subota, 19.01.2008.

ODJECI IZBORA I SAVJEST NACIJE

Neovisno o tome tko je pobjednik izbora 2007. postavljeno je pitanje o njihovoj zakonitosti, s obzirom na prevelika odstupanja izbornih jedinica (ponegdje i puno veća od dopuštenih ±5%).

Nadalje, prebrojavanje "lijevih" i "desnih" glasova nakon izbora i objavljenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a) se nastavilo i dalje.

Neprimjerenim dovikivanjem zastupnicima suprotne strane narušen je ugled Sabora.

Izjavama jednog zastupnika u direktnom televizijskom prijenosu s konstituirajuće sjednice Sabora, da je gospođa Blažević rekla kako ne želi biti tajnica Sabora, uz istovremeno njeno vidljivo nijekanje odmahivanjem glave, urušava se ugled tog zastupnika ali i cijelog doma u kojem se neistinite izjave bez upozorenja predsjednika Sabora plasiraju i ostaju u javnosti... .

Sve to, a i niz drugih opservacija bilo bi drugačije da su izbori urađeni na višoj civilizacijskoj razini, onakvoj kakvu zaslužuju ovaj narod i država.

Štampanje viška od 500.000 glasačkih listića i sumnja da su oni neopravdano pribrojeni nekoj od stranaka, baca sjenu na korektnost izbora 2007.g.

Za bilo kakve zakonske sankcije vjerovatno je već kasno.
Nama, e-Saboru, ostaje u tim okolnostima da iskažemo mišljenje i stavove oko spornih i drugih uočenih stvari, da ukažemo na moguća rješenja koja bi se kasnije mogla primijeniti, i time u budućnosti otkloniti ponavljanja grešaka iz ovih izbora.

Ostaje nam i mogućnost iskazivanja našeg jasnog stava putem glasovanja o pojedinim pitanjima, kao što je npr. pitanje podrške e-Sabora mandataru nove hrvatske Vlade gospodinu dr. Ivi Sanaderu (na jučerašnji dan, 18.01.2008.g., "ZA" je glasovalo 22.52%, "PROTIV" 72.13% i "SUZDRŽANIH" 5.35% od 262 e-sabornika). Uzorak od 262 e-sabornika ne pretendira na reprezentativnost, mada nije ni zanemariv, ali pretendira na jasnu demokratičnost i slobodu izbora, na nepatvorenost rezultata. Zato ga smatramo važnom naznakom stava e-sabornika.

Ogromna razlika u odnosu na oficijelno iskazano glasovanje u pravom Saboru može se pokušati objasniti nepodudarnošću prosjeka hrvatskih glasača i e-glasača. No, tako velika razlika krije u sebi i moguća otvorena pitanja kakva su uvodno napomenuta.

U najmanju ruku analitičari i anketne kuće mogle bi potražiti odgovor na to pitanje spomenute prevelike razlike. Ostat ćemo do daljnjega bez drugih sugestija i primjedbi. Očekujemo objektivnu analizu navedene diskrepancije između e-glasovanja i glasovanja na oficijelnim izborima. Sigurno da ima potrebe da se istraži taj efekt, tim prije što su se rezultati TV glasovanja u emisiji Nedjeljom u 2 prošle nedjelje (gost gospodina Stankovića bio je gospodin Ivan Čehok) posve poklopili s našom anketom (tamo je bilo pitanje da li gledatelji odobravaju povezivanje HSS+HSLS s HDZ-om). Pretpostavljamo da je korelacija između tog pitanja i pitanja podrške novoj Vladi u našoj anketi jako velika pa i istovjetnost rezultata (25% DA i 75% NE od oko 15.000 glasova) odgovara postotku u našoj anketi. Odatle pomisao da i ne postoji velika razlika između e-građana i običnih građana (jedni su glasovali kompjuterom a drugi telefonom). Ta postavka ukazuje na veliku moguću opravdanost pitanja o regularnosti naših izbora 2007.g. ili je nakon sklapanja koalicije HDZ i HSS+HSLS došlo do značajne promjene mišljenja glasača.

No, kako bilo da bilo e-Sabor ostaje savjest naše nacije, tj. iskazana savjest hrvatskih građana.

Zato "idemo dalje". Sada bez konotacija na bilo koje izborne slogane (ovaj su koristili svi redom, kako tko i u kojem trenutku). Nama je on samo izraz naše želje i spremosti da za demokratizaciju načinimo sve što iz naših uvjeta i okolnosti sada možemo napraviti.

- 02:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.