a-ekologija

subota, 22.04.2006.

Sretan dan planeta Zemlje!

(na slici simbol dana Planeta Zemlje, a tekst ispod je sastavljen prema izvorima: 1. Zelena akcija i 2. oneworld.net)

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja od 1970. godine u SAD-u. U Hrvatskoj ga je početkom devedesetih počelo obilježavati Društvo za unapređenje kvalitete življenja, a od 1995. Zelena akcija počinje obilježavanje tog datuma u Zagrebu. Danas mnoge udruge i organizacije obilježavaju ovaj datum, kao jedan od najvažnijih na području zaštite okoliša te jedini koji je nastao "odozdola" tj. u građanskim pokretima za zaštitu okoliša.

Ove godine teme Dana planeta Zemlje je: Koja je prava cijena vode?

Voda je najdragocjeniji resurs i prirodno dobro koje Hrvatska ima. Iako se volimo hvaliti kako je imamo napretek – Hrvatska je 3. zemlja u Europi po zalihama pitke vode, moramo biti svjesni da je voda održivi resurs samo po pitanju kvantitete, ali ne i kvalitete.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu jučer i danas, a i po školama predstavile su se i djelovale sljedeće skupine:

01) Spasimo pse iz šinteraja
02) Prijatelji životinja
03) Bokci
04) Roda
05) Sineki
06) Hyla
07) Žabac
08) Travno, moj kvart
09) Utočište medvjeda Kutarevo
10) Demetra, pekara
11) Milica Čorić, ljekovite kreme
12) Slavonsko pčelarstvo Idžojtić
13) Zrno
14) Drveni cvijet
15) Centar za kulturu Trešnjevka
16) Ekocentar Caput Insulae, Beli, Cres
17) DVD Kutarevo
18) Braniteljska zadruga Sjeme – panj – umjetnost – život
19) Agroekološka sekcija Studentske udruge Agronomskog fakulteta
20) Zelena akcija

Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj: Zemlja je naš jedini dom!

Ove se godine prvi puta Dan planeta Zemlje, 22. 4. u Hrvatskoj obilježava masovnije nego prijašnjih godina. Istovremeno su organizirani raznovrsni programi u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu, a predstavnici državnih i lokalnih institucija sudjeluju zajedno sa mnogim ekološkim udrugama i novinarima u oblikovanju poruke javnosti: Zemlja je naš jedini dom!

Najrazvijeniji živi organizam koji uspravno hoda planetom Zemljom jesmo mi, ljudi. Mi jedini i narušavamo prirodni sklad našeg planeta. Tijekom dvadesetog stoljeća na planetu Zemlji čovječja je vrsta jedina koja je doživjela pravu ekspanziju. Broj ljudi se samo u stotinu godina povećao sedam puta i dostigao šest i pol milijardi. Takva ekspanzija jedne vrste, praćena ubrzanim razvojem tehnologija, počela je intenzivno ugrožavati ostale žive sastavnice planeta Zemlja, pa i opstanak samoga čovjeka.

Slavonski Brod

Zagreb

Kostajnica i Nova Gradiška

Dubrovnik

Varaždin i Čakovec

Split
(po svim ovim gradovima, održani su mnogobrojni programi i 'ekološke' manifestacije)

- 21:21 - Komentari (2) - Printati, da ili ne? - #

četvrtak, 20.04.2006.

Dan Zemlje

"Neka svi Dani Zemlje koji će doći budu mirni i radosni za naš prekrasan svemirski brod Zemlju dok ona nastavlja kružiti po hladnom svemiru sa svojim toplim i krhkim teretom koji se zove život."
Tajništvo Ujedinjenih Naroda, general U Thant
21. ožujak 1971.


Tim riječima započelo je obilježavanje današnjeg dana prije 35 godina. Prvi Dan Zemlje bio je, dakle, na prvi dan proljeća, 21. ožujak, objavljen u gradu San Francisco, gradu sv. Franje, ekološkog sveca.

Predložena rezolucija Dana Zemlje je sljedeća: (oprostite na eventualnim greškama u prijevodu)

BUDUĆI DA;
kao Zemljani trebamo dan kad ćemo slaviti naše globalno zajedništvo i sudbinu, i

BUDUĆI DA;
će obilježavanje DANA ZEMLJE pokrenuti brigu i zanimanje za naš planet - s njegovim vrijednim živim bićima, i

BUDUĆI DA;
DAN ZEMLJE treba podsjetiti svaku osobu na njegova prava i jednaka prava svih drugih osoba na korištenje ovog globalnog doma i u isto vrijeme jednaku odgovornost za svaku osobu na očuvanje i poboljšanje Zemlje i kvalitete života,

NEKA BUDE ODLUČENO
da u gradu i državi San Francisco 21. ožujak bude određen za Dan Zemlje - poseban dan na spominjanje nježnih stabiljki života i ljudi; dan sadnje drveća, trave i cvijeća, ...

i to je to.

- 21:00 - Komentari (2) - Printati, da ili ne? - #

Image hosted by Photobucket.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se