erytheia.theredone

17.10.2010., nedjelja

Razlog za priliku

Ideologija je sustav ideja koje zastupa pojedinac ili skupina i najčešće ima negativna obilježja označavajući lažnu svijest, odnosno iskrivljenu sliku stvarnosti prilagođenu nečijim vrijednostima i interesima.
Pogubna je svaka ideologija koja se temelji na radikalnim idejama, isključivosti i koja je u svojem djelovanju poduprta bilo kojim oblikom nasilja.
Krščanstvo bi trebalo biti vjera, ali djelovanjem velikog broja pojedinaca pretvorilo se u ideologiju.
Krščanstvo je kao ideologija postalo s vremenom pogubno za sve što ne ulazi u okvire samog krščanstva.
Vjera se perfidno širila uništavanjem nasljeđa nositelja kulture a često i nasilno vršeći etnocid nad drugim kulturama.
Sve religije imaju sličan obrazac ponašanja. Kompentencija vjere u pravoga Boga stvorila je od čovjeka biće sklono mržnji čovjeka različite vjere ili nevjernika.
Odavno su metafizički razlozi služili kao opravdanje materijalnih ciljeva. Vjera se širila radi lakšeg dolaska do bogatstva, moći i dominacije.


U izvrsnom filmu Agora čija je radnja smještena u doba Aleksandrije krajem 4. stoljeća govori se o životu Hipatije, iznimno nadahnute i talentirane žene koja je podučavala matematiku, filozofiju i astronomiju. Bilo je to doba kada je kršćanstvo sve više puštalo korijene uz centre moći, doba sve veće netolerancije prema poganima, znanstvenicima, filozofima i ženama.
Kršćani dolaze do sve veće moći i žele ekskluziv nad upravljanjem gradom te žele istjerati sve one koji im ne odgovaraju. Pogani filozofi se protive kršćanskoj okupaciji Serapeuma, no njihov je otpor uzaludan. Kršćani okupiraju Serapeum i spaljuju biblioteku, riznicu znanja Staroga svijeta.
Hipatija je ubijena na veoma okrutan način. Razjarena masa kršćana svukla ju je sa kočije, odvukla u crkvu i zatukla je. Njeno su tijelo isjekli na komade, vukli po cijelom gradu a zatim spalili.


Razum i znanje oduvijek su bili najveći neprijatelji Katoličke crkve. Progon se vršio nad svima koji su na bilo koji način predstavljali prijetnju toj instituciji.
Nakon križarskih ratova, inkvizicije, istrebljenja katara, antisemitizma, agresivnog ulaska u sferu politike i privatnog života pojedinaca kršćanstvo je dobilo sve potrebne uvjete jedne totalitarne ideologije.

Katolička crkva je Kristov put zamijenila putem materijalizacije. Odlično se uklopila u moderno hrvatsko društvo.
Stekli su status zvijezda sa crvenih tepiha, voze skupe automobile, primaju visoke plače, mješaju se u politiku, vuku se po sudovima i stranicama crne kronike, sudionici su seksualnih i pedofilskih skandala, koriste seksi telefone i internetske porno stranice.

Država godišnje izdvaja stotine milijuna kuna za ovu organizaciju. Svećenici ne dijele sudbinu ostalih građana i ne podliježu kriznom porezu jer redovite mjesečne prihode ne primaju kao plaču već kao nagradu.
Riječ je o svojevrsnom parafiskalnom sustavu koji je neovisan o poreznom sustavu države.
Postoji lista usluga za koje su svećenici obvezni tražiti novac od svojih vjernika. Od godišnjeg paušala, misa, sprovoda sve do poludobrovoljnih priloga pri djeljenju blagoslova i nužnih milodara.

Sramotna je činjenica kako velik broj svećenika koji su na nedeljnim misama puni suosjećanja s neimaštinom i pozivaju na pomoć voze skupe automobile i žive u velebnim zdanjima kao kraljevi.

U jednom riječkom naselju za izgradnju nove crkve, jer stara nije bila dovoljno reprezentativna, potrošeno je 6 milijuna kuna.
U vrijeme kad prosječan vjernik gladuje ovaj čin je sramotan kao što je i sramotno ne dolaziti na sjednice sabora i primati plaču.

Prije nekoliko dana udomila sam mačka starog 3 mjeseca koji je kao i mačka koja je kod mene već pronašla svoj topli dom nađen na cesti. Svakodnevni odlasci kod veterinara spasili su ovo malo biće koje je očito onako bolesno izbačeno iz nečije kuće. Presladak mačak poslužio je svrsi dok je bio zdrav. Suočeni s njegovom bolešću vlasnici su ga se na brutalan i neljudski način odlučili riješiti.
Zahvalnost i ljubav koju dobivamo pomagajući onima kojima je naša pomoć nužno potrebna ne može se mjeriti niti jednim instrumentom.
Čovjekom se ne postaje balansirajući na vagi sebičnosti i osobnih interesa.

Župa Svetog Križa na Srdočima propustila je svoju priliku vrijednu 6 milijuna kuna. Nikada, ni na koji način, sjaj, blještavilo i veličina nekog zdanja neće zamijeniti osmijeh na nečijem licu.
Jedna velebna građevina zamjenila je mogučnost da mnoge obitelji ovim novcem konačno zamijene hladne, vlažne i mračne prostorije bez struje i vode sa toplim domom.
Organizacija koja se diči svojom svetošću uništavanjem drugih i nebrigom svjedoči svojoj svetosti bolje od svih riječi.

Država bi trebala imati ulogu svojevrsnog zaštitnika svojih državljana.
Naravno uz ljude koji vode državu takva očekivanja krajnje su nerealna.
Pokrštena vlada zajedno sa Katoličkom crkvom čini nasilje nad slobodom svijesti pojedinaca a takvo nasilje opravdano se može nazvati najgorim zločinom.



vrhunac licemjerja, demagogije i lažne iskrenosti





recenzija filma Agora
KOMENTARI (22) - PRINT - #

<< Arhiva >>






ARHIVA



lipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010