Faros - Softver za Vaše poslovanje

četvrtak, 30.09.2010.

Softver kao usluga (SaaS)

Softver zasnovan na SaaS (Software as a Service) modelu se ne kupuje, već se plaća usluga njegovog korištenja. To omogućuje da plaćamo softver onoliko koliko ga stvarno koristimo, te da u svakom trenutku prilagođavamo broj korisnika sustava i opseg funkcija prema našim potrebama.

Zamislimo situaciju u kojoj se jedna tvrtka odlučuje za nabavu softvera za podršku svom poslovanju. U ovom primjeru ćemo prikazati nabavu tradicionalanog softvera koji još uvijek čini preko 90% udjela u našem poslovnom okruženju.

Najčešća zamka u kojoj se nađe dotična tvrtka je što zanemaruje dodatne troškove koji dolaze uz sam softver, a koji mogu višestruko povećati cijenu koštanja softvera. Prije same instalacije softvera potrebno je investirati u:
- Poslužitelj (server) na kojemu se nalazi aplikacija i baza podataka.
- Licence operativnog sustava i baze podataka (koje su u pravilu mnogo skuplje od poslovnog softvera domaće proizvodnje).
- Mrežnu infrastrukturu koja će omogućiti višekorisničko okruženje kroz povezanost radnih stanica i servera.
- Administracija tj. održavanje serverske i mrežne infrastrukture je nužno ukoliko želimo osigurati kontinuitet našeg poslovanja. Ovo je trošak koji je vrlo teško planirati, a većini manjih i srednjih tvrtki jednostavno nije isplativo
zapošljavati sistem administratora.
- Zaštita podataka je u zadnje vrijeme postala apsolutna potreba zbog sve veće vrijednosti informacija za poslovanje jedne tvrke. Ovdje je osim ulaganja u sustav za izradu sigurnosnih kopija podataka također imati i osobu koja se brine za nadzor i provedbu.

Ovo su samo neke od stvari na koje bi trebale ući u obzir prilikom odlučivanja o nabavi softvera za podršku vašem poslovanju, a koje se u obično stavljaju u drugi plan.

Što nam nudi softver zasnovan na SaaS modelu?
Prvo da objasnimo što je SaaS. Softver kao usluga (engl. Software as a Service) je model distribucije softvera u kojem proizvođač aplikativnog rješenja izrađuje aplikaciju, upravlja samom aplikacijom i okruženjem koje je podržava (hosting), a korisnicima je čini dostupnom putem mreže.
Najbitnija razlika softvera zasnovanog na SaaS modelu u odnosu na tradicionalni je u tome što se softver ne kupuje, već se plaća usluga njegovog korištenja. To omogućuje da plaćamo softver onoliko koliko ga stvarno koristimo, te da u svakom trenutku prilagođavamo broj korisnika sustava i opseg funkcija prema našim potrebama ili jednostavno otkažemo uslugu kada za njom više ne postoji potreba.

Karakteristike SaaS-a:
• Niži troškovi informatičke tehnologije – nema potrebe za kupnjom i održavanjem infrastrukture potrebne za uvođenje i održavanje lokalnog softvera. Dolazi do rezanja troškova za servere, instalaciju i nadzor internog IT-a
• Licenciranje na zahtjev – licenciranje po vremenu korištenja ili mjesečno/godišnje. Licenca se može otkazati u svakom trenutku.
• Ušteda vremena kod uvođenja – aplikacija je instalirana samo na serveru kod davatelja usluge, a pristupa se preko Interneta pa nema potrebe za instalacijom baze podataka i cijele infrastrukture vezane za aplikaciju.
• Jednostavnost isporuke i korisnička podrška – jednostavnost isporuke uz mogućnost pristupa naprednoj korisničkoj podršci bez ulaganja u vlastitu infrastrukturu.
• Mogućnost besplatnog korištenja na probni rok – mogućnost probnog korištenja bez potrebe za složenom aplikativnom instalacijom kod korisnika koja uključuje i bazu podataka.
• Dostupnost – pristup poslovnom sustavu s bilo kojeg mjesta koje posjeduje priključak na Internet u bilo koje vrijeme.
• Ekonomija mjerila – troškovi održavanja sustava po korisniku se smanjuju rastom broja korisnika jer svi koriste istu infrastrukturu.
• Nadzor – bolji je nadzor jer postoji centralizirani sustav koji daje visok stupanj sigurnosti i zaštite kroz kontrolu pristupa, čuvanje sigurnosnih kopija i zabranu neovlaštenog kopiranja.
• Sigurnost i ažuriranje podataka – backup (sigurnosna pohrana) i nadogradnja su jednostavni jer se o njima brine davatelj usluge bez potrebe za korisničkom intervencijom.
• Neposredan pristup posljednjim verzijama – nadogradnja novih verzija je kod SaaS tehnologije učestalija i lakša za implementaciju jer nije potrebno vršiti skupu i složenu nadogradnju verzije na svako korisničko računalo
• Pridruživanje interesnoj zajednici – tvrtke koje koriste SaaS tehnologiju čine interesnu zajednicu sa drugim tvrtkama, zajedničkim idejama pridonose poboljšanju kvalitete softvera.

Teorija i povijest SaaS-a

Razvoj računalnih mreža i telekomunikacija omogućuje vrlo brz prijenos informacija koje su dostupne sve većem broju korisnika. Danas je dovoljno imati jedno prijenosno računalo sa telekomunikacijskim pristupom internetu pa da se sa bilo kojeg mjesta može povezati sa cijelim svijetom. Osim pristupa informacijama, na taj se način može pristupiti i programima za
njihovu obradu, te ostalim programima i softverskim alatima namijenjenim najširem krugu korisnika. Te programe nije potrebno imati i nositi na svom računalu, već se oni u trenutku formiranja zahtjeva pokreću direktno s mreže.
Govorimo o najmodernijim tehnologijama gdje nosioc ili ponuđač rješenja korisnike na mreži opskrbljuje računalno orijentiranim servisima. Ovaj model naziva se često i On-demand Software ili Softver na Zahtjev, a danas je rasprostranjena krilatica SaaS - Software as a Service ili Softver kao Servis tj. Softver kao Usluga.
Osnovni cilj SaaS tehnologije je ponuda gotovih specifičnih aplikativnih rješenja koja Korisnici ne moraju više sami razvijati i održavati, a niti posjedovati, već ih mogu koristiti direktno na računalima Nosioca usluge putem mreže, realizacija je ideje takozvanog Service Bureau koju je već 1961. godine u svom čuvenom govoru na MIT-u iznio famozni John McCarthy.
Nakon punih 40 godina, sa nezamislivim razvojem računalnih i komunikacijskih tehnologija, ta se je ideja konačno i ostvarila.

30.09.2010. u 15:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



  rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Siječanj 2011 (2)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (4)
Rujan 2010 (4)



RIS d.o.o. on LinkedIn

Linkovi

Faros - Softver za Vaše poslovanje
www.faros.com.hr

RIS Software - Razvoj Informacijskih Sustava
www.ris.hr

MedCare - Zdravstvena njega za Vaše poslovanje
www.medcare.com.hr

Thin@ - Professional thin client solution for Clarion
www.thinetsolution.com

Wisdom...

No one has to change. Survival is optional. W. Edwards Deming

To improve is to change. To be perfect is to change often. Winston Churchill