Image and video hosting by TinyPicRenaissance - "Tuscany” oliti GRTg 24 05 u 20:10 sati,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPicRenaissance - "Tuscany” oliti GRTg 24 05 u 20:10 sati,blog.dnevnik.hr/feta" />

utorak, 17.05.2011.

Image and video hosting by TinyPicRenaissance - "Tuscany” oliti GRTg 24 05 u 20:10 sati

Sljedeci utorak cemo prezentirati britansku grupu Renaissance, i njihov povratnicki album "Tuscany".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U spektru kreativne explozije sezdesetih i sedmadesteih, Renaissance nalaze svoje misto tik do “Curved Air”-a, pod vodstvom Sonje Kristine i otpadnika iz grupe, Darill Waya sa grupom “Wolfs”

Za razliku od Curved Aira koji svoj izraz temelji na divljoj Daril Wayovoj violini i prekrasnom Sonjinom glasu, uz nesebicnu pratnju Monkmana na klavijaturama i ne manje vazih gitariste i ritam sekcije, Reanaissance svoje mjesto pod rock suncem pronalazi u spoju klavira i violine, koketirajuci, kao sta sam naziv grupe naznacuje, sa renesansnim elementima klasicne kompozicije, koju blendira u suvremeni izricaj.

Renaissance je proizasla iz prve supergrupe ikada oformljene, grupe Yardbirds.
1969 godine, po raspadu Yardbirdsa, Keith Relf i Jim McCarty osnivaju novu grupu koja ce se posvetiti eksperimentiranju na relaciji rock, folk, i klasicna forma.

Ovaj kvartet, Relf na gitari i vocal, McCarty za bubnjevima, plus basist Louis Cennamo, pianist John Hawken, i Relfova sestra Jane Relf kao vokal, predstavljaju prvu postavu Renaissanca koja izdaje i istoimeni album.
Producet in je bija Yardbirdosva siva eminencija u studiju, Paul Samwell-Smith.

Pored neosporne kvalitete band je uspio sakupiti malu bazu odanih fanova, sta se odrazilo i na slabu prodaju ploce.
Nezadovoljni statusom i iscrpljeni neprestalnim turnejama, u proljece 1970, grupu napustaju Relf i McCarty.

Grupa u izmjenjenom sastavu ulazi u studio i zapocima snimanje drugog albuma “Illusion”.
Samo snimanje albuma su popratile mnogobrojne izmjene u postavi posto su muzicari neprestalno selili iz banda u band.
Album je napokon zavrsen, i 1971 godine izdan najprije u Njemackoj.

Zbog nekog nepoznatog razloga, album je u Engleskoj izdan tek 1976 godine.
Ovaj je album je ujedno oznacio i pocetak duge saradnje sa poetom Betty Thatcher-Newsinger, ciji su tekstovi bili okosnica stvaralastva grupe.


Image and video hosting by TinyPic


Personalne promjene ne posustaju. Grupom prolaze nebojeni muzicari u potrazi za necim novim.

Negdje 1971 godine, novi manager grupe, Miles Copeland, odlucuje reorganizirati band, fokusirajuci se na najjace adute prijasnjih postava, Annie Haslamov vocal i John Toutov klavir.
Do tada je Haslam djelila vokalne dionice sa Terry Crowe, cesto bivajuci potoskivana kao prateci vokal.
Malo je poznata cinjenica da se u ovom razdoblju grupi nakratko prikljucio John Wetton.
No ubrzo ih napusta radi angazmana u King Crimson.

O gibanjima unutar i oko grupe bi mogli pricat cilu noc, jer to su bila explozivna vremena kad su muzicari trazili vlastit izricaj i u tom trazenju lutali od grupe do grupe.

Uglavnom, jedna od monogbrojih kombinacija postava snima treci album “Ashes are burning” koji postaje njihov najuspjesniji album i penje se na americke top liste.
Zadnja tema sa albuma, ujedno i naslovna, zauzima 20 minuta prostora i postaje himna tadanje postave Renaissanca.
“Ashes are burning” cemo predstavit drugom prilikom kad budemo obuhvatili stvaralasto grupe “Curved Air”, i “Daril Way Wolfs”

Kako godine prolaze, grupa prolazi kroz burna razdoblja i neminovno, dolaskom novih muzickih struja, grupa pada na margine muzicke scene zilavo se drzeci do pocetka devedestih godina.


Image and video hosting by TinyPic

I kad su se cak i najzagrizeniji fanovi poceli miriti sa cinjenicom da grupe vise nema, iznenada dolazi vjest o ponovnom oformljavanju grupe i novom albumu. Kako sve nebi zavrsilo na glasinama, u Japanu, 2000 godine izlazi povratnicki album “Tuscany” , kojeg cemo poslusati.

Ocjene albuma su bile mjesovvite.
Prog rock fanovi su bili donekle razocarani, die-hard fanovi su uz burno odusevljenje prihvatili album kao novo usmjerenje grupe, nadajuci se novim izdanjima.
Uglavnom, zastupljen po cijelom kriticarskom spektru usa je u povjest kao jedan od uspjesnijih povratnickih albuma.

Comeback jedne od nakomornijih i samozatajnih grupa undergrounda je bio i vise nego neocekivan, ali isto tako kako su se pojavili na muzickom nebu, van svoga vremena, godine gospodnje 2000, tako su tiho nestali i vratili se na zasluzenom mjestu muzicke povjesti sedamdesetih.

Da ne ostane sve na albumu kojeg cemo poslusali, za rastanak cemo poslusati i njihov najveci hit “Northern Lights” koji je dosao na manje vise sve tadasnje top liste.
I jos cemo jednom, po ko zna koji put, iz danasnje perspektive, sa cudjenjem konstatirati da je i ta vrsta muzike dolazila na top liste najslusanijih.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da biste se poblize upoznali sa grupom, evo par linkova na YouTube:

Renaissance - Nother Lights

Renaissance - Ashes are Burning

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cilu emisiju mozete slusati u utorak navecer u 8 i 10 uri, ako namistite radio na 90,6 MHz, a isto tako i preko majke svih mreza na ovi link doli:

Music LP-Underground - Live Streaming

feta

- 21:30 - Komentari(0) - Isprintaj

<< Arhiva >>