04

četvrtak

travanj

2013

Tjedni komentar: Salata, jaja i bakalar

Svoj ovotjedni politički osvrt započet ću s posljednjom pričom na lokalnom političkom nebu - ekološkom salatom iz plastenika srednje škole. Kao što ste imali prilike pročitati na nekim web portalima ili u regionalnim tiskovinama, opuzenski narodnjaci su na Veliki četvrtak, na nekoliko mjesta u gradu, građanima dijelili ekološki uzgojenu salatu u ekološkim vrećicama svoje prepoznatljive narančaste boje. Ova simpatična akcija odnosno politička gesta, tako se umjesto da bude od svih nas podržana, na neki način pokušava «aferizirati» zato što se institucija srednje škole na neki način pokušava uvući u cijelu ovu priču.



Koliko sam uspio iz medija razabrat i određene informacije neposredno prikupiti, uvažavajući i Vaše komentare na blogu, zaključak koji se nameće jest da je HNS dobio informaciju da u plasteniku srednje škole postoji ekološki uzgojena salata koja se ne može prodati, pa su oni tu učinili prvi korak, salatu pobrali, platili i građanima podijelili. Sigurno da nad cijelom ovom akcijom postoji i jedan mali upitnik, cijela stvar je možda mogla biti i drugačije realizirana, ali ponavljam, milijun posto sam siguran da je «kupac» neka druga politička stranka, da se ne bi bunili ni ravnateljica škole ni školski odbor ni neki drugi čimbenici u Opuzenu. U ovom slučaju je privatna osoba tu salatu kupila i za svoje potrebe s njom može raditi što god ona želi. Ovdje je nadalje znakovito da je HNS stupio u jednu «drugačiju» izbornu promidžbu ili predkampanju, pa se mi kao društvo na takav neposredni kontakt ne možemo naviknuti.

Druga strana (HDZ) tako je kroz svoju žensku frakciju «Katarina Zrinska» imala dvije uskršnje radionice s humanitarnim predznakom što je također za pohvaliti. I tu se stalo. HNS je dijelio gerbere za Međunarodni dan žena «8. mart», osnovao Inicijativu žena i organizirao donaciju za uniforme glazbarima, o čemu smo već ranije pisali. Sve ove akcije su način djelovanja HNS-a na razini države, tako da smo puno puta vidjeli iste ili slične događaje na TV-u.



I ne samo HNS-a, sve stranke imaju slične akcije – ovisno o trenutku. HDZ i SDP i svi ostali su tako dijelili uskršnje pisanice u Velikom tjednu, maslinove grančice na Cvjetnu nedjelju, bakalar i pečene srdele na Veliki petak, laburisti su prekjučer dijelili jabuke i tako dalje. U susjednom Metkoviću, Jambo je organizirao ručak za sve djelatnike Grada i građane dok je metkovski HDZ uzvratio istom mjerom u restoranu «Vaga». Svi su jeli bakalar!



Motivi HNS-a su kažem jednostavni: slijede politiku i način djelovanja svoje stranke dok u isto vrijeme rade promidžbu svoje lokalne podružnice, koja tek uskoro slavi svoju prvu godinu djelovanja u Opuzenu. Koliko se sjećam, u Opuzenu je u prošloj kampanji, HDZ dijelio janjetinu i specijalitete s roštilja, organizirao koncert klape «Intrade» i nitko se nije bunio ni pitao odakle im toliki novac?! Pa vjerojatno iz stranačkih «crnih fondova» ili možda iz gradskog proračuna? Intrade su tada navodno koštale čak 40.000 kuna. Zato me nerviraju ove licemjerne provokacije od druge strane koja je svoju «biračku bazu» navikla na iće i piće, pa bi se sad u nedostatku novca i ideja, okrenula šprdanju konkurentskih akcija. Siguran sam da prosječna građanka Opuzena više uživa u poklonjenoj pažnji i gerberu nego u ćereku jagnjetine :) i razlađenoj boci karlovačke.

Spomenulo se i navodno financijsko «motiviranje» glasača u Opuzenu od strane AHSS-a. Ove stvari su teško dokazive, ali su za svaku osudu ako su i približno točne. Sličnih pojava je bilo i prije, kako u Opuzenu tako i šire. Netko je jučer u komentaru citirao slučaj iz Trogira iz 2006. gdje je navodno HDZ čak priznao da daje novac (za glas), ali ne kao mito već kao socijalnu pomoć – katastrofa! Koristiti ljudsku nevolju za vlastitu političku korist zaista je moralno srozavanje ovog društva. Ne ponovilo se nikad više.



Ne znam sjećate li se slučaja iz Metkovića iz 2009. koji je potresao Hrvatsku na dan izbora, gdje se «uhvatilo na djelu» lokalne hadezeovce u «kupovanju glasova». Oni su tada potrošili ogroman novac da pobijede Jamba (nije ni on bolji) ali je ovo sve skupa zaista sramotno. Kažem ne ponovilo se.

Izuzev ovih predizbornih akcija koje sam spomenuo, politička situacija u mistu je apsolutno u bonaci. Očekivao sam da će se održati barem nekakav politički skup pred ove europske izbore, ali ništa – barem ne zasad. Simptomatično je da je HDZ dosad imao skupove u Županiji, nekidan su obišli Orebić, Korčulu, Metković i Ploče ali u Opuzen nisu svratili. Nije mi jasno zašto? Ne znam plaćaju li naši «plavi» danak svojoj podršci Jadranki Kosor na posljednjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u? Karamarko ne oprašta lahko – stari je to obavještajac. Spomenut ću jednu neprovjerenu informaciju iz kuloara, gdje se govori da je navodno Branko Bačić pred Karamarkovom metlom, zaštitio Mihaljevića i Smiljana Mustapića pa su njih dvojica tako na «ledu» i samo su navodno zbog neadekvatne zamjene u vlastitim redovima, opstali u prvom valu smjene lokalnih šefova. Nakon izbora ide navodno drugi val.

Lokalne političke stranke tako slažu posljednje dijelove slagalice, trzavica još uvijek ima, raspoređuju se ljudi po izbornim listama i svi čekaju dan raspisivanja lokalnih izbora. Što se tiče NL Most, od nje se navodno potpuno odustalo zbog složenih razloga koje sam nedavno naveo pa je za očekivati barem da Jure Stanić okupi svoju nezavisnu listu.

Kada se napokon sve liste izdefiniraju i javno objave od strane izbornog povjerenstva, onda ćemo moći i kvalitetnije sagledati cijelu lokalnu političku sliku, stavit ću i anketu pa ćemo vidjet tko kako zapravo kotira u Mistu. Kad smo kod ankete, nedavno je provođena telefonska anketa i rezultati su kažu jako zanimljivi. Znam samo da se građani, ako je istoj vjerovati, polako skidaju iz «ovčjeg runa» i postaju mudri vukovi.

Oznake: salata, jaja i bakalar, Opuzen

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.