O ELEKTROTEHNICI I UREĐAJIMA

18.10.2007., četvrtak

Pojačala

Pojačala su uređaji koji pojačavaju zvuk ( kao izmjeničnu struju ) te ga šalju na zvučnik. Npr. izlaz iz danas popularnih MP3 playera je jako nizak i slab da biste na njega priključili recimo razglasni zvučnik od oko 400W ili linijski zvučnik... Stoga taj izlaz odlazi na odgovarajuće pojačalo gdje se pojačava signal i odlazi na zvučnike. Pojačala se razlikuju po snazi, impedanciji, tipu izrade... Postoje pojačala s transformatorima, pojačala s tranzistorima, s čipovima, s katodskim cijevima... ali se danas najčešće koriste pojačala s integriranim krugovima i tranzistorska, a sa katodnim cijevima i transformatorima su zastarjeli iako kažu da pojačala s katodnim cijevima imaju najbolju kvalitetu, ali nisu trajna i skupa su. Pojačala se mogu razlikovati i po impedanciji ( npr. 4 oma, 3,2 oma, 6 oma, 8 oma... ). Impedancija pojačala mora odgovarati impedanciji zvučnika ( iako ja to često ignoriram i stavljam bilo kakve zvučnike na bilo kakva pojačala )!
Btw: Sada radim pojačalo snage 2*80W na 4 oma prave snage! Vrlo je jednostavan! Svaki kanal sadrži dva izlazna tranzistora 2N3055 te još četiri tranzistora, nekoliko otpornika i kondenzatora. Napaja se sa od 30 - 60V, ali se preporuča za što bolje performanse negdje oko 55-60V. Na oba dva kanala troši oko 200W struje, tj. oko 3,5A. Trafo sam našao torodialni 60+60V 225W iako ga trenutno nemaju na zalihi! Cijeli sklop ću ugraditi u mikser koji radim ( pročitaj gore! ).

<< Arhiva >>

0

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se