ej vilenjaci!!

nedjelja, 25.06.2006.

ERLKONIG ili Erlking («kralj vilenjaka»)
- vilenjak koji se pojavljuje u Njemačkoj i Danskoj. Nosi krasnu odjeću i zlatnu krunu. Ponekad predvodi Divlji lov. Njegova je pojava znak smrti. Ako ima bolan izraz lica i smrt će biti bolna. Ako mu je pojava spokojna, smrt će biti blaga.
- Goethe je napisao slavnu pjesmu o Kralju vilenjaka, a Schubert ju je uglazbio. Napisao ju je po staroj legendi: Otac i sin su zajedno jahali konja po snježnoj oluji. Dječak je bio uplašen, a otac se zabrinuo i upitao ga što nije u redu. Sin mu odgovori da vidi Kralja vilenjaka. Otac ga pokuša umiriti i kaže mu da tu ništa nema, samo magla tu je. Ali je Kralj vilenjaka i dalje dolazio dječaku i igrao se s njim. Dijete zaplaka, ali ga otac ponovno uvjeri da je to samo šuštanje lišća. Dječak se zatim požali da ga je Kralj vilenjaka ozlijedio. Napokon se otac ozbiljno zabrinuo, te potjerao konja brže kući. Kada su došli do svog imanja, otac je uzeo usnulog sina sa konja, ali kad je ušao u kuću, shvatio je da drži mrtvog sina u rukama.

ERODIADA
- vilinska kraljica, vjerojatno sinonim sa boginjom vješticom Herodiom. Talijansko karnevalsko društvo iz Cavallina se okupljalo pod zaštitom Erodiade. Društvo je u Srednjem vijeku postalo ugledno, pojavljivali su se u procesijama, pantomimama i obredima liječenja, ali im je korijen iz drevnog poganskog doba. Društvo je isključivo muško, a odjevali su se u žene i šminkali su se. Okupljali bi se uvijek u čudnom broju- sedam ili devet ili jedanaest. Katolička ih je crkva proganjala kao pogane koji obožavaju božicu Dianu.

ERYTHRAEA («crvena»)
- nimfa, jedan od hesperida
- 21:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>