erytheia.theredone

11.05.2010., utorak

EKSPRESIJA IMPRESIJE


Gustav Klimt , Poljubac ulje na platnu 1907.-1908.g.

Iz Klimtovih slika zrcali se unutarnji svijet i ljepota puna senzualnosti.
Poljubac je jedan od najpoznatijih radova ovog iznimnog slikara.
Njegovo slikarstvo ispunjeno je naturalističkim prikazima erotskog i težnjom da platna ispuni sjajnim dekoracijama.
Svoj stil je formirao na proučavanju vizantijskih mozaika. Strast za erotskim temama dovela ga je do razvoja slikarskog stila koji je sjedinjavao nage čulne figure sa sjajno kolorisanim dekorativnim arabeskama, čijem bogatstvu rijetko da ima premca u povijesti moderne umijetnosti.
Klimt je oslikao i strop riječkog kazališta na što sam posebno ponosna s obzirom da sam riječanka. Kada se nađete u riječkom Kazalištu svakako podignite pogled i potražite čarobni trag kista Gustava Klimta.




Beethovenova 5.simfonija, dirigent Herbert von Karajan

Ludwig van Beethoven njemački skladatelj (1770.-1827.) i jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe.
Njegova 5. simfonija često se naziva i "simfonija sudbine" jer je nastala u teškom razdoblju njegova života.
Herbert von Karajan austrijski dirigent(1908-1989.). Dirigirao je s naročitim osjećajem za zvučnu diferencijaciju.
Dominirajući pozornicom svojom dojmljivom figurom, teatralno razbarušene kose i prodorno plavih očiju davao je glazbi i prostoru oko sebe mističan ugođaj. Njegov specifičan temperament ostati će zauvijek pamćen i neponovljiv.




Balašević, Ne lomite mi bagrenje

Balašević kantautor, pjesnik, ambasador, sanjar.
Njegovi stihovi zarobljeni u ovom ponekad okrutnom svijetu blistaju poput bisera u tek napola otvorenom sedefu.
Đole uz tvoje smo se stihove smijali i plakali i uživali i tugovali.
Ne lomite mi bagrenje meni je osobno najdraža pjesma. Samo malo mudrosti je potrebno kako se ne bi izgubili među oblacima koje je već zahvatila oluja.





Pantheon, Rim

Jedan od najbolje očuvanih spomenika drevnog Rima. Napravio ga je Hadrian, između 119. i 128. godine, s namjenom da bude hram bogovima. Ovo remek djelo arhitekture koje tako ponosno prkosi vremenu smatram osobno najljepšom građevinom. Radijus svoda je točno ekvivalentan visini a šupnjina od 9 metara, poznata pod nazivom ‘oculus’, u centru svoda, propušta svijetlost u samu građevinu. Uz nebeski ovo je najljepši svod pod kojim bih mogla stajati.








Vlado Gotovac zatvorenik 5023. U groznim zatvorskim uvjetima, gdje na čelijama su bile samo rešetke, nije mu bilo dopušteno pisati. Stoga, koristio se raznim materijalima, poput wc papira, da bi zapisao svoje misli.
Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977. ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. Osuđen je na robijanje u Lepoglavi jer je režim procijenio da je zlonamjerno prikazivao stanje u državi, unoseći tim činom razdor među narodima i narodnostima.

Kada je napokon dočekao ono čemu se radovao cijeli život, samostalnu Hrvatsku nije ispalo idilično kako je sanjar sanjao čitav vijek. Iako ga je Titov komunistički režim osudio dva puta na šest godina zatvora kao urednika Hrvatskog tjednika u montiranom političkom procesu, prema njemu nije bio ništa nakloniji ni Tuđmanov režim. Jedno vrijeme bio je državni neprijatelj broj jedan jer se usudio parafrazirajući Slovatzkog, reći: “Hrvatska da, ali kakva?”
Gotovac je bio čovjek koji je imao hrabrosti sa još pet intelektualaca zatražiti od Tuđmana 1993. da odstupi s mjesta predsjednika države zbog loše politike prema Bosni.
Jedna takva moralna i intelektualno snažna osobnost nedostaje hrvatskoj politici danas.

Vlado Gotovac, prije svega pjesnik, iskonski filozof , virtuoz antičkih manira, neuništivi sanjar o pravdi i boljem, borac za slobodoumlje i ravnopravnost svih nas. Arhaičnoga pogleda, čovjeka od principa i riječi. Pjesnik na krilima metafora i rima.
KOMENTARI (7) - PRINT - #

<< Arhiva >>






ARHIVA



lipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010