P.P .... pojašnjenje prethodnog sna od strane jedne gospođe koja se bavi tim!

17 rujan 2011

Huh, evo me. dakle, tvoj san...

Meri, nije te lako dešifrirati i onaj tko bi pomislio da se s tobom može na brzinu jako bi se prevario.
Komplicirana si, nježna i divlja u isti mah i imaš pjesničkog dara. Znaš razmišljati u formi paradoksa i mogla bi osim poezije pisati i aforizme.

Blindirana kuća je tvoja osobnost, dakle na neki si se način zatvorila prema određenim životnim mogućnostima, podesila svoju percepciju da ne primjećuješ stvari koje bi te mogle podsjećati na traumatične trenutke iz prošlosti.
Ipak, proživljavaš ih opet u snovima, što je inače čest slučaj kod žrtava silovanja. Radi se o samoizgrađivanju ili samopodešavanju podsvijesti, da bi mogla normalno funkcionirati usprkos bolnim ožiljcima koje nosiš u duši.

Napoznati muškarac u ženskim snovima je animus, on predstavlja muški princip u ženi i nerijetko predskazuje, u simboličkom vidu, što će sanjačica raditi na javi u predstojećem životnom periodu.
Tvoj je animus negativan, silovatelj i ubojica.
Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da bi se ti prema ženama mogla ponašati kao Modrobradi iz bajke, podčinjavati ih svojoj volji, ubijati (u pojam?) i bacati na hrpu. A ujedno, na neobičan način podsticati svoju vlastitu i njihovu kreativnost (vječni sjaj zvijezda).
Međutim, ovo je presložena snivana scena da bi se mogla tako jednostavno odrediti.
Kod žrtava nasilja gotovo uvijek, bar jednim dijelom, dolazi do introjekcije. To je princip pounutarnjenja ili usvajanja. Npr. ako smo proživjeli tešku patnju, skloni smo razviti stav da je patnja u životu neizbježna I normalna, eto to je otprilike introjekcija, a ekstremni primjer je kad se žrtva sama transformira u nasilnika.
Ali, to je ono što ti nikad nećeš postati.
Jer, ti si savladala Modrobradog. Kad si u snu ubila silovatelja, ti si dokinula mogućnost da se pomiriš s nasiljem i da postaneš bešćutna kao on.
Dakle, u tebi, zbog introjekcije postoji nasilni impuls, želja da ponekad povrijediš, ali ti znaš efikasno eliminirati tu sklonost.
Likvidacija silovatelja ne samo da signalizira da si prevladala svoju nekadašnju ranjivost I da nikada više nećeš biti žrtva, nego istovremeno znači da nećeš dozvoliti da netko postane tvojom žrtvom.
Snivani silovatelj je dio tebe, to je negativna emocija koja je usađena u tebe. Ona je veoma slojevita, sastoji se od straha, bola, mržnje, bijesa I krivice.
Vješanje žrtava silovanja u snu predstavlja kaznu za moralni prijestup. Da, nažalost, veoma često se žrtva srami umjesto nasilnika i osjeća se krivom.
No, I tu ćeš komponentu uspješno eliminirati. Afirmirat ćeš želju svog srca, nećeš dozvoliti da krivica truje tvoju raskošno strastvenu prirodu.

Međutim, fizičkom eliminacijom odradila si tek prvi dio čišćenja, dalje se odvija kroz proces sazrijevanja, različiti gradovi kroz koje prolaziš simboliziraju životni put, te intelektualni I etički razvoj (efektna meditacija o egoizmu I skromnosti).
Mjesto ‘gdje druge prosuđujemo po njihovom ponašanju ,jedino sebe vrijednujemo prema namjerama’ je naša duša, dakle tvoje sazrijevanje uključuje I samospoznaju, osviješćivanje vlastitih psihičkih procesa.
‘Spoznaj samog sebe’ poznata je filozofska maksima, u tvom snu prisutna je i težnja za usvajanjem kulturnih vrijednosti.

Dio sna gdje šetaš na kiši predstavlja odrađivanje tuge, svjesna si da je moraš s vremena na vrijeme otpustiti iz sebe, dopustiti sebi suze I po potrebi se zatvoriti u sebe, pa makar se takvi trenuci nepovoljno odrazili na komunikaciju s drugima (rain man).
Moguće je iščitati taj dio sna i u smislu da te T. na neki način razočarala, da te nije u potpunosti razumjela. Nisi doživjela željenu misaonu i emotivnu dubinu u interakciji s njom i otuda sklonost povlačenju - ne odazivaš se na tel. poziv i ne obazireš se na njenu prisutnost (ne okreći se sine). Dakle, ne zadovoljavaš se površnim relacijama, želiš ostvariti duboke i značajne odnose, prijateljske i/ili ljubavničke.

Zadnji dio sna, gdje se budiš na kauču u duštvu osoba koje više nisu među živima, jednim je dijelom nostalgično prisjećanje na period druženja s dragim prijateljima, kad si se osjećala prihvaćenom i sretnom, ali aludira na još nešto.
Kauč, kao i krevet, u snovima obično simbolizira seks.
Kava i pelinkovac su gorki, dakle to je gorčina koja i dalje postoji u tebi i kvari ti trenutke koji bi trebali biti slatki, toliko da ponekad osjećaš odvratnost (povraćanje).
Ono što je dobro i obećavajuće, to je što se ta snivana reakcija odvija u situaciji čiji su akteri pokojne osobe.
To znači da je rečeni negativni impuls u procesu odumiranja, da se oporavljaš i akumuliraš novu životnu energiju. Ujedno si na putu da osvijestiš značenje navedenog emotivnog obrasca I da ovladaš njime, tj. nećeš više dopustiti da nešto loše što se desilo u prošlosti zagađuje momente kad ti se pruža prilika da uživaš u životnim radostima.

Cjelokupni san predstavlja uspješno odrađivanje proživljene traume, ti u snu nisi samo pjesnikinja, nego i svoj vlastiti psihoterapeut.

( Hvala puna Inga)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.