Svetac Monika McCarty

nedjelja , 25.06.2017.
Svetac Monika McCarty

Izdavač: Mozaik knjiga

5. roman iz serijala Čuvari VisočjaMagnus McCay “Svetac” jedan je od Bruceovih Čuvara , nadimak je dobio po tome što pred svojim prijateljima nikada nije želio komentirati o ženama. On je žilav, sposoban , ponosan ratnik koji može svladati svaki teren, a planine su njegov drugi dom. Magnus je sasvim slučajno upoznaje Helen Sutherland. Često su se tajno sastajali, a kad je on zaprosi ona ga odbije i to najviše zbog svoje obitelji. Njihovi klanovi su u vječitoj svađi.
Helen se nakon nekoliko godina udaje za Magnusovog najboljeg prijatelja, a Magnus to otkriva na njihovoj svadbi. Znao je da mu se prijatelj ženi ljepoticom imena Helen ,ali nije znao tko je ona dok je nije vidio. Kad Helen ugleda Magnusa počinje se premišljati hoće li se udati ili ne, ali na kraju je odabrala obiteljsku dužnost i udala se. Zašto bi bilo jednostavno , kad može komplicirano.


Robert Bruce putuje po cijeloj zemlji kako bi provjerio odanost u ratu za škotsku neovisnost i objedinio zemlju. Brucea na tom putovanju prati nekolicina Čuvara,a među njima je i Magnus. U njihovu skupinu ulazi Helen (koja je ne samo predivna ljepotica nego i odlična vidarica i može im biti od velike pomoći) i Helenin brat koji bi je na tom putovanju trebao čuvati od opasnosti i Magnusa. Kad sam već spomenula Brucea ni njemu neće biti lako na tom putovanju jer nekoliko puta je na rubu smrti. Ovdje se Helen pokazala kao hrabra, mlada žena koja misli svojom glavom,a poznavanje trava i malog djela medicine ovdje će odigrati veliku ulogu. I to ne samo kod Brucea …Na tom proputovanju Helen i Magnus se ponovno počinju upoznavati i odlučuju da im ništa neće stati na put u borbi za njihovu ljubav. Ali hoće li to biti jednostavna borba? Naravno da ne, a najviše zbog njih samih jer su oboje tvrdoglavi kao mazge i preponosni…...


Sa ovom knjigom doživjela sam nekoliko šokova, da šokova mini infarkt bi bilo bolje. Odlična priča puna odanosti , ljubavi, izdaja na svakom koraku, odlučnosti, tajne…… jednom kad počnete čitati ne ispuštate knjigu iz ruku. Ako niste čitali prethodne nastavke, jedno pitanje : A što čekate? Jer ovaj serijal (ne samo ova priča) skriva pravu zabavu, pogotovo ako volite hrabre mišićave ratnike i još k tome Škote koji izgledaju kao da su od stijene odvaljeni. Ovakvoj zabavi i ovakvim pričama se uvijek veselim. Za one koji još nisu čitali --- nisu to priče koje vrve seksi scenama, a ne, to su predivne ljubavne priče iz povijesti koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnima. Istina da u školi baš nisam bila ljubitelj povijesti , ali uz ove ovakve povijesno -ljubavne romane možete i dosta toga naučiti, malo i sami istraživati. Ja obožavam stare dvorce i prije nego negdje otputujem tj, odem na more ( nikad nisam više godina u istom gradu, ali im se vraćam redovno) prvo istražim gdje ima kakav dvorac, utvrda, stari grad. zašto vam to pišem, pa jednostavno , da ne čitam takve knjige ne bi me ni zanimali dvorci……
Kako zavesti ratnika Maya Banks

srijeda , 14.06.2017.
Kako zavesti ratnika Maya Banks

Drugi dio trilogije o braći McCabe

Izdavač: Mozaik knjiga


Alaric McCabe pristaje na brak sa Rionnom McDonald kako bi pomogao svom klanu, a prvenstveno bratu u borbi za naslijeđe. Na putu prema posjedu McDonald Alaric sa svojim ratnicima pada u zasjedu i skoro pogine. Teško ranjen pada s konja pred kolibicu Keeley McDonald , koja mu spašava život. U teškom bunilu Alaric ju naziva svojim anđelom, ali i demonom. Keeley je bivša pripadnica klana McDonald koju je klan protjerao i izdao, ali povremeno joj dolaze članovi klana kada ih treba liječiti , jer Keeley je odlična vidarica. Kada su braća McCabe došla po Alerica, poveli su sa sobom i Keeley, jer im je trebala vidarica. Iako su se Aleric i Keeley prilično zbližili u vrtlogu ljubavi i strasti, ipak njihova ljubav bude stavljena na kušnju. Aleric ne zaboravlja obećanje koje je dao bratu i u sebi se bori svim silama kako bi našao najbolje riješenje i spasio klan. Mora dobro razmisliti hoće li žrtvovati svoju ljubav prema Keeley ili izdati svoju obitelj radi svoje sreće.


Odličan roman pun strasti, ljubavi, ratnicima koji na izgled izgledaju strašno ali su nježne duše kada se zaljube. Smijeh vam je zagarantiran, živciranje u ponekim trenucima isto tako. I u ovom romanu ne nedostaje spletki, borbe za zabranjenu ljubav, morati ćete posegnuti i za maramicama. Kraj same priče mi je ostao nekako nedorečen, ali iskreno se nadam da je napisan tako da bi se nastavilo u zadnjem dijelu ove trilogije. Savršeno , lagano štivo za ove vruće ljetne dane.

Glad za ljubičicama Martine Bailey

nedjelja , 04.06.2017.
Glad za ljubičicama Martine Bailey

Izdavač: Mozaik knjiga


Već par dana razmišljam što napisati za ovu knjigu. Nakon prvog poglavlja pomislila sam : Super, ovo će bit dobar krimić, ali onda totalno razočarenje. Naslovnica je stvarno predivna i vuče na čitanje , ali sadržaj baš i nije nešto. Dulje vrijeme sam gledala ovu knjigu da si je kupim, sva sreća što nisam, knjižnice su zakon, a ja sam si ušparala novčeke za druge knjige. Kraj je malo popravio dojam cijele priče. Recepti u knjizi su neupotrebljivi, a na neke mi se dizao želudac. Ljubičice se spominju ravno tri puta i to kao sastojak u bonbonima, na haljini i kao kupljeni buketić. Ljubavno- povijesna priča sa elementima krimića. U priči ima puno opsesije o hrani, tajni, spletki, ali i ljubavi. Isto tako priča govori kako se snovi uz veliki trud i napor mogu ostvariti , a u ovom slučaju ovdje je veliku ulogu imala i sreća pomiješana sa spletom nesretnih okolnosti koji su Biddy odveli na neki drugi , sretniji put.


Biddy Leight je pomoćna kuharica u Mawton Hallu i sanjari o tome da jednog dana otvori svoju krčmu. Jednog dana u Mawton Hall dolazi nova tajanstvena gospodarica ledi Carinna koja napravi cijelu pomutnju među slugama. Ledi Carinna odluči otputovati u Italiju, a u svoju pratnju između ostalih bira i Biddy. Do Italije putuju godinu dana, a Biddy u svakom mjestu istražuje hranu tipičnu za taj dio u kojem borave i vjerno zapisuje svaki recept u svoju kuharicu “Kuharičin dragulj”. U kuharicu ne bilježi samo recepte nego i svoja zapažanja. U jednom trenutku našla se upletena u smrtnu zavjeru, a ona shvaća da tajne koje čuva mogu joj donijeti propast ili spas……

Iako se meni ova knjiga nije nešto , možda se nekome od vas bude sviđala. Svakako molim one koji su pročitali ili budu pročitali ovu knjigu da stave i svoje dojmove.

Sisi u potrazi za slobodom Allison Patak

četvrtak , 01.06.2017.

Sisi u potrazi za slobodom Allison Pataki

Izdavač:Lumen


Ova knjiga pisana je na temelju povijesnih događaja o carici Elizabeti , koju su od milja zvali Sisi. Mogu slobodno napisati da je ovo povijest na jedan drugačiji način. Jako je nezahvalno pisati osvrt na ovakve knjige jer većina nas ima skoro isti ili sličan dojam o knjizi i može netko reći: “ Gle, iskopirani osvrt!” ali nije tako.

Sisi je u ovom romanu prikazana kao nesretna carica koja žudi za slobodom. Kod svakog većeg problema Sisi ima potrebu pobjeći na neko putovanje. Najčešće boravi na svom posjedu u Mađarskoj gdje jaši svoje konje, ima potpunu slobodu i može biti opuštena. Sisi od svega ne voli boraviti u Beču uz svojeg supruga cara Franju Josipa i svekrve Sofije ( koja joj je ujedno i teta) i stroga carska pravila.

Za cara Franju Josipa udala se kao petnaestogodišnjakinja, rodila je četvero djece od kojih je prvorođena Sofija umrla, Gizelu i Rudolfa na brigu i odgajanje uzela je njena svekrva, a Viktoriju je odlučila roditi u Mađaraskoj i odgajati je sama bez utjecaja svekrve ili bilo koga drugoga.
Iako je bila u braku zaljubila se dva puta, u mađarskog grofa Andrassyja i engleskog kapetana Middletona , a Sisina vječna dvojba bila je : održati obitelj na okupu ili pobjeći iz braka….


Priča je puna zavjera , spletki, tračeva , izdaje, ali i ljubavi. U knjizi se spominju i povijesne ličnosti kao što su Kraljica Viktorija, Marija Terezija, ludi kralj Ludvig II, pa čak i Wagner i Strauss i mnogi drugi. U knjizi doznajemo da su Ludvig i Wagner bili vrlo dobri prijatelji i da je Ludvig novčano potpomagao Wagneru u njegovoj umjetnosti. Kad smo kod Wagnera spominje se u knjizi njegovo djelo : Prsten Nibelunga. A jeste li znali da je Strauss samo za cara Franju Josipa napisao Carski valcer? Ima dosta opisa carskog protokola kada u službeni posjet dolaze drugi državnici, ali i krajolika, haljina.

Meni se knjiga svidjela.

Vrt na mjesečini Corina Bomann

četvrtak , 18.05.2017.

Vrt na mjesečini Corina Bomann
Izdavač: Znanje

Lilly je vlasnica male antikvarnice u Berlinu. Jednog dana na poklon dobiva violinu sa predivnom rezbarijom ruže na pozadini. Tajanstveni muškarac koji joj je donio violinu bro je otišao iz dućana, a Lilly nije znala zašto je baš njoj ta violina donesena uz riječi da pripada njoj. Kasnije toga dana zove svoju najbolju prijateljicu u London kako bi joj ispričala o violini.

Ellen je nagovara da dođe u London kako bi otkrili iz kojeg doba violina potječe. Na letu za London Lilli upoznaje Gabriela , ravnatelja londonske glazbene škole. Uz pomoć Ellen i Gabriela doznaje tko je bila prva vlasnica violine. Tragom istraživanja pronalaze i notni zapis “Vrt na mjesečini” . Daljnja istraživanja i tragovi Lilly odvode do Cremone i daleke Sumatre gdje otkriva stogodišnju tajnu. Otkriće ove tajne promijeniti će i Lillyn život….U knjizi pratimo dvije priče, Lillynu u sadašnjosti i slavne violinistice u prošlosti. Zanimljiva priča, puna dramatičnih obrata i otkrića, obiteljskih tajni i ljubavi. Priče iz sadašnjost i prošlost se jako lijepo nadovezuju, a kraj knjige će vas šokirati u punom smislu te riječi. Gledala sam malo ocijene za ovu knjigu i na Goodreadsu je dosta loše ocijenjena. Meni se svidjela i svakako je vrijedi pročitati.

Opatija bajna

Divno provedena tri dana u Opatiji, napunjene baterije, dani iskorišteni za fotografiranje. A ovo je samo mali dio onoga što sam zabilježila. Pa uživajte u šetnji Opatijom kao što sam i ja.

Najpoznatiji simbol grada Opatije je Djevojka s galebom , fotkana je ujutro i u sumrak.Hrvatska ulica slavnih nalazi se na opatijskoj Slatini, a mramornim zvijezdama se ističe zahvala osobama koje su pridonijele u promociji Hrvatske sa svojim znanstvenim, sportskim, umjetničkim i ostalim radom.
Fontana Slatina nalazi se u sklopu lijepog malog parka u samom središtu grada, s druge strane ceste u blizini plaže na Slatini.Kip Miroslava KrležeOpatijski barkajolKameni oblici ispred Umjetničkog paviljona Juraj ŠporerPark Angiolinaglazbeni paviljon i kip violinista Jana Kubelika


Fontana Helija i Selene nalazi se preko puta ceste kod hotela ImperialHotel Kvarner bio je prvi hotel u Opatiji i na Jadranu, a otvoren je 1884. Kristalnoj dvorani i na predivnoj terasi održavaju se brojna događanja tijekom cijele godine.More i biljke uz šetnicuRijeka u daljini i Krčki most


Gdje je nestao domaći suhi sir?

Gdje je nestao domaći suhi sir?

Jučer sam bila na tržnici Dolac u potrazi za pravim domaćim suhim sirom. Na našoj tržnici takvog sira nema,mislim ima ostalih suhih i svježih sireva ali ne i ovoga. Potraga za sirom je bila vrlo neuspješna , ni na Dolcu takvog sira nema. Možda sam došla prekasno ili je čak i bio prodan ako je netko imao. U svakom slučaju moje pitanje glasi: Ima li itko na seoskom gospodarstvu da proizvodi još takav sir? Netko će mi reći pa kupi taj sir u trgovini, pa mogla bi , ali ja bi pravi domaći sa seoskog gospodarstva. A da vam bude jasnije kakav sir tražim pogledajte sliku. Pod ovim imenom se prodaje u trgovini , a ja bi takav domaći.

Taj sir vam se radi od domaćeg svježeg kravljeg sira, sir mora biti tvrđi tj. dobro ocijeđen.


Nakon što je dobro ocijeđen, natrlja se izvana sa soli i stavlja u hlad na sušenje. Suši se u košari da ne mogu leteća stvorenja do njega. osim soli može se staviti i paprike, u sami sir neki od okusa po želji , ali najbolji je kada bude u dimu 1. dan. Kada se takav sir reže ima mrvičastu strukturu, kao i Prgice. Eto ako ništa drugo morati ću ili kupiti u trgovini ili još bolje kupiti domaći sir i posušiti ga na svoje veliko zadovoljstvo….

Floraart 2017

petak , 12.05.2017.

I ove godine sam bila na neizostavnoj vrtnoj izložbi Floraart. Izložba obično uvijek bude krajem svibnja , ali ove godine su malo uranili, pa tko je ovih dana u Zagrebu neka ode prošetati po Bundeku i uživati u cvjetnoj izložbi koja vam traje još ovaj vikend. Uživajte u fotogaleriji kao što sam i ja na izložbi. Ovih dana idu i postovi o Opatiji i Trsatu, samo da uhvatim malo vremena i fotografije pripremim za post.

U braku do jutra Lisa KleypasU braku do jutra Lisa Kleypas

Izdavač: Mozaik knjiga

4. knjiga iz serijala o obitelji Hathaway

Lea i Cat smo već upoznali u prethodnim knjigama iz ovog serijala, a ovo je priča o njima.

Cat je dvije godine provela u obitelji Hathaway kao pratilja sestara. Iako Cat smatra ovu ovu obitelj vrlo neobičnom, kod njih joj je jako lijepo i smatra ih na neki način svojom obitelji. Uskoro se pojavljuju problemi za Cat i ona se boji da njezina davna prošlost ne bude razotkrivena. Također se boji da je nakon otkrivanja njene prošlosti i povezanosti sa Harryjem obitelj ne izbaci. Sa Leom se stalno prepire i doslovce su kao pas i mačka. Nakon što jedna prepirka između njih dvoje završi iznenadnim poljupcem, Cat se šokira svojom vlastitom reakcijom na taj poljubac. Leo se mora oženiti kako ne bi izgubio kuću i imanje Ramsay, te u roku godine dana mora dobiti nasljednika. Nakon poljupca Leo predlaže Cat da stupe u vezu, a Cat će učiniti sve kako bi to izbjegla. Međutim kako je fizička privlačnost između njih dvoje uvelike vidljiva, to joj baš neće poći za rukom. A i sam Leo se zarekao da više nikada neće voljeti. Njihova priča je vrlo komplicirana i opasnost i prepreka su na svakom koraku.

Još jedan odličan roman o ovoj zanimljivoj i neobičnoj obitelji uz koju ćete se svakako zabaviti. Puno drame, ljubavi, strasti i prije svega obiteljske povezani koja je na kraju cijele priče važna. Smijeha vam neće nedostajati jer uz Lea i Cat i njihovih prepirki tu je i malo čudo od tvora koji izmami osmijeh na lice sa svojim nepodopštinama.
Knjiga je tako dobro napisana da dok čitate pojavljuju vam se slike i imate osjećaj kao da ste i vi dio same priče.
Moju preporuku svakako imate.


Dinah Jefferies Supruga vlasnika plantaže čaja

srijeda , 12.04.2017.
Supruga vlasnika plantaže čaja
Izavač: Mozaik knjigaDevetnaestogodišnja Gwen iz Engleske odlazi u Cejlon za svojim novim suprugom kako bi započela novi život. Dočekuje je Laurence koji se drži suzdržano i tajnovito. Kako stalno ima posla na plantaži Gwen sama istražuje svoj novi dom. Istražujući plantažu pronalazi tajni prolaz , a na kraju prolaza jedan grob. Kada Gwen zatrudni Laurence je presretan, ali nakon porođaja Gwen mora donijeti tešku odluku koja će joj uvelike promijeniti život. Njena tajna će biti dugo skrivana, ali doći će trenutak kada će morati otkriti istinu svojemu suprugu. Hoće li tajne koje oboje skrivaju uništiti njihov brak?


Kada bi vam pisala malo više sadržaja izgubila bi se tajnovitost cijele knjige. Nešto slično imate na koricama ove divne knjige. Divna ljubavna priča koja vas vuče da čitate do kraja. Ima predivnih opisa Cejlona, plantaže, pa čak i koje procese čaj prolazi do samog pakiranja. Opisa ima taman toliko koliko bi trebalo da steknete dojam kako sve izgleda, vrlo su životopisni i imate dojam kao da ste tamo ili kao da gledate film. Radnja se događa davne 1925. godine pa na dalje , te su u tom kontekstu vrlo dobro prikazani odnosi slugu i vlasnika. Prikazuje se da je nekim likovima vrlo bitna boja kože i to stalno naglašavaju, dok s druge strane glavnom liku boja kože nije bitna i smatra da se prema svima treba odnositi kao ljudima , a ne raditi klasnu razliku po boji i statusu. Glavni lik po tom pitanju ima jako čvrst stav. A koji glavni lik je u pitanju?

Ono najvažnije i najbitnije je da smatram kako ni jedna žena ne bi trebala donijeti odluku koju je donijela junakinja ove priče.. pa čak ni u ono kolonijalno doba. Gwen prolazi kroz cijeli niz osjećaja i ti osjećaji su tako dobro istaknuti da se u jednom trenutku smijete ,a u drugom plačete zajedno sa glavnim likom. Vrlo emotivna i dirljiva obiteljska priča i nimalo dosadna.


Po opisima krajolika usporedila bi je sa Mirisom šafrana koja je također bila živopisno opisana. Ako vam se Miris šafrana sviđao onda je ovo prava knjiga za vas, a i ako vam se nije sviđala knjiga mislim da bi ovu svakako trebali pročitati. Mene se jako dojmila i svakako je preporučam.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se