ej vilenjaci!!

četvrtak, 09.03.2006.


DRYOPA
- nimfa koju je zavolio bog Apolon. Hamadrijade su je naučile pjesmi i plesu.

DUENDE (od duen de casa- «Gospodar kuće»)
- španjolski kućni vilenjaci. Pojavljuju se u liku malene sredovječne žene vrlo dugačkih prstiju, odjevene u zeleno, sivo ili crveno, ili u liku starčića sa špičastim šeširom, kapuljačom ili sa crvenom kapom na glavi. Žive u izoliranim kućama, tornjevima ili pećinama. Ako žive sa ljudskom obitelji, napuštaju kuću kada obitelj preseli. Ne može ih se istjerati iz kuće i za razliku od drugih vila uopće se ne boje svećenika i svete vode. Izlaze noću te čiste, popravljaju ili se bave kovanjem. Ponekad su toliko ponosni svojim kućanstvom te se ponekad ponašaju kao poltergeist kako bi se otarasili ljudskih stanovnika koji samo stvaraju nered u kući. Štipaju ih kad spavaju, dahću im u vrat, diraju ih ledenim prstima ili ih otkrivaju. Ponekad pomiću namještaj, bacaju kamenje u prozore ili sjede ljudima na prsima dok spavaju, poput noćnih mora. Također se pojavljuju u Belizeu u obliku starčića, obučenih u kožu sa velikim šeširima, znani su i kao Tata Duende.

DUERGARI ili Dvergari
- patuljci iz skandinavske mitologije, iako se slična bića pojavljuju u saksonskim legendama. Također su znani kao neugodni vilenjaci u sjevernoj Engleskoj. Vole izazivati nevolje.
- jednom je jedan izgubljeni putnik pronašao trošnu kućicu u kojoj je bilo žara u ognjištu, sa svake strane ognjišta je bio kamen i cjepanica, sjeo je na kamen i potaknuo vatru. Nakon nekog vremena duregar je ušao i sjeo bez ijedne riječi. Kada se vatra razgorjela, rasjekao je cjepanicu na pola i stavio je na vatru. Kada je izgorjela, pokazao je putniku da učini isto. Putnik je sumnjao da je to neka zamka i nije to učinio. Kada je sunce izašlo iznad kućice, i vatra i durgar su nestali, a putnik je shvatio da sjedi na stjeni, na rubu litice. Da se je pomaknuo, pao bi i poginuo.
- izraz duergar je vjerojatno nastao od islandske riječi «draugar», što znači «duh» ili «hodajuća smrt». Također ih nazivaju «haugbui» ili «stanovnici močvara», što je čest naziv za vile.


- 19:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>