Image and video hosting by TinyPicCreedence Clearwater Revival - “Chronicle" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 25 10 u 20:10 uri,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPicCreedence Clearwater Revival - “Chronicle" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 25 10 u 20:10 uri,blog.dnevnik.hr/feta" />

utorak, 18.10.2011.

Image and video hosting by TinyPicCreedence Clearwater Revival - “Chronicle" oliti Music LP-Undergorund / GRTg 25 10 u 20:10 uri

U utorak predstavljamo americke hit makere kraja sezdesetih i pocetka sedmadesetih, grupu Creedance Clearwater Revival i njihov kompilacisku album “Chronicle”

Creedence Clearwater Revival su bili americki rock band koji ce ostati zapamcen po neponovljivom nizu hit singlova. One su ujedno i nosile albume, te je stoga izbor albuma i logican za grupu ovakvog profila.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Creadance Clearwater Revival su cinili glavni vokal, gitarista i sta je najbitnije, kompozitor, John Fogerty, njegov brat i ritam gitarista Tom Fogerty, basista Stu Cook i bubnjar Doug Clifford.
Iako su bili porjeklom iz San Franciska, smjestili su svoju mjesavinu country rocka i distorziranog bluesa nesto juznije, poistovjecujuci se sa Southern rockom.
Nije stoga ni cudno da su im teme pune juznjacke ikonografije.

John Fogerty, Doug Clifford i Stu Cook su se susreli po prvi put na Srednjoj skoli u Portoli, u Kaliforniji. Dali su sebi ime “The Blue Velvets” i zapoceli su sa instrmentalima i standardima toga vrimena. Istovremeno su nastupali kao prateca grupa Tom Fogertyju, Johnovom starijem bratu.
1964 godina potpisuju ugovor sa Fantasy Records, nezavisnom jazz kucom, koja im izdaje singlicu “Cast Your Fate to the Wind”, obradu nacijonalnog hita jazz pianiste Vince Guaraldi.
Ubrzo nakon pocetnog uspjeha, minjaju ime u Golliwogs (po liku iz tada popularne price za djecu).
U tom razdoblju dolazi do promjena, kako personalnih, tako i na muzickom planu. Stu Cook se sa klavira prebacuje na bass guitar, a Tom Fogerty postaje ritam guitarist. Istovremeno, John Fogerty zapocima intezivno sa komponiranjem.

1966 godine grupa se umalo raspada, jer su John Fogerty i Doug Clifford pozvani u vojsku. Nekako su se uspili iskobeljat sluzeci alternativne servise, jedan u Obalnoj Strazi, drugi u Rezervnom Sastavu.

In 1967, Saul Zaentz je kupija Fantasy Records i ponudija bandu sansu da snime album. Ali pod uvjetom da band ponovo promini ime, jer ruku na srce, ime je bilo imbecilno.
Prvo predlozeno ime “Creedence Clearwater Revival” biva odma prihvaceno od svih i od tog momenta zapocima stvarna povjest grupe.
Ime je inace slozenica od nekoliko pojmova.
Creedence dolazi od imena Forgetova prijatelja Credencea, sa dodatkom slova “e”, cime se dobiva sinonim za sudbinu. "Clear water" dolazi od TV reklame za pivo i napokon, "revival", koji oznacava obnovu obaveza sa bandom. (u stvari ric se nasla tu vise kao muzika rici nego kao sam pojam).

Kada su 1968, Fogerty i Clifford otpusteni iz vojne sluzbe, svi zajedno daju otkaze na svoje stalne poslove i posvecuju se muzici. Zapocima mukotrpno uspinjanje, najprije na lokanim pozornicama i lagano sirenje na nacionalnim.


Image and video hosting by TinyPic

Te iste, 1968 godine izdaju svoj prvi album “Creedence Clearwater Revival”. Album je privuka paznju odnasnjeg undergrounda ali i sirokih masa, prezentirajuci grupu kao jednu od onih koje triba pratiti u razvoju. (danas nepoznata kategorija!)
I jos vaznije od toga, singlica "Suzie Q" se rasirila od San Franciska preko cile Amerike. “Suzie Q” je bija ujedno i prvi single koji je dospija na top liste. (na 11. misto). Istovremeno, bit ce to jedini hit koji nije napisan od John Fogertyja.
Sa “Suzie Q”, izdana je i singlica "I Put a Spell On You" (koja je dosla na 58. misto).

1969 i 1970 godiana su bile godine apsolutne dominacije Creedence Clearwater Revival na svim top listama diljem svjeta.

Neprestalno na turnejama, pripremaju u letu drugi album, koji izlazi 1969 godine. “Bayou Country” se snima u RCA Studju u Los Angelesu. Po samom izlasku album se prodaje ka alva i postaje sedmerostruki platinum album.
Ujedno je i prvi album iz serije koja ce zauzeti sve top liste. A serija ce trajati sljedece tri godine.
Cak je sedam pjesama sa ovog albuma postalo stalni repertoar grupe na svim koncertima.
Album je pokazao poprilican odmak od prethodnika, pokazujuci evoluciju grupe, kao jedan u nizu logicnih cinjenica. Bez naglih skokova, skoro neprimjetno, Creedence Clearwater Revival bruse svoj izraz i daju prednost jednostavnosti izricaja.
Singlica "Proud Mary" / "Born on the Bayou" odlazi ravno na drugo misto Billboardve Top liste.
Interesantno je za napomenuti, da je "Proud Mary" postala najzvodjenija pisma grupe i dozivila vise od stotinu razlicitih izvedbi i verzija, svih mogucih profila glazbenika, svih mogucih stilova.
Dakako, najpoznatija verzija je u izvedbi Ike & Tine Turner, koja je dosla na prva mista top lista.
Bob Dylan je ovu singlicu amenova ka “njegovu omiljenu singlicu”
Toliko o univerzalnosti muzike Creedence Clearwater Revival.

Samo par sedmica kasnije, u trecen misecu 1969, "Bad Moon Rising" / "Lodi" singlica, dolazi na drugo misto Billboardove Top liste.

Treci album “Green River” izlazi par miseci nakon toga i skoro u trenu postaje zlatan. Istoimena singlica "Green River"/” Commotion” dolazi na drugo misto Billboardove Top liste.

Band je neprekidno na cesti i tu sad sljedi jedna malo poznata i po band, ne bas ugodna cinjenica. Naime, Creedence Clearwater Revival je bija jedan od oslonaca Woodstocka, a danas malo ko uopce i zna da su tamo nastupali. Creedence Clearwater Revival jesu nastupili, ali nakon Grateful Deada, koji je do iznemoglosti razvuka svoj jam i kad je dosa red na njih, publika je vec naveliko spavala. John Fogerty je osjeca da band nije u potpunosti da svoje na tom nastupu i nije tija da se pojave na sluzbenim snimkama i filmu koji je sljedija nakon toga.
Naknadna ocjena snimki je pokazala da Fogerty nije bija u pravu, ali bilo je kasno. Za ogromnu vecinu publike, Creedence Clearwater Revival nije nikada bija na Woodstoku, a pogotovo nije bija jedan od nosilaca cilog projekta.!

No, to nije niti malo nastetilo reputaciji banda i prodaji ploca.
Creedence Clearwater Revival su se spremali za izdavanje cetvrtog albuma.
“Willy and the Poor Boys” je ugleda svjetlo dana u jedanaesti misec 1969 godine. Singlica sa albuma "Down on the Corner”/ "Fortunate Son" se penje na 3 i 14 misto Billboardove Top liste.

Album je u stvari vec klasicni Creedence album, sastavljen od Forgatovih orginala i dvije obrade "Cotton Fields" i "Midnight Special".

Image and video hosting by TinyPic

Ta 1969 godina je bila top godina Credence Clearwater Revivala. U toj godini su imali: tri Top Ten albuma, cetiri hit singlice (na 2., 2., 2., i 3. misto).
Da stvar bude jos vise zadivljujuca, tri “b” strane singlica se penju na Top liste.
Nakon nove, 1970 godine, Creedence Clearwater Revival izdaju jos jednu singlicu "Travelin' Band"/"Who'll Stop the Rain".
Za ovu drugi, John Fogerty je reka da ga je inspiraralo iskustvo sa Woodstoka. I dakako, singlica se penje na drugo misto Billboarda.

U cetvrti misec 1970 godine, Creedence se sprema na prvu turneju po Europi. Da bi poduprli turneju, izdaju "Up Around the Bend"/"Run Through the Jungle". I ova singlica se penje instant na cetvrto misto utiruci put uspjesnoj turneji.

Band se vraca ustudio u sesti misec i zapocimaju snimanje, za mnoge , najboljeg albuma, “Cosmo's Factory”.
Sam naslov albuma dolazi iz zezancije. “Cosmo’s” dolazi iz nadimka bubnjara “Cosmo”, “Factory” iz naziva razlicitih prostora u kojima su vjezbali.
Na albumu se nalaze odprije izdani hitovi, "Travelin' Band" i "Up Around the Bend", uz veoma popularnu pismu, "Ramble Tamble".
“Cosmo's Factory” izlazi u sedmi misec 1970 godine i sadrzava je jos hitova. "Lookin' Out My Back Door"/"Long As I Can See the Light.", se instant penje na drugo misto Billboardove Top liste.

Interesantno je za naglasiti, Creedence Clearwater Revival nikada nisu imali hit broj jedan. Pomalo cudna cinjenica za grupu koja je svoju planetarnu popularnost bazirala na hit singlovima.
Imali su pet singlica na druga mista, I taj je broj pristigao samo Elvis Presley, koji je ima 6 singlica na drugo misto.
Neka izdanja albuma "Cosmo's Factory" imaju i jedanaestominutnu temu, u stvari jam, "I Heard It Through The Grapevine", koji je, zacudo, i sam postao omanji hit.

John Fogertyjev muzicki izricaj je ekspandirao na ovom albumu, te pored vec dobro poznate sheme u igru uvodi slide gitaru, klavijature, saxofon, experimentira sa efektima i uvodi i viseglasno pjevanje.
Ukratko, album sadrzi jedanaest pjesama i predstaqvlja best seller grupe. Dakako, po samom izdavanju odlazi ravno na prvo misto Billboardove Top liste, kao i na jedanaesto misto Top liste Soul albuma !?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nije ni cudno da nakon tri godine i pet albuma, uz neprestalne turneje, dolazi do razmimoilazenja unutar grupe.
John Fogerty preuzima potpunu kontrolu nad bandom, kako financiski tako i artisticki, sto dovodi do nezadovoljstva ostalih clanova. Tenzije pojacava i odluka Johna Fogertyja, da band vise ne nastupa u zivo.
I pored svih trzavica, u dvanaestom misecu 1970 godine izlazi novi album “Pendulum”. Po starom dobrom obicaju, album instant postaje top seller, dosegavsi Top 10. Singlica "Have You Ever Seen the Rain?"/ "Hey Tonight" zauzima sve top liste u jednom dahu. I druga pisma sa singlice postaje hit.

I pisac ovih redaka je cuca uz radio u 10 uri navecer, cekajuci da Radio Luxemburg zapocne emitiranje top liste. I dakako, ceka san do kraja emisije, jer singlica je sedmicama bila na prvom mistu!

“Pendelum” je donija zaokret u pristupu i vratija onaj poznati minimalizam u produkciji, za razliku od “zvucnog zida” zastupljenim na prethodnim albumima.
Nazalost, cak i kontinuirani uspjeh banda na svim podrucjima djelovanja nije uspija rijesit probleme unutar same grupe.
Cak stavise, za vrime snimanja “Pandeluma”, Tom Fogerty, koji je vec napustao grupu i vracao se, definitivno napusta grupu. Iako su najavljivali, zamjena nikad nije pronadjena. To ocito govori i o bratskim odnosima, jer i pored antagonizma, jednostavno, dva brata su disala kao jedan. I to niko nije moga nadoknadit.
Daleko kasnije, susrest cemo se sa veoma slicnim slucajem, kad su se dva brata Gallaghera iskarala do krvi, a patoloska mrznja izmedju njih dvoje je urodila jedino gubitkom kreativnosti i raspadom Oasisa.

Postavsi trio, Credeence Clearwater Reival je glavinja prema definitivnom raspadu. Cak i u toj, zadnjoj fazi metastaze odnosa u grupi, komercjalni uspjeh ih nije zaobisao.
Naime, u proljece 1971 godine, John Fogerty je obavjestija ostalu dvojicu, da ce band nastaviti radom ali sa usvajanjem “demokratskog” pristupa.
Drugim rijecima receno, da ce svaki clan grupe pisati i pjevati svoje pisme, a ostali ce mu biti samo pratnja.
Prihvativsi novi radni scenario, trojka ulazi ustudio i za divno cudo, iz njega izlazi sa singlom "Sweet Hitch-Hiker"/"Door to Door", koji odmah zasjeda na top liste.
Cinilo se da stvarno, ma sta napravili, top liste ih cekaju.

Da apsurd bude jos veci, ovaj uspjeh je jos vise unio razdor u bandu i kad se cinilo da jednostavno ne mogu odsvirati niti jednu zajednicku notu, izlazi posljednji, definitivni album grupe, “Mardi Gras”.
Izdan u cetrtom misecu 1972, sadrzi pjesme Fogertyja, Cooka, i Clifforda.
Album kojem je mozda bilo najbolje da nikada nije izasa.
I tu je kraj grupe.

Album dobiva mlake kritike, a Rolling Stoneov kriticar ga opisuje kao "the worst album i have ever heard from a major rock band".
Uspinje se po inerciji na 12. misto Billboardove liste. Cak i drugi single sa albuma "Someday Never Comes"/"Tearin' Up the Country" ulazi na Top 40 !

Nakon iznenajudjujce i nevjerovatno uspjesene turneje po Americi, band i diskografska kuca objavljuju definitivan kraj.
Bilo je to u deseton misecu 1972 godine.

Nakon raspada banda John i Tom Fogerty nastavljaju solo karijere, koje nikada nece doseci visine banda kojeg su vodili.
Cook i Clifford osnovali su novu grupu nazvavsi je Creedence Clearwater Revisited. Grupa nije ostavila nikakvog traga na muzickoj sceni.

Inace , cjelokupna povjest grupe od ranog postanka, a narocito nakon raspada, je obiljezena mnogobrojnim i beskonacnim sudskim procesima, zbog losih ugovora po band, nedefiniranih odnosa, autorskih prava i cega sve ne.
To je ona ruzna strana ove medalje i samim spominjanjem bi je zakljucija.
Ovo je emisija o muzici.

Creedence Clearwater Revival se nikada nisu formalno ponovo oformili, kao sta je slucaj sa mnogim velikim grupama,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dunque, "Creedence Clearwater Revival su bili progresivni i istovremeno arhaican band. Progresivni u smislu minimalistickog pristupa kompoziciji kad su svi tezili komleksnosti, arhaican, jer s use nebrojeno puta u karijeri vracali na arhaicni country folk.
Ono sta ih obiljezava je beskompromisnost i dosljednost. Dok su djelovali kao grupa, drzali su jedno do drugog. Nikada nisu zaboravili, a to su napominjali, da su im korjeni u radnickoj klasi.
Bili su pioniri “roots rocka” i prije nego je naziv izmisljen.

Nikada nisu krili da su im uzori bili Little Richard, Hank Williams, Elvis Presley, Chuck Berry kao i umjetnici pod kapom kuca Motown i Stax.

I samim time, postali su dio Americke kulture i dio povjesti koja se pisala sezdesetih.
Njihova muzika je tokom godina postala neizostavni dio zvucnih podloga nebrojenih filmova. Drugim rijecima, ne postoji niti jedan film koji obradjuje tematiku iz sezdestih, u kojem nema bar nekoliko njihovih pjesama. Narocito se to odnosi na ratne filmove kojima je tematika rat u Vjetnamu.

I dan danas muzika Creedence Clearwater Revivala se moze cuti preko radija diljem svjeta.
Uvedeni su u Rock and Roll Hall of Fame 1993 godine.

I za kraj, kako govorimo o komercjalnom bandu, podatak, da su samo u Americi prodali 26 miljona albuma.

Eto

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo i nagovjestaja onoga sta ide u emisji:

Creedence Clearwater Revival - Have you ever seen the rain?

Creedence Clearwater Revival: Bad Moon Rising

Creedence Clearwater Revival: Down On The Corner

Creedence Clearwater Revival: Suzie Q

Creedence Clearwater Revival - Proud Mary

Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son

Creedence Clearwater Revival: Hey, Tonight
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 8 i 10 uri, ako stavite lancu od radija na 90,6 MHz a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:

Music LP-Underground - Live Streaming

feta

- 21:00 - Komentari(3) - Isprintaj

<< Arhiva >>