Božićna zvijezda Poinsettia pulcherrima

subota , 19.11.2016.




Poinsettia pulcherrima Božićna zvijezda


Porodica: Euphorbia
Vrsta:Poinsettia pulcherrima ( Euphorbia pulchemma)


Rod Euphorbia obuhvaća više od 1600 vrsta koje se međusobno toliko razlikuju da su teško prepoznatljive kao srodnice. Ova vrsta je najraširenija i najomiljenija vrsta pogotovo u ovo nadolazeće blagdansko vrijeme. Domovina joj je Meksiko.


Rast: naraste u visinu od 60-150 cm, grmolika širine 15-45 cm


List: vrlo gusti , intenzivno zeleni listovi sa izraženim žilama. Listovi rastu na tankim grančicama. Palistovi “latice” su u obliku zvijezde tamnocrvene boje , ali mogu imati i bijele ili blijedo ružičaste palistove koji se počinju pojavljivati u kasnu jesen.


Cvijet: prvi cvijetovi koji izrastu na vrhu stabljike , sasvim su neupadljivi, sitni, bijele ili žućkaste boje.Cvate od listopada do siječnja.


Uzgoj: traži puno svijetla, ali ne izravnu sunčevu svijetlost, nisku vlažnost zraka, temperatura od 13°C do 24°C.

Razmnožavanje: u proljeće matičnu biljku jače zalijevamo kako bi pustila mlade izdanke. kada su izdanci dovoljno dugački s njihovih vrhova odrežemo reznice dugačke 7-10 cm. Reznice na trenutak stavimo u vodu kako bi spriječili curenje mliječnog soka. Reznice sadimo u zasebne posude ispunjene tresetom i pijeskom. Posude prekrivamo plastičnim vrećicama i stavljamo ih na temperaturu 19-20°C. Kada se pojave prvi listići, mlade biljke presađujemo u malo veće posude.


Kad biljka odbaci listove i počne venuti nemojte je bacati. Održavajte zemlju vlažnom sve do proljeća. U ožujku biljku podrežemo i to tako da ostavimo izdanke duge desetak cm. Ove odrezane izdanke koji su zdravi i nisu suhi koristimo za razmnožavanje. Nakon skraćivanja biljku prestajemo zalijevati. Kada se zemlja posve osuši , biljku čuvamo na na svijetlu i sobnoj temperaturi mjesec dana. Tih mjesec dana je faza mirovanja. nakon mjesec dana počinjemo je zalijevati, možete je presaditi u novu zemlju, ali u ne preveliku posudu. U velikoj posudi biljka ne stvara cvijet i palistove. ostavljamo je na svijetlom ,toplom mjestu ali ne na izravnom suncu. redovno je zalijevamo. Nove izdanke orezujemo , ostavimo ih samo 5 , odrezane izbojke možemo koristiti za razmnožavanje.
Da bi vam biljka ponovo cvala i imala crvene palistove treba joj krajem rujna regulirati dužinu dana. A kako ćete to napraviti? Posudu sa biljkom prekrivamo crnom folijom 14 sati dnevno. Foliju je najbolje staviti pred večer , a skinuti je prijepodne slijedećeg dana. Ovaj postupak ponavljamo svaki dan 8 tjedana. prekrivena biljka uopče nema svijetlosti , a budući da je to biljka kratkog dana , ovo je neophodno jer će naša biljka samo u takvim uvijetima formirati cvijet i palistove. Trud se bude isplatio jer će naša Božićna zvijezda imati predivne palistove koji će trajati sve do Uskrsa.


Oznake: božićna zvijezda

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.