Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In the Court of the Crimson King oliti G R T - 18.01 - u 20:10 sati ,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In the Court of the Crimson King oliti G R T - 18.01 - u 20:10 sati ,blog.dnevnik.hr/feta" />

nedjelja, 16.01.2011.

Image and video hosting by TinyPicKing Crimson/In the Court of the Crimson King oliti G R T - 18.01 - u 20:10 sati

U prvoj emisiji smo dali sazeti prikaz muzicke scene krajem sezdesetih i najavili emisju u kojoj cemo predstaviti vjerovatno najuticajniji band svih vremena - "King Crimson".

U svojim razvojim fazama postavili su temelje ili pridonjeli razvoju simfo rocka, modernog jazza, progresivnog heavy metala, psyhodelic rocka, fuzije, techna, new wavea, drum and bassa ….covik se pita ima li iti jedan muzicki pravac u kojem nisu sudjelovali ili kao kreatori ili kao oni koji su pokret razvili ?

Diskografiju King Crimsona cine 13 studiskih albuma, 25 live albuma, 8 kompilacija, 3 extended plays, 14 singlica i 6 video albuma, uz nebrojeno bootlega od kojih su neki cak i autorizirani od strane Roberta Frippa, koji je alfa i omega grupe. (tokom vremena, KIng Crimson se iskritalizirao kao Frippov projekt)

Vjerovatno je vec jasno da ce biti nemoguce predstaviti opus King Crimsona u jednosatnoj emisiji, stoga cemo opus podjeliti kronoloski prema fazama.

Image and video hosting by TinyPic

Prva faza , koju cemo obraditi u dva dijela sastoji se od prva dva albuma, In the Court of Crimson King i In the Wake of Poseidon.
Njima su udrili temelje Simfo Rocka.

Idemo ispocetka.

U osmom misecu 1967, braca Michael and Peter Giles, i Robert Fripp oformila su band Giles, Giles and Fripp. Snimili su nekoliko neuspjesnih singlova i jedan album “The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp” . Album je cak i za ono vrime, kad je trziste sve konzumiralo, zvucao pomalo previse uvrnuto sta je i bija razlog njegova neuspjeha.
Grupi se nedugo nakon izlaska albuma pridruzija Ian McDonald i Judy Dyble. McDonald je sa sobom doveja Peter Sinfielda,poetu i performance umjetnika.
Basista Peter Giles je uskoro zamjenjen sa Greg Lakeom,i band je poprimio osnovni kostur - rodio se "King Crimson".
Govoreci o vremenskoj kronologiji, sluzbeni datum osnutka banda je 30 Studeni 1968, a prve probe su odrzane 13 Sijecnja 1969. (Kad je sticajem okolnosti i pisan ovaj text – samo 42 godine kasnije)

Jedan od prvih nastupa su imali u sestom misecu 1969, kada su bili predgrupa Rolling Stonesima na njihovom free koncertu u Hyde Parku, u London, pred 650,000 gledatelja!!

Po izlasku, album In the Court of Crimson King, je ocjenjen kao jedan od najjacih u progresivnom rocku ikada, ogoljavajuci blues korijene uz mjesavinu jazza i klasicnih simfoniskih elemenata.
U knjizi iz 1997, Rocking the Classics, kriticar i muzikolog Edward Macan navodi da je In the Court of the Crimson King "may be the most influential progressive rock album ever released".
Pete Townshend lider Who-ovaca, izjavljuje da je album "jezovito remek djelo".

Ukratko, njegovim izlaskom rodio se novi muzicki zanr – Simfo Rock.
Album je dospio na top listu i to na trece mjesto.

Album otvara mozda najpoznatija stvar progresivne scene uopce, - 21st Century Schizoid Man.
Zarazni rif, vjerovatno jedan od najvecih ikada napisan i nevjerovatna fuzija jazza i rocka. Nikad do tada odsvirana a i nakon toga tesko kopirana radi svoje komplexosti.

Image and video hosting by TinyPic

Embrionalna faza fuzije a istovremeno tako zrela i izrazajna. Nakon 41 godine od nastanka nikad aktualnija od danas, oslikavajuci sizofenicni nacin zivota i vrime u kojem zivimo. Na prvi pogled odnosno slusanje, zvuci kaoticno ali u potpunom skladu sa zivotom kakav je danas.
King Crimson je iz sebe izbacio sav bjes i frustracije, vjerno preslikavajuci cijelu lepezu osjecaja sa kojima se svatko od nas danas moze poistovjetiti.

U muzickom smislu, inovativni zvuk, komplexna istrumentacija – cista esenca onoga sta progresivni zvuk u stvari i je u svojoj biti.

Album se nastavlja prekrasnom melodijom, I Talk to the Wind.
Nesto sasvim drugacije od uvodne teme. Skoro pastoralna atmosfera obojama toplim i svjetlim bojama.
Slusajuci je, misli vam moraju odlutati ..daleko…na neke daleke livade …….muzika vas nosi na cudnovata ali ljepa mjesta….prekrasno…..
Tesko je ne primjetiti poprilicnu slicnost sa flautom Jan Andersona (Jethro Tull)!

Ne postoji nacin da se nekoga uvjeri usnagu iduce pjesme osim da je se poslusa i razumije. Po mnogim kriterijima mozda najbolja koja je ikada napisana. Tako emocionalna, tako nevjerovatno oslikana da je nemoguce opisati rijecima.Govorimo o temi Epitaph.
Tamna pjesma, skoro darkerska sa tamnom pesimistickom Sienfildovom poeziom. Vokal Greg Lakea se savrseno uklopio sa Frippovom gitarom i meloanholicnim melotronom. Ambijentalni pristup strukturi, koji ce u biti razvijen kasnije od strane Brian Ena I samog Frippa.
I jos jedan kuriozitet , ova je pjesma ukazala je Peter Gabrielu smjer kojim ce povesti grupu Genesis.

Moonchild je najvise okrenuta jazzu i pored toga sta zadrzava simfonijsku strukturu. Zapocima lagano i melodicno sa razlicitim ritmovima i jedinstvenom gitarom. Fripp plete zvucnu paucinu. Zvuk pretocen u sliku mjesecine. Jedinstveno!
Na prvi dio se naslanja deseto-minutna improvizacija oko koje su se slomila mnoga kriticarska koplja i najbolje je ostavit prosudbu samom slusaocu.

Zadnja tema na albumu je The Court of Crimson King ili kako su kriticari pisali u to vrijeme: "the perfect closer for a perfect album"…prevod nepotreban….
Apsolutno remek djelo moderne umjetnosti - Mona Lisa Progresivnog Rocka…
(Ovo je ujedno bila i prva kompozicija koju su napisali kao grupa.)

To bi bio prvi album "King Crimsona" kojeg smo predstavili u cjelosti. Sljedeceg utorka cemo prezentirati drugi album koji je izasao kao nadopuna ili nastavak prvoga. Tim drugim albumom zavrsava faza u kojoj je "King Crimson" ugradjivao simfonijske elemente u svoju strukturu kompozicije.
Koji je bio odaziv ? – pa dovoljno je reci da sa ovim albumom zapocima era Simfo Rocka. Na ovim temeljima izrasli su Emerson Like Palmer..Genesis Jethro Tull i mnogobrojini simfo bandovi u Engleskoj, Electric Light Orhestra, Kanzas, u Americi , Premiata Formenria Macroni u Italiji, Magma u Francuskoj, Amon Dull i Kraan u Njemackoj, da spomenem samo neke jer rijeka muzicara i lista bandova je poprilicno velika.

Fripp i "King Crimson" ce se vratiti klasicnoj muzici jos jednom i to u svojoj trecoj fazi kad izdaju album “Island”, kojeg se nebi posramili ni veliki kompozitori klasicne muzike.

O tome kad dodje vrime.

Cilu emisiju mozete skinit sa ove adrese:

Music LP - Underground - druga emisija

feta

- 08:00 - Komentari(0) - Isprintaj

<< Arhiva >>