erytheia.theredone

26.08.2010., četvrtak

Obećanja







Obećanje je obveza nekoga da će učiniti ili ne učiniti nešto. U zakonu ugovora razmjena obećanja obično se smatra zakonski provedivom prema latinskom Pacta sunt servanda. U ugovornom pravu obećanje je očitovanje o namjeri da se djeluje ili suzdržava od postupanja na određeni način.
Zakletva, zavjet i izjava također se smatraju obećanjem.

Obećanje je jedno od najstarijih ljudskih ponašanja i osnova je mnogim svakodnevnim socijalnim i ekonomskim situacijama.

Namjera mog osvrta ne polazi od moje savršenosti. Naprotiv, u svojoj nesavršenosti razjašnjavam onaj dio sebe koji još uvijek pokazuje sklonost manjkavim ljudskim osobinama.
Upoznati druge možemo jedino upoznavanjem samog sebe. Daljnjim slijedom kritiku možemo uputiti drugome tek kada ju uputimo sebi.

Nismo skloni održavanju svih obećanja i često su ona zlouporabljena.
Obligacija je postala svakodnevna u uporabi.
Naravno da svako obećanje ne nosi sa sobom jednaku dozu odgovornosti. Druga strana ponekad niti ne shvati danu riječ kao očekivanje i iako tada naše nedjelovanje ne čini štetu time naše riječi ipak ne dobivaju vrijednost i zapravo su u samom startu bile apsolutno nepotrebne.

Političari, odvjetnici, poslovni ljudi ali i pojedinci bez obzira na strukturu iz koje dolaze nisu uvijek skloni poštenom ponašanju.
U predizbornim kampanjama političari obećavaju, samozadovoljno se smješkajući, izlizana obećanja. Svjedoci smo njihova neispunjavanja.
Redovito izostaje kažnjavanje takvih suvišnih i nepotrebnih obećanja za koje njihovi počinioci unaprijed znaju kako su to laži bez namjere za ostvarenjem.

Skloni smo vjerovati riječima. Prate nas iluzije o vječnoj ljubavi i odanosti. Osjećaj povjerenja i partnerstva sa sobom nosi ustaljene rečenice. Izravno i neizravno obećavamo bez potrebe da riječi popratimo djelima.
Voljeti do smrti postao je imperativ.

Teško je prepoznati namjere onih koji daju svoju riječ i predvidjeti hoće li održati obećanje ali svakako bi trebali znati prepoznati nerealna obećanja i ista odbijati davati. Selekcija je nužna jer davanjem neodrživih obećanja ne poštujemo niti sebe niti ljude kojima su ona upućena.
Ukoliko manipuliramo riječima stvarajući zablude ne možemo drugima zamjerati kada čine isto.

Obećanja stvaraju pritisak realizacije istih.
Dio su našeg bivanja i o njima ovisi u kakvom svojstvu ćemo se predstavljati.
Iskrenost je odavno izgubila bitku. Smjerovi su postali jednosmjerni.

Dati obećanje trebala bi biti izuzetna čast koju rijetko imamo priliku iskazati. Nikako bijeg iz vlastite nerealnosti u kojoj riječi postaju sredstvo apsolutne besmislenosti.










KOMENTARI (18) - PRINT - #

<< Arhiva >>






ARHIVA



lipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010