europska unija da ili ne

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (9)

Komentari On/Off

Opis bloga
Europska unija - njene dobre i lose strane


BROJAČ POSJETA
Free Web Counter
Free Web Counter


glitter-graphics.com

15.05.2011., nedjelja

EUROSKEPTICI

NE U EU Euroskepticizam nije određen humanim kapitalom (obrazovanjem), niti osobnim (ne)uspjehom tijekom tranzicijskih godina.
Upućuje li to na zaključak prema kojemu se percepcija EU u nas temelji na iracionalnim motivima i bizarnim situacijskim utjecajima ?

Građani sude o integraciji do koje još nije došlo i o Europskoj uniji koju ne poznaju – prema približnom mehanizmu iskustva. Oni naime sude o EU, prema institucijama koje poznaju, a to su domaće državne institucije kojima građani – malo vjeruju.
Mladi koji se protive ulasku u EU jasno izražavaju svoje stavove: kao prvo, možete zaboraviti na hrvatski jezik; što ste pričali, pričali ste, od sada samo na engleskom. Drugo, domaći sir, masline, pršut - zaboravite! U EU se jede bezukusna, zapakirana, industrijska hrana. Treće, pripremite se da ljetujete na stranim hrvatskim otocima.

Najprije, to su strahovi od političkih promjena. Oni se izražavaju u strahu od gubitka suvereniteta, političke neizvjesnosti i slično. Zatim je tu strah od gubitka kulture, vlastitog identiteta i jezika, dok je treći strah od ekonomske kolonizacije. Njega karakterizira mišljenje da će ulaskom u EU doći do eksploatacije različitih resursa u Hrvatskoj, rasprodaje otoka, nekretnina i slično, uništenja određenih proizvoda i pada ekonomskog standarda.
Naposljetku, uočen je strah od ugrožavanja nacionalnog ponosa u kojem se jednim dijelom očituje strah od prestrogih kriterija, da će naime EU nametnuti tako stroge kriterije da će doći do uništenja domaćih proizvoda i poljoprivrede, dok drugi strahuju od redefiniranja prošlosti odnosno toga da će doći do kriminalizacije domovinskog rata, porasta bezakonja, dakle da će nam ulaskom u EU biti nametnuti određeni proizvoljni kriteriji.

Ponekom se može učiniti kako EU na Hrvatsku primjenjuje dvostruka mjerila što ne može biti razlog za odustajanje od članstva jer je upravo ulazak u EU jedina garancija Hrvatske da se na nju više neće primjenjivati takva dvostruka mjerila.

Za Hrvatsku je važno da interes pristupanja u EU nema stranačkih predznaka jer ulazak u članstvo treba biti uvjerljivo i lijevom i desnom političkom krilu.

- 18:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.