Ekcemologija

utorak, 29.06.2010.

Sladić - alternativa steroidnim terapijama?

Image and video hosting by TinyPic

Sladić (Glycyrrhiza glabra L.) je biljka koja se kao lijek koristila gotovo u svim drevnim kulturama, od egipatske, grčke, rimske i arapske, a i danas je prisutna u mnogim svjetskim famakopejama. Tradicionalno se koristila za liječenje čira na želucu, kao i za smirenje jakog kašlja, te kod probavnih i jetrenih tegoba. Karakterističan slatki okus korijena ove biljke, 50 puta slađi od konzumnog šećera, od sladića je načinio također i poznato sladilo u industriji slastica, kao i u mnogim čajnim mješavinama, gdje se želi prikriti gorčina nekih biljaka. No, valja pripomenuti da dok su sladić i njegovi eksptrakti sigurni u umjerenim količinama, dugotrajna upotreba ili uzimanje većih količina od preporučenih može uzrokovati glavobolju, letargiju, nakupljanje natrija i vode u tijelu, iznenadni gubitak kalija i visoki krvni tlak.

No, topička upotreba ekstrakta sladića relativno je sigurna i štoviše djelotvorna kod atopičkog dermatitisa.

Naime, prema jednoj randominiziranoj studiji iz 2003. godine, 2%-tni topički gel od aktivnog sastojka sladića, 18-beta-glicirizinske kiseline, pokazao se nakon jednog do dva tjedna primjene kod 108 pacijenata učinkovit u smanjenju edema (-84%), svrbeža (-73%) te crvenila (-61%) u odnosu na kontrolnu skupinu. (M. Saeedi, K. Morteza-Semnani, M.R. Ghoreishi: The treatment of atopic dermatitis with licorice gel, Journal of Dermatological Treatment, 2003 (14) 153 -157)

Sladić tako možemo pokušati primijeniti u obliku ispiranja. 1 žlicu sladića preliti s 2 dcl hladne vode, kratko prokuhati i pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti. Uz pomoć vate nanijeti nekoliko puta ohlađenu tekućinu vatom ili blazinicama na oboljelo mjesto. NE PITI!



29.06.2010. u 17:25 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.