erytheia.theredone

29.03.2010., ponedjeljak

Boja inkarnata

"Želim biti istovremeno jasan i dvosmislen tako da svatko može stvoriti sebi originalnu misao na osnovi mojih uputa, misao koja nije obavezno bila u mojoj glavi."

John Cage
Kada sam prvi put mješala boju inkarnata činilo mi se to, onako naivno i laički, kao sasvim jednostavan proces. Pukneš malo smeđe, malo bijele i to bi bilo to otprilike.
Međutim boja koja se koristi za prikaz ljudskog tijela može se opisati kao mnogost, nikako nije jednostavna i u njoj zajedno igraju mnoge složenosti.
Koriste se tonovi crvene i bijele, oker, Sienna i druge nijanse smeđe, plave ili zelene.
Ljudska koža nije iste boje na svim djelovima tijela pa se ne može koristiti jedna boja za sva područja kože.

Čini mi se kako sam tada po prvi put u potpunosti spoznala pojam površnosti. Često samo zagrebemo po površini, ne tražeći dublji smisao, ne prihvačajući vlastito neznanje, uzimamo što nam treba i nastavljamo.

Biti jednostavan u umjetnosti je nešto najsloženije, a čini mi se da je tako i u svim segmentima naših života.Mondrian naizgled jednostavan slikar, otkriva se kao jedan od najsloženijih.
Da bi došao do prve apstraktne slike, prošao je gotovo sva dotadašnja iskustva europskog slikarstva. Tražio je, 25 godina, jedinstvo i podudarnost mikrokozmosa i makrokozmosa. Želio je u slici stvoriti ravnotežu suprotnih snaga, bio je uvjeren da se u vizualnoj umjetnosti može postići spoznaja na višem stupnju, odnosno nova duhovna stvarnost.

Površnost je ono čega se istinski grozim, iako sam i sama ponekad uhvaćena u njenu mrežu. Biti površan u nečemu, ne posvetiti se istom u potpunosti najčešće je posljedica našeg neznanja, straha od tog istog neznanja ili jednostavno manjak osjećaja da se nečemu predamo.
Upravo tu površnost u pogledu želim zauvijek izbjeći.

"Onaj koji se ne uzdiže do ideje cjeline potpuno je nesposoban da prosuđuje djelo."

Schelling


Cjeloća je nedjeljiva povezanost svih dijelova na svim razinama i u svakom smislu.
Obično zbog nečeg glavnog u sredini slike zanemarujemo njena rubna područja. Međutim oni tvore uzajamnost koja je za umjetničku cjelinu jednako važna.Primjer je Leonardova Mona Lisa. Pejzaž u pozadini podređen je portretu firetinske patricijke, te zbog podređena položaja često izmiče našoj pažnji.
Međutim za shvaćanje likovnog djela potrebnije nam je uočavanje uzajamnosti portreta i pejzaža nego prepoznavanje Mona Lise.
Njen zagonetni osmijeh biti će prvo što će nam privući pogled, što je i razumljivo, ali problem nastaje u trenutku kada se pogled na njemu zadrži i ostane.

Najviše od svega ipak bojim se površnosti u ljudskim odnosima, kao da nam ovo vrijeme nameće da stvari nužno fragmentiramo. Sebično djelimo našu pažnju, a i tada strahujemo kako ćemo valjda izgubiti dio sebe, svoga vremena.
Vrijeme nam postaje upravljač našeg života, sve moramo činiti brzo, bez mnogo zamaranja i bez da jednostavno ponekad i zastanemo.

OBLAK

U predvečerje, iznenada,
Ni od kog iz dubine gledan,
Pojavio se ponad grada
Oblak jedan.

Vjetar visine ga je njiho,
I on je stao da žari,
Al oči sviju ljudi bjehu
Uprte u zemne stvari.

I svak je išo svojim putem:
Za vlašću, zlatom il za hljebom,
A on - krvareći ljepotu -
Svojim nebom.

I plovio je sve to više,
Ko da se kani dić do boga;
Vjetar visine ga je njiho,
Vjetar visine raznio ga.

Dobriša Cesarić


Ne želim u životu ne primjetiti oblak dok mi on svom svojom ljepotom govori koliko ga trebam. Da, ja trebam njega, taj oblak ne treba mene, ali će mi svejedno nesebično pokazati dubinu koja se krije ispod ustaljene površine, otvoriti mi oči, jedino što ja trebam je to mu dopustiti.


Možda sam o temi površnosti i previdjela neke stvari, mnogo bi se toga o njoj dalo ispričati.
Ostaje nam da prolazeći kroz život odbacimo kazinsko blještavilo i šljokice i osjetimo svaku notu života kao jedinstvo spojeno u složnost koja očarava i nadahnjuje.KOMENTARI (16) - PRINT - #

25.03.2010., četvrtak

Ljubav je PantheonOsjetila sam potrebu istražiti što je to ljubav, definirati taj osjećaj i definiciju zabilježiti i pohraniti u onaj dio sebe za zauvijek.

Prema wikipediji, uzmimo to kao stručno objašnjenje, Ljubav može opisivati snažan osjećaj kao zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba, pruža najintenzivniji osjećaj bliskosti. U govoru obično označava međuljudsku ljubav, no ona može označavati ljubav prema državi, cilju, sportu itd. Međuljudska ljubav je odnos između dvije osobe veći od same naklonosti jedne prema drugoj, te je usko vezana s međuljudskim odnosima (ljubav između članova obitelji, prijatelja…).

Prema istoj postoji i nekoliko podjela te ljubavi.

Klasična podjela ljubavi

1. philia - prijateljska ljubav, ljubav koja drugome želi dobro, ljubav kojom drugome želimo pomoći, temelj je svakog zajedništva
2. eros - ljubav koja je obilježena čežnjom za onim što se ljubi. To je ljubav usmjerena prema osjetilnome svijetu (vid, dodir, okus…). Eros je i ljubav prema samoj ideji ljepote - rođenje duše u ljepoti i dobroti.
3. agape - ideal ljubavi, uključuje milosrdnost, zauzimanje i brigu za bližnje. Krajnji smisao te ljubavi je potpuno se posvetiti dobru drugih po cijenu vlastitoga života. Ova vrsta ljubavi nadilazi prijateljsku i erotičnu ljubav.

Sternbergovi tipovi ljubavi

Robert Sternberg je razvio teoriju po kojoj ljubav ima tri temeljne komponente:

* Bliskost - sviđanje, prijateljstvo, povezanost među partnerima; da bi se bliskost razvila potrebno je obostrano poštovanje i povjerenje.
* Strast - u prvom redu seksualna i tjelesna privlačnost, daje onaj karakterističan osjećaj zaljubljenosti, najintenzivnija na početku ljubavne veze, s vremenom slabi.
* Odanost - predstavlja odluku da s osobom koju volimo ostajemo u dugotrajnoj vezi; partneri moraju biti spremni na žrtvovanje i stavljati partnerove potrebe ispred svojih.

Neki elementi koji su često prisutni u međuljudskoj ljubavi su:

* naklonost – međusobno uvažavanje;
* privrženost – zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba;
* altruizam – međusobna nesebičnost;
* uzvraćanje – obostrana ljubav;
* vezanje – želja za očuvanjem ljubavi;
* emocionalna intimnost – dijeljenje emocija i osjećaja;
* prijateljstvo – prijateljski duh; obiteljska povezanost;
* strast – seksualna želja;
* psihička intimnost – dijeljenje intimnog osobnog prostora;
* osobni interes – želja za nekom nagradom;
* uslužnost – želja za međusobnim pomaganjem.

Nakon dva sata istraživanja shvatila sam da sam stvarno zaglibila, još nevjerojatnija mi je bila spoznaja da u tim bespućima neta nema ničega što bi moglo vjerno dočarati osjećaj ljubavi.
Ovisno o autoru, opisuje se različito.
Vječna je tema pjesnicima i svi mi njihovi stihovi savršeno imaju smisla ali opet nisu moji.


Svjetlost

Samo da se uz tebe budim,
meni na svijetu ne treba više.
Da svaku tvoju mijenu slutim,
da zrak u tvojoj blizini dišem.

Samo da tiho uz tebe šutim
prisutan kao svjetlost bez glasa.
I da ti oči očima ćutim,
kao da ću te izgubiti, sada, ovoga časa.

Enes KiševićČesto se uz ljubav vežu riječi strast, prijateljstvo, povjerenje i poštovanje.
Sve mi imaju smisla, dakako, ali kako ih povezati, koja je prva, najbitnija, koji bi bio njihov sljed.
Promijenimo li njihovu poziciju i ljubav dobiva drugačiji smisao.
Nije isto stavimo li kao prvu prijateljstvo ili odaberemo strast.
Ali što kada želimo staviti sve odjednom, da se na istom tronu uzvišenosti sakupe sve emocije.

Osjećaj ljubavi je sasvim sigurno individualan koliko i univerzalan, a riječi je premalo kada imamo težnju da ljubav izrazimo realno.

Nakon ponovnog istraživanja zapitala sam se a što ako naiđemo na onu ljubav koja je nadrealna, koja se ćuti cjelim bićem, koja nam se prikrade i poput lopova nas zaskoči, a opet nam se čini sasvim prirodno što je tu jer je oduvijek i trebala biti.


Slatka dušo mom životu

Od ovoga vlasa zlatna,
od njega su izatkane
meke uze, tanka platna
kojijem liječi moje rane.

Mâ pjesance, ne naprijeda,
ustavi se, pjesni mila,
evo i ti sa mnom, gleda',
u pram si se zamrsila.

Oba ćemo robovati
usred veza zlatnijeh žica
i sužnji se srećni zvati,
ja rob, a ti robinjica.

Ivan Bunić Vučić


Odustala sam od pokušaja definiranja, ali nisam odustala od tebe ljubavi. Ne postoje vrijednosti koje bi izrazile tvoju bit, za tebe su ljubavi najljepši stihovi sa riječima koje čuvam samo za tebe.
I hvala ti ljubavi što postojiš.KOMENTARI (38) - PRINT - #

Sljedeći mjesec >>


ARHIVAlipanj 2011
svibanj 2011
ožujak 2011
veljača 2011
siječanj 2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se