Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

------> Popis lektira <------

Alkar - Dinko Šimunović
Božanstvena komedija - Dante Alighieri
Decameron - Giovanni Boccaccio
Don Quijote - Miguel de Cervantes
Pustolov pred vratima - Milan Begović
Romeo i Giulietta - William Shaekspeare
Hamlet - William Shaekspeare

srijeda, 19.11.2008.

William Shaekspeare: Romeo i Giulietta



Pisac

Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu. Ličnost pisca, čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu još uvijek je zagonetka. William Shakespeare rodio se u gradiću Stratford na Avonu 1564. godine, u grofoviji Warwickshire (u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo), kao treće i najstarije muško dijete od osmero djece. Kršten je 26. travnja 1564. godine pa se smatra da je rođen 23. travnja 1564. godine. Otac mu je bio John Shakespeare, ugledan i imućan građanin, trgovac-zanatlija, član Općinskog vijeća. O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. godine John Shakespeare mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: Non sanz droict (Ne bez prava). Uza sve to, John Shakespeare je 1571. godine izabran za gradonačelnika Stratforda na Avonu. Majka Williama Shakespearea zvala se Mary, a djevojačko prezime bilo joj je Arden. Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu; zna se samo da je u toj školi učio latinski, čitao Ovidija, Cicerona, Virgilija, Plauta i Terencija.

Postoje pretpostavke da je William Shakespeare napustio školu 1578. godine kada su poslovi njegovog oca pošli nagore, te je nazočnost četrnaestogodišnjeg sina u kući postala neophodna. Od tada, pa do njegove 18. godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci. Tek od 18. rujna 1582. godine postoji dokument koji govori o ženidbi Williama Shakespearea s Ann Hathaway iz obližnjeg zaseoka Shotery, a koja je bila osam godina starija od njega. U braku najvjerojatnije nije bio sretan, jer je često pisao protiv ranih brakova. Godine 1583. rodila mu se kćerka Susan, a 1585. blizanci - kćerka Judith i sin Hamnet. Onda se opet do 1592. godine o Shakespearu ništa ne zna, a te se godine prvi puta spominje kao glumac i dramski pisac. Godine 1596. umire mu sin Hamnet. Sljedeće godine je u Stantfordu kupio imanje zvano New Place i postao suvlasnik kazališta Globe. Nedugo potom, 1601. godine, Shakespearu umire otac.

Godine 1607. udala mu se kćerka Susan za poznatog londonskog liječnika Johna Halla. Godinu dana kasnije umire mu majka, a iste godine Shakespeare se povlači iz Londona u svoj rodni grad, premda je povremeno dolazio u London (npr. 1612. godine kao svjedok u jednoj parnici). Iste godine (1612.) umire mu brat Gilbert, a sljedeće 1613. i posljednji brat Richard; te godine u požaru nestaje i kazalište Globe. Godine 1616. udala mu se kćerka Judith, a 23. travnja iste godine - prema Julijanskom kalendaru (istog datuma kada je rođen) - Shakespeare je umro u 52-oj godini života u Stratford na Avonu, gdje je i pokopan u crkvi sv. Trojstva u blizini oltara. Iznad groba postavljena je 1623. godine spomen-bista s latinskim natpisom: IVDICIO PYLIUM, GENIO SOCRATEM, ARTE MARONEM. TERRA TEGIT, POPULUS MAERET, OLYMPUS HABET (Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, a Olimp ga ima). Shakespeareova supruga Ann umrla je 1623. godine, sedam godina poslije smrti svoga muža. Iste je godine u Londonu svjetlo dana ugledalo prvo izdanje svih Shakespeareovih djela. Posljednji neposredni Shakespeareov potomak, njegova unuka Elizabeth, kćerka Susan i dr. Johna Halla, umrla je 1670. godine i loza se ugasila.

O djelu

Romeo i Giulietta je tragedija napisana u stihovima. Shaekspeare nije sam izmislio ovu fabulu. Novela sličnog sadržaja poznata je u Italiji već u 15. stoljeću, a motiv su kasnije obradili različiti pisci. Kao nadahnuće Shaekspearu poslužila je poema "Tragična povijest Romea i Giuliette" engleskog pjesnika Arthura Brookea iz 1562. Shaeskpearova tragedija sastoji se od 5 činova (prvi i drugi čin imaju prolog). Za dramsku radnju Romea i Giuliette kakakteristično je da se odvija velikom brzinom od početka do kraja.

Tema i Motiv

Tema Shaekspearove tragedije je iskrena, neoubuzdana i bezgranična ljubav dvoje mladih čiji su roditelji u krvnoj zavadi. Shaekspeare nas uči da bez istinske ljubavi, za kakvu su živjeli Romeo i Giulietta, ovaj svijet nema pravog smisla. Temeljni motiv u tragediji je ljubav koja se javlja u različitim vidovima. Ljubav Romea i Giuliette zauzima središnje mjesto, njihova ljubav "na prvi pogled" brzo se razvila u obostrano čvrstu vezu. Romeo i Giulietta spremni su učiniti sve kako bi bili zajedno, no sudbina je bila protiv njih. Njihovoj iskrenoj i romantičnoj ljubavi Shaekspeare suprotstavlja lažnu ljubav, kakva je primjerice bila Romeova spram Rozalini, odnosno tjelesna ljubav o kojoj govore dadilja, Mercutio i sluge.

Sukob je također jedan od temeljnih motiva u djelu. I on se javlja u više oblika, a temeljni je mržnja između moćnih veronskih obitelji. Sukobi se javljaju i između muškaraca i žena, roditelja i djece, pojedinaca i društva. Zanimljiv je motiv i kontrast između stvarnog svijeta koji karakterizira ponajprije mržnja dviju obitelji i nestvarnog svijeta satkanog od poezije i snova u kojem živi Romeo (i Giulietta). Sudbina igra važnu ulogu i u djelu - što god su mladi ljubavnici pokušavali nisu mogli izbjeći svoj tragični kraj zapisan u zvijezdama.

Mjesto i vrijeme radnje

Radnja ove tragedije zbiva se u talijanskom gradu Veroni početkom 16. stoljeća, gdje se među dvjema moćnim i uglednim obiteljima - Capuletti i Montechi, zametnulo žestoko neprijateljstvo koje se prenosilo s generacije na generaciju.

Karakterizacija likova

Romeo Montecchi
Uman i simpatičan mladić pun plemenitih vrlina. Njegovi najbolji prijatelji su Benvolio i Mercuzio. Na početku komada Romeo je zaslijepljen lijepom Rozalinom koja ne mari za njega, no to i nije bila prava ljubav. Nju će otkriti tek kada upozna Giuliettu. Romeo je strastan mladić i pomalo sanjar. Osjećaji su mu najvažniji i ne obazire se previše na realni svijet koji ga okružuje. Nakon susreta s Giuliettom, u koju se zaljubljuje na prvi pogled, njegovo biće u potpunosti je obuzeto ljubavnom strašću, što će skupa s njegovim nepraktičnim karakterom rezultirati tragičnim udesom.

Giulietta Capuletti
Vrlo mlada (ima nepunih 14 godina) i lijepa djevojčica koja tijekom pet sudbonosnih dana, koliko traje radnja Shaekspearove drame, doživaljava duboku promjenu. Nakon susreta s Romeom i ljubavi na prvi pogled, ona se iz nevine i neiskusne djevojčice, ovisne o svojim roditeljima i dadilji transformira u mladu ženu koja sama donosi ključne životne odluke. Za razliku od romantičnog Romea, ona je praktičnija osoba, ali idealist u duši. Svjesna je da u životu postoje ozbiljni problemi, ali vjeruje da ljubav pobjeđuje.

Sadržaj

Jedne tople srpanjske nedjelje gradom šeću Samson i Grgur, Capulettijeve sluge, u potrazi za kavgom. Idealna im se prigoda ukaže kada sretnu sluge iz suparničke obitelji Montecchi. Dolazi do tučnjave i borbe mačevima, koja postaje sve masovija i u koju se na kraju uključuju čak i sami glavari zavađenih veronskih obitelji. Borbu uspijevaju prekinuti tek dolazak kneza Scale, koji upozorava obje obitelji da će ih drastično kazniti budu li se neredi ponovili.

Stari Montecchi i njegova supruga sretni su što u tučnjavi nije sudjelovao njihov sin Romeo. No Romeovo ponašanje u posljednje vrijeme je čudno: noću luta šumom, bolno uzdiše, izbjegava društvo, a tijekom dana se zatvara u svoju zamračenu sobu. Zabrinuti roditelji pokušavaju saznati od Benvolija, Romeova rođaka i najboljeg prijatelja, što je tome uzrok. Benvolio uskoro otkriva da je Romeo zaljubljen, ali nesretno jer lijepa Rozalina ne mari za njega. Da bi ga oraspoložio Benvolio predlaže da navečer tajno pohode bal koji priređuju Capulettijevi, uvjeravajući ga da će ondje među veronskim ljepoticama pronaći lijek svojoj bolesti.

Iako ima čudan predosjećaj da će se dogoditi zlo, Romeo prihvaća prijateljev prijedlog. Za to vrijeme u domu Capulettijevih uzbuđenje raste. Ne samo zbog bala koji se treba održati nego i zbog dolaska mladog grofa Parisa koji je došao isprositi Capulettijevu kćer Giuliettu. Stari Capuletti izjavljuje je da Giulietta još premlada za udaju, ali ne skriva zadovoljstvo Parisovom ponudom. Trinaestogodišnja Giulietta prekrasna je djevojka puna života. Još neiskusna u ljubav smjerno obećava ocu da će nastojati svidjeti se Parisu kada ga bude upoznavala na plesu.

Ali te noći Giulietta susreće Romea i u hipu Paris i Rozalinda bivaju zaboravljeni. Bila je to ljubav na prvi pogled. Problemi nastaju kada Tebaldo, nećak gospođe Capuletti prepozna maskiranog Romea i želi se s njim odmah obračunati. Stari ga Capuletti nekako uspijeva smiriti, ali ne i zatomiti njegovu želju za osvetom. Nakon bala Romeo se nađe u vrtu podno Giuliettina prozora. U romantičnom prizoru dvoje zaljubljenih zavjetuju se na vječnu ljubav i odlučuju se vjenčati.

Fra Lovro, franjevački redovnik, zabrinut je zbog njihove nagle i strasne ljubavi. Ipak ih pristaje tajno vjenčati, nadajući se da bi to vjenčanje moglo spriječiti krvave sukobe između njihovih obitelji. Ali, sudbina stavlja novu prepreku. Romeo, koji se netom tajno vjenčao s Giuliettom zatiče svoje prijatelje Mercuzija i Benvolija u svađi s Tebaldom koji je došao osvetiti se. Tebaldo naziva Romea huljom i izaziva ga na dvoboj, ali Romeo ne prihvaća borbu već izjavljuje da Capulettijeve voli jednako kao i svoju obitelj. Svi su iznenađeni Romeovim ponašanjem. Vatreni Mercuzio prihvaća Tebaldov izazov i prije negoli ih Romeo uspijeva rastaviti biva proboden od strane Tebalda.

Ispunjen osjećajem krivnje i nabujale mržnje zbog stradalog prijatelja, Romeo nasrće na Tebalda. U borbi na život i smrt Romeo pobjeđuje svog suparnika. Zbog Tebaldova ubojstva Romeo mora u prognostvo. Giulietta s uzbuđenjem iščekuje svoju prvu bračnu noć, kada stiže dadilja s lošim vijestima: njezin rođak Tebaldo je mrtav, a knez je protjerao Romea iz grada. Giulietti, shrvanoj bolom, dadilja otkriva da se Romeo sakrio u ćeliji kod fra Lovre.

Stari Capuletti strašno je pogođen Tebaldovom smrću, a još više patnjom svoje miljenice Giuliette. Stoga odlučuje da je najbolje odmah sve pripremiti za njezino vjenčanje s grofom Parisom. Giulietta odbija udati se za Parisa, što razgnjevi starog Capulettija. Ne nalazeći ni u kome razumijevanje i pomoć, Giulietta odlazi fra Lovri koji smišlja opasan plan: ona treba popiti tajanstveni napitak koji će na 42 sata zaustaviti njezino disanje pa će svi pomisliti da je umrla. Za to će vrijeme fratar poslati glasnika po Romea, koji se sklonio u Mantovu.

Potom će se Romeo i Lovro sakriti u grobnicu i čekati dok se Giulietta ne probudi. Romeo će je odvesti sa sobom, a kada fra Lovro objavi da su vjenčani, moći će se oboje vratiti u Veronu. Giulietta ispije napitak i u kući Capulettijevih zavlada velika tuga, nakon što je dadilja sljedećeg jutra u njezinoj sobi pronašla beživotno tijelo. Fra Lovro šalje poruku Romeu, ali pismonoša ne uspijeva stići do Mantove. Romeov sluga Baltazar prvi stiže do njega i priopći mu da je Giulietta mrtva, te Romeo izvan sebe od boli kupuje otrov i juri u Veronu. Pred grobnicom zatječe ožalošćenog Parisa, koji ga ne želi propustiti do voljene. Dolazi do borbe u kojoj Romeo ubije Parisa. Posljednja Parisova želja bila je da bude pokopan uz Giuliettu što mu Romeo i obeća.

Kada ugleda svoju voljenu Giuliettu, Romeo, misleći da je mrtva ispije otrov i umre. Fra Lovro je požurio u grobnicu kako bi bio ondje kada se Giulietta probudi, no stigavši nalazi Parisa i Romea mrtve. Napitak uskoro počne djelovati i Giulietta se probudi. Kada otkrije da je Romeo mrtav ne želi izaći iz grobnice, uzima njegov bodež i ubija se. Tragična smrt Romea i Giuliette ujedinila je njihove obitelji i prekinula dugovječnu mržnju.



KoMeNtIrAj (0) { Bom Chicka Wah Wah } #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.