Divide by zero error

08.12.2006.

Za uvod jedan vitz:
Black holes are places where God divided by zero.

I tako, oduvijek smo znali da se ne može baš dijeliti s nulom. I prvi osnovnoškolski digitroni (TM by Buje) su na tu operaciju nabacili jedan E (kasnije se saznalo da to znači error, a ne 14(hex)). Kasnije se saznalo da dijeljenje s nulom ipak ima nekog kvazi smisla pa se dobije neka +-beskonačnost (dva nesmisla se pokrate pa je to još smisleno). No, ipak je bilo oblika gdje ni limes nije mogao pronaći svoju upotrebu. I znalo se da 0/0 (nula kroz nula) nije nešto pametno. Kako ništa podijeliti na nitijedan dio.
Ipak, engleski školarci znaju da se to može podijeliti, a kao rezultat se dobiva nullity (ništavilo je sasvim dobar prijevod, rekao bih), posebna "brojka" koja se nalazi izvan brojevnog pravca (?), a simbol joj izgleda kao veliko grčko slovo fi. I ne bi to bila vijest vrijedna spomena (zaboga, pa u Hrvatskoj je otkrivena supravodljivost na sobnoj temperaturi pa još nije izašlo u Natureu) da ju nije objavio BBC, a prenio i Slashdot, pa sam se zakačio zbog čiste vjerodostojnosti izvora, i još većeg razočaranja kad sam pogledao filmić. I zaista, čovjek na linku s BBC-a raspisuje neki dokaz na ploči, definira novi simbol, hvali se kako ni Pitagora ni Newton nisu to mogli podijeliti (pa kad nisu imali digitron!). Nisam matematičar, ali ovo je strašno.

In other news, Tannenbaum (of "computer networks" fame) zajedno sa studentom je smislio neki RFID pametni bloker i management alat koji može blokirati RFID zračenja u blizini nositelja uređaja, sve zbog privatnosti. Relativno beskoristan, ali zgodan uređaj, možda prvi te vrste koji će proizvesti ogroman broj sličnih. http://www.rfidguardian.org/.

<< Arhiva >>