Gregada a la' Barbieri

petak , 17.02.2017.


G r e g a d a, staro ribarsko jelo, bolje reći najčešće na Visu, Hvaru i Korčuli
koje na Hvaru ima čak naziv - kraljevska gregada- makar je nisam radila po njihovom receptu nego po kazivanju našeg poznatog kulinarsko putujućejeg gurua Veljka Barbieria


Potrebno je :
jedna raža i grdobina, oguljene i odkoštene
2 kapule
2-3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
3-4 krumpira na ploške
decilitar bijelog vina ( stavila traminac )
pola dcl vinske kvasine
maslinovo ulje po želji
bijeli papar, sol
obilato usitnjenog peršina na kraju


Na hladno ulje sam stavila tanke kolutove kapule, češnjak, red krumpira, red ribe u komadima, pa opet krumpir na kraju. Svaki red sam malo posolila i bijelim paprom začinila,, dodala ocat, vino i vodu da pokriju sadržaj.
Kuha se na nagloj vatri pola sata, a onda na nižoj temperaturi sat- sati po dok se krumpir skuha a višak tekućine ispari, jer ovo što ostaje mora biti gusto i bijelo a dovoljno tekuće.
Na kraju kuhanja posuti peršinom i dodati soli, papara ( ako treba ) a maslinova ulja obavezno politi lagano po vrhu.


kuha se...vrije
i na tanjuru s malo limuna po želji.......( ja sam sebi stavila )



Napomena : svaki pravi "brujet" ili ovdi gregada mora imati najmanje 10 dijelova.
I----------bez jedne žlice vegete, molim !


..............................................

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se