Europska štorija o Hrvatskoj

srijeda, 27.03.2013.

Ma o čemu ovi pričaju, kakvi su to opet izbori 14.travnja?Manje od 3 tjedna nas dijele od prvih hrvatskih izbora zastupnika za europarlament. Kako su moji interesi usko vezani uz međunarodne odnose s naglaskom na europske integracije, entuzijastično sam se dala u pručavanje istih. Istražujem liste, proučavam izborni zakon, googlam kandidate, pitam, pričam, maltretiram ljude da vidim kako dišu po tom pitanju. I što sam saznala? Saznala sam da ljude oko mene, prosječne građane, to uopće ne zanima, ili znaju vrlo malo o tome.

Zato se odlučih za ovaj blog. Hrvatska ulazi u Europsku Uniju, mnogo toga će se za Hrvate promijeniti. Veoma je bitno da građani budu informirani o tim promjenama na vrijeme. Iz tog razloga, pokušati ću približiti neke stvari vezane uz europsku priču prosječnom građaninu, na što jednostavniji način. Kako se ono kaže, da i „dite razumi“. Kad se već Vlada RH ne trudi informirati svoje građane što se događa po tom pitanju, hajde da probam ja. Nek' vas i 10 ovo pročita i sazna nešto novo ili se zainteresira za to područje, za mene je uspjeh.

Odmah na početku ove moje blogovske karijere da se izjasnim, iako danas to baš nije popularno reći, ja sam eurofil. Neki će možda odmah nakon ove rečenice kliknuti na crveni iksić u desnom kutu svoga pretraživača. Neka. Svoje stavove ne volim skrivati, rado ih dijelim, diskutiram sa ljudima koji misle suprotno, i mijenjam ako me netko argumentirano uvjeri da sam u krivu.

Ne, ne mislim da je EU bajna tvorevina koja će nas izbaviti iz svih naših nedaća i stvoriti od Lijepe naše novu Švicarsku. Dapače, mislim da barem 50% stvari tamo gore treba mijenjati. Ali uzimajući u obzir rastuće svjetske sile BRICS-a(Brazil, Rusija, India, Kina, Južna Amerika), mišljenja sam da je za nas Europljane(a i mi Hrvati smo, hajmo reć', Europljani), i ovakva EU dobra i jedina solucija da opstanemo kao kultura, ali i kao konkurentna svjetska velesila.

Možda se pitate "ma zašto ova uopće o ovome sada priča?" Pa referendum je gotov, ne treba više nikog uvjeravati da je dobro ući u EU, odlučeno je. E, ja se ne slažem se s takvim, tipično političkim stavom. Iako je odlučeno, i Hrvatska u EU ulazi, slagao se netko s time ili ne, mišljenja sam da je jako važno da građani znaju zašto je ulazak od interesa za sve Hrvate u kontekstu cijele europske i globalne priče.

Ovaj blog nije otvoren kako bih vas u nešto uvjerila, već kako bih informirala, podijelila neka svoja mišljenja i stavove, ali i kroz komentare saznala vaše stavove, brige, nedoumice, i usput možda i uspjela pomoći odgovoriti na pokoje pitanje a možda i nekog zainteresirala za europsku priču i našu ulogu u njoj. S druge strane, mislim da je mnogo glava pametnije od jedne, te se nadam da će mi i vaša razmišljanja pomoći da dođem do nekih novih spoznaja.

Kroz slijedećih nekoliko tjedana, pokušati ću objasniti rad europskog parlamenta, zadaće zastupnika(uskoro i hrvatskih), te važnost nadolazećih izbora zastupnika za europski parlament. A kasnije, kad izbori prođu? Kasnije ću pisati ovisno o tome gdje nas hrvatski put u Europi odvede.

U slijedećem postu moći ćete saznati nešto više o radu europskog parlamenta, čije zastupnike uskoro odabiremo na izborima 14.travnja 2013.

Oznake: EU parlament, EU, izbori 2013, Hrvatska, Politika i mediji

27.03.2013. u 14:22 • 2 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2013  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Svrha ovog bloga je informiranje hrvatskih građana o radu europskih institucija, njihovom značaju za Hrvatsku, te o ulozi hrvatske politike u kreiranju politika Europske Unije.

Linkovi