erytheia.theredone

26.07.2011., utorak

Usporedbe i izbori

Ljudsko ponašanje rezultat je interakcije mentalnih stanja i neposredne socijalne situacije. Ponašanja su definirana kao naučene, globalne procjene koje utječu na misao i djelovanje. Ponašanja su osnovni izrazi odobravanja i neodobravanja, naklonjenosti i nenaklonjenosti, sviđanja i nesviđanja. Čovjek se oslanja na naučene obrasce ponašanja. Koristi ih kao nacrt vlastitog življenja.

Skloni smo vjerovanju kako se rađamo bespomoćni s nedostatkom obrazaca ponašanja neophodnih za život u ljudskom društvu. Iz tog razloga dijete mora naučiti kulturu svoga društva. Usvojiti zbirku ideja i navika njegovih pripadnika.

Kultura ima dva bitna svojstva koja su ujedno i njeni osnovni nedostaci. Naučena je i zajednička, a samim time neprilagođena pojedincu.
Socijalizacija definira pojedinca prečesto zatirući svaki nužni otpor prema opće prihvatljivom i prikladnom.
Kroz osnovni proces učenja formiramo stavove na koje veliki utjecaj ima povijest nagrada i kazni, stavovi koje iskazuju roditelji, prijatelji i neprijatelji, socijalni i kulturni kontekst u kojem živimo, kao i iskustva kojima raspolažemo.
Stavovi koji su dobro zapamćeni i bliži našoj samosvijesti vjerovatnije će voditi naša ponašanja.
Jedinstvenost pojedinca bazično nestaje i postajemo interpretatori.

Konstantno socijalno uspoređivanje način je života. Uspoređujući često gledamo sličnosti, a manje jedinstvena svojstva.
Ljudske misli, osjećaji i ponašanja pod utjecajem su stvarne, zamišljene ili podrazumijevajuće prisutnosti drugih. Društvenom utjecaju skloni smo čak i u odsustvu drugih ljudi, pri gledanju televizije, čitanju novina ili sljedeći internalizirane kulturne norme.

Tuđi uspjeh koristimo kao metar za vlastita dostignuća. Tuđe osobine pretražujemo po ladicama bliskih osoba pokušavajući pronaći sličnosti. Iznova negirajući jedinstvenost. Ne poštujući raznolikost. Stavljajući estamp na svako iskreno djelovanje.

Glad koju usporedba stvara može pokrenut potrebu za ostvarenjem cilja, ali u konačnici sam cilj prestaje biti izbor.
Referentne točke su mogućnost, nikako nužnost, a najmanje bi trebale biti polazišta s kojih će se odvijati naša daljnja ponašanja.
Koristimo kognitivne prečace kako bi uštedjeli vrijeme i energiju. Vjerovatnost ishoda procjenjujemo jednostavnošću kojom takav ishod možemo zamisliti.
Podložni uvjetovanim podražajima zaboravljamo prošlost ostaviti iza sebe, budućnost sa strane, a trenutak ne stavljati u suprotnost.
Usporedbe nisu potrebne da bi znali odabrati. Izbor je nužan.

KOMENTARI (24) - PRINT - #

20.07.2011., srijeda

Negdje daleko počinje priča

My Name is Mina and I love the night. Anything seems possible at night when the rest of the world has gone to sleep..

Pisati je počela mislima kada prsti nisu bili dovoljno sigurni povući besprijekoran potez. Svijet koji je razorio njezine ideale bio je tek putokaz kako u noći stvoriti vlastitu projekciju.
Usudila se u sjenama neprepoznatih oblika ostaviti dio sebe. Dozvati kišu u njenoj posljednjoj kapi. Ponad svakog osjećaja postaviti ljubav kao čežnju.

Zbrajala se nedostatno. Odbijala je bojama davati predviđena značenja.
U jednoj noći mogla je odigrati i vilu i ratnicu s jednakim neoborivim odjekom.

Pisati je počela kroz sintagme ispred polomljenog ogledala. Bez odraza započinje se priča koja će svoj završetak doživjeti u prvom prizoru drugog čina. Kontekst se mijenja intezitetom plavog u njenim očima.

Točke i zareze postavljala je na najbolnija mjesta jednakom preciznošću. Tek ponekad osjećala se dovoljno sigurnom stvoriti rečenice koje bi zadržavale smisao izvan nje same.
Strpljivi čitač znati će ih prepoznati.

Mina će jednoga dana izrasti u divnu, inteligentnu i samosvjesnu ženu.
Mina je sada djevojčica. Neshvaćena i zaboravljena na listu bijelog, greškom neispunjenog papira.
KOMENTARI (11) - PRINT - #

09.07.2011., subota

Who will take my dreams away?
Bilo je jutro. Mirisale su borovnice.
U dvorcu od pijeska usudila sam se povjerovati kako snovi jedne neprospavane noći mogu postati stvarnost. Brojala sam vrijeme satom polomljenih kazaljka.

Hrabrost je ljubiti. Neminovnost činiti to na mjestima gdje svi nose jednak lažni osmijeh, jednaku lažnu bol i medaljon neostvarenih želja.
Fraktali prošlosti prodaju se po jeftinim dućanima iznošenih osjećaja.
Second hand ljubav na trgovima velikih gradova. Ljudi se prepoznaju tek po tragu koji sagori u nastajanju.

Čitala sam o ljudima koji otvaraju svoje srce bez pitanja. Odgovori su ionako nebitni. Isprazne informacije koje dijelimo uz kavu tražeći podražaj u kojem ćemo se osjećati gotovo sigurno.
Zapravo, nisam o njima čitala, ali voljela bih. Vjerujem da postoje. Samo još uvijek ne znam želim li ih pronaći.

Puštam pijesak da se pod naletom jedne ljubavi uruši do posljednje odaje.
Ako me ikada pronađeš, nemoj me izgubiti.KOMENTARI (14) - PRINT - #

<< Arhiva >>


ARHIVAlipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se