Lavanda Lavandula angustifolia

četvrtak , 31.03.2016.




Na prvoj slici moj cvijetno-začinski vrt u Zagorju u kojem prevladavaju lavanda i ružmarin, neven ,menta..... Lavanda se slabo vidi zbog loše kamere na mobitelu.cry Druga slikica je fotkana na moru u viksi kod kumova sa Lastinim repom( divan primjerak). Našla sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme. sretan Moja zagorska lavanda su djeca ove morske lavande. Kuma je donijela sadnice koje je spelcala od svoje lavande i ružmarina.


Lavanda Lavandula angustifolia


Porodica: Lamiaceae ( usnatice)

Lavanda je polugrm koji naraste do 50 cm. Višegodišnja biljka. Može se naći od Mediterana pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije. Dobar je susjed sa žutikom ,ružama, ukrasnim travama, i većinom trajnica. Lavanda odbija biljne uši i mrave. Vrlo medonosna biljka pa kad berete klasiće ostavite koji na biljci za pčele i leptire. ubrane djelove pažljivo posušite na suhom,sjenovitom mjestu.
Lavanda se koristi kao dodatak vodi za kupanje, u ormarima sa odjećom, eterično ulje je poznato umirujuće sredstvo koje djeluje i protiv migrene.Čaj od lavande dobro djeluje na žuć.

Listovi: uski, nasuprotni,sivozeleni cjelovitog ruba s donje strane svijetliji i dlakavi, zavinutih rubova

Cvijet:Ljubičasti mirisni klasovi ,
cvjetne grane su jednostavne, duge 20-40 cm, plod kalavac s 4 jajaste sjemenke. Počinje cvjetati u lipnju ali to ovisi o vremenskim uvjetima . Što znači ako je hladno kasnije će procvjetati, a ako je toplo i prije lipnja.
Cvat traje 6-8 dana i tada cvjetovi sadrže eterično ulje koje je najbolje kakvoće. Plod sazrijeva postupno tijekom kolovoza.

Korijen :drvenast, račvast i prodire duboko u tlo.

Stabljika:kratka, debela, drvenasta i od samog vrata korijena vrlo razgranata.

Klima: traži puno topline i sunca

Tlo: pogoduju joj vapnenasta,siromašna tla , prvenstveno malo pjeskovita ilovača sa dobrom odvodnjom vode

Razmnožavanje
: najbolje sadnicama koje se sade u 5. i 6. mjesecu, sjeme dugo niče, sporo raste






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.