subota, 20.12.2008.

MASARYKOV PRISTUP

Za rješenje nesuglasica između Slovenije i Hrvatske, tj. kako pravedno podijeliti sporne teritorije, nekadašnji Čekoslovački predsjednik Tomáš Garrigue Masaryk imao je rješenje koje je primijenio pri sličnoj situaciji podjele imovine između dvojice braće.
Masaryk je predložio da jedan od braće podjeli imovinu kako misli da je najbolje, s napomenom da će drugi brat nakon toga izabrati svoj dio prema vlastitoj želji.
Kakvu god podjelu prvi brat načinio znao je da će drugi brat sam od ponuđenih polovica slobodno izabrati onu koja će se njemu više dopasti i zato je načinio najpravičniju podjelu po vlastitom mišljenju.
Drugi brat nakon toga izabere od ponuđenog onaj svoj dio koji njemu najviše odgovara, znajući da je prvi brat načinio podjelu po vlastitom izboru i da je prvom bratu posve svejedno koju polovinu će drugi brat uzeti.
Evo, kako bi, po mom skromnom mišljenju, danas spor Slovenije i Hrvatske rješavao gospodin Masaryk:
1) Parlamenti dvaju zemalja imenuju svaki svoju komisiju.
2) Komisije međusobno usuglase koje su sporne stvari u slučaju odnosa dvaju republika.
3) Svaka komisija, zatim, predloži sa svog stanovišta pravedno rješenje podjele spornih teritorija i ponudi da druga strana od njihove podjele odabere koji god dio želi za sebe (imamo, dakle, dva ravnopravna rješenja, od kojih je svaka strana posve zadovoljna kako sa svojim prijedlog tako i sa svojim izborom).
4) Slučajnim izborom odredi se koje od ova dva rješenja će postati pravovaljano.
Evo, to bi najvjerovatnije bio taj prijedlog Win-Win rješenja na Masarykovog način pri sporu Hrvatske i Slovenije.

- 00:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.