a-ekologija

srijeda, 26.10.2005.

Odbačen projekt družba Adrija.

Povodom donošenja konačne odluke o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti studije projekta Družba Adria, Franjevački svjetovni red održao je u jutarnjim satima u utorak 25. listopada prosvjed ispred hotela Panorama u Zagrebu gdje je zasjedala Komisija za procjenu utjecaja na okoliš projekta Družba Adria. Na mirnom skupu okupilo se stotinjak prosvjednika, a trajao je, kao što je i najavljeno, sat vremena.

"U kojem će se smjeru razvijati Hrvatska i u kojem smjeru će se koristiti njeno Jadransko more, nije samo gospodarsko ili političko pitanje, već je za to pitanje zainteresirana i crkvena javnost koja se u njegovom konačnom rješavanju želi aktivno uključiti", stoji u pozivu za ovaj skup na kojemu je Zoran Milić, ministar mjesnog bratstva kaptol Franjevačkog svjetovnog reda, iznio razloge organiziranja prosvjeda.

"Ako je njima stalo samo do novca, nama je stalo do mora. Naprosto je nevjerojatno da bi oni zbog jednog malog profita mogli riskirati tako velike nacionalne interese kao što su Jadransko more i područja bogata vodama u Gorskom Kotaru", upozorio je Milić.

"Htjeli bi smo vjerovati da će ova komisija, koja ovdje danas zasjeda, uvažiti glas razuma, neovisne struke i glas zdravoga domoljublja koje želi ovu našu prekrasnu zemlju sačuvati i predati neoštećenu budućim generacijama“, rekao je don Šuljić.

"Turizam je naša nafta - ne treba nam Družba Adria", "Čuvajmo biser Jadrana", "Nafta ili turizam - pitanje je sad", samo su neki od transparenata koje su nosili sudionici prosvjeda pred zagrebačkim hotelom Panorama, gdje su se sastali članovi Komisije.

(to je bilo jučer, a danas znamo i što je komisija za procjenu utjecaja na okoliš odlučila)

KOMISIJA za procjenu utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" odbacila je, nakon cjelodnevnog zasjedanja, studiju utjecaja toga projekta na okoliš kao necjelovitu i nedovoljno stručno utemeljenu te ocijenila da zbog toga ne može biti upućena na javnu raspravu. Članovi Komisije većinom su glasova predložili uskratu odobrenja za zahvat i takvo će mišljenje uputiti Ministarstvu zaštite okoliša koje se o tome može očitovati u roku od mjesec dana.

Predstavnici JANAF-a su pak smatrali da je u studiji bilo dovoljno elemenata da bi se moglo raspravljati o projektu Družba Adria.

Predsjednik Komisije Nenad Mikulić izrazio je nezadovoljstvo što studija ne ide na javnu raspravu, jer je tako, rekao je, javnost uskraćena za dobar dio odgovora na pitanja koja se javljaju vezano uz promet brodova i tankera na Jadranu.
Predstavnica JANAF-a Jasna Daničić je izrazila žaljenje zbog današnje odluke većine članova Komisije i ocijenila da je u studiji bilo dovoljno elemenata da bi se moglo raspravljati o projektu Družba Adria. S tim u vezi najavila je i mogućnost upravnog spora.

Članovi Komisije u današnjoj su raspravi iznijeli niz propusta i neka pitanja na koja ni treća verzija studije nije odgovorila. Većina članova Komisije složili su se da je studija trebala bar pokušati odrediti ukupni trošak mjera zaštite okoliša kao i utjecaj projekta Družbe Adria na ribarstvo i turizam na cijelom području Jadrana. Ustvrdili su da nisu dovoljno obrađeni podaci o zonama sanitarne zaštite vode za piće, da nije napravljena simulacija akcidenata te da nisu predviđeni najgori mogući scenariji utjecaja na okoliš.

Voditelj izrade studije Darko Mayer je rekao da bi bilo neobjektivno unošenje u studiju procjena o mogućim havarijama, jer bi se u javnosti stvorila percepcija da su samo JANAF-ovi tankeri opasniji za plovidbu Jadranom od njih 650 koji godišnje uplove u Jadran.

Sjednici, koja je bila otvorena za javnost, prisustvovali su i predstavnici ekoloških udruga, koje su izrazile zadovoljstvo odlukom Komisije.

"Ovi nije konačna pobjeda. Konačna pobjeda će biti kad hrvatska Vlada objasni mađarskoj Vladi da izlazi iz projekta Družba Adria", rekao je Vedran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

(preuzeto s Indexa i Križa života)

- 12:15 - Komentari (2) - Printati, da ili ne? - #

Image hosted by Photobucket.com