ponedjeljak, 26.03.2012.

Parada



Poučan, zabavan i nažalost tužan, tri su riječi koje najbolje opisuju film Parada.

Svejedno imam neke zamjerke. Film obiluje stereotipima. Pederi su nježni i rakija im je prejaka, a mrzitelji pedera su tetovirani. Hrvat živi na otoku s nekim životinjama, a Albanac dila kokain. Bogati žive u luksuznim kućama koje su simbol neukusa i osobnih kompleksa, a kuća je okružena siromaštvom. Kraj filma je tipičan klišej, osoba umire za svoja prava. Ali ovo ne zamjeram Dragojeviću jer je želio poslati jasnu poruku homofobnima pa je nešto ovakvo drastično za kraj ipak bilo nužno. Također film je možda malo zakasnio, shvaćate što želim reći.

Preobraćenje Limunovog sina, ta scena mi se posebno urezala u pamćenje, valjda sam osjetljiv na odnose sin-otac pa je to pojačalo doživljaj. U svakom slučaju poslana je snažna poruka koja je zaista trebala biti poslana. Smatram da film moraju pogledati sve generacije.


21:01 - Komentiraj { 3 } Print - #

subota, 17.03.2012.

Učite kineski



Kina je zavladala svijetom – rečenica je koju često puta čujemo u raspravama o ekonomiji. I potpuno je istinita. Kineska ekonomija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu. Prosječni godišnji rast iznosi oko 10% posljednjih 30 godina. Kina ima nedostatak radnika, nezaposlenost je ispod prirodne razine nezaposlenosti. Amerikanci masovno odlaze raditi u Kini – ovaj trend je posebno bio izražen za vrijeme recesije u SAD-u.

Kineski kao jezik zapravo i ne postoji već je to kolektivni naziv za srodne jezike kojih ima ukupno 13 u Kini, a najpoznatiji je mandarinski i njime se služi većina Kineza i stranaca koji uče kineski. Mandarinski kineski je zapravo službeni jezik u Kini. Mandarinski kineski danas govori gotovo 850 milijuna ljudi. Ukupan broj govornika kineskog prelazi 1.3 milijarde ljudi u svijetu.

Moj prijedlog je da se u sve srednje škole uvede kineski kao izborni predmet, a na svim ekonomskim fakultetima da bude obvezan predmet jednako kao engleski.


17:16 - Komentiraj { 6 } Print - #

ponedjeljak, 12.03.2012.

Nastavak privatizacije



Izgleda da nas u ovoj godini čeka privatizacija posljednjih tvrtki u državnom vlasništvu. Pritom mislim na Croatia osiguranje i Poštansku banku. Smatram da ako se već mora prodati sve što je domaće da bi se skrpao proračun onda bi država barem trebala jako pažljivo odabrati investitora. Za Poštansku banku smatram da bi je trebalo prodati nekoj bankarskoj grupaciji iz Velike Britanije ili Rusije. Zato jer austrijski, talijanski, francuski i mađarski bankari već posjeduju prevelik udjel u Hrvatskoj. Neke nove grupacije iz nama sasvim novih tržišta možda bi donijele neke nove proizvode na naše bankarsko tržište. Najveća banka u Hrvatskoj - Zagrebačka banka (ZABA) u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije UniCredit. Druga najveća banka, Privredna banka Zagreb (PBZ), u vlasništvu je također talijanske bankarske grupacije Intesa. Erste banka treća je najveća banka kod nas i nalazi se u austrijskom vlasništvu. RBA je također u austrijskom vlasništvu. Hypo Alpe-Adria Bank peta je po veličini u Hrvatskoj i nalazi se u vlasništvu austrijske banke Hypo AAB International. Splitska banka u vlasništvu je francuske grupacije Societe Generale. OTP banka u mađarskom je vlasništvu. Volksbank je također u austrijskim rukama. A svi znamo kolike profite ostvaruju navedene banke.

19:27 - Komentiraj { 4 } Print - #

utorak, 06.03.2012.

Invazija na Jadran :)



Sadašnji predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić koji se nada još jednom mandatu na istoj funkciji jer je prema vlastitim riječima „dobro radio“ uvjerava nas da nas čeka izvanredna sezona. Naime i prošla turistička sezona dala je izvrsne rezultate kada su u pitanju dolasci i noćenja, ali čak se i financijski pokazala dobrom iako su mnogi u to sumnjali (priznajem, uključivši i mene). Najave sa njemačkog tržišta i ove godine su odlične zbog sve većih nemira u Grčkoj, tradicionalno omiljenoj destinaciji Nijemaca. S druge strane dobre vijesti stižu i iz susjedstva odnosno Srbije. Jat Airways će ovoga ljeta letjeti za čak tri grada na našoj obali: Dubrovnik, Split i Pulu. U Dubrovnik će letjeti srijedom, petkom i nedjeljom (od 15. lipnja) , u Split ponedjeljkom i četvrtkom (od 2. srpnja), a u Pulu utorkom i subotom (od 16. lipnja). Croatia Airlines koja je prošle godine letjela iz Dubrovnika za Beograd dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom, povukla se s te linije, vjerojatno zbog loše popunjenosti letova prošle sezone što nimalo ne čudi s obzirom na odabrane dane letenja. Ove godine Croatia će biti konkurencija Jatu na liniji Split – Beograd gdje će Croatia letjeti dva puta tjedno, petkom i ponedjeljkom. Dakle, ukupno 9 izravnih letova iz Beograda za Jadran na rok od 3-4 ljetna mjeseca možda su samo uvertira u povratak Srba na Jadran. A i ukoliko se ovi letovi pokažu profitabilnima u što ne sumnjam, na zimu možemo očekivati i uvođenje letova između glavnih gradova koji su uvjet za bolju gospodarsku suradnju. A to će onda biti invazija naših tvrtki i proizvoda na cijelu Srbiju :)

21:50 - Komentiraj { 0 } Print - #

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

since 18th January 2008

* sve mikro i makroekonomske teme
* najaktualnije vijesti iz svijeta businessa i politike
* brojne kritike na svakodnevne teme

Image Hosted by ImageShack.us


Sva pitanja šaljite na ovaj mail


Image Hosted by ImageShack.us

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Tko je Funky Business?
- magistar ekonomije
- međunarodni volonter
- ljubitelj likovne umjetnosti




Do sada vas je bilo na blogu:free hit counter

hit counter



Vaši komentari na temu posta su uvijek dobrodošli kao i vaše kritike i pohvale. Svi komentari koji imaju svrhu reklame drugog bloga ili u sebi sadrže uvredljiv sadržaj biti će trajno izbrisani te će autorima istih biti zabranjeno daljnje komentiranje.

Image Hosted by ImageShack.us
since 18th January 2008