Linux XP 2006 SR2

23.11.2006.

Surfam ja malo po shots.osdir.com, gledam što ima novog u eye-candy svijetu Linux desktopa, kad naiđem na link ka distribuciji koja se zove kao $subject. Rekoh, opet se netko zaigrao s Gimpom (nedajbože Photoshopom) pa to naliči na Windowse, ništa bitnog, već viđenog. No, Osdir je pouzdana institucija, ne bi si oni dozvolili nešto takvo, a kako idem dalje po slikama nalazim zaista gomilu promijenjenih desktop alata, Gimp, Photoshop... nekome bi trebalo dani da to sve nacrta. Tad me već zaintrigiralo, i uz konzultacije s Googleom i distrowatch.com vidim da zaista postoji distribucija koja se tako zove! Namijenjena je Rusima, bazirana na Red Hatu i Fedori te komercijalna (dostupan je ISO ako nekog zanima - teško :).
Onda sam se sjetio da postoji sličan projekt - Xandros, također komercijalna distribucija bazirana na Debianu koja vrlo naliči Windowsima XP.
Očito tržište postoji. Realno, da ja moram nekome složiti nešto za migraciju, a ne želim da me opet zove, ne bih previše razmišljao, jer ako će me netko zvati "gdje trebam kliknuti za ovo", a to neću moći naplatiti, naravno da im trebam ostaviti prijateljsku okolinu.
Linux-XP

Dosadni spammeri

13.11.2006.

Nedavno sam reaktivirao staru e-mail adresu koju sam koristio na nekim web stranicama i javljanju na Usenet. Unutar sat vremena otkad je postala aktivna (zapravo, alias na postojeću) na nju je stiglo par spamova?! A neaktivna valjda godinu dana! To se zove opsezni datamining :) Tko zna koliko su oni mejlova poslali "u prazno", a da nisu provjeravali povratnu informaciju. Jedan od spamova na koji sam se zakačio poslan je s legitimnog MTA ( njihov abuse kontaktiran) i kao takav nije podlegao graylistingu (inače, odlična metoda za ogromno smanjenje volumena spama). Spam je domaćeg karaktera i prodaje nekakvu poslovnu literaturu. Nemaju nikakav kontakt u Hrvatskoj, domena registrirana u Delawareu (offshore heaven, nije mi trebalo, ali dobro je znati), u Londonu je neki Office, zapravo nigdje naznake da je to hrvatska firma, osim što prodaju literaturu za hrvatske zakone. A ne mogu vjerovati da netko može napisati "mijeseca" umjesto mjeseca. Navikao sam se na "riječnik", ali ovo još nisam vidio. Toliko o prvom dojmu. Na hr.soc.zastita-kupaca razvila se rasprava o agenciji za zaštitu osobnih podataka i prijavi koju je netko uputio prema njoj glede lolica.net. Subject "Evo zeznuo sam spammere Lolica.net".
Ne želim staviti adresu od njih jer antireklama često povećava prihod firme, kao što se pokazalo na primjeru Hitna-pc-služba (pretražite google groups, legenda hrvatskog Useneta). Koliko god su ih pljuvali, tip zapošljava dodatne ljude.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>