani.

Naime, za snimanja prvog “elektricnog” albuma, producentu, Tonnyu Viscontiju je dopizdilo na zabiljeskama pisati puno ime Tyrannosaurus Rex, vec je pisao kraticu T.Rex.
Ispocetka se Bolan ljutija na to pojednostavljivanje, ali kasnije je prihvatija i ka sta smo rekli, izminija ime u T-Rex.

Prvi single na kojoj je bija vidljiv zaokret prema popu je izasao pocetkom 1971 godine.
"Ride a White Swan", se penje do drugog mista Engleske liste singlova.
Odmah iza singla"Ride a White Swan", izdaju singlicu "Hot Love", koja ponovo dolazi na vrh Engleske top liste i tu ostaje sest sedmica.

Za potrebe turneje, Marc Bolan okuplja pun band, te pridruzuje basistu Steve Curriea i bubnjara Bill Legenda.
Turneja je odmah pokazala da T-Rex gubi svoju staru publiku, koja se sastojala od hipija i underground freakova, ali je zato za uzvrat, privukao ogromnu masu teenagera.

Tu negdje datira i prica o postanku Glam Rocka.
Naime, uoci nastupa na Top of the Pops, u garderobi, sminkerica dodaje sljokice Bolanu ispod ociju, i taj se izlazak na pozornicu oznacava kao rodjenje novog pokreta.
Neprastalno nastupajuci diljem Engleske, Marc Bolan pridonosi naglom usponu Glam Rocka.
To je ujedno i prelomna tocka kod samog Bolana, te prelazi u potpunosti na elektricnu gitaru.

U kreativnom smislu se takodje odvaja sa svojom lirikom od korijena, uoblicvavajuci je u skladu sa teen filozofijom tog doba.
Dakako, zakruzujuci image i pristup komponiranju, biva proglasen za izdajicu undergrounda, te time u potpunosti gubi uporiste na toj sceni.

U devetom misecu 1971 godine, T-Rex izadaju drugi album pod nazivom “Electric Warrior”.
Album donosi veliki komercjalni uspjeh, a inace se smatra najboljim albumom grupe.
Enormni rast popularnosti generira histeriju medju publikom, te kritika povlaci paralele prema Beatlesima.
Cak se kuje izraz “T. Rextasy”, kao sinonim za opcu pomamu za bandom.

Na albumu se nalazi i hit tema "Get It On", koja se penje na prvo misto Engleske Top Liste, da bi nedugo nakon toga dosegao istu poziciju preko Atlantika.
“Get It On”, uz rane Bowieve hitove, postaje jedan od rijetkih Glam Rock hitova koji su se probili na Americko trziste.

Kolika je bila bura koju su T-Rex digli u Engleskoj, svjedoci i jedan bizarni podatak.
Naime, kad su nakon drugog albuma T-Rex pristupili EMI Recordsu, ovi su im za uzvrat dali vlastitu etiketu, te su T-Rex izdavali singlice i albume pod "T. Rex Wax Co.".

U toku 1972 godine, Marc Bolan snima vlastiti film “Born to Boogie”, u kojem su prikazani nastupi u kojima su sudjelovali Ringo Star i Elton John.

Sredinom te iste, 1972 godine, T-Rex snima treci album pod nazivom “The Slider”.
U Americi postaje njihov najuspjesniji album, dok u Engleskoj ne dostize popularnost svog prethodnika.
Te iste godine band izdaje jos jednu singlicu “Solid Gold Easy Action", koja se penje na drugo misto Engleske top liste.



1973 godina oznacava pocetak kraja T-Rexa.
Te godine izdaju cetvrti album “Tanx”.
Album se odmice od T-Rex uhodane sheme, donoseci melanholicne balade uz bogatu produkciju. Uz to, na albumu se nalaze instrumentali, sta je za grupu ovog usmjerenja bilo poprilicno neobicno.
Defacto, “Tanx” je ukazivao na to da se izricaj grupe i pogotovo Marc Bolana razvija, i da krece novim pravcima. Nazalost, kako unutar grupe, koja se pocela osipati radi toga, tako i po odazivu publike i kritike, to nije bilo ono sta se ocekivalo.

I tu dolazi do jednog paradoksa, rijetko vidjenog u svjetu show bussinessa.
Album “Tanx” koji je nagovjestija skori kraj, u sebi nosi najvece hitove T-Rexa i daleko nabolje producirani album do tada.
Ostale teme, iako ne hitoidne ka one koje su se nasle na singlicama, svaka za sebe ima svoju snagu i tezinu.
Uspjesno izbjegavajuci zamku popunjavanja praznina, Marc Bolan i Tony Visconty slazu teme koje podupiru jedna drugi, ne diskriminirajuci ih prema hitodnosti.

Za mene osobno, najbolji album banda.

Da se uvjerimo u apsurdnost situacije u kojoj se nasa band i Marc Bolan, poslusajte “Tanx”, i uvjerite se sami.

Zbog nepovoljnog prijema albuma, rastuceg ega Marca Bolana, i dakako, zbog obilja alkohola i droge, dolazi do neminovne alijenacije clanova banda i drustvo se lagano osipa
1974 godina zatice T-Rex i Marc Bolana sa novim albumom. “Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow” izlazi u drugi misec te godine i penje se na 12. misto Engleske top liste. Album oznacava povratak Bolana korijenima Tyrannosaurus Rexa, povratak na duge teme i kompleksnu liriku.
Iza sebe ostavlja sve cime je stekao planetarnu popularnost.

Grupa se prosiruje sa jos dvoje gitarista, kako bi na sceni pokrili sve ono sta je Marc zamislio u studiju.
Nazalost, to je vrijeme kad dolazi do raskida sa producentom Tony Viscontijem, a nedugo nakon njega odlazi i najvjerniji Marcov prijatelj, Mickey Finn.
1975 godine Marc Bolan izdaje svoj solo album “Zip Gun”, kojeg sam producira.
Pored djelomicnog sudjelovanja Tony Viscontija, produkcijski dio nije bas bija primljen sa odusevljenjem.

Cak stavise, dolazilo je vrime Bolanovog pada u ocima kritike.
Donedavno uzdizan u nebesa, postao je krpa o koju su svi otirali noge.
I jos jedna apsurdna situacija, vezana za to doba, nazalost oznacava put Marc Bolana.
Kako je pljucanje uvatilo maha, tako su pale i optuzbe, da je Marc iskopirao svoj “Zinc Alloy” od Bowievog “Ziggy Stardusta”.
Zaludu je onaj mali dio kritike i publike, koji je osta uz Bolana, vikao da je “Zink Alloy” stvoren sredinom sezdesetih godina, sta i je bila cinjenica, dok Bowie jos niti nije bija na sceni.

Nesklonost kritike, problemi sa porezom u Engleskoj i selidba u Monaco i Ameriku, uz poznati Napoleonov kompleks koji ga je pratio, Marc Bolana gura sa scene, te ga time smjesta u posvemasnju izloaciju.
U tom mentalnom stanju, Marc Bolan izdaje, kako smo rekli prije, album “Zip Gun”, koji izlazi samo u Engleskoj.
Album biva prvi koji ne dospjeva na top liste. Dakako i na ovom ostvarenju, Marc Bolan je preuzeja, poprilicno neuspjesno, producentsku palicu.
Album je nafilovan eksperimentom sa soul muzikom i na svjetlo dana je donija dvije singlice. Obje su se doduse popele na top liste, ali na njima nisu ostavile nekog velikog traga.

Ziveci van stuja i tokova moderne muzike tog doba, Marc Bolan, pod etiketom T-Rexa izdaje svoj ultimativni album “Futuristic Dragon”, okrunjen sizofrenicnom produkcijom, koja je varirala od zvucnog zida ala Phil Spector, do stare T. Rex boogie atmosfere.
Zacudo album dolazi na top liste, doduse samo do 50. mista, ali i to je bija uspjeh za band kojeg su vec svi otpisali.

Singlice skinute sa albuma, "New York City" i "Dreamy Lady", takode se penju po top listama.
Ponukani dobrim prijemom albuma, T-Rex krece na turneju, te nastupa u mnogobrojim emisijama muzckog sadrzaja.

Tog lita 1976 godine, T- Rex izdaju jos jednu singlicu "Laser Love", koja se isto tako penje na top listama.
Bilo je ocito da se T-Rex i Marc Bolan ponovo radjaju iz pepela.

1977 godina je tribala biti godina velikog povratka T-Rexa na scenu.
Pridobivajuci ponovo naklonost kritike, izdaju, nazalost, posljednji album, “Dandy in the Underworld”.
Album se, ocekivano, penje se na top liste i dolazi do 26. mista.
Postaje najprodavaniji album grupe jos od vremena albuma “Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow”, izdanog 1974 godine.
Album je na singlice donija dvije teme, "I Love to Boogie" i "The Soul of My Suit", koje ipak ostavljaju trag na top listama.

Na krilima novog uspona, Marc Bolan radi zaokret i svoj izricaj prilagodjava vremenu.
Bilo je to doba radjanja punka, te se i on, na svoj nacin pridruzuje pokretu.
Preobrazba ide toliko daleko, da cak radi planove da ponovo radi sa Finnom i Tookm, te da obnovi saradnju sa Tony Viscontijem.
Imajuci pred sobom novi put i ponovni uzlet karijere, Marc Bolan se vraca u zivot.

Tako jednom prilikom odlazi sa djevojkom na veceru u Morton klubu.
Po povratku iz kluba, gine u sabracajnoj nesreci.
Za dvije sedmice je triba napunit 30 godina.

Bija je to kraj jednog banda i cilog pokreta.
Jer iako ne vise tako masovno popularan, Marc Bolan je jos uvijek bija i te kako uticajan na glam sceni.

I kad o smrti govorimo, svi clanovi T-Rexa su danas mrtvi.
Steve Peregrin je partija 1980, Steve Currie 1981 i Mickey Finn 2003 godine.

T-Rex su izvrsili presudan uticaj na Glam Rock pokret sedamdesetih.
Ne samo da su ga utemeljili, vec su sam izricaj razvili do neprepoznatljivosti.
Koliko je bilo pametno napustati konja koji je dobivao trke, tesko je reci, ali ne zaboravimo jedno.
Marc Bolan je bija teen idol, ali isto tako i kompletna muzicka licnost.
Vjerovatno je jednostavno tija napredovati i sebe je vidija u nekim drugim vodama nakon napustanja Glam pokreta.

Djelujuci skoro na kraju explozije blues rocka, kad se ovaj metamorfozirao u nebrojene pravce i stilove, T-Rex utemeljuje jos jedan od njih, sticuci tako ogromnu popularnost.
Dostupnost sirokom krugu publike kao i specificnost opusa, neminovno donosi sljedbenike, kako po samom oponasanju tako i po uticajima.
O oponasateljima nebi, jer ovde se time ne bavimo, ali uticaj kojeg su imali T-Rex daleko nadmasuje poimanje ondasnje komercjalne scene.

Da ne ostane samo na rijecima, nabrojimo samo neke.
John Marr iz banda Smits, navodi Marc Bolana kao glavni uzor.
Pokusaj imitiranja tog uzora je isa toliko daleko, da je prilagodjavao svoje teme Bolanovim i pokusavao cilo vrime vjerno iskopirati Marcovu gitaru.
T-Rex su, mozda zvuci cudno, isto tako uticali na The Who, na samog Bowiea, iako su kriticari optuzivali Marc Bolana da ga kopira.
Kojeg li apsurda!

Lista se nastavlja sa Mott the Hoople, The Ramones, My Chemical Romance.
Isto tako, cak su i Oasis bili sljedbenici Marc Bolana.
U svom hitu "Cigarettes and Alcohol", su “posudili” riff iz Bolanovog hita "Get It On", da bi na pitanje o plagijatu gitarista Oasisa, Noel Gallagher, izjavija da se radi o “veoma jakom uticaju”

Iz svega iznesenoga dolazimo do jos jedne interesantne cinjenica kad govorimo o T-Rexu. Naime, neobicno zvuci, ali eto, cinjenice govore za sebe, da nakon raspada banda i Marcove smrti, sljedecih dvadesetak godina uticaj banda raste geomeriskom progresijom.
Skoro da ne postoji band koji je iznikao pod kapom hard rocka, punka, new wavea, pa cak alternativnog rocka, koji kao direktni uzor ili bar kao jedan od njih, ne navodi T-Rex.

Oprostit cemo se od Marc Bolana i T-Rexa sa temom koja ni na koji nacin ne determinira njegovo stvarlastvo, ali je kljucna u razumjevanju njegova opusa.
U njoj se nalaze korijeni, nalazi se tocno odredjena lokacija odakle Marc Bolan dolazi i ma kako to zapakovao u kasnijoj fazi djelovanja, nikad u stvari nije pobjegao od nje.
I jos nesto, Marc Bolan je bija i te kako dobar gitarista.

I sta na kraju rec.
Manje vise sve je receno, kako faktografski, tako i sa moje strane.
Jedino sta bi jos moga dodati je mozda jedna misao.

Sican se T-Rexa i Marc Bolana, sican se njegovih albuma, sican se singlica i hitova.
Sican se dana kad je poginija.

Ali isto tako se sican sa kojim je prezirom docekivano svako novo izdanje T-Rexa, pogotovo medju underground publikom.

Malo ko je onda vidija i moga pretpostavit da ce T-Rex nadziviti mnoge onda priznate, danas zaboravljene velicine, a jos manje je bilo onih koji su vjerovali da ce se ime Marc Bolana i T-Rex spominjati i 40 godina nakon njegove smrti.

Ova emisija je dokaz da je tomu tako!

Eto !

Evo i nagovjestaja onoga sta ide u emisji:


T-Rex - 20th Century boy

T-Rex - Metal Guru

T-Rex - Debora

T-Rex - Telegram Sam

T-Rex - Ride a White Swan

T-Rex - Get It On

T-Rex - Children of the Revolution

T-Rex - Jeepster


Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 7 i 10 uri i u nedilju u 5 i 10 popodne, ako stavite lancu od radija na 95,6 MHz, a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:
Music LP-Underground - Live Streaming

A ako ste slucajno propusitli emisiju, jos je uvik mozete poslusati na ovai link:
Music LP-Underground

Feta

- 20:00 - Komentari(2) - Isprintaj

<< Arhiva >>