europska unija da ili ne

< lipanj, 2011  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (9)

Komentari On/Off

Opis bloga
Europska unija - njene dobre i lose strane


BROJAČ POSJETA
Free Web Counter
Free Web Counter


glitter-graphics.com

02.06.2011., četvrtak- 12:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.06.2011., srijeda

Komunikacija o EU s građanima praktički ne postoji i upravo tu treba izgrađivati jedan dijalog s građanima.

Ne u smislu propagande Europe u kojoj bi se samo pozitivno govorilo o onome što EU dobro donosi nego treba razgovarati s građanima o onome što jesu njihovi strahovi, sumnje, problemi vezani za članstvo u EU, koji su ponekad opravdani, ponekad neopravdani. O svakom od tih pitanja se treba razgovarati na jedan otvoreni način u čemu i mediji trebaju pomoći. To nije posao samo za jedno ministarstvo, za jednu vladu ili jedan parlament. To mora biti posao u kojem su uključeni i mediji i udruge civilnog društva, znači jedan širok europski komunikacijski prostor se u Hrvatskoj treba otvoriti. To sve treba učiniti s ciljem da građanin, kad se nađe pred referendumskim listićem na kojem treba zaokružiti "EU da" ili "ne", da ima jasno izgrađenu sliku na temelju svih informacija koje je mogao dobiti u međuvremenu o hrvatskom članstvu u EU i utjecaju tog članstva na njega osobno, na njegovu obitelj, njegovo susjedstvo, radno mjesto, regiju... Tek sa svim tim informacijama koje je prethodno morao prikupiti, tek na njima može temeljiti i donijeti svoju suverenu odluku kad bude odlučivao o članstvu u EU. Približan postotak ispitanika neodlučan je i u vezi s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, s time da pozitivan stav prema toj integraciji ima 51 posto građana, upravo onoliko koliko će biti potrebno na referendumu nakon što Hrvatska napokon završi pregovore i dobije zeleno svjetlo za punopravno članstvo.Bez referenduma". Istovremeno u hrvatskoj javnosti pada podrška EU. Najnovije ankete pokazuju zabrinjavajući trend, Ankete bilježe sve veći broj euroskeptika, ali ne detektiraju konkretne razloge njihovu nepovjerenju u EU. Konstantno raste i broj neodlučnih. Stručnjaci podsjećaju da je i u mnogim novim članicama Unije podrška javnosti padala kako su pregovori odmicali i približavao se datum priključenja.
U pokušaju shvaćanja stavova stanovnika u Hrvatskoj prema ulasku u Europsku uniju možda je najbolje početi od samih krajnosti, od radikalno suprostavljenih stajališta. Za ili protiv, euro-optimisti ili euro-skeptici.

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

EUROOPTIMISTI

I dok skeptici pričaju priču koja vodi getoizaciji, euro-optimisti smatraju da će samim ulaskom u EU svi problemi biti riješeni.
Pravna država bi po njihovom scenariju momentalno profunkcionirala, manjinska opredjeljenja bi bila u potpunosti društveno prihvaćena, a problem zapošljavanja bi netragom nestao. One su karakteristične za mlade koji smatraju da će se situacija promijeniti nabolje ulaskom Hrvatske u Uniju.
Gospodarski rast, mir, sigurnost i stabilnost, pristup sredstvima iz izdašnih fondova Europske unije, mobilnost ljudi u procesu obrazovanja, bolje poslovne mogućnosti i porast izravnih stranih ulaganja, ravnoteža prava i obveza, te sudjelovanje u donošenju odluka - što sve u konačnici vodi u bolji životni standard građana. Otvaranje granica, ulazak na slobodno europsko tržište rada, kapitala i robe, strukturalne reforme u školstvu, zdravstvu, prilagodba zakonodavstva koje bi trebalo svesti korupciju na najmanju moguću mjeru, pravosudne reforme i, u konačnici, uvođenje nove jedinstvene valute u budućnosti odrazit će se vrlo konkretno na potrošačku moć, životno blagostanje i novčanike građana Hrvatske. Prema provedenim anketama, to su glavne prednosti koje Hrvati navode kad ih pitaju o blagodatima europskog integriranja- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se