nedjelja, 27.07.2008.

INOZEMNI DUG HRVATSKE PORASTAO (prenosimo iz Croatiabiz Info)

Bruto inozemni dug RH na kraju svibnja 35 milijardi eura
25/07/2008

Bruto inozemni dug Republike Hrvatske tijekom prvih pet mjeseci ove godine povećao se za 1,7 milijardi eura te je na kraju svibnja iznosio gotovo 35 milijardi eura, objavila je Hrvatska narodna banka.

Pritom se njegov rast ubrzao s 4,4 posto u prvih pet mjeseci 2007. na 5,2 posto u istom razdoblju 2008. godine, napominju analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Najveći prirast vanjskog duga zabilježen je kod trgovačkih društava, za 1,4 milijarde eura, premda je intenzitet njihova inozemnog zaduživanja ublažen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Inozemni dug banaka, nakon snažnog rasta na početku godine, krajem svibnja se vratio na razinu s kraja 2007., dok je kod inozemnog duga sektora države tijekom prvih pet mjeseci nastavljen trend smanjenja.

Tako je inozemni dug države na kraju svibnja ove godine iznosio 6,6 milijardi eura, što je za 144 milijuna eura manje nego na kraju 2007. Padu duga države, navode iz HNB-a, najviše su pridonijele redovite otplate duga države Londonskom i Pariškom klubu, a zabilježene su i značajne otplate dugoročnih kredita HBOR-a.

Udio države u ukupnom hrvatskom inozemnom dugu na kraju svibnja ove godine iznosi 18,8 posto (prema 20,2 posto u istom razdoblju lani).

Istodobno je inozemni dug ostalih domaćih sektora (poduzeća) u razdoblju od siječnja do svibnja 2008. porastao za 1,4 milijarde eura te je na kraju svibnja iznosio 15,1 milijardu eura.

Iako je rast duga ovog sektora bio nešto sporiji nego u istom razdoblju prošle godine (10,3 posto prema 13,3 posto), njegov je udio u ukupnom inozemnom dugu porastao i na kraju svibnja ove godine bio je 43,3 posto, prema 41,3 posto u istom razdoblju lani.

Sporijem rastu duga ovog sektora ponajviše je pridonijelo smanjenje duga trgovačkih društava u mješovitom vlasništvu, dok se prirast duga javnih i ostalih (većinski privatnih) trgovačkih društava dodatno povećao.

Inozemni dug banaka na kraju svibnja ove godine iznosio je 8,9 milijardi eura, što je na razini s kraja prošle godine.

Udio vanjskog duga banaka u ukupnom ino zaduženju Hrvatske na kraju svibnja iznosio je 25,4 posto (prema 26,7 posto krajem svibnja prošle godine).

Nakon uobičajenoga sezonskog rasta inozemnog duga banaka u prva dva mjeseca 2008., u iduća je tri mjeseca slijedio njegov znatan pad, čemu su pridonijele dokapitalizacije koje su pojedinim bankama omogućile znatno smanjenje njihovih dužničkih obveza prema inozemstvu, napominju iz HNB-a.

Inozemni dug s osnove izravnih ulaganja u prvih se pet mjeseci ove godine pak, u odnosu na kraj 2007., povećao za 466 milijuna eura, te je krajem svibnja iznosio nešto više od 4,3 milijarde eura ili 12,5 posto ukupnoga inozemnog duga. U njegovoj strukturi najviše su porasle obveze banaka s osnove hibridnih i podređenih instrumenata.

Hina


- 07:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.