30.07.2007., ponedjeljak

Ponekad treba izgubiti novčanik

jer onda postoji šansa da upoznaš dobre ljude.
Jutros mi je mlađa kći krenula s prijateljicama u Malinsku. Čim su stigle, kupile su u dućanu pecivo, a onda predale prtljagu i sve nepotrebne stvari prijateljičinom stricu koji ih je dočekao. Stric je s prtljagom u autu krenuo kući, a vesele curke sa svojim kroasanima ravno na plažu. Sve je bilo idealno, bar se tako činilo.
U to vrijeme u onom istom dućanu nepoznati strani turisti ugledali su na podu iza blagajne odeblji novčanik. U njemu je bilo 600 kn i svi živi dokumenti koje punoljetna osoba može imati. To je naša Ljubica svoj novčanik ispustila na pod promašivši džep svoga ruksaka.
Nepoznati strani turisti nisu imali drugih nauma osim jednog jedinog: pošli su na policiju i novčanik predali dežurnom policajcu. Novčanik je primio policijski službenik Branko Očko.
Policija vjerojatno ima rutinu u tim stvarima, ali g. Očko je učinio mnogo više. U iduća dva sata okrenuo je bezbroj telefonskih brojeva dok napokon nekako nije došao do naše starije kćeri ovdje u Zagrebu. Objasnio o čemu se radi i čak ostavio svoj privatni telefonski broj. Dalje je bilo lako. Nekako se sve iskoordiniralo i za pola sata g. Očko je našoj Ljubici osobno vratio novčanik s kompletnim sadržajem. Nije mu bilo teško da ga sam donese u vikendicu Ljubičine prijateljice. Hepiend!
Nazvao sam g. Očka na onaj telefonski broj da mu se i osobno zahvalim. Pogađate da je reagirao skromno. Čak se on meni zahvaljivao na pozivu. Eto, pa vi sad recite.
A ja bih i onim nepoznatim stranim turistima i policajcu Branku Očku želio reći veliko, veliko HVALA!

- 16:09 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ZAN2240

ZAN2240 je doveden u našu kuću u ljetnom prijelaznom roku da nadomjesti gubitak starog Iskrinog usisivača koji je karijeru nastavio u izdvojenoj stambenoj jedinici.
Objektivno govoreći, ZAN2240 je jadan. Gotovo bi se moglo reći, smeće. Problem je u tome što bi ZAN2240 trebao usisavati, ne predstavljati smeće.
ZAN2240 je lijepo dizajniran, više onako kao neki bumbox, divne krasnaje boje, zavidnih ergonomskih kvaliteta, malen i lagan, možda mu je jedina mana to što ne usisava dobro.
Gledajte: naš stari Iskrin aparat je za njega kao neki iberstroj. Kud je Iskra prošla, tu trava više nije rasla. Plus, poslije upotrebe ste u prašnjavoj Iskrinoj utrobi pronašli sve što ste proteklih dana neoprezno izgubili: 1 pikulu, 1 lego prozorčić, 2 AAA baterije, 20 lipa i 1 skakača iz džepne šah garniture.
A ovaj ZAN2240 ne usisasava ni zrak! Piše na njemu da je jak 1400 W. Tih 1400 W mora bit da su kupljeni u pola cijene negde ispod pulta. Jer ZAN2240 je u svom poslu uspješan kao naš predsjednik kućnog savjeta.
Neka vas ne zavara to što ZAN2240 dolazi iz ugledne ZAN obitelji. Sjetite se Dubravke Jusić, Jordija Cruiffa i Georgea W. Busha!
Sutra idem kupiti novi usisavač. Najviše bih volio onakav hotelski kao iz Kluzoa kakav može usisati i papigu skupa s perjem. Pa da ga doma uštekam i naslađujem se gledajući kako usisava ZAN2240. U kupovinu ću ponijeti šaku riže, 6 dag oštrog brašna, dvije polovice bronhi bombona, nekoliko onih glistica koje nastaju od uporabe gumice za brisanje, 6-7 klamerica i još sve čega se sjetim. Sve ću to lijepo sasuti pred ljubaznog prodavača koji će mi onda demonstrirati snagu strojeva iz svog asortimana. Znam da ZAN2240 neće biti niti na klupi za rezerve.

- 02:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.07.2007., srijeda

Svijet oko nas

Gepard je najbrži četveronožac.
Plavetni kit teži kao 700 dobro utovljenih svinja.
Računa se da je prosječna snaga jednog čovjeka 100 W.
Francuz Niepce je izumio fotografiju, a postupak je usavršio drugi njegov zemljak Daguerre.
1874. pronađen je prašak DDT koji tamani gamad.
Bečki učenjak Landsteiner utvrdio je da krv svih ljudi nije ista.
Najviši Jugoslaven, Vehbo Ferhatović iz Novog Pazara, narastao je 232 cm.
1870. izumljen je celuloid. Iste godine Francuz Monier je pronašao beton.

Sve to i još puno puno više naučio sam iz enciklopedije za djecu i omladinu Svijet oko nas. A bolje mi je da i ne spominjem sve ono što sam iz nje naučio i onda nemarno zaboravio.
Svijet oko nas je svakako bio najvažnija knjiga moga djetinjstva. Zamjena za TV, radio i kompjuter. To je bio moj laptop iz 1967 u izdanju Školske knjige.
Jučer sam u nekom velikom spremanju ponovo dohvatio ta dva tvrdoukoričena optimistično ilustrirana sveska. Naravno da se veliko spremanje pretvorilo u veliko čitanje. Izazov je bio neodoljiv. Naprosto sam morao provjeriti koliko katova je imao prvi neboder, koliki je životni vijek muhe i kako izgledaju narodne nošnje naših naroda i narodnosti.

Najbolja stvar u Svijetu oko nas je kako su autori uspjeli pogoditi koliko smo mi, djeca, u stanju razumjeti. Sve je napisano baš po mjeri dječje glave. Dobro, nešto je i malo teško, ali vjerujte, vrijedi truda. Jučer sam se razveselio kad sam čitao kako je Eratosten izračunao opseg Zemlje. Ako imate svoj primjerak, provjerite pod natuknicom ZEMLJA.
Druga najbolja stvar su ilustracije. U Svijetu oko nas možete proučiti poprečni presjek svega što postoji: nebodera, čovjeka, rudnika, podmornice. Npr. na slici koja prikazuje poprečni presjek mora nalaze se ribič-udičar, čamac, brod koji tone, brodolomci, koralji, naprave za vađenje koralja, hobotnica, ronilac spužvar, moruzgva, lignja, trp, alga i još čudo toga.

Kao i u svakoj enciklopediji, i u Svijetu oko nas ima stvari koje nisu bile baš posebno inspirativne. Opet, bili smo dovoljno razumni da shvatimo kako se neke temeljne stvari o SFRJ i našem društvenom uređenju jednostavno moraju znati. Evo, da se podsjetite:
ŠTAFETA MLADOSTI. U maju 1945. god. narodi Jugoslavije izrazili su na poseban način svoju ljubav prema drugu Titu. Na njegov rođendan, 25. maja, predane su mu u Zagrebu štafetne palice s pozdravima i čestitkama iz svih naših krajeva. … Taj se lijep i zanimljiv običaj održao i slijedećih godina. … Velika je čast i odlikovanje biti nosilac štafetne palice. One su izrađene najčešće od drveta, kovine, stakla ili druge tvari. Lijepo su ukrašene ili izrezbarene, a u njihovu šupljinu se smjesti lijepim slovima ispisana srdačna čestitka drugu Titu.
SAVEZ PIONIRA. Svake godine 29. novembra, na Dan Republike, primaju se učenici prvog razreda osnovne škole u dječju organizaciju Savez pionira. Pred starijim pionirima, pred pionirskom i državnom zastavom, novi pioniri svečano obećavaju da će izvršavati sve zadatke koje od njih traži organizacija pionira. U znak da su postali pioniri, vezuju im crvenu maramu oko vrata…. Pioniri u svojoj organizaciji provode vedro i bogato djetinjstvo.

Onda, bilo je i članaka koji nas nisu nešto posebno naučili, ali smo voljeli vidjeti napismeno ono što smo i sami nekako znali dokučiti. Poput:
OPHOĐENJE MEĐU LJUDIMA. Na ulici treba hodati pažljivo, a ne zvjerati na sve strane. Ne guraj se bezobzirno i ne budi bučan. … Ne guraj se u vlak, autobus, tramvaj, parobrod, pred kinematografima i drugdje, već stani u red. Naročito je ružno urezivati svoje ime u zidove starih gradova ili se potpisivati po starim slikama.
GMAZOVI. Naša najčešća neotrovna zmija je bjelouška. Negdje je drže u kući umjesto mačke da tamani miševe.
SAOBRAĆAJ. Svaki auto mora imati i svjetleći pokazivač smjera (žmigavac) da ostali vozači i pješaci vide kamo će auto skrenuti. Tako je otpala potreba da se daju zvučni signali sirenom, a time je znatno smanjena buka na ulicama.

Meni su ipak najbolji od najboljih bili članci o postojećim i budućim tehnološkim te znanstvenim otkrićima. Rasplamsavali su mi maštu i ulijevali vjeru u novo doba.
ELEKTRIČNA ENERGIJA. Pranje rublja je mučan posao. Danas se sve više upotrebljava stroj za pranje rublja. Ti strojevi mogu imati i uređaj za izažimanje, a ponekad i za sušenje rublja.
TELEVIZIJA. Najbolje je da televizor smjestimo u kut sobe, uza zid na kojem su prozori, i to oko 1 m iznad poda. Preko ekrana se mogu staviti filtri od plastike, pa je tada gledanje ugodnije, bez treperenja i bljeskanja.
RADIO. Odašiljanje radio programa vrše radio stanice. To su zgrade s mnogo ureda i mnogo namještenika. Najvažnija prostorija u radio stanici je studio. Odatle se u svijet emitiraju vijesti, predavanja, muzika i dr. Studio je osiguran tako da u njega ne dopre buka izvana. Sva su vrata dvostruka i obložena, a prozora i nema.
AUTOMATI. Ima raznih tipova elektronskih računskih strojeva. To su uređaji koji ispunjavaju velik dio dvorane. Najveći od njih teže i preko 40 tona, a sastoje se od čitavog niza strojeva s nekoliko tisuća elektronskih cijevi, više stotina kilometara električnih vodova, preko stotinu magnetskih vrpci i drugih uređaja. Oni primaju podatke, provjeravaju ih, računaju, pišu, daju štampane podatke.

Eto. Možete se vi sad smješkati. Smješkam se i ja jer sve mi je ovo slatko. Samo što su meni bile predragocjene sve te teorijske spoznaje o veš-mašini, televizoru i računalu od 40 t jer iste nisam imao prilike vidjeti uživo.
Svoja dva sveska Svijeta oko nas ne bih se odrekao ni pod prisilom. Nema veze ako faktografija baš više i ne drži svu vodu. Uostalom, s tim se muče i pisane enciklopedije za odrasle. A opet, jeste li znali da u oceanskim dubinama živi riba hijasmodus niger koja ima tako rastežljivo ždrijelo i želudac da može progutati i ribu veću od sebe? Ako niste, to vam je zato što ste propustili pročitati RIBE.

Svijet oko nas je priredio Juraj Bukša, a suradnici su mu bili Josip Busija, Viktor Cvitan, dr. Dragutin Franković, Mladen Koritnik, Danica Nola, Viktor Pongrac i ekipa ilustratora. Oni su bili Wikipedia, Discovery Chanel i Đelo Hadžiselimović mog djetinjstva. Za to im se lijepo zahvaljujem.

- 10:52 - Komentari (13) - Isprintaj - #

24.07.2007., utorak

Što se čeka?

U travnju 2001. u Parizu na prelijepom Place de Vosges prvi put sam vidio grijače na terasama kafića. To su oni divni uređaji koji nam omogućuju da sjedimo na otvorenom i uživamo u kavici i prolaznicima i prije nego nas ogrije svibanjsko sunce. Nije trebalo dugo da i naši kafići prigrle taj koristan izum. Danas već iste takve grijače imamo i u Tangenti i u Ekvadoru i Kod dva brata i uopće u svakom kafiću koji radi na sebi.

U žarkom srpnju 2007. bili smo u posjeti prijateljima u Budimpešti (Stonesi included :)))) )
Vrućina je bila bizarna. Tih dana je službena temperatura u Budimpešti bila 44 celzijusa, a Budimpešta je postala glavni grad Sahare. Zrak je bio toliko spržen da bi nakon pola sata šetnje i Gatuso tražio zamjenu, eto, toliko je bilo vrelo.
E sad, vjerovali ili ne, budimpeštanski kafedžije su i tome doskočili. Oni poduzetniji su opkolili terase svojih kafića baterijama ventilatora koji spojeni s nekakvim navodnjavanjem raspršuju po gostima vodenu prašinu. Efekt je predivan. Sjediš vani, gledaš svijet kako se vrti, i piješ zasluženo pivo uronjen u vodenu i osvježavajuću mikroklimu. Uživaš. Ne znam jesu li Mađari to sami smislili ili su prepisali od nekog, ali da su agilni, jesu.
Nadam se da je glas o ovim uličnim klima anlage uređajima dospio i do domaćih ugostitelja. Jedva čekam da ih vidim idućeg srpnja i u domaji.
Zato, dragi ugostitelji, u akciju.

P.S.
Isto kao i Beogradu, Jagger i u Budimpešti svojoj pratećoj vokalistici objavio (samo ovaj put na mađarskom): "Lepa ti je suknja, ružne su ti sandale".
A i prateća vokalistica i Jagger i Stonesi su bili ... ono, baš super.



- 00:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.07.2007., nedjelja

Stankoviću, sjedni, 1!

Kolega Stankoviću,
imali ste gosta zgodnog, pametnog, zanimljivog i sjajnog. Što ste vi učinili, to je otprilike kao promašiti prazna vrata u 89. minuti.
Nenada ste mogli pustiti da priča o sebi, o svojoj naobrazbi, o svojim interesima, o bivšim i budućim poslovima, o prirodi i društvu, o knjigama … Vjerujte, o bilo čemu da ste ga pitali dobili bismo predivnu emisiju. A vi, kolega Stankoviću, pustili pola sata svog lošeg dokumentarca, a onda ispitivali rutinski i odveli razgovor u bezvezne stereotipe.
Film vam je bio preloš potez. Svakog nedotupavog političara pustite da priča do mile volje i još mu dodatno pomažete. Sad konačno dobijete gosta koji ima nešto za reći, plus puno je zgodniji od tih vaših političara, i onda ga maknete s ekrana da biste nam pokazali svoj uradak.

Kad ste se vratili (prethodno ubivši svaki ritam i draž razgovora), počeli ste inzistirati na stvarima koje ni Nenad ni mi svi skupa ne možemo riješiti. Još bih vam ja to i oprostio da ste bar malo mara uložili u ovu emisiju. Da ste se malo interesirali mogli ste shvatiti da imate sugovornika za 5.
Ovako, čista jedinica!
I nećete je ispraviti samo tako.


- 15:28 - Komentari (15) - Isprintaj - #

14.07.2007., subota

Sva sreća da je tjedan pri kraju

Specijalno vaspitanje.
Prošloga ljeta izašao Višnjić u grad da se opusti, iako inače "nema potrebu varati svoju ženu".
DNK izvođenje dokaza o očinstvu će se obavit uskoro, no dr. Goran je već izgradio svoju odgojnu platformu. "Jednoga dana kad ona odraste može slobodno doći k meni na razgovor, a bude li odrasla u pristojno stvorenje, ne vidim razloga da ne budemo u dobrim odnosima."
Also sprach Goran Višnjić.

Blago budalama.
U tragičnom padu helikoptera u Vukovaru tri su osobe poginule, a više ih je ozlijeđeno. Među teže ozlijeđenima je i kopilot, natporučnik Stjepan Sabljić. Kaže Jutarnji od 12.7. na str 13 u članku kojeg je potpisalo 3 (slovima: troje) novinara: "riječ je o bratu M. Sabljića, koji je nastupao u Big Brotheru".
Pitao sam se jesu li to troje novinara idioti svaki za sebe ili samo kad su na okupu?

Junak dana.
Zagrepčanin Miro R. je u četvrtak oko 17:20 remetio snimanje mozaične emisije HTV-a "30 u hladu" u Sumartinu na Braču. Vikao je i tražio da ga se propusti da prođe automobilom Ranult Clio gdje se emisija prenosila uživo. Kad mu je rečeno da se strpi, Miro R. je pobjesnio i vozio se automobilom uz sam set. Policajcu koji je intervenirao Miro R. je pokidao košulju, a zatim se valjao po tlu kako bi mu otežao uhićenje!
Nadam se da su kamere skrenule s prvotnog plana i nasnimile kako se Miro R. valja po tlu kako bi otežao uhićenje. Gorim od želje da to vidim. Zamišljam Mira R. kao grčko-rimskog hrvača koji onako odjeven u one špilhozice leži nepomičan na trbuhu ne bi li spriječio neumitno tuširanje. Miro R., majstore!

- 12:26 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.07.2007., srijeda

Dogodilo se na današnji dan

Jedanaesti srpnja 1972. je počeo baš loše. Probudio sam se izmučen od lošeg kreveta i komaraca i još bunovan zatekao mamu i tatu u napetoj šutnji. Na sreću, prva ekspertiza je upućivala samo na omanji, ničim izazvani sukob. Opet, moglo je to naše ljetovanje u Jelsi na o. Hvaru baš i malo bolje započet.
Onda smo doručkovali, pa na plažu. Imali smo sve potrebne rekvizite: loptu na napuhavanje, luft-madrac, novine, ambr soler, gavrilović paštetu i breskve. Na plaži sam doživio novi udarac jer sam odmah shvatio da će mi bez društva tu ipak biti loše. A bio sam premali da kažem mami i tati da ja sad idem, ne znam, prijavit se za statista na snimanju «U gori raste zelen bor» ili da ću možda skočit na par dana u Budvu na koncert Tereze Kesovije. Ništa od toga; sjedi s mamom i tatom, te se veselo kupaj. Samo što mi je mama odmah prvi dan rekla neka zaboravim kupanje s luft-madracom jer da ona treba luftić za ležat na njemu i ako ga ja smočim neće se osušit par sati, a na tako mokrome da se ležati ne može.
I tako. Nije onda bilo dječjih pravobranitelja za obespravljenu djecu. A najgore od svega je bilo to da je dan još dobro i počeo, kako će se nastavit.

Mislim da je sad vrijeme da vam kažem kakva je to bila godina, 1972. Prvo ću vam predočit festivalsku scenu: na Splitskom festivalu Mišo Kovač je pjevao «Odvest ću te na vjenčanje», u Zagrebu su Indexi izveli «Sanjam», a na Eurosongu je Grkinja Vicky Leandros s pjesmom Apres Toi izborila pobjedu ne za Grčku, nego za Luxembourg.
I inače je 1972. obilovala tragičnim nesrećama i čudnim događajima. Te je godine na Olimpijskim igrama u Muenchenu «Crni rujan» izveo teroristički napad na izraelske sportaše, na Kosovu izbila epidemija velikih boginja, a Vesna Vulović preživjela pad s 15000 ft nakon što je JAT-ov avion aktiviranjem eksplozivne naprave srušen iznad Češke.
Na sportskom planu junak je bio Mark Spitz sa svojim adidas tenisicima zbog kojih su mu umalo oduzete sve olimpijske medalje što ih je osvojio u Muenchenu. Bilo je i sportskih čuda: Željo je postao prvak Jugoslavije u futbalu, Rusi pobijedili Amere u finalu košarkaškog olimpijskog turnira, a olimpijski pobjednik u skijaškim skokovima u Saporu je postao totalni autsajder Wojciech Fortuna koji je imao takvu fortunu da je baš za njegovog skoka naletio vjetar i odnio ga na doskočište 10 m dalje od konkurencije.

Uz svu tu gužvu i uzbuđenja, teško bi se moglo i zamislit više. A pazite sad: točno na današnji dan prije 35 godina započeo je meč stoljeća. Nije to bio neki rutinski meč stoljeća kakve naši nogometaši igraju svake godine u drugom pretkolu kvalifikacija za ligu prvaka.
A ne. Ovo su u meču od 24 partije koji je toga dana započeo u Reykjaviku za titulu svjetskog šahovskog prvaka svoju bitku započeli branitelj naslova Boris Spaski i izazivač Robert Fischer.
Kako je Bobby Fischer započeo svoju karijeru, kako je već s 15 godina osvojio titulu velemajstora, kako je pobijedio na zonskom i međuzonskom turniru, kako je isprašio Tajmanova (6:0), Larsena (6:0) i bivšeg svjetskog prvaka Petrosjana (6,5:2,5), to se nikad prije vidjelo nije, a nije vjerojatno niti da će ponoviti.

Odigravanje meča je mjesecima, sve do zadnjeg dana a i dulje, zaista visilo o niti. Uglavnom zbog Bobbyjeve hirovitosti i ultimativnih zahtjeva (od kojih su, doduše, mnogi bili posve opravdani). Meč je i započeo sa zakašnjenjem od dramatičnih tjedan dana koliko je bilo potrebno da se nađe dodatnih sponzorskih novaca za povećanje nagradnog fonda i da Kissinger uvjeri Fischera kako treba igrati. Da, Kissinger. U tome je stvar: sve se događalo usred hladnog rata, ruska šahovska armada je desetljećima držala titulu svjetskog šahovskog prvaka u svom posjedu i do tada je bilo nezamislivo da itko i pomisli kako bi mogao parirati Sovjetima.

Onda se pojavio Bobby superstar. Bio je vraški dobar. Bar jednako dobar ako ne i bolji od Air Jordana i Janice Kostelić – kad vam to kažem onda znate koliko je bio dobar. Bio je nezgodan, prgav, hirovit, nemoguć, i briljantan. Bio je popularan kao rock zvijezda i ništa mu to nije smetalo da igra sve bolje, kako je bivao popularniji. Kad je došlo do meča sa Spaskim, stvar se zakotrljala daleko izvan šahovskih okvira: to se u Reykjaviku borio slobodan svijet protiv komunista i to ne u šahu, nego u životu. Barem tako su zapadni (i naši!) mediji prikazivali stvar.

Evo nas natrag iz Reykjavika u Jelsu. Javio je radio da je počeo meč i s nestrpljenjem smo čekali rezultat prve partije. Moj stari je bio uzbuđen ko nikad, makar je i inače pratio šah. Ništa čudno; u to doba nisu vijesti završavale sportom pa onda vremenskom prognozom. Jok. Predzadnja rubrika se zvala «sport i šah»; točno tako. Šah se pratio, izvještavalo se sa šahovskih kao danas s teniskih turnira i nerijetko bi bili javljani ne samo rezultati nego bismo bili izviješćeni i o izboru otvaranja u pojedinoj partiji.
I tako čekamo stari i ja vijesti na radiju. Još uvijek mi starci šute jedan od drugoga, makar moje iskusno oko uviđa da eto, šutnja samo što se nije otopila. Kao ono kad uđeš u toplu kuću iz ciče zime pa ti se život pomalo vraća u promrzle ruke. I evo ga, vijesti na radiju! CK ovdje, SK ondje, eto i rubrike sport i šah: «u prvoj partiji meča za prvaka svijeta branitelj naslova Boris Spaski je svladao IZAZIVAČA Roberta Fischera …»
Tata je zaustio da će neku gadnu psovku ispalit, ja sam osjetio vrlo veliku tugu u srcu, a na to će mama tobože nehajno: pa tak mu i treba kad ide IZAZIVAT!
E, ljudi! Bilo me strah oće li starog strefit srce, šta će se dogodit. Nije jadan ni onu prethodnu psovku stigo oblikovat. A onda je nekim čudom, odustao od obadvije! I rekao proročanski ko Bata Živojinović: «ma svejedno će ga razbit, a mi sad najbolje da svi idemo u šetnju».

Poslije smo išli svi u šetnju. Sutradan me probudio žamor iz kuhinje, to su mama i tata nešto brbljali i onda smo kao i jučer išli na kupanje i nosili svu onu opremu, samo smo sad bili sretni. Tako je završio rat na našem otoku.
Meni je od onda Jelsa bila u redu, osobito svaki dan nakon partije koju bi odigrali Spaski i Fischer. Tada bi tata na plaži izvadio šah-garnituru i onda bi nas dvojica analizirali partiju prema potezima koji su bili objavljeni u «Vjesniku.». Ja nisam razlikovao Tartakoverovu varijantu od Nimcovičeve indijske obrane, ali sam vrlo dobro čitao šahovsku notaciju i uvijek točno povukao npr Dc4 – Sd5 i sve ostalo što bi velemajstori smislili.
U danima kad nije bilo šaha, tata bi igrao preferans s prijateljima, a ja sam smio kibicirati i nositi pivo. Jelsa je bivala sve bolja. Na kraju mi je mama čak jednom dozvolila da malo plivam s luftićem dok je ona bila na kavi s tetom Senkom.

Natrag u Reykjavik.
Na užas cijelog svijeta i svih nas pojedinačno, druga partija nije niti odigrana. Bobby se žalio da ga smetaju kamere iz prva dva reda gledališta i odbio je igrati dok se prva dva reda ne isprazne. Kad organizatori to nisu htjeli, odnosno nisu mogli učiniti, Bobby je odbio igrati. Meč nije pravo bio ni počeo, a Spaski je već vodio 2:0.
Onda je opet teška diplomacija spašavala meč koji je visio o koncu. U svemu tome veliku ulogu je odigrao Spaski koji je činio razne ustupke, a na kraju je čak pristao da se nastavak meča igra za stolom iza pozornice.
Ostatak je, reklo bi se, povijest. Fischer je pobijedio 12:5:8,5 demonstriravši u nekim partijama virtuoznu igru. Meč za naslov svjetskog prvaka, najburniji, najbizarniji, najuzbudljiviji ikad, završen je potpunim Bobbyjevim trijumfom.

Tužna je istina da je zadnja partija u Reykjaviku ujedno i zadnja službena partija koju je Fischer odigrao. Tri godine kasnije, bez borbe je predao titulu tadašnjem izazivaču, Anatoliju Karpovu. Svjetska šahovska federacija i Karpov nisu željeli ispuniti sve (brojne) Fischerove uvjete na propozicije i pravila meča. Fischerov odgovor je bio neigranje i izolacija.
Kako je vrijeme odmicalo, postajalo je sve jasnije da je nešto u Bobbyju puklo. Nešto se strgalo pod teretom svih onih umnih i duševnih napora u stvarnim i izmišljenim bitkama koje je vodio.

Na žalost, kraj je još tužniji. Mislim da je Karl Marx rekao da se povijest ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Ne znam je li imao nešto konkretno na umu, no vjerojatno boljeg primjera od ovog šahovskog ne bi našao. Dvadeset godina poslije povijesnog meča, 1992., Fischer i Spaski su se ponovo susreli igrajući «egzibicijski» meč u Sv. Stefanu. Za privatne "naručitelje", izvan sustava, za vrijeme rata i užasa kod nas, u Jugoslaviji pod sankcijama. Unatoč protivljenju svih stvarnih ljubitelja šaha. Korak po korak, to je dovelo do Bobbyjevog uhićenja u Japanu, izgona i prijetnje izručenja SAD-u zbog kršenja UN sankcija protiv Jugoslavije i poreznog prekršaja.
U nastojanju da izbjegne izručenje, pokušavao je Fischer čak steći najprije srpsko, a potom i njemačko državljanstvo.
Na koncu je dobio islandsko državljanstvo, te i danas živi na Islandu. I dalje u šahovskoj samoizolaciji i u beskompromisnoj opoziciji službenoj američkoj politici.

Nema veze, iako je meni sve to teško palo. Žao mi je Bobbyja i njegove nesreće, ali, kako bi rekla popularna pjevačica, pamtim samo sretne dane. Bobby je još uvijek jedan od mojih heroja.


- 14:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.07.2007., subota

Živo blato

1. Zlato i dijamanti.
Alfred Nobel je izumio dinamit, Mihail Kalašnjikov je izumio kalašnjikov, Helenio Herrera catenaccio. Tonči Huljić je izmislio svoje hitove, Siniša Cmrk Turbo limach show, a ne mogu se baš točno sjetit tko je izmislio vrtne patuljke. Ima i drugih sličnih izumitelja, a svima im je zajedničko da su morali uložit (ili bi trebali) značajan trud ne bi li ublažili posljedice svojih izuma.
Onda, imate i kategoriju dosjetitelja. Netko se dosjetio naselit mungose na Mljet. Drugi se dosjetio naselit veprove na Cres. Treći se dosjetio izgurat A. Vrdoljaka za člana MOO. Aralica se dosjetio romana s ključem kao lijeka za sve što ga muči (uzalud). Nanbudo institut se dosjetio divne kombinacije sporta, humanosti i biznisa. Mašte našem čovjeku ne manjka.

Tako je i HDZ izumio prije 15-tak godina upotrebu obavještajnih službi u dnevnopolitičke svrhe. Nije baš izumio; više je to bio kao neki plagijat, ali HDZ je to dotjerao, razradio, usavršio i patentirao. Preplavio sve medije, kontaminirao javni život i cinično te podrugljivo pokazao kako se zamišlja uloga javnosti u kontroli državnih i javnih poslova.
U 90-ima bi nas mediji svako toliko izvijestili o bar jednom skandalu bez premca i presedana: nekad se radilo o uništavanju kakve tvornice, nekad o krađi nekog turističkog kompleksa, a ponekad samo o trgovini naftom i kukuruzom s Karadžićem i Martićem. Bilo je to vrijeme kad su Globus, Nacional, Moja istina, Story, Moja kupaonica i uopće svaka tiskovina koja drži do sebe bar jednom mjesečno objavile priču zbog koje bi u svakoj normalnoj zemlji zatvori i sudovi trebali uvesti smjenski rad. Jer ako bi to sve te objavljene spletke, pljačke i izdaje bile istinite, u zatvorima bi se stvarno trebao tražiti krevet više. Ako ne, opet isto: za tako teške klevete u zatvorima bi trebali pozavršavati ne samo novinari i urednici, nego i prodavači na kioscima. A kad tamo, … 0:0.
Jer, naravno, otupili smo i rezignirali. Na svaki stvarni zločin, HDZ-ovi bi moguli smjesta izmislili i u medije plasirali dva izmišljena, još vještija, i još zanimljivija. Pa se ti sad snađi. Shvati tko tu koga i koliko i kako. Sve je postalo moguće, nesigurno i relativno. Pa su tako i stvarni zločini postali upitni, a počinitelji su možda bili žrtve ili obratno. Sve se pretvorilo u živo blato i močvaru.
Sve su nam to priuštili HDZ-ovi špijuni, spletkaroši, provokatori i mutikaše.. Više nisi mogao ni kiosk orobit onako obično, s ciglom. A ne; to bi tajne službe sve lijepo filtrirale i romansirale, jer se nikad ne zna čemu bi to moglo poslužit. Iza bačene cigle na kiosk odmah bi se postrojili Manolić, Boljkovac, Pašalić, Pukanić, Carl Bildt, POA, SOA, Kutle, Petrač, F. Tuđman, M. Tuđman, Granić, Sanader, a onda redom svi investigativni novinari, urednici i medijski spindoktori i sva boktepitaj i božesačuvaj ekipa. Tajne službe i špijuni su igrali sicilijanku s cijelom državom.

E, pa evo vam sad premijeru i HDZ-o! Sad se izvolite nositi s Frankensteinom koga ste stvorili. Naravno da je bajka o 20 t zlata koje je Sanader tobože sklonio na Djevičanske otoke čista laž. Naravno da je to jadno. Jadno je i kako neki oporbenjaci hrle poentirati na tako jadnoj optužbi pa traže istragu o zlatu. U pravu je Sanader kad kaže da je sve to samo blato i močvara. Jedino, mogao je premijer nas pitati, pa bi mu mi to rekli već prije 10 godina, da ne živi brižan u neznanju.
A kad već traži savjet i zaštitu od oporbe i od javnosti, onda evo.
Zaista je glupo mislit da je premijer ukrao 20 t zlata. To je veliki štrapac, 20 tona je 20 tona, a i ne vrijedi bogznašto i može se i efikasnije, a s manjim rizikom. Jasno je da je priča o zlatu izmišljena. Možda ima veze s krađom dijamanata iz MORH-a, možda i ne.
Jedini je problem ako je ova storija o zlatu samo opomena. Kao ono kad ti mafija priredi samo nježnu eksploziju, samo malčice kad ti skrše štosdemfer. Tek tolko da razmisliš. I da shvatiš da se moraš nosit sa svojim izumom i domišljajem. Neki suživot organizirat.


2. Na čemu si ti?
Lance Armstrong, Jan Ulrich, Floyd Landis, Bjorne Riis, Marco Pantani, Ivan Basso, Alessandro Petacchi i bezbrojni drugi danas nisu bili na startu najslavnije biciklističke utrke na svijetu, Tour de France. Neki su penzionirani, neki kažnjeni, neki odustali, neki više nisu ni među nama, a svi krivi, ili barem totalno sumnjivi.
Kako više čovjek može imat veselja za Tour de France? Svi heroji su drogirani, svi su varali, sve je prijevara. Bit će da su Jinxi za njih napisali "Na čemu si ti?". Od spektakularne trke ostalo je stvarno samo živo blato.
Ja se samo nadam da Indurain i Merckx nisu bili na nekim bombončićima. Što je bez veze, jer je vrlo vjerojatno da su bili.
Ne znam jeste li ikad gledali neku "pravu" etapu Toura. Ono kad imaju za prijeći 350 km, svladat 4 vrha 1. kategorije, (vrhove niže kategorije kao nitko ni ne broji) a onda na kraju popet se na Alpe d'Huez. To je okrutno i, zapravo, neostvarivo. Osobito je neostvarivo ako takvu zadaću imaju dan za danom kad Tour dođe u Alpe ili u Pirineje. Prije dvije godine kad je Armstrong zadnji put pobijedio, čak se vozio i kronometar na Alpe d'Huez. To je perverzno kao što je cijela kompozicija utrke postala perverzna. Pa je onda doping (kojeg bi i ionako bilo) ko dobrojutro i dobardan. Svima, ne samo šampionima. Iz godine u godinu Tour je postajao sve teži i sve kompliciraniji, sve nestvarniji. Pa se sad svi kao čude otkud je doping toliko raširen među biciklistima.
Doping u sportu je vrlo vrlo komplicirana priča. Nećemo je ovdje razriješit. ali mi se čini da bi s biciklistima puno lakše bilo kad bi se Tour resetirao i sveo u normalne okvire – nekako po ljudskoj, umjesto nadljudskoj mjeri. U prijevodu bi to značilo da se ne očekuje svladati 8 uspona u jednom danu i tako 8 dana u tjednu. Pa onda kad bi se osmislila razumna trasa, onda bi se valjda borba protiv dopinga mogla otpočeti na zdravim osnovama. Do tada, vozit će se po blatu.


- 23:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.07.2007., utorak

Sportske novosti

Žut. Ševčenko u Dinamu. Na tajnom sastanku održanom na najvažnijoj jahti na Jadranu Maminho i Abramovič su dogovorili transfer A. Ševčenka u najdraži klub.
U igri dvanaest stolica (ili ono s 15 brojeva na 4x4 polju, ako preferirate) dosadašnji razvoj situacije je sljedeći: Henry je došao u Barcu. Arsenal kupio Dudua. U Barci gužva na lijevoj strani: Ronaldinho, Henry, Eto'o također voli bježati lijevo i sad su još kupili Abidala. Rješenje je jednostavno: prodaj Ronaldihna i to čim prije. Kupac? Inter. Tako Crespo postaje višak. Crespo će zato natrag u Chelsea. Tamo je sad višak Ševčenko. Roman A. se oduševio idejom da Ševa opet zaigra u Dinamu, pa makar u zagrebačkom. Maminho smatra da će Ševčenko osigurati prolaz protiv šampiona Azerbeidžana, te je spreman platiti sav novac zarađen od prodaje Da Silve. BBB sretni jer sad imamo centarfora iz U Krajine. Svi sretni.
Štoviše, cijela operacija je izvedena bez novaca jer svi akteri su prebili sve obaveze (vidi dijagram, ako ne vidiš, nacrtaj!). Šuker (ne onaj Šuker) još uvijek studira demonstrirani financijski artizam.

Zagreb. Triler s hepiendom. Gordan Giriček, izgrižen grizodušjem, obećao je igrati za Hrvatsku, neovisno o minutaži koju će mu podariti ex-supruga. Repeša se složio, Bandić je u znak veselja obećao asfaltirati nekoliko kilometara nečega. Saznaje se da je presudnu ulogu u angažmanu G.G. odigrao predsjednik Mesić obećavši ex-gđi Giriček povlašteni status pokajnice, samo ako Gordan kaže da.

Primošten. Pothvat. Kako kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina, tamošnje općinsko vijeće je donijelo odluku o gradnji igrališta za uspješan (!) malonogometni klub Primošten. U tu svrhu su primoštenski vatrogasci motorkama marke Stihl, tzv. štilicama, sravnili sa zemljom Titov spomen-park u kojem je bilo zasađeno 88 stabala. Neki građani protestirali, navodno i neki vatrogasci provocirali. Ali, evo dajemo riječ gradonačelniku: žao mi je zbog spomen-parka, ali to ne znači da ga ne možemo ponovo zasaditi. Oće li bit još stariji i ljepši, nije rekao.





- 18:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje