subota, 08.10.2005.

Uvod

Postojeći izborni sustav nije u potpunosti zadovoljavajući jer je baziran na biranju zastupnika (posrednika) koji onda o svemu odlučuju u ime svojih birača. Stoga odlučih pokrenuti, ajmo reć, inicijativu za pokretanje projekta koji će, za one koji to žele, omogućiti neposredno odlučivanje pomoću informatičke infrastrukture, u prvom redu interneta, a možda i nekih drugih e-medija.

Projekt je namjenjen onima koji ne žele kandidirati zastupnika koji će donositi odluke umjesto njih, a bazira se na izgradnji sučelja preko kojega bi građani koji se za to (na izborima) opredjele mogli predlagati i glasovati o svakoj pojedinoj stvari, s tim da se rezultat takvog glasovanja računa kao glas određenog broja zastupnika (eZastupnika), ovisno o broju građana koji se odluče za takav način glasovanja. Ponajprije, primjena projekta bi bila kod donošenja odluka u Saboru RH, a primjenjiv je i na bilo koje drugo državno tijelo.

Obzirom na nepostojanje pravnog temelja koji bi to omogućio, ideja je u prvoj fazi formirati nezavisne liste čiji bi kandidati bili Pravilnikom obavezni glasovati prema rezultatima glasovanja nastalih obradom glasova građana. U drugoj fazi potrebno je donjeti (izglasati) zakon na temelju kojega će se informatički sustav iz prve faze povezati s postojećim IS-om Sabora.

Pozivam sve zainteresirane da se uključe i daju svojam mišljenja. U prvom redu tražim kandidate za formiranje listi, kao i one koji žele sudjelovati u izgradnji sučelja. Nakon formiranje prve liste započeti će se sa izgradnjom sučelja za glasovanje (vidi milestoneove lijevo - boldano je ono što je u toku, italic je ono što je gotovo ;) ). Dobrodošle su i tvrtke koje su voljne ustupiti na korištenje potrebnu informatičku infrastrukturu.

- 16:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #