Ekcemologija

ponedjeljak, 06.03.2017.

Obavijest

Poštovani posjetitelji, nakon relativno dužeg perioda neaktivnosti na ovome blogu, sa zadovoljstvom mu se ponovo vraćam. Blog, kao što vidite, doživljava redizajn, a popunjavanje s novim sadržajima je u tijeku.

Hvala na interesu i svratite ponovo.

06.03.2017. u 01:41 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.03.2012.

Kako se rade masti i kreme

Image and video hosting by TinyPic

Na ovim ćemo se stranicama često susretati s preporukama različitih prirodnih masti i krema. Neke standardne kreme i masti mogu se nabaviti u biljnim ljekarnama, no većina njih biti će originalne recepture. Osim toga, mnoge komercijalne kreme, osim što su često relativno skupe, mogu sadržavati umjetne konzervanse i različite dodatke na koje bi osjetljiva koža mogla reagirati. No, više od svega, izrada vlastitih topičkih pripravaka aktivno nas uključuje u proces vlastitog izlječenja. Iako to, dakako, ne smije zamijeniti stručno liječničko vodstvo, ovaj vlastiti angažman ne samo da je dodatna psihološka i objektivna pozitivna pripomoć vlastitoj boljci već je i zabavno. U izradi ovih masti i krema možete sudjelovati ne samo vi, već to može biti i zabava za cijelu obitelj, naravno, uz potrebne mjere predostrožnosti, tamo gdje su one potrebne (pri radu sa štednjakom i grijanjem npr). Već samo jedno takvo obiteljsko zajedništvo i pozitivna energijom odradit ćete mnogo za vaše zdravlje, pogotovo kod kožnih oboljenja, koje su usko vezane uz našu psihu.

Iskreno, biti će potrebno nekoliko pokušaja prije nego li dobijete željene rezultate. No, u konačnici ćete biti vrlo zadovoljni i ponosni na sebe, na činjenicu da pred vašim očima priroda uz vašu pomoć stvara ono što je inače tek proizvod na policama ljekarni.

Prije nego li se upustite u tu sjajnu avanturu, važno je naglasiti razliku između masti i krema, što se često brka.

Masti se rade od uljnih macerata, u pravilu osušenog ljekovitog bilja, masne su i teško ih je isprati. 'Sjede' na površini kože i slabo se upijaju. Njihova je primjena najprikladnija kada kožu treba podmazivati ili vlažiti.

Kreme su emulzije ulja u vodi, lako ih je primijeniti i lako se upijaju u kožu, bolje djeluju u harmoniji s kožom, više hlade i omekšavaju. Kako su kreme spoj "nespojivog" (ulja i vode) potreban je emulgator koji će ih povezati, poput pčelinjeg voska.

Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte tri kompetentna priloga o tome kako se rade masti i kreme. Slijedite li upute i sigurnosna upozorenja u ovim prilozima, uspjeh neće izostati. Sretan rad!

Kako se radi uljni macerat (infused oil)Kako se radi mastKako se radi krema

14.03.2012. u 17:30 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 28.02.2012.

Literatura i kratice

AŠ - Simon Ašić, Ljekovito bilje, Dušević & Kršovnik, Rijeka 1999.
BA - J. Barnes, Linda A. Anderson & J. D. Phillipson, Herbal Medicines, PhPhPress 2007.
DUa - James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press 2002 (2. izdanje)
DUb – James A. Duke, Zelena ljekarna, Knjigotissak, Zagreb 2002.
CH - Andrew Chevallier, Herbal Remedies (Eyewitness Companions), DK 2007.
GA - J. L. Longe (ur.), The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, Thomson Gale 2005 (2. izdanje)
KR- Emil Krešek, Ljekovito bilje u vinu i rakiji VBZ Zagreb 2001
KH - Karin Kraft & Christopher Hobbs, Pocket Guide to Herbal Medicine, Thieme, Stuttgart & New York 2004.
KA – Josef H. Kaiser, Veliki Kneippov priručnik, August Cesarec Zagreb 1984.
KR – Bruno Kremer, Ljekovito bilje – vodič kroz prirodu, Begen, Zagreb 2007.
MA – Branimir Brana Marković, Priručnik za sakupljanje i gajenje lekovitog bilja i pečuraka, Rad, Beograd 1973TO - Katja Toplak Galle, Hrvatsko ljekovito bilje, Mozaik knjiga, Zagreb 2001.
MEa – Maurice Messegue, Moj herbar ljepote, Otokar Keršovani, Rijeka 1988.
MEb – Maurice Messegue, Moj herbar zdravlja, Otokar Keršovani, Rijeka 1994.

(upis se nastavlja,molim navratite kad bude upotpunjen)

28.02.2012. u 12:10 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.