europska unija da ili ne

  travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (9)

Komentari On/Off

Opis bloga
Europska unija - njene dobre i lose strane


BROJAČ POSJETA
Free Web Counter
Free Web Counter


glitter-graphics.com

22.04.2011., petak

ZAŠTO BI HRVATSKA TREBALA UĆI U EU?


POLITIČKI ARGUMENTI
Pitanje ulaska u EU je pitanje osiguravanja ravnopravnog statusa Hrvatske u odnosu na države članice EU te bi se i neki od bitnih problema s kojima se Hrvatska suočava u odnosima s državama susjedima lakše rješavali kad bi se imao status države članice. Tako bi u svakom slučaju članstvo u EU za Hrvatsku bilo dodana vrijednost za promicanje i zaštitu svojih državnih interesa.

SIGURNOSNA PITANJA
Govoreći o argumenata zašto bi Hrvatska trebala ući u EU, osvrnit ćemo se i na kategoriju sigurnosnih pitanja jer EU daje visoku individualnu i kolektivnu sigurnost zajedno s članstvom u NATO-u. Članstvo u EU ujedno znači i putovanje Europom bez granica uz istodobni visok stupanj zaštite vanjske granice te iste Europe što znači i podizanje razine obrane od ilegalnih migracija i svih ostalih oblika nelegalnih prekograničnih aktivnosti od krijumčarenja droga i ljudi pa sve do međunarodnog organiziranog kriminala.

Svakako je važno i pitanje viza jer danas državljani Hrvatske mogu putovati u bilo koju zemlju od 27 država članica EU bez viza a u Sloveniju, Mađarsku i Italiju samo s osobnim iskaznicama.
NACIONALNI IDENTITET I SUVERENITET
Najčešće spominjani argument kako se svatko može uvjeriti da gubitak nacionalnog identiteta ne postoji u državama članicama EU ako posjeti bilo koju od država članica.

Činjenica jest da se svaka država pristupajući EU odriče jednog malog dijela svojeg suvereniteta ali istodobno dobija kolektivni suverenitet Unije u kojem su sinergijski ugrađeni i postoci suvereniteta svih država članica.
Kad bi članstvo u EU doista značilo odustajanje od suvereniteta tog se sigurno ne bi odrekle jedna Njemačka ili Francuska kao ni Češka ili pak Litvanija. Upravo je suprotno, ulazak u EU potvrda je vlastitog suvereniteta kroz ravnopravno sudjelovanje u donošenju odluka kroz preuzimanje obveza i povlastica koje donosi članstvo u EU.

- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.