erytheia.theredone

20.07.2010., utorak

Istine


"Istine koje najmanje želimo čuti jesu one koje bi nam najviše koristile da ih znamo."
Jean de La Bruyere

Razmišljam ovih dana o posljedicama mogučnosti da svijetom dominira istina i da smo svi u svakome trenutku istinu spremni iznijeti, suočiti se s njom i prihvatiti je.
Kada bi se i ostvarila takva utopijska ideja o iznošenju istine neovisno o situaciji ostala bi nepremostiva prepreka ljudskog faktora. Umjesto laži sredstvo manipulacije postala bi sama istina.

Činjenica je da su mediji izgubili objektivnost i istinitost. Pod utjecajem krupnog kapitala koji sve više kontrolira neovisnost medija i njihov sadržaj. Pretvorili su se u sredstvo obračuna pojedinih interesnih skupina.
Mediji su postali profitabilni biznis gdje se novinarstvo pretvorilo u zabavu prepunu plitkih sadržaja, a ne izvještavanje o događajima.
Čitateljima se serviraju djelomično točne informacije koje poslovno neće naštetiti partnerima medija. Objavljene informacije su selektivne, a članak je uljepšan prema potrebama naručitelja. Zbog različitih interesnih skupina koje utječu na pojedine medije često se događa da dva različita medija pišu dijametralno suprotno o istom događaju.
Političku cenzuru provode oni koji financijski stoje iza nekog medija. Svaka značajnija politička stranka u Hrvatskoj ima svoj medij koji joj izlazi u susret kada se treba obračunati s političkim protivnicima ili treba promovirati politički program prije izbora. Objektivnost medija danas je bitno reducirana pod navalom osobnih interesa vlasnika medijskih kuća i njhovih partnera.
Novinari svakodnevno suočeni s moralnim i egzistencijalnim dvojbama postaju vodiči lažnih informacija kreirajući stvarnost kojoj je jedini cilj obmana i svođenje društva na pojedinca u svrhu lakše manipulacije.





Srozavanje kriterija medija i njihovo udaljavanje od osnovnih načela istinitosti i objektivnosti ne čudi s obzirom na činjenicu da je istina danas pojam koji je najmanje u uporabi.
Svakodnevno korištenje laži kako bi se umanjile osobne pogreške djeluje pozitivno na stvaranje okruženja u kojem stvarnost prestaje biti realna.
Privid zamjenjuje realnost stvarajući lažnu sigurnost koja se dalje projecira u svim segmentima.

"Ljudi se međusobno varaju, lažu jedni drugima u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirno pretvorljivim udvaranjem, a to im često pošteno ljudski izgleda nerazmjerno hrabrije, nego da jedni drugima kažu golu istinu."
Miroslav Krleža

Sustav vrijednosti se preokrenuo. Rođeni smo u takvom svijetu i po defaultu smatramo kako je i normalno živjeti u takvome svijetu.
Medicina uništava zdravlje, religije uništavaju duhovnost, pravo uništava istinu, politika uništava slobodu, pravi heroji nestaju, a zločinci postaju heroji.
Iza svakog uništenja pak stoji čovjek koji je odavno izgubio osnovne moralne vrijednosti. Osobno zadovoljstvo i probitak nametnuo prije svega ne mareći što za sobom putem kojim ide ostavlja uvelo cvijeće i poneke ljude slomljene duše.

"Svatko se nepopustljivo drži svojih predrasuda i svojih navika, svojih priča i njihovih likova – bezobzirno ih upotrebljava, ne razlikujući otpatke od duha.
Bog je tako postao banalniji od pismonoše; kič je postao jedina forma u kojoj slava i veličina djeluju razumljivo i uvjerljivo, u kojoj njihova vrijednost postaje privlačna i dobiva svoju efikasnu cijenu.
U svakoj značajnoj, a posebno u svakoj velikoj istini, odjekuje uznemiravajuća daljina. Po tome se takva istina prepoznaje: ona postavlja zahtjeve i nije dovršena – ni u prošlosti ni u sadašnjosti ni u budućnosti. Zato je dočekuju s tjeskobom, s nepovjerenjem, s oprezom. Zato je i prihvaćaju sporo, oklijevajući, puni sumnje – najčešće je prilagođujući svojim egoističnim interesima. To se zove “usklađivanje s realnim mogućnostima”. Nepoznatom se oduzima njegova privlačna snaga i izazovi, poznatom se oduzima neizvjesnost, uznemiravajuća dubina i duh preispitivanja. Potrošiti, a ne prevladati! – to je načelo trivijalnosti."
Vlado Gotovac





KOMENTARI (12) - PRINT - #

<< Arhiva >>






ARHIVA



lipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010