elves and magic

utorak, 24.04.2007.

slavenska mitologija

Slavenska mitologija

O slavenskoj mitologiji na žalost postoji jako malo podataka koji su najčešće nedovoljni. Najstariji pisani podatak koji govori o vjeri Južnih Slavena je djelo bizantskog pisca Prokopija (550.godina „De Bello Gothico“) koji govori da su Sloveni poštovali jednog boga-gromovnika Peruna, gospodara svijeta kojem su prinosili žrtve. Stariji naučnici su kao glavni izvor o mitologiji smatrali narodnu poeziju i folklor.
No, postoje nekoliko knjiga koje govore o nekolivini slavenskih plemena i njihovim bogovima. U kronikama Thietmara od Merseburga s početka 11. stoljeća se opisuje hram u gradu Radagastu gdje se štovao bog Svarožić. Drugi važan dokument je napisan u 12. stoljeću, Chronica Slavorum, koju je napisao njemački svećenik Helmond. On spominje Crnboga i Svantevita, najvažnijeg boga. Najvažniji dokument dolazi od danskog kroničara Saxo Gramaticusa koji je u svojoj knjizi Gesta Danorum opisao rat koji se odvijao u 1168.godini, a vodili su ga danski kralj Waldemar i slavensko pleme. Tu je srušen hram Svantevita. Saxo je opširno opisao štovanje Svantevita i sve običaje povezane s njime. Četvrti važni dokument su 3 biografije njemačkog ratnika i biskupa Sv. Otte, koji je u 12.stoljeću vodio ekspedicije na prostorima gdje su živjela slavenska plemena, blizu Baltičkog mora. Prema njegovim podatcima, glavni bog bio je Triglav.
Južni Sloveni su na Balkan donjeli brojna vjerovanja iz svoje domovine iza Karpata koja su se izmješala sa vjerovanjima i običajima starobalkanskih naroda. Poznato je da su stari Slaveni, kao i Kelti njegovali kult prema drveću i biljkama, te su modelirali i ukrašavali drveće rezbama. Knez Vladimir je 890. godine podigao vište takvog svetog drveća koji su predstavljali bogove kao što su Perun, Kor, Dažbog, Simargl, Stribog...Kada su prihvatili kršćanstvo (to je trajalo od 8. do 9. stoljeća), knez je naredio da se drva posjeku i bace u rijeku.
Glavno božanstvo, odnosno bog neba je ujedinjavao dva principa – dobro i zlo. On je imao dvojnu prirodu, prva je Belbog, a druga Crnbog (Ljutbog, Zlobog, utjecaj kršćanstva). Kod Egipćana crni bogovi su Oziris i Izida (Isis), Šiva i Kali, grčka Demetra, a u nekim kultovima i Afrodita, Dioniz, Vodan (germansko božanstvo), čak ima i pojava crne Bogorodice i Isusa u nekim lokalnim kultovima. Skoro se u svim mitologijama bogovi sudbine označavaju epitetom crn.
U paganskim mitologijama, crna božanstva nisu nužno bila zla. Slavenski Crnbog je kasnije postao zao demon kojeg je crkva izjednačila sa vragom. Prema Veselinu Čajkanoviću (Mit i religija u Srba, Beograd 1973.) vrag nije postojao u pagaskim religijama europskih naroda. Budući da je bilo nužno da se uništi glavni bog starih religija, kršćani su Crnboga proglasili zlim demonom i protivnikom Boga.

to be continued

24.04.2007. u 01:26 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 12.04.2007.

Finska mitologija


U finskoj mitologiji se smatralo da je svijet nastao eksplozijom jajeta. Ptice su donosile dušu čovjeku kada se rodio, a odnosile kada je umro. Na nekim područjima bilo je važno imati drvenu pticu kako bi spriječila dušu da u snu odluta. Ova Sielulintu (ptica-duša) je čuvala dušu da se ne izgubi u snovima.
Prvi put se spominje finska mitologija u uvodu finskog prijevoda Novog Zavjeta biskupa Mikaela Agricola 1551. godine. On tamo spominje bogove i duhove. Dublja istraživanja napravljena su u 18. stoljeću od strane propovjednika i etnologa Lars Leevi Laestadiusa u njegovoj raspravi Laponskih vjerovanja.
Više se saznaje i iz nacionalne epske pjesme Kalevale, nepoznatog autora. U pjesmama se govori o 3 junaka: Väinämöinen, Ilmarinen i Lemminkäinen. Pjesme iz Kalevale su se prenosile usmeno iz generacije na generaciju sve do 19. stoljeća. 1822. su starije pjesme Kalevale objavljene od švedsko-finskog pisca Zakariasa Topeliusa, drugi dio je objavljen 1835 od Eliasa Lönnrota, a ostatak 1849. godine. 28.02. je dan Kalevale koji se slavi u Finskoj.

Zemlja mrtvih zvala se Tuonela. To je bio podzemni dom mrtvih, i dobrih i zlih. To je bilo mračno mjesto gdje su svi vječno spavali. Samo su hrabri šamani mogli putovati u Tuonelu kako bi tražili pomoć od predaka. Da bi došao do Tuonele trebao je prijeći tamnu rijeku, ako je imao dobar razlog došao bi brod po njega da ga preveze. Često je šamanova duša morala prevariti čuvara i uvjeriti ga da je mrtva kako bi prešao rijeku.
Ukko (stari čovjek) bio je bog neba, vremena i biljaka, on je ujedno bio i najbitniji bog finaca. Riječ ukkonen (grom) koju koriste finci je izvedena iz njegovog imena. Ukkovo oružije bila je kameni čekić (malj) (Vasara) sa kojom je radio grmljevinu. Kada bi Ukko spavao sa svojom ženom Akkom (stara žena) stvarala se oluja. Također bi bilo grmljevine kada bi Ukko jahao na svojoj kočiji po nebu. Šamani su koristili kamene čekiće vjerujući da će im donjeti moć da liječe.
Poznati bogovi, heroji i duhovi: Ahti (Ahto)-bog dubine, bezdana, Ajattara (Ajatar)- zao šumski duh, Akka, Ukko, Äkräs – bog plodnosti, biljaka, pogotovo repe, Antero Vipunen – div, čuvar magije i znanja, Tapio – bog šume.

12.04.2007. u 21:17 • 17 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.04.2007.

Pentagram


Pentagram se koristio kao simbol u staroj Grčkoj i Babilonu. Imao je magično svojstvo, zbog čega ga danas mnogi neopagani nose kao simbol paganske vjere(kao što kršćani nose križeve). Kršćani su pentagram asocirali sa 5 rana Isusovih. No dugo je vremena pentagram predstavljao planetu Veneru i štovanje božice Venere.
Prvi put se pentagram spominje u Mezopotamiji oko 3000 pr.Kr. koji je predstaljao 5 planeta: Jupiter, Mars, Satur, Veneru i Božicu neba Ištar (Ishtar).
U Srednjem vijeku kršćani su ga smatrali simbolom 5 Isusovih rana i koristili su ga za zaštitu od zla i demona. Najvjerojatnije, zbog porgrešnog tumačenja simbola pentagrama koji su koristili čarobnjaci, pentagram se počeo povezivati sa Sotonom te je nakon toga bio odbijan od većine kršćana u 20.stoljeću.
Sotonisti koriste pentagram sa dva vrha prema gore sa glavom koze unutar njega.
Tipični neopaganski pentagram predstavlja 5 elemenata, vodu, vatru, zemlju, zrak i suštinu duha. Vanjski krug oko pentagrama povezuje sve elemente i čini harmoniju. Neopaganski pentagram je najčešće prikazan sa jednim vrhom gore, djelomično zbog asocijacije sa sotonizmom, no pentagram sa dva vrha gore predstavlja drugi stupanj inicijacije kod Wicca, koji nema veze sa sotonizmom.

02.04.2007. u 01:06 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Veljača 2008 (3)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (1)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

podatci o mitologijama, bajkama, mitovima i legendama sakupljenih sa svih strana svijeta



Cell Phone Plans


Linkovi

tuatha de danaan
ragnar



Supernature by Inkubus Sukkubus

We have found her in Supernature
In the Earth below an in the skies above
We have found her in Supernature
In all our hate and all our love
We have found her in Supernature
In both the day and the night
We have found her in Supernature
In all the darkness and all the light

SUPERNATURE
We have found her in Supernature
In the rain and in the dust
We have found her in Supernature
In all our pain and all our lust

SUPERNATURE
We have found her in Supernature
Here in life and so in death
We have found her in Supernature
In our blood and in our breath



Wytches by Inkubus Sukkubus

Come join with us in a moon tonight
And feel the circle spin
Let your spirit soar in the lunar light
As the Spiral Dance begins
Come with us speeding through the night
As fast as any bird in flight
Silhouettes against the Mother Moon
We will be there soon
When the spinning ceases you can dance no more
Kiss the silent earth
We will tell our children of the Ancient Lore
At the moment of their birth
Isis Astarte Diana Hecate Demeter Kali Inanna