egotripp's blog

30.06.2006. 10:08

Riječi su nepotrebne

Stvarno sam više bez riječi kad treba komentirati stanje u lijepoj našoj... Jer stvari koje se događaju ljudima samo su odraz odnosa unutar državnih tijela.

A dotične mi je doista više dosadilo kritizirati. Možda nekom drugom prilikom... a možda to doista više i nije potrebno. Nema više muškarca, djeteta, žene, a ni psa koji vjeruje da je ova država demokratska, i da je pravda ono što se doista udjeljuje građanima.

Ovo je samo kap u moru, i kao takva utopit će se među ostale, i već sutra biti zaboravljena. Pamte samo oni koji su direktno pogođeni, mi ostali samo škucamo i odmahujemo glavama kao vrane na žici dalekovoda.
Zato sam odlučila bar se kratko osvrnuti na ovo, iako mi je loš dan, i dozlaboga mi se ne da još jednom pljuvati po državi, kad znam da je to sve što sam voljna ili u stanju učiniti.

Da, nitko me ne pita.

Ali to još uvijek ne znači da ne smijem ni reći. Prema tome, čisto zato što još uvijek mogu, iznosim svoje mišljenje.
Jer jednog dana u skoroj budućnosti, kad vuk konačno skine ovčju kožu, i ovi ljudi kojima dopuštamo da nam kroje budućnost pokažu tko i što su zapravo, sjećanje na ove žučljive komentare grijat će moje stare plašljive kosti. Dok unucima budem pričala kako se živjelo u "nazovidemokraciji"...

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik pozvala je danas RTL Televiziju da se javno i jasno očituje o uzroku prekida suradnje s voditeljicom sportskih vijesti Tanjom Tomić.

Tako bi se, smatra pravobraniteljica, "izbjegla ili potvrdila percepcija da ćemo, nakon trudnica kojima se ne produžuju ugovori o radu na određeno vrijeme, doživljavati da se to isto događa i ženama žrtvama nasilja".

Pozivajući se na napise iz tiska da je RTL Televizija odbila produžiti ugovor o suradnji Tanji Tomić bez navođenja razloga, pravobraniteljica Lukač Koritnik zaključila je da je Tanja Tomić onemogućena obavljati dosadašnji posao kao moguća žrtva obiteljskoga nasilja.

U priopćenju koje je uputila medijima, predsjedniku Uprave RTL Televizije Christophu Mainuschu i voditelju press službe RTL-a Kristijanu Gržetiću, pravobraniteljica navodi da je na spomenuti zaključak navodi činjenica da je odluka o neproduživanju ugovora Tanji Tomić uslijedila ubrzo nakon novinskih napisa o njezinoj bračnoj krizi.

Nasilje prema ženama, ističe pravobraniteljica, smatra se oblikom diskriminacije što je i polazišno stajalište hrvatske Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji.

Podsjeća da u 1. članku Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, pojam diskriminacije označava svaku razliku, isključenje ili ograničenje učinjeno na osnovi spola kojemu je posljedica ili svrha da ženama ugrozi ili onemogući priznanje, uživanje ili korištenje ljudskih prava na političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom, građanskom ili drugom području, bez obzira na njihovo bračno stanje, a na osnovi jednakosti muškaraca i žena.

S tim u vezi dodaje da je u izvješću o radu za prošlu godinu podnesenom Hrvatskom saboru kao dobar primjer navela baš RTL Televiziju jer je ta medijska kuća u svojim "Programskim smjernicama društva" u odredbi "Zabrana diskriminacije" zabranila poticanje diskriminacije i netrpeljivosti na temelju spola, bračnoga stanja i spolnih sklonosti.

Očito je pak, zaključuje pravobraniteljica, da potez RTL-a prema Tanji Tomić, nije u duhu navedenih smjernica.

Prosvjed protiv neproduljenja ugovora Tanji Tomić izrazila je danas i Ženska mreža Hrvatske, istaknuvši da to smatraju diskriminacijom i jako opasnom javnom porukom zlostavljanim ženama da ne zatraže pomoć niti da se od nasilja pokušaju obraniti jer bi, u tom slučaju, mogle biti dodatno kažnjene javnim šikaniranjem i gubitkom zaposlenja.


Eto, a mene osobno doista interesira hoće li Tanju doista vratiti na posao. I kad se zbroji sve skupa da li bi to doista bilo u duhu ravnopravnosti?!
Jer ono što bi doista bilo pošteno, je da se prema svima odnose jednako.
Dakle, da mene namlati dečko/muž i to osvane u crnoj kronici, bi li se pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik zauzela za mene?!

10 Komentara | Print | # | ^

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga

dnevna kritika sumanutog uma


my_egotripp@yahoo.com

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


Uz prvu jutarnju kavicu volim:

domaćica iz pakla

dnevnik depresivne domaćice

blokche

siroče

yogica

Athena Air

amy damon

Jazzie

loptica skočica

moix

z.l.e.v.A.n.k.aMoja arhiva


Studeni 2005. ilitiga "početak"

Prosinac 2005. poznat kao "manjak inspiracije"

Siječanj 2006. "navodno duhoviti mjesec"

Veljača 2006. mjesec "dvojbene kvalitete"

Ožujak teistegodine; tzv. "kritični mjesec"

Travanj,jošuvijekiste; znan i kao "feministički ispadi"

Svibanj, mjesec kritike "prečistog uma"

Tko sam ja?

- Na forumima, chatovima i sličnim internetskim zgubidan stvarčicama ja sam ona koja postavlja najgluplja pitanja

- U gradu negdje u hladu ljeti, zimi u dobro zagrijanom prostoru sa čašom punča; a u oba slučaja prepoznat ćete me kao onu koja se najglasnije žali na vremenske uvjete

- U knjižnici na odjelu britanske književnosti, omiljeno podpodručje - kriminalistika

-U autobusu visim na šipki kod zadnjih vrata jer:
a) bojim se da ću propustit svoju stanicu
b) preniska sam za gornji rukohvat
c) jednom rukom držim torbicu i rukohvat,a drugom mobitel. Naime, paranoična sam da će me okrasti, ali istovremeno se moram žaliti dečku kako mrzim javni prijevoz
d) ako mi se neki ogavni lik počne nabacivati, mogu izletit na prvoj stanici

-U marketu provodim sate birajući mliječne proizvode, a onda se cvokočući žalim kako slabo griju.
Ako sam u shopingu sa dragim, ja sam redovito ona koju se požuruje sa kupnjom jer on je već na kasi..

-Kod zubara i doktora prepuštam svoj red drugima, sved dok sestra ne izađe i za rukav me uvede u ordinaciju

- Na cesti ćete me prepoznati kao luđakinju koja priča sa mačkama lutalicama

- Ako sam na šalteru u pošti, banci ili nekom drugom birokratskom raju, ja sam sigurno ona koju već po dvanaesti put preusmjeravaju na drugi šalter

- Na parkiralištu ili besciljno lutam jer sam opet zaboravila gdje je auto, ili istresam torbicu na haubu i rovarim u potrazi za ključevima..

- Ako u prolazu čujete nekog kako govori na mobitel : "Ali, mama..."


TO SAM JA

Zahvale

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se