Pod urom

10.10.2005., ponedjeljak

Humanost na djelu

Ako ništa drugo, narodu se mora priznati da ima duha! Mislim prije svega na situacije koje nisu nimalo vesele, ali ih pojedinci redovito bacaju „na valcer“! Dnevno dobijem popriličan broj zafrkantskih e-mail poruka, a upravo prije minutu-dvije kolega mi je proslijedio foto-poruku (kad bih znala, rado bih je uvrstila u moj blog!). Radi se o zdravstvenoj iskaznici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s pripadajućim logom na kojoj piše: AKCIJA – SVE PO 10 KN!! UPRAVO U TIJEKU!! UPUTNICA – 10 Kn!! RECEPT – 10 Kn!!
Mnogi bi rekli – da nije tragično, bilo bi smiješno! Ne bih uistinu ocjenjivala vrijednost noviteta koje nam je priredilo Ministarstvo zdravstva. Osobno, tih 30 kuna mjesečno nije mi problem, pa ni umnoženo nekoliko puta (za starce jedne i druge, muža i mene). Skoro da bih pristojbe plaćala svakomjesečno i bez osobne potrebe – samo nek' smo živi i koliko-toliko zdravi! Nažalost, u posljednje vrijeme imam osjećaj da sam stalno po razno-raznim ordinacijama. I što sam češće, sve mi je teže gledati očiti raspad zdravstvenog sustava.
Prije četiri dana mama mi se, pri odlasku na fizikalnu terapiju (grijanje i te sheme – jer joj je kičma u teškom klincu…) okliznula niz stepenice i prilično se skršila – tako da nije mogla ustati bez pomoći. Taj pad dogodio se, dakle, u zdravstvenoj ustanovi, tik pred vratima mjesta na koje je odlazila na terapiju. Grijanje je za taj dan (i za sve sljedeće dane) otpalo – ali, ženi je trebalo pružiti prvu pomoć! A neeee! Nije naručena! A zna se gdje je prva pomoć ili hitni trakt! Za poludit'! I sad, kaže moja mama toj pametnoj medicinskoj sestri („humanoj“ nadasve) – kako se ona iz čekaonice ionako nije u stanju pomaknuti, pa primili ju ili ne. U neko doba doktorica je ipak pozove u ordinaciju (očito je netko od pacijenata šapnuo doktorici za slučaj) – i ne uspijeva ustanovit radi li se o lomu neke od kostiju…pa joj savjetuje da ode kući (!!!), stavlja led i ako se oteklina ne bude povukla – svakako na Hitnu!
E sad, kako se stara dovukla do kuće, to ona najbolje zna. Uglavnom, četveronoške. Nitko joj nije ponudio pomoć (prijevoz), ona sama nije tražila, a brojeve naših mobitela i drugih brojeva baš i ne zna napamet! Uostalom, bila je toliko zdrmana od bolova da nije znala ni kako se zove. A to vas ne mora čuditi, jer je priča „završila“ tako da sam je odvezla u bolnicu, a kući je vratila s gipsom na nozi!

- 15:56 - Komentari (11) - Isprintaj - #

03.10.2005., ponedjeljak

Jesu li dva i dva - četiri?

Često posumnjam da su dva plus dva četiri. Kad vidim kako nekima uspijeva s dvije prosječne, (pa nek' budu i nadprosječne) plaće održavati prilično visoku razinu standarda, u što je već uključeno i određeni broj nekretnina, pokretnina i tsl. – pitam se, kako to, na primjer, meni ne uspijeva?
Da, da, uključila sam u računicu i razne faktore – tipa nasljedstva, ispomoći roditelja, izvanrednih dobitaka, prihoda od prodanih nekretnina itd., ali stvari ne funkcioniraju. Ti moji poznanici, primjerice, još pomažu i roditeljima, svojti…Ma, naravno da nemam ništa protiv nikoga i nikad nisam spadala u ljubomorne i zavidne tipove. Jednostavno, drago mi je i veseli me kad ljudi lijepo žive i imaju dovoljno za podmirenje svih svojih potreba. Ali ima jedna stvar koja mi smeta. Zapravo – čak me i vrijeđa! U svakom susretu s nekim iz opisane skupine, nakon pozdrava, počinje kuknjava: te teško se živi, te nema se, te kako im slijede veliki izdaci - npr. za servis automobila, za neki priključak za vodovod i kanalizaciju (naravno, u pitanju je kuća s barem dvije etaže), pa ovo, pa ono… Dođe čovjeku da toj osobi, osim ramena za plakanje, ponudi i neki novac, pa makar pritom zaglibio u dodatni minus na tekućem računu! Takve face valjda ne znaju što je sram. I zanimljivo, što više imaju, to više plaču – kao da žele na neki način opravdati ili umanjiti očito iskakanje iz okvira.
Navest ću vam samo jedan primjer: ona radi kod nekog privatnika za smiješno male novce – kaže kako svojom plaćom podmiri tek troškove struje i benzina (što vjerujem, jer centralnjak radi na el. energiju), a mjesečna kilometraža također im nije zanemariva…Dakle, suprugovom plaćom treba podmiriti sve ostalo. A to ostalo je: novi automobil (bez zajma, dragi moji!), pa obvezni sedmodnevni odlazak na skijanje, pa ljetovanje, of course, redoviti odlasci preko granice po novu odjeću (ne bilo kakvu!), česte promjene u uređenju stana (od namještaja do keramike i ostaloga – novo zamijeniti još novijim) i da vam sve ostalo ne nabrajam….i sad ja naprimjer slušam kuknjavu, nakon koje mi uistinu dođe da dotičnoj osobi ponešto udijelim! I što je to nego čisti bezobrazluk! Umjesto da šuti i radi to što već radi – jer prihodi očito stižu nekim nelegalnim kanalima, za koje me u krajnjoj liniji boli briga, ja bih takvu trebala tješiti?

- 16:14 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi