subota, 17.03.2012.

Učite kineski



Kina je zavladala svijetom – rečenica je koju često puta čujemo u raspravama o ekonomiji. I potpuno je istinita. Kineska ekonomija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu. Prosječni godišnji rast iznosi oko 10% posljednjih 30 godina. Kina ima nedostatak radnika, nezaposlenost je ispod prirodne razine nezaposlenosti. Amerikanci masovno odlaze raditi u Kini – ovaj trend je posebno bio izražen za vrijeme recesije u SAD-u.

Kineski kao jezik zapravo i ne postoji već je to kolektivni naziv za srodne jezike kojih ima ukupno 13 u Kini, a najpoznatiji je mandarinski i njime se služi većina Kineza i stranaca koji uče kineski. Mandarinski kineski je zapravo službeni jezik u Kini. Mandarinski kineski danas govori gotovo 850 milijuna ljudi. Ukupan broj govornika kineskog prelazi 1.3 milijarde ljudi u svijetu.

Moj prijedlog je da se u sve srednje škole uvede kineski kao izborni predmet, a na svim ekonomskim fakultetima da bude obvezan predmet jednako kao engleski.


17:16 - Komentiraj { 6 } Print - #

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

since 18th January 2008

* sve mikro i makroekonomske teme
* najaktualnije vijesti iz svijeta businessa i politike
* brojne kritike na svakodnevne teme

Image Hosted by ImageShack.us


Sva pitanja šaljite na ovaj mail


Image Hosted by ImageShack.us

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Tko je Funky Business?
- magistar ekonomije
- međunarodni volonter
- ljubitelj likovne umjetnosti




Do sada vas je bilo na blogu:free hit counter

hit counter



Vaši komentari na temu posta su uvijek dobrodošli kao i vaše kritike i pohvale. Svi komentari koji imaju svrhu reklame drugog bloga ili u sebi sadrže uvredljiv sadržaj biti će trajno izbrisani te će autorima istih biti zabranjeno daljnje komentiranje.

Image Hosted by ImageShack.us
since 18th January 2008