e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

12.08.2013., ponedjeljak

Pseudoznanost #8 - Skalarni valovi

Ovo neće biti članak o skalarnim valovima kao takvima. Neću gubiti vrijeme bacajući se u nakaradne derivacije elektromagnetizma, nisam toliko lud. Osvrnut ću se na jednu specifičnu primjenu.

Dakle, danas dok sam jeo ručak i gledao TV, odjednom se pojavila reklama za Pet Protector. Trebalo mi je svega nekoliko sekundi da shvatim o čemu se radi. Pa pogledajmo ju odmah na početku. Dokaz #1.



Prvo se pojavi neka doktorica veterinarske medicine. I to "Dr" bez točke, s velikim početnim slovom. "Dr vet. med." umjesto "dr. vet. met.". Bravo, iskazali su se odmah na početku. :)

Nada Arađan? Tko je ona? Google ne nalazi ništa vezano za veterinu, a danas bi trebao naći takvu stvar.
Pronalazi jedino neki opskurni forum sa slikama neke voditeljice iz Srbije koje se mogu otvoriti jedino ako se registrirate. Taman posla.

Čemu zvučna sinkronizacija za doktoricu Nadu? Nije valjda... da je to samo strana glumica plaćena da laže pred kamerama? Ma nije moguće. laze

Nadalje, kaže "doktorica" da je proizvod "ekološki". Pitam se nude li također i fizikalne, histološke, antropološke i geološke proizvode. sretan


Promotivna cijena 399.99 kn?
MILU TI MAT...*BIIIIIIP*
eek



Onda se pojavljuje još jedna "Dr vet. med.", Maja Nikolić. Ako tražite nju, dobijete slike neke Miss nečega koja joj čak i dosta sliči. Možda je to moj problem, ali ja takve napirlitane žene slabo raspoznajem. Na licu imaju više žbuke nego moj stan, a kosa im svima isto izgleda. Kao da gledam nešto na Redtubeu.

Slijede sinkronizirane "studentice" (to im je zapravo ime - "studentica") s psima koje očajno pokušavaju glumiti vlasnike kućnih ljubimaca koje su imale "strašnih problema" s ostalim proizvodima.


Zovem se Studentica i kad narastem, bit ću velika. I radit ću da bude mir u svijetu.



U zadnji dio reklame stavljena je potpuno suluda infografika.


Možda nisu smjeli staviti ovo svijetleće oko psa - budale koje na ovo nasjedaju često se boje svega što "zrači".



Ne sadrži kemijske elemente? Pa... od čega je onda napravljen? Neutronij? Pozitronij? Vegeta?

Pročačkao sam nabrzinu Web i lako pronašao opis kako funkcionira:

Pet protector pločica generira skalarne elektromagnetne valove, bez upotrebe baterije. Napajanje se obavlja kombinacijom skalarnih valova i zemljinog elektromagnetnog polja uslIjed čega dolazi do ''Lenz-ovog zakona''. Rezultat je ''Foucault'' struja, nastala pokretanjem životinje, izuzetno male snage , ali dovoljno da aktivira PET PROTECTOR. Medaljon tada djeluje kao pasivni rezonator čineći nepodnošljivu sredinu za buhe i krpelje.


Nevjerojatna je količina laži u ovom kratkom opisu. Ovo je pravi, školski primjer pseudoznanosti - korištenje znanstvenih pojmova, ili onih koji tako zvuče, da se proizvede nešto što sliči znanosti, a to uopće nije.
Što su to "skalarni elektromagnetni valovi"? Ništa. To ne postoji.
Skalar je odlika neke fizikalne veličine.
Primjerice ako kažemo da je brzina aviona 500 km/h SW, tu imamo dvije vrijednosti. Imamo iznos i imamo usmjerenje. Iznos je skalarna vrijednost. "Petsto kilometara na sat". Usmjerenje je vektorska vrijednost. SW, jugozapad.
Uteg od 100 grama ima samo skalarnu odrednicu. Masa nije vektor niti kombinacija vektora i skalara. Ona je čisti skalar. Iznos.
Skalari su i vrijeme, naboj, temperatura. 30 sekundi, 8 milikulona, 42 kelvina. Za skalare položaj u prostoru nije bitan, a niti imamo valove sekundi ili valove kilograma.

Elektromagnetni valovi ne mogu biti samo skalarni. Oni imaju iznos i usmjerenje svoje električne i magnetske komponente, jer su valovi. To je dio koji ih određuje. Imaju skalarnu i vektorsku komponentu.


Strelica iznad E (električno polje) i B (magnetsko polje) označava da se radi o vektorskoj vrijednosti.



Što su to onda skalarni valovi, odnosno što bi to trebalo biti? Valovi promjena brojčanih iznosa? Takvo što, samo za sebe, ne postoji. Brojevi nisu fizički entiteti u prostorvremenu. To su oznake vrijednosti.
Možete biti potpuno sigurni da ako naiđete na proizvod koji tvrdi da koristi "skalarne valove", da se radi o šarlatanskom proizvodu. Više o toj izmišljotini imate na RationalWiki.

Tko koristi taj pojam? Mnogi. Od populacije koja se bavi promicanjem "free energy" laži i ostalih perpetuum mobilea, preko crackpota koji svaku moguću nesreću u svijetu pripisuju "skalarnim oružjima", tj. nekakvim uređajima pomoću kojih "zle elite" (masoni, iluminati, ili koja god moderna babaroga je danas u điru) izazivaju brodske nesreće, potrese, tsunamije.
U domeni šarlatanstva vezanog za zdravlje, zvanog "alternativna medicina", primjene su naprosto ogromne. Pomoću tih nepostojećih valova objašnjava se tobožnja funkcionalnost homeopatije, liječenje malignih bolesti, iscjeljivanje vulgaris, pomlađivanje, manipulacija molekulom DNA (Plečkove gluposti).
Nema toga što skalarni val ne može u glavi šizoidnog crackpota. Ogromna složenost teorije elektromagnetizma omogućava prevarantima da švrljaju među žbunjem i mažu oči čak i ljudima akademski obrazovanima u domeni prirodnih znanosti, ako su naivni.
Je li vam sad zapravo jasnije što je pseudoznanost? Fabrikacija koja zvuči znanstveno, ali nema temelja u stvarnosti.

Te astronomske količine gluposti koje nude prodavači možete pročitati ovdje. Pokušali su se uplesti, i onda da bi pokrili jednu laž, izmislili su deset novih. U jednom dijelu kažu:

So EM theory is thoroughly and seriously flawed, from the ground up.


Naravno, ako želiš prodati proizvod o kojem lažeš, optuži čitavu fiziku da je kriva.

Materijal medaljona (za kojeg ne znamo od čega je, jer navodno ne sadrži kemijske elemente, iako mene strašno podsjeća na komad bronce ili jeftinog anodiziranog aluminija) u Zemljinom elektromagnetnom polju postaje aktivan i Foucaultove struje (ili Eddyjeve struje, ista stvar) pretvaraju medaljon u rezonator koji generira skalarno elektromagnetno polje... Zapanjujuće, ali veze s mozgom nema.
Govoriti o Zemljinom elektromagentnom polju nema smisla. Na koje se polje misli? Zemlja ima magnetno polje, a razlika između njega i EM polja je ogromna.
Vjerojatno su mislili na Zemljino magnetno polje, no ono je užasno slabo. Oko 45 mikrotesla, odnosno 0.000045 T.
U osnovi, tvrde da to polje inducira struju u medaljonu, a onda medaljon oko sebe generira neko "skalarno polje", za kojeg sam već rekao da ne postoji.
Jedino polje koje će se inducirati jest magnetno, ali njegov intenzitet bit će infinitezimalno malen.

Također, magnetno polje će u materijalu inducirati struju samo ako se materijal u polju miče na specifičan način. Na tom principu rade generatori struje. U strujnim zavojnicama pobuđuje se struja elektrona kada one prolaze kraj magnetnog pola, pa se na krajevima žica uspostavlja električna napetost, odnosno imamo napon.
Da bi napon bio što viši, zavojnice imaju što više zavoja, sa stotinama metara žica, a magneti su što jači, danas u rangu 1 T, a rotori se vrte što brže. Zato se i stavljaju u elektrane na osovine turbina.
Sad zamislite kolike su to struje koje se u komadiću veličine kovanice pobuđuju kada pas hoda kroz Zemljino magnetno polje koje je uvijek bijedno slabo. Neću ni pokušavati računati.

Može li takva struja unutar komadića metala išta generirati izvan sebe? U teoriji, da. No u teoriji i gravitacijsko polje mog ventilatora na stolu proteže se u beskraj, ali opada s kvadratom udaljenosti, pa ne samo da tih nekoliko kilograma mase ne pokazuje nikakav učinak na moj mobitel, nego ni sigurno nema učinak na neki komet na rubu Sunčevog sustava.
Radi se o infinitezimalno malim vrijednostima. Beznačajne "deset na minus pun kurac" vrijednosti koje nikome ne predstavljaju ništa, osim misaonu zabavu. Nešto kao idiotarije koje lupetaju astrolozi, o utjecajima planeta na naše živote.

Medaljon ne radi ništa, osim što će mački ići na živce jer mačke ne vole da im oko vrata vise stvari koje im remete ravnotežu i odaju ih dok se šuljaju.
Ništa ne radi ni onaj Atlantin "biogenerator" (onaj kojeg je prevarant Darko Maltar instalirao u OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu, za što je ravnateljica Zvezdana Treska predala 100 000 kn iz proračuna). U potonjem slučaju, doduše, ipak se bez pardona koriste poznati šarlatanski pojmovi poput "negativna/zla energija", "životna sila" i slične radiestezijske idiotarije, ali velike razlike nema.
U sličnu grupu spadaju i "magnetne ogrlice", "informirane ogrlice", "informirane čaše" (slovenska Flaška). To je obično šarlatanstvo za naivne i neobrazovane. "Orgon", "skalarni valovi", "moći Svetog Šime" ili "chi", učinak je jednak. Nema ga.

Piše da proizvod počne trajati "u periodu od 7-20 dana od trenutka kada ga stavite na ogrlicu svog ljubimca. Medaljon je potrebno staviti tek kada ljubimca prethodno očistite od parazita."
Dovitljivo i prepredeno. Prvo jadnu životinju treba u perilicu rublja na 95 °C, onda je natankati insekticidom, zatim staviti medaljon i? Moliti Alaha da uspije? Jupitera? Jahvu? Medaljon i mantranje, ista stvar. NE funkcionira.
Nadalje, kaže da se medaljon nikad ne smije skidati dulje od 24 sata jer onda treba sve ispočetka, a inače traje i do dvije godine. Nije mi baš jasno, zašto ne zauvijek? Mislim, očito je brojka smišljena da bi se ljude primamilo omjerom trajanja i financijske investicije, ali koje je objašnjenje proizvođača? Nema ga.
Na stranici petprotector.org, kažu da je "znanstveno potvrđeno" da funkcionira u 96.67% slučajeva. Da mi je znati kako su dobili one dvije decimale... pjeva laze

Tko ovo prodaje na televiziji? Cel.Mar.Media, a podaci na njihovoj stranici http://www.celmar-media.hr kažu:

Cel.Mar.Media d.o.o. | Sjedište: Belasova 8, Pula Prodajno mjesto: Partizanski put 132, Pula

U svojoj ponudi imaju i druge proizvode, od kojih su neki vjerojatno klasična papilova koja ne radi ništa. Ekstrakti artičoke za mršavljenje, java čaja, zelenog čaja... Tu su i "Slide Slim", ulošci pomoću kojih mršavite bez da išta radite. Potpuna laž, naravno.


Proizvod se originalno zove "Catandog's" i radi se o masovnoj marketinškoj shemi koj je barem u SAD-u bila vezana za piramidalnu prodaju. Nisam mogao pronaći originalnog prodavača. Postoji nekoliko "službenih" stranica, jedne od najvećih su španjolska i britanska. Sudeći prema kvaliteti kutijice u kojoj stiže, to je tipična kineska proizvodnja, a tko ga je smislio, vrag zna.

Na španjolskoj stranici piše da je testiranje proveo "INSTITUTO CIENTIFICO MULTIDISCIPLINAR JOVELLANOS" kojem je moto "OMNIA VIBRATIO SUNT". Aha. Jedan od onih "instituta sreće i lijepog osmijeha".
Googlanjem instituta dobivamo što? Catandog's. I neku piramidiotnu ("piramide liječe") stranicu. Kadija te tuži, kadija te sudi.
Vrlo vjerojatno je u pitanju registrirana djelatnost koja egzistira samo kao podatak u državnim spisima, koju su stvorili prodavači samo zato da bi njihovi proizvodi dobivali. Nešto kao naš HUPED. Organizirani šarlatani.

Za kraj, pogledajte Atlantin biogenerator i Catandog's medaljon (klik za hi-res).






Metalna čvorišta s New Age mističnim stilom, tj. radiestezijski ćiribu-ćiriba. Ništa drugo.

Što zakon kaže? Malo toga. Ovo bi bilo korisno prijaviti ekipi "Provjerenog" ili "Potrošačkom kodu", jer državu zaboli. Imamo puno gorih problema oko kojih se ništa ne radi. Kao pravna država smo teško podbacili, tako da očekivati da se ova +400 kn vrijedna prevara (po osobi) sankcionira jer bi kao netko trebao pratiti te stvari, nije realno.

Oznake: bioenergija, pseudoznanost, šarlatanstvo, orgon, radiestezija


- 19:00 - gurni glavu kroz monitor (15) - snimi - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2013  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

interferencija on/off

Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

zapamtite!

Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

Sva prava pridržana.