Moji likovni izrazi 6

07.04.2017.

Skulpture

14.02.2017.

Moje skulpture i ukrasno-uporabni predmeti

Slike sudbina 2015.

23.11.2015.

Moja nova, ili bolje reći peta knjiga po redu. U pitanju je zbirka pripovjedaka, sa tematikom života u Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Tu su 32 priče i iskreno se nadam da će vam se svidjeti barem jedna. Ljubazno vas molim da istu, ako vam se dopadne podijelite preko društvenih mreža, jer je ona potpuno besplatna.

Emir Nisic- Slike Sudbina by Emir Nisic

Bliha

13.10.2015.

Rijeka Bliha je lijeva pritoka rijeke Sane, izvire u mjestu Donji Lipnik, na visini od 450 m.n.v., dužina toka rijeke Blihe je 23,9 kilometara. Na devetom kilometru njenog toga između Fajtovaca i Gornjeg Kamengrada nalazi se „Blihin skok“, vodopad visine 56 metara (postoje različiti podaci o visini oni se kreću od 40-72 metra) i širine oko 10 metara, koji je čuven po svojoj ljepoti, i koji predstavlja jedan od važnih turitičkih potencijala općine Sanski Most. Ova rijeka ima svoje pritoke u vidu manjih rijeka ili potoka a to su: Suvača, Obarak, Modrašnica, Hatiraj i Suhača. Skoro sve ove pritoke izuzev Suhače izviru na nadmorskim visinama iznad 400 metara. Rijeka Bliha je rijeka brzog toka, a njeno korito je kamenito. Sve svoje pritoke Bliha prima sa lijeve strane.
Rijeka Bliha i Zdena su po narodnim predanjima dobile ime po prelijepim sestrama, tu postoje dvije varijante, prva da su poslije kuge koja je opustjela ovaj kraj, ostala dva brata i dvije sestre, te su braća htjela da ožene svoje sestre kako bi nastavili potomstvo, sestre to nisu nikako htjele pa su ih braća ubila i zakopala u planinu, nakon čega su se pojavila dva izvora. Druga varijanta govori o tome kako su sestre blizanke Zdena i Bliha bile iz imućne porodice, te su ih njihova braća htjela udati za najbliže rođake kako imetak ne bi prešao u neke treće ruke, one to nisu željele pa se jedna bacila sa jedne planine, a druga sa druge, na tim mjestima potekle su dvije rijeke koje narod zove njihovim imenima.

U prošlosti su na Blihi bile mnogobrojne vodenice, a rijeka je kako u prošlosti tako i danas bila sklona povremenim izlijevanjima iz korita, prilikom čega najčešće nanosi štetu stanovništvu u Husimovcima i Zdeni, tj. u svom donjem toku.
Suvača
Suvača izvire u Gornjem Lipniku, ima dužinu toka od 8,4 kilometara, izvire na 548 metara nadmorske visine, a u mjestu Skucani Vakuf se uliva u Blihu na visini od 397,5 m.n.v.

Obarak
Potok Obarak ima tok dužine 2,3 kilometra, a izvire na 410 metara nadmorske visine. U naselju Gorice u Blihu se uliva potok Obarak na visini od 369,8 m.n.v.

Modrašnica
Dužita toka rječice Modrašnice je 6,1 klimetar, ona izvire u Modri, na visini od 451 m.n.v.; u Fajtovcima u svoj tok Bliha prima Modrašnicu na visini od 365,4 m.n.v.

Hatiraj
Iznad mjesta Podvidača na nadmorskoj visini od 496 metara, izvire Hatiraj, i teče prema Blihi svojom dužinom od 9,6 kilometara, što ovu pritoku čini najdužom od svih. U Donjem Kamengradu je ušće Hatiraja u Blihu na visini od 217 m.n.v.

Suhača
Posljednja pritoka je Suhača koja izvire između naselja Vrše i Okreč na visini od 317 m.n.v., dužina toka je 6,3 kilometra a spaja se sa Blihom u Husimovcima na visini od 185 metara nadmorske visine.

Nadmorska visina vodopada ove rijeke je oko 300 metara nadmorske visine. Visina ušća u rijeku Sanu je 154 metra nadmorske visine.

Izmjerene nadmorske visine toka Blihe na nekim mjestima :

Benzinska pumpa Cat- 163,8 m.n.v.
U blizini bazena u Husimovcima- 170 m.n.v.
Husimovci- lokalitet Luke, ispod mezarja- 181 m.n.v.
Benznska pumpa Bes- 198,8 m.n.v.
Fajtovci ispod džamije- 369 m.n.v.

Obzirom na dužinu toka i najvažnije pritoke rijeke Blihe, kao i na oblik reljefa, nadmorske visine kota koje okružuju tok rijeke Blihe možemo zaključiti da njeno slivno područje čine mjesta : Kozin, Lipnik, Bjeline, Modra, Lukavice, Slatina, Podvidača, Okreč, Gornji Kamengrad, Fajtovci, Neprelje, Gorice, Skucani Vakuf, Bošnjaci, Vrše, Suhača, Donji Kamengrad, Demiševci, Husimovci, Brdari, Pobriježje, Zdena, i Sanski Most.
Rijeka Bliha je relativno čista rijeka, a u njoj su svoje stanište pronašle mnoge riblje vrste od kojih svakako prednjače: potočna pastrmka (lat. Salmo trutta morpha fario) i klijen (lat.Leuciscus cephalus), a tokom ljeta u njen tok ulazi i škobalj (lat.Chondostroma nasus) zbog mrijesta. U zadnjem periodu poduzeti su koraci na regulaciji u donjem toku rijeke Blihe, kako bi se naseljeno područje zaštitilo od budućih poplava. Nivo zagađenja nije zabrinjavajući, ali se u koritu može primijetiti otpad neorganskog porijekla od čega preovladava PVC ambalaža, zatim ponekad organski otpad u manjoj mjeri, ali i otpadne vode daju svoj doprinos onečišćenju rijeke.

Emir Nišić

Ljubopitljivo dijete

14.07.2015.

Avdu u sekretarijatu za urbanizam i imovinsko-pravne poslove nerviraju staranke, uglavnom neuke, sa nekim svojim zahtjevima kakvi nemaju traga u zakonima i propisima. Sve službenike nerviraju takvi, ja ne poznajem niti jednog kolegu koji sve to može stojički da podnese, ne poznajem niti jednog od nas koji nije ćelav, to mi sami sebi čupamo kosu od silnog posla, jer s ljudima je najteže raditi. Avdo ima nešto kose na glavi, svega desetak dlaka. Do penzije mu je ostalo dvanaest dugih godina, koje su se otegle i svaki dan kao da je sve duži. Dani vode ka slobodi, a svoju slobodu Avdo zamišlja tako što će živjeti u svojoj vikendici na selu i raditi po bašti daleko od grada, vreve, stranaka i ovog našeg sekretarijata. Gdje će moći nešto da raducka i duboko ćuti.

-Mir, tišina, vjetar piri, ptice cvrkujću, čista voda, čist vazduh, uvijek ima voća... Trebaš doći druže Kostadinoviću gore kod mene, da vidiš to i osjetiš.

Oazu mira zadnjih mjeseci počelo je da narušava jedno dijete iz komšiluka kojem se Avdo nekim čudom učinio zanimljiv. O tome mi je Avdo prvo nešto pričao, a dobar dio toga i sam sam vidio i čuo kada sam ga odlučio posjetiti jedne subote.

-Da me je napala kuga lakše bi mi bilo. Dođe pa hoda oko mene, pa me pita i propituje, a ja mu ništa ne mogu, dijete je to. Istina, ne čini nikakav zijan. Ali je dosadniji od komarca. Pa ti druže znaš da ja gore odem da se odmorim, da ispeglam živce, ali neda se eto.

Mališan se zvao Galib, iz istog je sela, živi u kući na istočnim strminama od Avdinog imanja, te kad čuje zvuk Yuga, ili ako ga ne čuje pa ga opazi parkiranog pored vikendice, oko koje je istina velika širina i jedan idiličan mir, a on potrči i mir razbije u komade.

Još ispod šume glasno viče:

-Avdoooo, Avdoooo, druže Avdooo...

A drug Avdo recimo tek je otpočeo neki posao, posao koji voli i koji ga opušta, ali eto ti ga sad, lupi se po čelu i sjedne, sad je sve zalud, ovoga se malog šale ne riješi.

Trči dječarac od nekih 7 godina, kao da se raduje najdražem gostu, gleda u mene koji sam mu stran, i samo priđe blizu Avde i stade. Zaćuta.

Tek poslije reče:

-Nisam čuo kad si doš'o. Bio sam na onoj strani kod groblja, skuplj'o jaja iz gnijezda, kad čujem idu kola, i ja potrčim.

To mu se zvuk moga Stojadina učinio kao zvuk Avdinih kola koja je zanesen igrom propustio čuti i dočekati. Avdo samo prevrće očima, a ja znam to je baš onaj mali o kome mi je govorio. Krenusmo u podnožje imanja gdje je i lijep potok da mi pokaže kolega kako je kalemio voće, onaj mali ostade da stoji na onom istom mjestu, i baš razmišljam neko mirno dijete. Kad taman počesmo da gledamo kako se primio koji kalem a ono dijete zavika :

-Avdo, Avdo, šta radiš?

- Gledam kaleme.

-Aha.

-A šta radi taj drug?

-I on gleda.

Krenusmo dva metra dalje a ono dijete opet.

-Avdo, Avdo, Avdo.

Ovaj se pravi da ne čuje i još jedno dvadeset puta čusmo kako ga doziva, i zasigurno prestao ne bi da mu se ovaj nije odazvao.

-Šta je?

- A šta sad radiš?

-Gledam kaleme.

- A šta su kalemi?

- Ne znam, pitaj ovog druga.

Onda poče da doziva mene ne znajući mi ime.

-Druže, druže, druže.

-Kaži mladiću!?

-A šta su kalemi?

-Kalemi su kad hoćeš da na jabuci rastu banane. Našalih se.

A on dotrča do nas pa poče dalje da ispituje.

-Avdo a hoće li stvarno to biti banane?

-Hoće.

- A kad će bit' banana tu?

- Na ljeto kad ugrije.

- A kad će ljeto?

- Još malo i eto ga.

- A kol'ko malo?

-Jebo te banane, vidi šta mi uradi. To Avdo reče meni. Tako je za vrijeme moga posjeta Avdinom imanju ovaj mali uvijek išao za nama i pitao sve i svašta, ja sam se smijao, Avdo se mrštio, a mali bio neumoran.

-Radiš li ti druže sa Avdom na poslu?

-Radim, svaki dan.

- I ja ću kad budem veliki raditi sa Avdom.

-Još mi samo to treba. Promrlja Avdo.

Na odlasku mi je i mahao dugo, a Avdo je sjedio nekako tužno, jer on više odavno nije domaćin na svom imanju. Znao je Avdo šta ga čeka.

A to je izgledalo otprilike ovako:

Uzeo Avdo grablje i počeo da grabi pokošenu travicu, a on će :

-Šta to radiš Avdo?

-Grabim.

-A što?

-Moram da bude ljepše.

-Lijepo je nama i 'vako. Imaš li ti Avdo konja?

-Konja? Nemam.

-A mi imamo.

-Znam.

-A imaš li kravu?

-Nemam. Vidiš i sam.

-Mi imamo dvije. Je l' znaš kako se zovu naše krave?

-Ne znam.

-Šara i mrkulja.
Ona jednu minutu tajac, taman da Avdo predahne i da na trenutak zabroavi na dijete koje mu smeta.

-Avdo ima li Boga?

-Rekli su da ga nema.

-A kakav je Bog?

-Čuj kakav je, ja ti kažem da ga nema. To pitaj hodžu Ismeta i popa Tadiju, nemoj mene mučiti s tim.

-Je li plav?

-Ko je li plav? Yugo? Vidiš i sam da je plav.

-Je li Bog plav?

-Ostavi se dijete Boga, ako me ko čuje šta pričam s tobom imat ću problema.

-Ima li Bog djece?

-Ama, ako ih ima neka su samo daleko od mene.

-Avdo hoćeš li ti nekad umrijeti?

-Neću, još mi se živi.

-E onda neću ni ja.

-E ja baš hoću, umrijet ću evo ovaj čas, pitaš li me još nešto.

-Umrijet ću i ja s tobom druže Avdo, časna riječ. A jesi li ti komunista?

-Jesam.

-Ako si ti druže Avdo komunista onda sam i ja, jer ja sam uvijek s tobom, ti si meni najbolji drug. A je li more slano?

-More? Odakle sad more ? Jest' slano je.

-Pa ko ga je posolio?

-Posolio ga crni đavo, šta me dijete isptuješ toliko!?

-Kako onda mogu da ga piju?

-Šta da piju?

-Pa more!

-O kako poželim da se vratim na pos'o. Drago dijete, pusti me više.

-Šta ti misliš Avdo, je li dalje more ili sunce.

-Najdalji je moj mir, kako vidim.

-Povedi me na more kad budeš iš'o sa ženom i djecom. Povedi me Avdo molim te.

-Divan bi mi onda odmor bio!

Nedugo zatim Avdo je dobio novo radno mjesto, postao je šef sekretarijata za plan, budžet, analize i inspekcijske poslove. To mu je mjesto više odgovaralo i mogao je da se odmara od stranaka koje su sad rijetko dolazile, uglavnom je čitao novine. Sve rjeđe je odlazio do imanja, jer mu je ono dijete idalje smetalo. Viđali su ga vikendom po gradskim parkovima kako lagano šeta i sjedi na klupi. Čekao je da se onaj dječak zamomči pa da počne ganjati cure ili se baviti nečim, te da ga tako ostavi na miru, da Avdo odživi svoje skromne i mirne snove. Odlazio bi da radi na imanju samo kad je kiša, navuče kabanicu pa grabi lišće, a lijepim danima kad baš mora ostavljao bi kola u dnu sela, pa krišom se prikradao svome imanju, i onda u tišini i brzini odradio šta treba da ga ne vidi ono dijete. Tome je brzo došao kraj, otac tog radoznalog dječaka je dobio posao u gradu, te je i ta porodica otišla sa sela. Onda se Avdo obradovao, te nas zvao na imanje, da nas časti. Proslavili smo i to, a kad je malo popio rakije Avdo je tiho mrmljao:

-Koga li sad ispituje? Je li Bog plav? Jesu li nas slagali da je Tito umro? Od kojeg se voća pravi eurokrem? Zašto nema čokolade sa sirom i kajmakom? Ko u gradu ima najljepšeg konja?Emir Nišić

O pjesniku, pjesmi i ljepotici Lenki

Iako cijelu priču znam ispričati u komadu, ispričao sam je samo jednom, i to s razlogom. Ovoga puta neka to bude pričanje većem broju ljudi u jednom trajnijem obliku.U svakome vremenu i na svakom prostoru rađaju se, događaju i umiru velike ljubavi, neke od tih ljubavi ostave svoj trag i u literaturi. Najljepša pjesma u srpskom jeziku nosi pomalo čudan naziv „Santa Maria della Salute“ , sam prevod još više zbunjuje „Gospa od zdravlja“ (negdje stoji: Gospa od Spasa). Naime, to je naziv poznate crkve u Veneciji, a pjesma sa ovim naslovom je vjerovali ili ne ljubavna. Kada sam prvi puta u životu imao priliku da pročitam ovu pjesmu odustao sam poslije prve dvije strofe. Da li je to bilo u drugom, trećem ili četvrtom razredu srednje škole ne bih znao, ali nekim čudom analizu ove pjesme smo preskočili, da li zato što nije bila u važećem planu i programu ili što je moj profesor bosansko-hrvatskog jezika bio veliki i neskriveni srbofob, ne bih znao. Ja sam iz neke radoznalosti odlučio jednog dana da pročitam pjesmu, a ta „čudna“ pjesma čudnog naziva počinje sa : „Oprosti majko sveta oprosti što naših gora požalih bor...“, kome se ovaj toliko izvinjava? Zašto ljudi ne pišu jednostavne pjesme kakve sam pisao ja? I odustanem, smatrajući Lazu bezveznjakom i pjesmu dosadom na koju ne vrijedi trošiti vrijeme. Možda je tako smatrao i moj profesor, inače kvalitetan pisac čijem se djelu jako divim uprkos mom uvjerenju da je bio izrazito nekorektan pri ocjenjivanju i što je često minimizirao vrhunska djela naše književnosti.Svaka nepravda jednom se ispravi, silom prilika istraživajući dvorce Vojvodine doznam za porodicu Dunđerski koja je imala nekoliko dvoraca tokom 19. i 20. vijeka. Pored imena graditelja i vlasnika dvoraca isticalo se ime Jelena Lenka Dunđerski, jer je baš njoj Laza Kostić posvetio pjesmu „Santa Marija della Salute.“ Kako to? To ona pjesma o majci? Pronađem i pročitam pjesmu do kraja, sve postade jasnije, pročitam treći puta, i ona me osvoji. Ja tu pjesmu danas napamet znam iako je obimna, ali recitujem je nekad samome sebi da je ne zaboravim, pa je pjesma na neki način postala i moje vlasništvo jer je svakog trena u glavi nosim. Tako je lijepi dvorac u Čelarevu meni otkrio jednu zanimljivu ljubavnu priču koju ovom prilikom želim podijeliti s vama.
Laza Kostić bio je talentovan i školovan čovjek, profesor, advokat, predsjednik suda, doktor pravne nauke, treba reći da je doktorat branio na latinskom jeziku. Već u vrijeme kada je sreo Lenku bio je slavan pjesnik. Za sudbinski susret Lenke i Laze kriv je jedan stari klavir. Lenkin otac, Lazar Dunđerski je dvorac u Čelarevu kupio 1882. godine od Nikole Bezeredija, koji je pomenuti klavir jedne prilike jeftino kupio od nekog ruskog grofa koji je sve izgubio na kocki. Kalavir se lijepo uklopio u salon, i novog vlasnika je često zbunjivao, na njemu je počela da svira njegova kćerka Lenka. Kad već ima lijep dvorac, kad već ima taj klavir u salonu zašto da to malo ne iskoristi i unese još ljepote u sve to. Onda najimućniji Srbin u tadašnjoj Vojvodini odluči da organizuje večeri poezije, i tako pronađe slavnog imenjaka Lazu Kostića.Lenka Dunđerski rođena je 1870. godine, pisala je pjesme, crtala je, te imala glas kojem bi se radovale najveće svijetske operske scene. Govorila je njemački, francuski i mađarski jezik.Školovala se u ženskom liceju u Pešti, a nakon toga u Višem vaspitnom zavodu u Beču. Sahranjena je u Srbobranu u kripti porodične kapele „Sveti Đorđe“.Dugo se o ovoj ljubavi samo nagađalo. Da li je to bila samo jednostrana ljubav s Lazine strane, ili je bila obostrana... Nedavno se pojavio autentičan Lenkin dnevnik koji je nekim čudom izbjegao spaljivanje nakon njene smrti, i koji je 120 godina od javnosti skrivao tajne koje je javnost željela da zna. Iz dnevnika doznajemo da je ona zaista voljela Lazu Kostića, ali i pravi razlog njene smrti. Dnevnik se pojavio 120 godina nakon njihove ljubavi. Prava je šteta što taj dnevnik 1985. godine nije imao Miodrag Đurđević koji je napisao tekst za TV dramu „Slučaj Laze Kostića“, gdje je sažet cio život slavnog književnika, i gdje mu se pred istorijskim sudom sudilo posthumno za sve što je napravio, pa izeđu ostalog i za Lenkin slučaj. Stav u ovoj drami je bio takav da je Lenka bila samo pjesnička fama i da tu nije bilo nikakve ljubavi. Lazu Kostića vijerno je odglumio Ljuba Tadić, a Lenku sasvim sipatično i iskreno igrala je Dragana Vargić.I danas se snimaju dokumentarni filmovi i razne emisije o Lazi i Lenki, ali to treba ispričati sa puno topline, što autorima teško polazi sa rukom. Pa da i ja već jednom započnem tu romantičnu priču. Prvi puta su se sreli 1891. godine kako to i svjedoči Lenkin dnevnik:

1891. godine

„Danas sam ga videla prvi put.Došao s mojim ocem. I bata Bogdan mi je toliko pričao o njemu dok sam onomad boravila na njegovom imanju kod Bečeja. Njegova slava je išla ispred njegove pojave. Dok sam ih posmatrala krišom kroz prozor moje sobe kako izlaze iz kočija, primetila sam da ima gibak, ponosit hod, prinčevsko držanje. Kako bih ga opisala? Razbarušene kose, uzdignutih brkova koji više odaju neki teatarski efekat, očiju okruglih i ispupčenih, u kojima se ogleda umnost i duševna dubina...Ne znam da li sam se uspela dobro izraziti na srpskom. O muškima koliko znam, on nije onaj koji bi na prvi pogled zaneo neku devojku. Mada, u mladosti, mora da je bio lep. Kod nas će u Sokolcu odsesti nekoliko dana. Otac će prirediti i prijem u njegovu čast. Mislim da ću imati priliku s njim duže govoriti i bolje se upoznati, naročito s njegovim prelepim stihovima, od kojih mnoge znam, npr. Zvono i često u društvu recitujem napamet.“Ono što ih je spriječilo da budu zajedno jeste razlika u godinama (čak 30) i razum koji je nadvladao srce („Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast, dugo su bojak strahovit bile, ko besni oluj i stari hrast, najzad sile sustaše mile.Utekoh mudro, od sreće, lud.“) Lijepo je to napisala Lenka da je njegova slava išla ispred njega, tako je to kod velikih ljudi, uglavnom slava ide i ispred imena i ispred pojave. Najjače su te zabranjene ljubavi koje se dese, zapale i onda dugo i teško se gase. Ljubav Laze Kostića i Lenke Dunđerski ni do danas nije ugašena iako su oboje već odavno mrtvi. Ipak stih „Utekoh mudro, od sreće, lud.“ jedan je od najljepših u ovoj pjesmi, stih koji mnogo govori o toj ljubavi.Laza Kostić se odista zaljubio u 30 godina mlađu Lenku, koja je plijenila svojom mladalačkom ljepotom, bila je školovana i govorila tri strana jezika, svirala je klavir, te znala da upravlja kočijama. Lazu je često dočekivala tako što bi posluga iznijela na trijem klavir pa bi svirala nešto što on voli. U nemogućnosti realizovanja ove romanse kroz brak jer je Laza bio siromašan a Lenka bogata i mlada, još je Kostić sa Lenkinim ocem bio veliki prijatelj, tako da mu sigurno ne bi dao ruku svoje kćeri još bi se i naljutio. Lenka je jedne prilike izjavila da bi se udala za čovjeka samo kakav je Laza Kostić. Pošto je uvidio da ne može da je oženi, on nju nudi svome prijatelju Nikoli Tesli, ali Tesla mu odgovara da njega žene ne zanimaju te da je on posvećen samo nauci. O svemu tome pisala je Lenka u svom dnevniku. Rado su vrijeme provodili skupa, i izgledalo je da su samo prijatelji, šetali su, Laza joj je recitovao, ali bilo je ipak tu i nešto više.O Petrovdanu 1891. godine

„Gospodin Laza je pristao da mu otac bude dobrotvor. To znači da ću ga svakodnevno viđati bar godinu dana i razgovarat ćemo do mile volje. Mojoj sreći nema kraja.“Već je i ovdje jasno da je Lenka zaljubljena i opčinjena Lazom Kostićem, koji je u to vrijeme bio vjeren za Julijanu Palanački još od 1884. godine, bogatu udavaču koja ga je čekala punih dvadeset godina. Julijana Palanački supruga Laze Kostića je jedina žena kojoj on nije posvetio niti jednu pjesmu, niti jedan stih. Čudno, zar ne?Na Ognjenu Mariju 1891. godine

„Dani mi neizmerno brzo teku u društvu sa gdinom Lazom. Tek u njemu vidim šta je život. S njim nikada ne može biti dosadno!“Uoči sv. Ilije 1891. godine

„G. Laza me uči engleskim rečima, i pomalo sada razumem i taj jezik.On kaže da je na tom jeziku ispevana najlepša ljubavna tragedija. Romeo i Julija, od g. Šekspira. Rekla sam da ću samo zbog ove tragedije engleski naučiti, na šta je on dodao: »Nadam se da naša priča neće biti takva.« Čvrsto sam mu stegla ruku.“Ovo jasno dokazuje da je već tada zaživjela njihova ljubav, koja je nažalost završila jako tragično, iako se punih 120 godina do pojave ovog dnevnika tvrdilo suprotno. I puno se toga svih tih godina nagađalo, izgledalo kao slučajno i izmišljeno.O Duhovima 1892. godine

„Zar ima godinu dana kako smo se sreli? Celo veče sam provela u društvu g. Laze, zabavljao me je, plesao sa mnom.“Oko Petrovdana 1892. godine

„Sutra g. Laza odlazi od nas. Kaže da mora da se odvoji i osami. Mene muči nešto drugo- da li odlazi zbog mene?

Bila sam u pravu. Uveče, pre rastanka, dao mi je pisamce i zamolio da ga otvorim tek kada ode. U pismu je bila samo pesma, samo stihovi bez početka i kraja. Odmah sam sve razumela. Sad je ostalo samo da ovom pesmom razgovaram dok je odsutan, dok smo rastavljeni...Koga takne tvoja ruka

Oko tvoje kog prouka

Biće vredan toga struka

Toga lica, toga guka

Tih milina i tih muka,

Biće vredan, kako ne bi

Blago Tebi...Neizrecivo mi je prazno u duši. Kuda god da se okrenem, očekujem da vidim njegovu dragu, razbarušenu pojavu, tople oči i pogled koji me svuda prati. Bože, ja sam srećna jer se prvi puta taj osećaj rodio u meni, i to prema takvom, u svakom pogledu, odličnom čoveku.“

To je onaj momenat kada je Laza utekao preko Dunava u manastir Krušedol. On čak nije ni skrivao razlog svog odlaska od lijepe Lenke. Pa ona u svoj dnevnik zapisuje i ovo :S jeseni 1892. godine

„G. Laza mi je pisao. Kako sam srećna čitav dan. Kaže» Razdaljina razbistri srce i um, ja Vas volim više nego ikada, a ne smem da Vas volim. Upili ste mi se u pogled, srce, mozak, a ja se trudim da Vas istisnem odatle. Zasto sam i pobegao od vas.«

Šta je prepreka našem osećanju? Zato što je siromašan? Meni to nije važno. Bacam mu se pod noge. Zar ne bi bio srećan da dobije mene za ženu? Zar se nečega boji? Moga bogatstva? Ništa to meni nije važno. Samo on.“Istina, socijalne razlike oduvijek su bile prepreka za mnoge ljubavi. Lenka se zaista upila u njegove misli i to je tako ostalo sve do njegove smrti. S jedne strane mučilo ga je to što je već vjeren, što je toliko stariji od nje, što je siromašan a ona bogata, što je prijatelj njenog oca, i što je voli više od sebe. Kao što su ustanovili u TV drami „Slučaj Laze Kostića“, on je, kažu, bio kukavica.Oko Božića 1893. godine

„Kamo ona bazgranična vera u našu ljubav, u njega? Da li sam ja volela iluziju? Ali to ne može biti. Ja volim pesnika, i živog čoveka, hoću ga takvog kakav je, ništa mi njegove mane što je ispisao ne znače, one su meni vrline. Te umoran, te star, te nije za mene... Toliko sam mu puta pisala, ponavljala, ne vredi. Ali boriću se i izboriti za njega. Njemu treba pomoći. Moramo da se sastanemo....

Susreli smo se juče. Vidno propao i iscrpljen nekom duševnom borbom, razbrušeniji i nemarniji nego inače. Vodili smo ozbiljne i mučne razgovore.

-Udajte se, udajte gospođice Lenka, oslobodite i mene i moju patnju i čežnju.

-Ali g. Lazo, zašto se ne bih udala za vas?

-Ja sam star i nedovoljan Vas. Ni po čemu nisam dostojan- ponavljao je.

-Kad žena voli, na sve je spremna i u svojoj ljubavi i sve će da okrene za svoju sreću.Vi se nečeg bojite g. Lazo?“Sve do pojave ovog dnevnika bio sam uvjeren u neke slučajnosti u toj priči, sada vidim da ništa nije slučajno bilo i da je Laza u cijeloj priči negativac, koji se najljepšom ljubavnom pjesmom samo pokušao iskupiti, i dobiti oprost i od Lenke i od svih ostalih.S proljeća 1894. godine

„Volela bih da mi se nešto dogodi. Došla sam ovde da svisnem. Bog da mi prosti, ovo neće na dobro izaći.“Gdje bi to Lenka mogla doći? Vjerovatno u dvorac Fantast u Novom Bečeju čiji je vlasnik bio njen brat, a koji važi za najljepši dvorac u Vojvodini. Starine u ljepote dvoraca i mene su cijelog uvukle u ovu ljubavnu priču, a u svakom dvorcu bilo je nekih zanimljivih događaja, velikih ljubavi, i još većih tugovanja. Čak je i slavni kompozitor Betoven upleten u jednu ljubanu priču koja se veže za jedan drugi dvorac u Vojvodini, nagađa se da je čak i dolazio tu. Ipak, po meni najtužnija priča svakako je ona zbog koje je Laza Kostić napisao u pjesmu „Gospođici L.D. u spomenicu“.„Svet je svakog pun stvorenja

Jednom cveća, drugom stenja

Jednom žetve i košenja

Drugom želja i prošenja

Tebi mladoj mladoženja.

Ali koga majka rodi

Te mu sudba tako godi

Da je vredan toj divoti...“Lenki je svakim danom bilo sve teže. Jedino je mogla ponekad da se izjada svome dnevniku. A Laza se mučio sa moralnim normama i svojim osjećanjima.Ljeto Gospodnje 1894.

„Još jedno leto. On se jednako ne javlja. I pred jednom apotekom sam zastala i kupila prašak za spavanje. Apotekar me je upozorio da je veća doza od propisane prelazak iz sna u san. Iz sna u san? Možda je to ono što mi je potrebno.“Nakon toga se Laza sjetio svoga prijatelja Nikole Tesle te mu je nudio Lenku za ženu. Ona je kažu čak na to bila i pristala. Napisao je Laza svom prijatelju Nikoli o Lenki koju mu nudi između ostalog : „Ja mislim da bi i mrtvog oživela...“O ljetu 1895. godine

„Ne znam šta je s njim. Javio se, ali kratko! Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronačazača, mislim da se zove Nikola, prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog...Ovo više ne mogu da izdržim!“Laza se nakon toga ženi svojom vjerenicom bogatom Julijanom Palanački, vjenčali su se kada je njoj bilo 46 godina, a njemu 54. Bila mu je dobra i vjerna žena, ali nikada nije zasjenila tu vječnu Kostićevu ljubav. Jedan hroničar je zabilježio da su mladenci koji su te toga dana vjenčali u Somboru imali ravno stotinu godina. Kum na njihovom vjenčanju bio je Lenkin otac, Lazar Dunđerski.O Maloj Gospojini 1895. godine

„Gotovo je sve. On se oženio! Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam mu nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miraždžika. Zar na to pade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život?“6. novembar po starom kalendaru 1895. godine

„Ja još ne znam, i ne smem do kraja da kažem, ali... mislim da se sve odlučilo, i od tada kao da se sve izmirilo u meni i učinilo me čudno spokojnom. Kao da je odjednom sve došlo na svoje mesto. Ako je to cena mog spokoja, onda mu rado idem u susret. Sada samo čekam svoj rođendan. Sve je čisto kao kristal i jasno. Mirna i spokojna, nakon svega. Nakon tako dugo vremena. Umesto da me dariva, ja ću njega, i sebe, darivati. Poklonom večnim. Kojim ćemo se vezati u večnosti.“Lenka je teško podnijela tu činjenicu. Ali je nešto kasnije na svom medenom mjesecu i Laza Kostić dobio vijest koju je jedva preživio. Dok je sa svojom suprugom oblizazio prelijepu crkvu Santa Maria della Salute, do njega je došao glas da je u Beču umrla Lenka Dunđerski. A o tome govori u svojoj pjesmi :
„Pomrča sunce, večita stud,
gasnuše zvevde, raj u plač briznu,
smak sveta nasta i strašni sud. -
O, svetski slome, o strašni sude,
Santa Maria della Salute!“

7. novembar po starom kalandaru 1895. godine

„Sutra je moj dvadeset šesti rođendan. Što sam proživela za ovih pet godina? Samo patnju. Ljubav je patnja i više ne bih mogla da volim. A čemu onda život bez nje? Da sutra mi je rođendan. Darivaću sebe i njega najskupocenijim darom: koji je večan i koji se ne zaboravlja. Bar dok on bude živ. Znaće on. Razumeće sve...“Iako je zvanična verzija bila da je Lenka umrla od tifusne groznice, bilo je nagađanja da je u Beč otišla trudna te da je umrla prilikom abortusa. Nažalost Lenka je sama sebi oduzela život, ili je bolje reći da joj je još ranije svojom ženidbom život i volju za životom uzeo čuveni pjesnik Laza Kostić. Porodica je nakon njene smrti spalila i uništila sva pisma i stvari koje bi mogle biti kompromitirajuće, ipak Lenkin dnevnik nekako je uspjela sačuvati Lenkina sestra Olga, te ga predati Lazi Kostiću. Bilo mu je teško i svu težinu i gorčinu opisuje njegova pjesma umirućeg labuda, koju je u sebi nosio punih 14 godina, te je jedne prilike nakon što je i napisao na godišnjicu Lenkine smrti i recitovao u dvorcu Čelarevo. Samo je nju sanjao i čuo njene korake, osjetio njene usne, tako Laza u svom dnevniku na čistom francuskom jeziku piše:

„Znate, za mene L. nije sasvim mrtva...ona dolazi da me vidi u snu. Ali kad mi se javi Ona, to nije san kao drugi.To baš ona bude tu. Ona udesi san. Ona uđe u moju pamet, moju dušu za minut jedan, i iziđe iz nje sa snom.“„Treći avgust 1908. Kada sam se probudio, činilo mi se da još osećam pohotljivu opekotinu njenih usana i teško bi mi bilo da shvatim da je to samo obećanje sa onoga sveta. O, ali kakvo obećanje! Nema zemaljskog blaga koje vredi tog obećanja u snu.Nijedno nepokretno imanje nije tako osigurano kao taj divni odblesak, taj nebeski pozdrav sa one strane groba.“Igrom slučaja svoje živote su okončali u Beču i Lazina supruga Julijana kao i sam Laza Kostić 1910. godine, baš u gradu u kome je sebi život oduzela Jelena Lenka Dunđerski. On se u svojoj pjesmi nada da će sa časom smrti biti ponovno s njom, i to će biti konačno. Jer na onom svijetu sve razlike ćute.Razlog zbog kojeg pjesmu Kostić počinje sa „Oprosti majko sveta što naših gora požalih bor...“ i što se obraća toj crkvi čija ga je ljepota oduševila je taj što je ranije napisao pjesmu „Dužde se ženi“, gdje je pogrdno pisao o Veneciji jer uništavaju dalmatinske šume za njihovu crkvu. „Zar nije lepše nosit lepotu, svodova tvojih postati stub...“Stihovi koji se meni najviše dopadaju su oni gdje pjesnik opisuje Lenku : „Tad moja vila preda me granu, lepše je ovaj ne vide vid iz crnog mraka divna mi svanu, k'o pesma slavlja u zorin svit...“ ; zatim gdje kaže : „U nas je sve k'o u muža i žene samo što nije briga i rad...“; i naravno „ A deca naša pesme su moje, tih sastanaka večiti trag...“Pjesme su mnogobrojni tragovi o beskonačno mnogo ljubavi. Pjesme su uglavnom čiste i nevine poput djece, pjesme su veza vječnosti, posebno ako postanu poznate poput najljepše pjesme Laze Kostića.Emir NišićENIGMA EMINA

26.06.2015.

Mjesec šesti, na kalendaru fotografija Mostara koja istini na volju nije neophodna da bih se u ovom mjesecu sjetio Mostara. Jer Mostara se neki od nas često sjete. Danas sam konačno dokon za razmišljanje o pjesnicima i njihovim muzama, a broj mostarskih pjesnika zasigurno je impoznatan trocifren broj, dok je broj mostarskih ljepotica daleko veći. Ipak, jedan pjesnik i jedna ljepotica, drže vodstvo ispred svih.Bližio se kraj školske godine, a mi đaci, osnovci siti ranih trešanja Mostarki, i zelenih džanarika (divljih šljiva) maštali smo o raspustu koji dolazi, a on je sa sobom donosio kupanje u rijekama, bazenima, odmor od knjige, a dobar dio đaka radovao se moru. Slijedio je čas matematike, bio je treći ili četvrti toga dana, nastavnik Avdić je kasnio dobrih deset minuta, prvi puta od kada ga znamo. Bio je to tačan i uredan čovjek, precizan kao i svi matematičari, i naravno često je govorio kako se sve može dokazati matematički, u šta nas je pokušao uvjeriti i tog dana. Ušao je u učionicu, spustio na katedru dnevnik i neku bilježnicu te stojeći počeo da nešto brzo zapisuje i ono što zapiše brzo i precrta, pa onda ponovno, piše. Čudili smo se svi zašto prvo nije upisao čas u dnevnik, odsutne đake i već kako je običaj grdio nas zbog neuredno obrisane table, ali čudo je tek uslijedilo. Učenicama u prvim klupama postavio je neobično pitanje:-Kad je rođen Aleksa Šantić?Niko od njih nije znao, a onda je kao razigrano dijete išao od đaka do đaka, pitajući otpilike ovim redom:- Šta imaš iz jezika ?

- Pet.

- Pa kad je rođen Aleksa Šantić?

- Ne znam.

- Kako onda imaš pet?Ja sam odgovorio protupitanjem, odakle to pitanje sad u matematici i kakve veze ima Šantić sa tom naukom, tu je stao pa polako pojasnio razlog svog kašnjenja i ovog pitanja.

Tog dana u našu školu svratio je neki njegov kolega, sad da li je to bio kolega matematičar, kolega nastavnik (bilo čega; jezika, tjelesnog, geografije), kolega šahista jer je i naš nastavnik Avdić bio strastveni šahista, ne bih znao. Pošto se u zbornici pričalo sve i svašta, došlo se nekim čudom i do Emine iz Šantićeve pjesme. Kolega je tvrdio da je njemu na fakultetu predavo prefesor koji je bio oženjen baš tom Eminom. To je zaintrigiralo našeg nastavnika, pa je htio to matematički provjeriti i eventualno dokazati. Pred njim su bile fukcijske i neodređene jednadžbe koje je valjalo riješiti kako bi potvrdio ili opovrgnuo priču svog kolege.-Pa sad ako je on išao na fakultet šezdesetih godina, eto neka mu je taj predavao 1968., a profesor na fakultetu je recimo imao tad 60 godina, i znači da je bio pretpostavimo 1908. godište, i ta njegova žena je bila približnih godina, ako se udala sa dvadeset recimo, to je bilo 1928., dok je bila djevojka to je bilo ranije, pa kad je živio Šantić ja ne znam, a nikoga u zbornici od ovih što predaju jezik, zato ja vas to i pitam. Ako imate te petice iz jezika, trebali bi valjda znati kad je rođen slavni pjesnik, kad je umro barem ?Nakon toga neko je izvadio čitanku i pronašao dragocjen podatak za nastavnika, a to je bilo da je Aleska Šanić rođen 1868. a umro 1924. godine.-Moguće, moguće.I nastavi da računa, nakon što nama zapisa neki zadatak na tabli, kako bi se nečim zabavili i kako nam čas ne bi uzalud propao. Meni je bilo čudno kako to da neko može izračunati takvu stvar. Tad sam malo znao o Aleksi, o Emini još manje, iako sam već tada bio šolski pjesnik čije su pjesme znale biti objavljene po dječijim časopisima tog doba. Ali su me kasnije prilike primorale da o njima više doznam. Prvo sam odgledao TV seriju „Moj brat Aleksa“, a nešto kasnije shvatio da filmska istina nije što i materijalna istina.Kao prvo mome nastavniku Avdiću netko je prenio dezinformaciju, netko je u tom lancu nešto pogrešno čuo ili shvatio. Profesor X koji je predavo kolegi Y možda i jeste bio oženjen nekom Eminom iz Mostara, pa je netko iz dokolice ili ko zna čega pustio glas da je to baš ta čuvena Emina. Iako je moj nastavnik svojim formulama učinio priču sasvim vjerovatnom, to ipak nije odgovaralo istini. Ali mene su nešto kasnije priče i zapisi o Emini bacili u tešku dilemu.U jednom slučaju tvrdi se da je pjesma Emina napisana i objavljena 1902. godine, a u nekima da je to bilo 1903. godine. Jedno je sigurno da Aleksa Šantić nikad nije progovorio ni riječ sa pomenutom Eminom, ali je bio na neki način opčinjen njom i u njoj pronašao inspiraciju, te tako napisao pjesmu koja je planetarno poznata, a koja je pretočena i u sevdalinku te kao takva slovi za najpopularniju.Ako je Aleksa Šantić rođen 1868. godine (a jeste) te 1902. godine imao je 34 godine, mada u većini tekstova i predanja koja sam čuo po Mostaru stoji da je Aleksa napisao Eminu sa svojih 35 godina, što otklanja nedoumicu i datira pjesmu u 1903. godinu. Samim tim Aleksa više nije sporan, nikada se nije ženio pa je razumljivo što je u tim godinama kao mator momak još zagledao djevojke i to mlađe. Koliko mlađe ?Emina Sefić, kćerka mostarskog imama Saliha Sefića koji je predavao islamsku pouku djeci u mektebu koji se nalazio kod Starog mosta uz kulu Hercegušu (te su ga zvali Sefića mejtef), rođena je 1884. godine, udala se kažu sa 16 godina za Avdagu Koludera mostarskog veletrgovca. Podatak koji pobija ovo je godina njenog rođenja 1884. , što će reći da je ona te 1903. godine imala cijelih 19 godina (odnosno 18 ako računamo da je pjesma nastala 1902. godine). U jednom od tekstova o Emini pročitao sam i pomalo strašnu tezu o tome da je u momentu kada joj je pjesnik posvetio pjesmu imala svega devet godina. Ono što je tačno je to da je najstariji Eminin i Avdagin sin Alija rođen 1903. godine. U tekstovima koji govore o Emini podaci o njoj su nabacani, kaže se recimo da je rođena 1884. , da je pjesma nastala 1903., te da se ona udala sa 16 godina, da je umrla 1960. godine u svojoj 83. godini, a niko nije htio da postavi stvari u obliku 1903-1884=19 ili 1884+83=1967. Razumijem da mi koji pišemo ne volimo matematiku, ali bolje je provjeriti jednostavnim računskim operacijama.Da li je najslavniji mostarski pjesnik pjesmu pisao po sjećanju ili je pjesmu pisao već udatoj ženi? Volio bih da sam ovu dilemu „nabacio“ još onda nastavniku Avdiću, pa neka izračuna i to, ako može. Po predanju moje nene, njena je bogata ujna još u neka doba išla u Mostar s namjerom da vidi tu lijepu Eminu koja se pominje u pjesmi.Sama pjesma jako je rasrdila Aleksinog strica i starijeg brata, jer su to smatrali sramotom, da on piše o Sefićevoj kćerki kako se vrcka po bašči sa ibrikom u ruci. A možte zamisliti tek kako je bilo imamu Sefiću? I kako se osjećala ta Emina koja sa dotičnim nikada progovorila nije. Ona je po svom sjećanju jednom kazala doslovno ovako :„Sretala sam ga često, kad bi išla u mekteb, u školu, ja l' na česmu. Riječi razmijenili nikad nismo. Viđala bih ga izdaleka, skockan kao da je sad iz Beča došao. Najviše se cipela sjećam. Uvijek uglancane, sjaje, a po njima pale pantole, porezati bi se mogao kako su opeglane... Jednom sam čula kako pjeva u Ćorovića avliji. Pjevao je „Kara majka sina Ahmeta“ uz violinu, tamburicu i šargiju. Pjevao je jedan glas, žalovito. Kasnije sam čula da mu je to bila najdraža pjesma, pa sad mislim kako je on to pjevao. Zagledala ga u prolazu, sine, velim ti, nisam. Ali se pričalo da je lijep čovjek. „Zašto je Šantić često bio u Ćorovića avliji pojašnjava poznata činjenica da mu je pjesnik Svetozar Ćorović bio zet, te je njegova sestra Persa Ćorović nakon Aleksine smrti poklonila njegovu radnu sobu Zemaljskom muzeju u Sarajevu.Svo to vrijeme Emina nije marila za svog pjesnika, te je svom suprugu Avdagi rodila 14 djece od kojih mnoga nisu preživjela, u prvom dijelu tog bračnog života živjela je u izobilju i bogatstvu u velikoj kući na Carini u Donjoj ulici, baš u neposrednoj blizini Carinskog mosta. Za nju kažu da je bila kako lijepa, tako i ljupka, te da nikada nije isticala ni svoje bogatstvo ni ljepotu. Njen muž prvi je u Mostaru imao automobil, zatim među prvima je njihova kuća imala i električnu energiju (1912.), zatim moderni vodovod i telefon. Imala je poslugu ali je i sama brinula o ukućanima, te im bila predana.U jednom izvoru pronašao sam i imena njene djece : Alija, Šerifa, Ziba, Ramiza, Dutka i Besim. Emina Sefić Koluder umrla je 1967. godine, mada postoji podatak da je umrla i 1960. godine u starosti od preko 80 godina, što se onda nikako ne poklapa sa ostalim činjenicama. Živjela je tačno 83 godine, a njen suprug Avdaga umro je u svojoj 94. godini.Avdaga je bio veliki trgovac, koji je čak trgovao i na berzi. Baš je berza uništila njegov imetak, kupio je kažu dosta kafe, ali je ubrzo cijena kafe na berzi drastično pala, i onda oni napuštaju veliku kuću, te su se preselili u jedan poslovni prostor koji su preuredili za stanovanje, a to je bilo u Hendeku, gdje je opet u blizini bio most, i to onaj Stari most, po kome je Mostar prepoznatljiv.Zanimljiva činjenica je da je prvi radio-aparat u Mostar donio Eminin sin Alija koji je nešto kasnije bio zaposlen u Radio-televiziji Sarajevo. Eminin sin Besim umro je u Sarajevu 1996. godine. Uprkos ogromnoj popularnosti koju je sasvim slučajno doživjela, Emina se držala podalje od javnosti, isticala se samo kao uzorna supruga, dobra majka, vrijedna domaćica. A to da je baš ona ljepotica kojoj je čuveni pjesnik napisao pjesmu govorili su drugi. Pitam se da li bi neka od današnjih ljepotica o kojoj bi se napisala pjesma (otpjevala bolje bi odgovoralo, jer danas pjesnici uopće nisu popularni, ali zato jesu pjevači ), ostala u anonimnosti ne želeći na račun toga zgrnuti ogromno bogatstvo. I ova činjenica dobro nam govori o skromnim ljudima kakvih je bilo prije, a sad ih jako malo ima.

Emina zapravo i nije umrla, ona je ostala vječno da živi. Pjesma Emina ponos je svakog Mostarca, čak i onima koji u životu nikad ništa čitali nisu, znaju ovu pjesmu i znaju ko je njen autor. Po onome što se vidi iz TV serije „Moj brat Aleksa“, ali iz knjige „Mostarenja“ , Šantić je trebao napisati pjesmu za list Kolo iz Beograda, sa tematikom iz muslimanskog života i onda je tražeći inspiraciju sasvim slučajno naišao na Eminu. Zbog toga je i njegova pjesma prepuna turcizama poput : alčak- lopov, din- vjera , hamam-javno kupatilo...Kako god bilo, Emina Sefić Koluder je i po pričama Mostaraca, i po pisanim izvorima, ali i matematički zaista Emina iz pjesme Alekse Šantića. Od 2010. godine, ona u svom Mostaru blizu Lučkog mosta ima i bronzanu statuu, koja zapravo nije urađena po njenim fotografijama već po zamisli umjetnika Zlatka Dizdarevića koji je svoje djelo stvarao tri mjeseca.Ima nešto čudno u pjesnicima i u ženama, nešto što ih spaja i češće razdvaja, sve ovisno od životnog trenutka. Jedan spoj je najvažniji, onaj vječni, kada ni pjesnik ni ljepotica nisu živi, spoj koji se pjesma zove.Emir Nišić

Trag ljubavi sanske

20.05.2015.

Najnovija priča koju je objavio portal inmedia.ba Sanski Most

Trag ljubavi sanske

Zem-zem voda

14.05.2015.

Poslijeratni period bio je izvor svega i svačega: tuge, bola, veselja, slobode, ali i zanimljivih poslovnih ideja. Svuda okolo iznicale su male trgovine, mehaničarske radionice, nešto legalno ali većinom to nije bilo tako. Bila je to i prilika za sve moguće manipulacije, kada su nadležni organi bili zabavljeni drugim poslovima, i zakonski propisi nisu predviđali sankcije za neke situacije.Povrijeđenih osjećanja, narušenog zdravlja, u lošem emocionalnom stanju naši ljudi bili su prilika za prevarante i čudotvorce koji su im prodavali maglu. Znam za brojne slučajeve vidovnjakinja, proricatelja, bijelih magova, koji su otklanjali bolesti, brige, spriječavali nevjere, rastavljali i sastavljali, i govorili ljudima šta i kako da rade. Isti su se pojavljivali na televiziji, na radiju, te savjetovali da rade nešto neobično, a samo su gomilali bogatstvo na račun mentaliteta i vjerovanja naših ljudi. Jer kažu u tom neobičnom i jeste stvar magije, stvar izliječenja. Kad našeg čovjeka stigne nevolja, on puno ne razmišlja, ako mu neko kaže da ide glavom kroz zid on će ići, ali svakako spas traže u nekim alternativnim metodama otklanjanja zdravstvenih i ostalih problema.
U neko doba, žene su uglavnom tihim šapatom po sprečkim selima pronijele glas o nekoj svetoj ženi, sve trudeći se da to učine uvjerljivim, jer šapatom su to skrivale od samoga Boga, od svega, a opet su htjele da se to čuje i zna.

- Usnila je, moja draga, žena u Lukavici, 'ticu. A 'tica je doleti'la tu đe će ona iskopat bunar, to ti je zem-zem voda. I ona je tu vodu pila, i njom' se izliječila.
- Ma biži bona ?
- Jest' Allaha mi. Pričala men' Mejra. Sad ta žena liječi i pomaže, poneseš flašu i ona ti nalije vode, i kaže ti da se njom il' umivaš, il' pereš ruke, noge, sve što ti ona rekne a ti tako radiš i sve ti prođe što te muči.
- E valja mi otić', jer imam nešto problema sa ženskijem stvarima, da ti ne pričam sad.

Od usta do usta, po kahvama, sijelima, na putovima seoskim, uz plotove i u ambulanti, u džamiji čak, pričalo se tih godina o tom čudu, a svako ko je čuo priču i imao neku svoju muku, vidio je u zem-zem vodi obiman spas, pa su sjedali u kola, ili pješice odlazili na razgovor sa ovom svetom ženom, poslije čega je ona preporučila dozu i način korištenja zem-zem vode. Naravno sve je naplaćivala, što je bio i njen osnovni motiv. Zem-zem je sveti bunar na svetištu u Meki, i samim tim ne može se pojaviti takav sveti bunar u našem kraju, ali naš narod je bio gladan čuda.
Veća kuća ispod seoskog puta, bila je okupljalište ljudskih sudbina koje su sa očima punim nade dolazile po pomoć, po svetu vodu, iako je vrijeme čuda odavno prošlo. Automobili i konjske zaprege bile su prakirane sa obje strane puta, avlija je bila puna naroda, pa je izdaleka to ličilo da je tu svadba ili neko naročito veselje. Donosili su i nepokretne, teško bolesne, dolazile su nerotkinje, pa čak i oni sa nekim problemima koji nisu zdravstvene prirode. Jedni od drugih čuli su po ko zna koji puta kako je žena odsanjala san, kome je i kako pomogla.

- Eno u mene sestra, više nejma problema s' bubrezima, k'o da joj ništa nije bilo. I vidim ja tu ima nešto i evo doš'o sam.
- Dolazila je i moja zaova, čo'j'k joj pogin'o u ratu, došlo joj da poludi, i dolazila ovd'e, uvimivala se vodom s bunarića od ove žene, i eno je procvala.
- A odakle si ti mlada ?
- Iz Podgajeva, a ti djede odakle si ?
- Staro selo Turijanci, to je u Dubravama, ako si čula, doš'o sam s Halilom on ima konjska kola, i dovuko svoju ženu evod, i ja krenu' š njim. Reko' Halile de i mene povuci u Lukavicu kod ete žene.

Tako su ubijali vrijeme, upoznavali se, pričali, raspitivali, sjećali se rata, i svi zajedno vjerovali u nešto bolje, pa makar to bila i mutna voda za koju se vjerovalo da je sveta. Mnogi su kaže izliječeni i preporođeni poslije tretmana, a neki su poslije prvog posjeta većoj kući ispod puta, digli ruke od svega, sluteći prevaru. A po selima su se pojavile i antireklamne priče, i sve je trajalo, do nekad. Da li postoji sveti bunar, zem-zem voda u ravnici rijeke Spreče i tako velika čuda? Ne bih znao. Ali ovdje se u svašta vjeruje.

E. Nišić

*-svaka sličnost sa stavrim događajima i imenima sasvim je slučajna

Gostelja- eko priča

24.04.2015.

Svakome djetetu pripala je neka rijeka da pored nje odraste, u mom slučaju to je rijeka Gostelja. Ta rijeka koja protiče kroz moj Đurđevik, nastaje od dvije manje rijeke Suhe i Zatoče u Stuparima, dužina njenog toka je 28 kilometara, a uliva se u Oskovu na području općine Živinice, u naselju Šarenjak. Sama rijeka Gostelja pripada slivu rijeke Spreče. Izgradnjom brane na rijeci Spreči 1964. godine formirano je jezero Modrac, prvenstveno za potrebe industrujskog tuzlanskog basena. Danas kada industrija ne postoji, i kada su propali svi pokušaji pretvorbe Modraca u turističku destinaciju, ono predstavlja ozbiljan ekološki problem.Rijeka Gostelja je rijeka brzog toka, što potvrđuje činjenica da je na njoj u prošlosti bilo mnogo vodenica. Danas koliko mi je poznato na Gostelji nije aktivna niti jedna vodenica. Sječa šuma, naseljavanje, uzurpacija riječnog toga, globalno zatopljavanje i slični čimbenici doveli su do toga da se razina vodostaja u ljetnom periodu smanjuje. Po pričanju starijih ljudi, Gostelja je bila do prije nekih 40-50 godina „veća“ rijeka, te se vremenom smanjivala iz godine u godinu. I riblji fond u ovoj rijeci se smanjuje. Poribljavanje na rijeci Gostelji nije vršeno godinama.Korito ove rijeke je kamenito, a na mjestima se formiraju povremeno pješčane ade. Stručnjaci kažu da su ribe najbolji indikator zagađenja u rijekama, ali isti zaboravljaju da se organizmi vremenom adaptiraju na neke uvijete te postaju imuni na određeni stupanj zagađenja. Ja nisam iz te branše pa i ne mogu dati neku tačniju analizu, ali kao stanovnik Đurđevika, kao neko ko je često pored Gostelje, mogu potvrditi da je ista zagađena i da razina zagađenosti zabrinjava, jer se iz godine u godinu pogoršava.Najbolji pokazatelj stanja bile su nam poplave u svibnju 2014. godine, kada su rijeke, a među njima i Gostelja poslale opomenu svima nama. Plašim se da tu opomenu nismo razumjeli i da lekciju nismo naučili. Priroda ljudima samo uzvraća odnos koji imaju prema njoj. Priroda je jača od ljudi, to ne zaboravite. Svih dana poplave bio sam uz rijeku, dosta toga sam i snimio, te ostavio jedan dokumentarni trag o rijeci koja me dosta puta nahranila. Nabujala i podivljala rijeka Gostelja izlila se iz svoga korita 14.05.2014. godine, te prvobitno nanijela štetu poljoprivrednim imanjima, a zatim je poplavila kuće u kojima su zarobljeni ostali ljudi, a krajnja granica bilo je prekid putnih i telefonskih komunikacija. Strahovalo se da rijeka ne odnese nedavno izgrađene mostove, koji su ovoga puta položili test izdržljivoti, ali je rijeka odnijela brojne pješačke mostove koji su sagradili mještani kako bi imali prečicu do svojih kuća ili imanja. I takvi mostovi koji u visili na debelim sajlama, imali su svoju vrijednost, jedan od takvih mostova u mjestu Kotornica izgrađen je par dana prije poplava.Za Gostelju su mnogi prvi puta čuli onda kada je svojim izlijevanjem presjekla putnu komunikaciju Tuza-Sarajevo. Bilo je tužno i teško gledati kako nabujala rijeka uništava ono što su ljudi godinama sticali i gradili. Ali protiv rijeke se nije moglo, ona se samo širila, zarobljavala sve veći broj kuća. Prizor je postajao strašniji kada se voda povlačila u korito, iza nje su ostajali mulj, pijesak, smeće, počupane voćke, oštećene kuće i putevi, te ogroman smrad kojeg su se mnogi plašili.Iz mulja koji su čistili domaćini izlazile su zmije, pronalažene su uginule životinje i otpad svake vrste. Tada sam po hitnom potupku imenovan i za predsjednika komisije za popis i procjenu šteta na području MZ Stari Đurđevik, pa sam imao priliku da svratim u svaku kuću koja je bila ugrožena poplavom, da porazgovaram sa ljudima koji su često plakali opisujući svoju nesreću. Svi su bili susretljivi i surađivali su iznoseći bitne činjenice koje će mi biti od presudnog značaja za moje procjene. Osim konkretnih i direktnih šteta postojale su indirektne koje je također trebao procijeniti. Trebalo je obnoviti i naknaditi sve, osim volje mnogi nisu imali ništa. Pomagali su im kako susjedi tako i volonteri koji su došli pomoći.Uništeno pokućstvo, alati, usjevi, popucali zidovi, i par uništenih kuća na dijelu toka u Litvama, bili su ono što se moglo vidjeti tih dana. Dvorišta, imanja i kuće do neke mjere u dovedeni u red. Ali još uvijek ima dosta toga što sjeća na strašne poplave. Posljednja vodenica nestala je u strašnoj poplavi 2001. godine, a bila je to „Trumića vodenica“ kako je narod zvao. Od te 2001. godine, niko ništa nije poduzimao na regulaciji korita Gostelje, pa je ona 13 godina kasnije nabujala strašnije i opasnije. Ni poslije ovih poplava nije poduzeto ništa, osim u dijelu korita u naselju Litve gdje su u potpunosti uništena dva stambena objekta.Gostelja poslije poplava nije ista, staništa riba su promjenjena, više ne postoje oni stari virovi, dijelovi obala su odlomljeni i razrovani. No, niko ništa ne poduzima. Zašto bi ?Poplave su na svu sreću iza nas i samo se nadati možemo da se poplave neće ponoviti. Uzročnik poplava najviše smo mi sami. Mnogi će reći da je RMU Đurđevik, glavni uzrok zagađenja rijeke Gostelje. Istina, rudnik zagađuje rijeku, i kad bi on bio jedini zagađivač problema uopće bilo ne bi. Taj rudnik možda i ne bi postojao da nije rijeke, a za ekonomske ciljeve treba mnogo i žrtvovati, ali se šteta od rudnika ne bi ni primijetila ukoliko bi samo rudnik bio nemaran prema rijeci. Rudnik je također pretrpio ogromne štete od minulih poplava. Najveći zagađivač rijeke Gostelje je stanovništvo.Nekada je to bila rijeka zbog koje se dolazilo na izlete, uz koju su građene najljepše vikendice, rijeka u kojoj se kupalo i koja je bila bogata ribom. Nakon rata, promijenjen je odnos prema rijeci. U nju se bacalo sve i svašta, organski i čvrsti otpad, a prema rijeci Gostelji usmjereni su odvodi fekalnih voda, oni koji su imali imanja uz rijeku zauzimali su njeno korito koje se tako sužavalo. Kada je korito rijeke suženo logično je da će ona kod većih padavina izliti iz korita.Dok sam bio u osnovnoj školi zadnji puta sam vidio da se neko kupa u Gostelji nizvodno od rudnika, a kupali su se moji školski drugari najčešće kod rudničkog mosta i kod vodenice koju ranije pomenuh. Ne sjećam se kada sam se ja zadnji puta okupao u ovoj rijeci, ali znam zasigurno da je to bilo na području Stupara.

U to vrijeme moj nastavnik, akademski slikar Rahman Šabanović govorio je kako se Gosteljom od Križaljke do Podgajeva može ići pješice, sve sa haube na haubu, sa šporeta na šporet... Tih godina rijeka je bila prepuna automobilskih olupina, friždera i slično, a sve su to bacali ljudi kojima je taj otpad smetao i bio bezvrijedan.Ponovno je presudio ekonomski momenat, počelo se sa otkupom sekundarnih sirovina za recikliranje, i bez ikakve akcije korito rijeke Gostelje je očišćeno od željeza i njegovih legura u svim oblicima. Zadnjih godina kada više nema bačenog željeza aktuelan je otkup PVC ambalaže, pa se Gostelja postepeno rješava i te vrste otpada iz svoga korita. Ja sam kao što rekoh uz Gostelju odrastao, od njenog nastanka do ušća.

Za sve to kriv je moj djed koji je ribolovac oko 50 godina, i koji se svakog proljeća nađe na rijeci, a kako godine odmiču ulovi sve manje ribe. On daleko bolje od mene poznaje ovu rijeku, i često govori o zagađenju i negoduje zbog toga.Za spašavanje Gostelje i ostalih rijeka potrebne su akcije širih razmjera, od donošenja zakonskih akata pa do konkretnih eko akcija gdje će volonteri čistiti korito rijeke, i gdje će se na stanovništvo djelovati promidžbenim materijalom u svrhu zaštite rijeke, ali i kaznama za one koji ne poštuju blago koje nam je poklonjeno. U Gostelji se danas niko ne kupa, sve je manje izletnika i ribara, na nekim mjestima širi se i neugodan miris, često je voda zamućena isprianjem ugljena, i svojim zagađenjem doprinosi zagađenosti jezera Modrac. Svaka rijeka nam može biti saveznik ili neprijatelj, na nama je da odaberemo.Da li od Gostelje želimo i možemo napraviti čistu rijeku, koja će biti naš ponos i od koje nećemo strahovati onda kada kiše padaju tri dana ?

Emir N.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se