Emerald lights )O( https://blog.dnevnik.hr/emeraldlights

ponedjeljak, 22.07.2013.

2. Što je to wicca?

Kako bih vas upoznala s wiccom i paganizmom općenito, moram vas najprije uvesti u priču o njihovom nastanku. Najprije ću govoriti o wicci, pošto sam više vezana uz nju.
Wicca je moderna paganska religija (neopaganizam) koja je nastala u Engleskoj u prvoj polovici 20. stoljeća. Javnosti je predstavljena 1954. godine, a za to je bio zaslužan Gerald Gardner. O njemu ću pisati jedan poseban post.
Wicca se oslanja na raznolik skup drevnih poganskih i hermetičkih motiva 20. stoljeća za svoje teološke strukture i ritualnu praksu. Ona je raznolika i u njoj nema središnjeg božanstva koje ju definira. Upravo zbog toga dolazi do neslaganja oko toga što je zapravo wicca i koja je njena prava tradicija. Tradicionalna (britanska) wicca slijedi tradiciju koju je odredio Gardner, a eklektična wicca ne.


Image and video hosting by TinyPic
Kada govorimo o wicci, obično ju predstavljamo kao duoteizam – štovanje Boga i Boginje – Rogatog Boga i Boginje Majke. Međutim, vjerovanja se mogu protezati od politeizma pa do monoteizma (npr. Dianic Wicca koja štuje samo Boginju).
Kako će shvaćati ta dva aspekta ovisi samo o osobi koja prakticira wiccu. Neki Boga i Boginju shvaćaju kao dva aspekta prirode, neki kao Yin i Yang, a neki ih shvaćaju kao prava božanstva.
Lijevo je simbol Rogatog Boga, a desno Trostruke Boginje.


Image and video hosting by TinyPic
Boginju najčešće prikazuju u tri aspekta: Djeva, Majka i Starica (eng. Maiden, Mother, Crone). Takvo prikazivanje se može povezati s fazama mjeseca (rastući, puni, padajući) te sa životnim ciklusom svake žene. Simbol trostruke Božice su spojene tri faze Mjeseca, koje možete vidjeti na slici. Ostali simboli uključuju spiralu i poznati simbol figure žene s istaknutim grudima.


Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Bog je, s druge strane, prikazan u dva aspekta: Rogati Bog ili Zeleni Čovjek. Rogati Bog predstavlja seksualnost, muževnost, lov, divljinu i ciklus života, a Zeleni Čovjek prikazuje našu osobnu transformaciju tijekom meditacije ili rituala kada postignemo jedinstvo s Majkom prirodom.

Image and video hosting by TinyPic
Postoje još dva aspekta Boga, a to su: Kralj Hrasta (eng. Oak King) i Kralj Božikovine (eng. Holly King). Kralj Hrasta vlada od Yulea (21.12.) do Lithe (21.6.), Kralj Božikovine obrnuto. Kralj Božikovine se obično prikazuje kao Djed Božićnjak, odjeven u crveno i nosi grančice božikovine u kosi. Kralj hrasta je obično prikazan kao Green Man. Ta dva kralja ratuju cijele godine te usprkos tome što su neprijatelji, bez njih svijet više ne bi postojao.

U wiccanskoj tradiciji se slave sabati i ezbati.
Kada govorimo o sabatima, moramo ih podijeliti na četiri solarne i četiri žetvene svetkovine, koje se još nazivaju vatrene. Solarne su one koje označavaju solsticije i ekvinocije (Yule, Ostara, Litha, Mabon), a žetvene su one kojima su određeni datumi po prirodnim ciklusima ili poljoprivrednim obvezama (Imbolc, Beltane, Lammas i Samhain).

Yule (21.12.)
Imbolc (02.02.)
Ostara (21.03.)
Beltane (01.05.)
Litha (21.06.)
Lammas (01.08.)
Mabon (21.09.)
Samhain (31.10.)

Image and video hosting by TinyPic

Ezbati su proslave punog mjeseca kada je moć Mjeseca na vrhuncu. Za vrijeme ezbata se slavi moć Boginje.

Wicca također ima svoje moralne zakone – Wiccan Rede i Law of Threefold Return. Za Wiccan Rede je zaslužna Doreen Valiente, jedna od Gardnerovih svećenica, a za Law of Threefold Return Monique Willson. O tome ću vam pisati u zasebnom postu.

U magijskoj praksi se koristi pet elemenata – vatra, voda, zemlja, zrak i duh (eter, akasha). Prema tradicionalnoj, gardnerijanskoj wicci, zrak je posvećen istoku, vatra jugu, voda zapadu, zemlja sjeveru i duh sredini.

Image and video hosting by TinyPic

Svaka vještica prema osjećaju određuje kojom magijskom praksom će se baviti. Obično se taj osjećaj razvije tijekom godine kroz koju učimo o wicci prije inicijacije ili samoinicijacije (o tome ću također pričati u kasnijim postovima). Rune, tarot, astrologija, travarstvo – to su samo neke od njih kojima se jedna vještica može posvetiti. Naravno, svaka vještica mora imati barem osnovno znanje o svakoj magijskoj praksi, koje se stekne tijekom godine dana učenja o wicci.

Dragi moji, nadam se da sam vas barem malo zainteresirala te da ćete nastaviti čitati moj blog u želji da naučite što više. Ne brinite se, tijekom ovog našeg putovanja obraditi ću sve teme vezane uz wiccu i objasniti sve nepoznanice koje su spomenute u tekstu.

Blagoslovljeni bili! )O(

Isobel

Oznake: Wicca

22.07.2013. u 12:24 • 7 KomentaraPrint#^

nedjelja, 21.07.2013.

1. Why Wicca?

Mnogi me ljudi pitaju: "Zašto baš Wicca?"

Zaista ne znam koji je glavni razlog zašto sam odabrala Wiccu za svoju religiju. Sjećam se da sam kao djevojčica zaljubljeno gledala seriju "Charmed" svake subote i nedjelje ujutro (i zbog toga redovito propustila ručak). Moglo bi se reći da je odandje krenula moja ljubav prema magiji i paranormalnom te da sam se od tog trenutka pitala postoji li bog. Vjerujem da sam nekako duboko u srcu povezana s magijom. Ona ne mora biti kao iz serije, ta magija o kojoj govorim. Ne shvaćam magiju kao takvu makar bi bilo jako jako kul da je sve to moguće. Možda i je, ali do sada se nisam baš uvjerila u to.

Naravno, ne želim da pomislite kako sam zbog serije postala vještica. Razlog zašto sam postala vještica, wiccanka, paganka, kako god me nazvali, za mene je mnogo dublji, intimniji. Možda ga ne mogu posve objasniti, ali osjećam ga duboko u sebi. Voljela bih da svatko od vas osjeti barem dio te neobjašnjive ljubavi koju ja osjetim kada pomislim na Wiccu i paganizam općenito.

Danas sam pripadnica Paganskog kruga Hrvatske i s ponosom mogu reći kako smo prihvaćeni kao individualna vjerska zajednica. Upoznala sam predivne ljude, I. i P, mirnog M. i svoju predivnu A. koja ima odgovor na svako moje pitanje o biljkama i liječenju biljem. Što je još bitnije, upoznala sam sebe i pronašla sigurno mjesto o kojem sam oduvijek sanjala.

Posvećujem ovaj blog paganizmu, njegovom predivnom putu zelenog svjetla te svojim dragim prijateljima i predivnim događajima o kojima ću vam sigurno pisati. Jedva čekam da to putovanje počne.

Volim vas i blagoslovljeni budite! )O(



Isobel

Image and video hosting by TinyPic

21.07.2013. u 21:03 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2013  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blessed be! )O(

'An ye harm none, do what thou wilt.

Merry meet, merry part and merry meet again.

)O(

Linkovi

Naudi nikome
Vještičji ormar

CURRENT MOON

Postovi

1. Why Wicca?
2. Što je to Wicca?